Konstantin VII Porfirogenet

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
И не могу да верујем да озбиљно пишем овакве ствари, да постоје људи толико удаљени од реалности, да једне треба да убеђујеш да "Србин" није вера него народност, да "себар" није народност него друштвени сталеж, да Стефан Немања није Исусов потомак (!), да енглески језик није вештачки и да модерни српски језик (стандардизован тек у 19. веку) није "од искона", већ да је настао у новијој историји, вулгаризацијом старословенског. Ово је страшно, као да се не ради о одраслим људима, него о деци предшколског узраста која су "нешто чула" од другова са улице, па им треба објашњавати да то није тако.

Znamo mi i ko smo i šta smo za razliku od vas koji ne znate ni ko ste ni šta ste,ali vam je najbitnije u životu da pljujete po svemu što je srpsko.

Извини, али ко изводи порекло Немањића од Исуса Христа, и ко сматра да је модерни српски језик древан и "од искона", тај не зна ни ко је, ни шта је, ни ком народу припада, ни историју тог народа, него само бајке и шарене лаже нивоа "Трећег Ока" и некадашње "Зоне Сумрака".

Bogi: да модерни српски језик (стандардизован тек у 19. веку) није "од искона", већ да је настао у новијој историји, вулгаризацијом старословенског.

Ne bih ja baš ovako oštro formulisao ovu tvrdnju. :)

Imamo udaljeno ostrvo Srba Žumberčana koji govore manje-više isto kao Hrcegovci, a prošlo je pola milenijuma od njihovog fizičkog razdvajanja.

Velika je šteta što je srpsko svetovno i duhovno plemstvo izbegavalo da zapisuje narodni jezik - valjda je sam po sebi narodni jezik bio samo govorni (zato se i izgubilo H, na primer) pa je postala nepisana norma da kad se neko lati pera i mastila automatski počinje da piše starosrpski. Iammo sličnu pojavu danas u Hrvatskoj, gde niko živ ne gov ori onako kako se piše. :lol:

Зато и кажем "стандардизован", а не "створен" или "настао" у 19. веку.

Али није то поента, било је дискутаната који су мртви-озбиљни о модерном српском језику говорили у контексту пра-словенске заједнице, чак и пра-индоевропске, на то сам се осврнуо.

Пре свега поздрав свима.
Пажљиво сам прочитао чиме сте отпочели тему и где сте стали са постовањем тема. Прво су ми пале на памет речи Хане Арент која је у књизи Извори тоталитаризма, препоручујем је топло, написала да мали народи имају два начина како би истакли своју посебност. Први и лошији је да истакну своју изабраност од Бога, а други да се баве оним што једино своје имају, а то је језик. Други је рецимо, условно, бољи.
Језик је жива супстанца и опире се окамењавању. Једна моја високообразовена колегиница диви се посебности српског језика па каже како Енглези немају реч "за јаје на око", а ми је, ето нешто смо посебно, имамо. Ништа није вредело причати јој о идиомима који су у енглеском језику изузетно чести као и у српском уосталом или сваком другом језику на свету. Драшковић прича енглески и каже kako oni mešaju frogs and grandmothers. То што за то исто Енглези користе мешање лимунова и поморанџи нема везе.
Скоро све речи имају предмете или околности под којим су добили значење. Не питајте људе да ли је цео свет причао српски како би их разумели већ их запитајте ШТА ЗНАЧИ нпр. тандараброћ? Сви знају када се та фраза користи али одакле је потекла--- јок. А идемо и на линеарно писмо А, Б, В, Г.... Поздрав свима

Jezici se razvijaju. To je tacno. Ali, po zakonima svoje gramatike. Za vestacke jezike se to ne moze reci. Oni su sklepani i u njih su unosene reci iz drugih jezika. Engleski, francuski, nemacki, svajcarski, portugalski ... pogledajte u enciklopedijama kako su nastali. Pogledajte u enciklopediji kako je i kada nastao rumunski jezik, naprimer... itd.

Извини, али ко изводи порекло Немањића од Исуса Христа, и ко сматра да је модерни српски језик древан и "од искона", тај не зна ни ко је, ни шта је, ни ком народу припада, ни историју тог народа, него само бајке и шарене лаже нивоа "Трећег Ока" и некадашње "Зоне Сумрака".

Ko kaže da je moderan srpski jezik drevan???
Pročitaj šta sam pisao o Vukovoj reformi,i ako se moj prijatelj dr.Slobodan Jarčević ne slaže sa mnom oko Vuka,jer ja smatram da je Vuk(čitaj Kopitar) namerno prekinuo kontinuitet starosrpskog jezika.

Ko kaže da je moderan srpski jezik drevan???
Pročitaj šta sam pisao o Vukovoj reformi,i ako se moj prijatelj dr.Slobodan Jarčević ne slaže sa mnom oko Vuka,jer ja smatram da je Vuk(čitaj Kopitar) namerno prekinuo kontinuitet starosrpskog jezika.

То кажу и неки хрватски форумаши који заиста верују да је ико говорио "старосрпским" језиком након Средњег века. :confused:

Srpski intelektualci su želeli u 19. stoleću da ujednače srpski i ruski. Ili su uzimali ruske reči u svoje tekstove, ili su se koristili starim oblikom (srednjevekovnim) srpskih reči. Tačno je da je Austrija od toga strahovala, pa je, preko Kopitara, pomogla Vuku da on uvede srpski jezik u književnost - onakav kakvim su već govorili Srbi u svim srpskim krajevima. Mada u turskom ropstvu tako dugo, srpski jezik se razvijao - po gramatičkim pravilima. U vreme Vuka, odrasli Srbi su već govorili ovako kao mi. Nisu morali da uče nikakav jezik - sklepan od strane intelektualne elite, kako su to morali da čine drugi evropski narodi: Englezi, Nemci, Irci, Francuzi... Rumuni. Kad danas Nemci govore svojim lokalnim jezicima, medjusobno se ne razumeju. Razumeju se tek kad koriste nemački književni jezik. Sve je tako jednostavno za shvatanje suštine evropskih jezika. Pogledajte šta Herodot piše o stvaranju grčkog jezika - u prvoj knjizi "Istorije".

Hajde, da ne bismo lutali oko antičke itorije Srba - i Evropljana i srpskog i evropskih jezika - pa da bismo videli da je drbob, najčešće, u velikom pravu, pročitajmo naučna otkrića o tome na ruskom sajtu: http://srbinda.narod.ru/. Posle toga će iščeznuti ruganja drugima i mnogi će se uveriti da ne poseduju nikakvo poznavanje istorije, jer se oslanjaju na zvanicnu istoriografiju.

Bugarski naučni institut (državni) objavio je trotomno delo - pročitani su tekstovi iz Antike, s Balkana. Jezik Tračana je dekodiran. Zatim, preinačeno slikovno pismo iz Piramida u Egiptu je korisćeno na Balkanu - znači, uprošćeno slikovno pismo, kao Vukova ćirilica. Evo sajtova iz Sofije, koji ce pokazati da je Drbob bio u pravu: http:www.institut-science.com/bg/mareArtb.php,
" /gradeshnitzab.php
" /karanovob.php
" /orfArkb.php
" /tartariab.php

Bugarski naučni institut (državni) objavio je trotomno delo - pročitani su tekstovi iz Antike, s Balkana. Jezik Tračana je dekodiran. Zatim, preinačeno slikovno pismo iz Piramida u Egiptu je korisćeno na Balkanu - znači, uprošćeno slikovno pismo, kao Vukova ćirilica. Evo sajtova iz Sofije, koji ce pokazati da je Drbob bio u pravu: http:www.institut-science.com/bg/mareArtb.php,
" /gradeshnitzab.php
" /karanovob.php
" /orfArkb.php
" /tartariab.php

kad to ?

VENECIJANSKO IZDANJE IZ 1729.:

f21v.jpg

http://new.chronologia.org/volume5/t_banduri.html

МАПА (после Ираклија, време Константина)
f03a.jpg

detalj sa mape SERBLIA, gde se vidi Sr.Mitrovica, Beograd

f03j.jpg

Na ruskom sajtu piše ( mapu izradio monah Bandura, katolik) IMA JEDAN INTERESANTAN NAZIV
– Tzernabusca (Църнабусца, или Чернобусца, или Църнобуча; скорее всего Църнабуца – “Черный кусок земли”).
MI BI REKLI CRNO BUČJE..BUKOVA ŠUMA JE BUČJE::
U ovom delu o kome govorimo, zbog carskog SARCELA ZAJECARA?, postoji CRNA reka (ili Crni Timok) i više Bučja, npr.Ravno bučje.
Ima i Čestobrodica?Tzernabroditz?
Ispod je neki grad na DES (pa je mapa sečena)
Južna Srbija ( po Porfirogenitu ,dakle) jeste Dardanija, a zapadna Zahumlj..Bosonae=Bosna itd..

Usput, uz ovu Srbiju postoji i BELA SRBIJA, opet je ispod Dunava,
Mapa (Alba Serbia, Serblia) u 10.veku (vreme kad je Porfirogenit vladao)
f03b.jpg

a VELIKU MORAVU, MAGNA MORAVIA-u, su upisali pogrešno, gledajte sami:
f03i.jpg

Јероним(347–419), рођен у Дамлацији, први и једини преводилац , творац ВУЛГАТЕ, забележио је писма..Илирски, далматински ,( означена су уредно називима СРБИЦЕ ,) одредио знаке и све то 500-600 година пре Ћирила и Методија!!!????
Види чуда!!!!!!!!!!
f19a.jpg

http://www.rasonalisti.net/forum/viewtopic.php?f=48&t=3386&st=0&sk=t&sd=a&start=30
http://www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=368992&page=13

http://www.davidrumsey.com/rumsey/Size4/D0115/4638116.jpg
http://www.davidrumsey.com/luna/ser...umjacenti?sort=Pub_Date,Pub_List_No,Series_No

Back