Koncept Duše

po bibliji ali u praksi biblija često maši. u teoriji ja mogu biti spajdermen.
"Све је Писмо богонадахнуто, и корисно за учење, за *каррање, за исправљање, за васпитање у праведности" (2 Тимотеју 3:16).
Библија је богонадахнута и непогрешива ријеч Божија. А она јасно свједочи да је смрт неприродна и да Бог није створио смрт већ живот а смрт је плата за гријех.

misliš ono nesvesno kontroliše srce pluća bubreg dok svesno više ne postoji?
Ne mislim . Tako jeste. Da li smo pri svesti ili ne mozak (vegetativni deo) i dalje funkcionise i kontrolise rad organa. Psiha tu nije potrebna.
Ako bi mozak totalno "umro' prestali bi sa radom i ti organi i momentalno bi umrli.
Psiha je totalno zavisna od mozga i njegov je produkt.

"Све је Писмо богонадахнуто, и корисно за учење, за *каррање, за исправљање, за васпитање у праведности" (2 Тимотеју 3:16).
Библија је богонадахнута и непогрешива ријеч Божија. А она јасно свједочи да је смрт неприродна и да Бог није створио смрт већ живот а смрт је плата за гријех.
al ti nisi umro, kakva je to smrt ako ti taj deo čoveka (duša) živ, poluživ si?
onda su u pravu ovi što zastupaju da si načisto mrtav i čekaš iz eks nihila da oživiš.
ali to više nema veze sa tobom, to je sasvim nova ličnost i džabe čekaš

al ti nisi umro, kakva je to smrt ako ti taj deo čoveka (duša) živ, poluživ si?
onda su u pravu ovi što zastupaju da si načisto mrtav i čekaš iz eks nihila da oživiš.
ali to više nema veze sa tobom, to je sasvim nova ličnost i džabe čekaš
Па управо то и јесте смрт. Раздвајање душе од тијела. Ако је смрт потпуни престанак постојања на свим нивоима онда долазиш у проблем са идејом васкрсења јер не васкрсаваш ти већ твој идентични клон.

Па управо то и јесте смрт. Раздвајање душе од тијела. Ако је смрт потпуни престанак постојања на свим нивоима онда долазиш у проблем са идејом васкрсења јер не васкрсаваш ти већ твој идентични клон.
ti vaskrsenjem dobiješ samo presvlaku i ponovo si u materiji, samo ovog puta dobićeš neraspadljvu, anđeosku. i duša od tri dana i baba od 9 banki će navodno biti u današnjoj dobi ttliesttli.
bavimo se nečim što veze nemamo kako će izgledati i da li će uopšte biti .

Ja jesam ovo sto ti pobroja. To sam ja. Telo i psiha.
Nego mene interesuje objasnjenje onoga sto napisa @Сале a vidim i ti podrzavas.
Ti možeš sa telom da se poistovetiš i da misliš da si to ti, ali ako
pažljivije razmotriš, shvatićeš da to nije tako. Nisi manje ti kada
se ošišaš i odsečeš nokte, niti bi bio manje ti da nedaj Budo izgubiš
ruku ili nogu. Telo se neprekidno menja. Tvoje telo sada i ono od
pre deset ili dvadeset godina nisu ista tela, ali ti imaš ideju da si
to sve vreme ti.

i možeš sa telom da se poistovetiš i da misliš da si to ti, ali ako
pažljivije razmotriš, shvatićeš da to nije tako. Nisi manje ti kada
se ošišaš i odsečeš nokte, niti bi bio manje ti da nedaj Budo izgubiš
ruku ili nogu. Telo se neprekidno menja. Tvoje telo sada i ono od
pre deset ili dvadeset godina nisu ista tela, ali ti imaš ideju da si
to sve vreme ti.
Apsolutno si u pravu.
Sve ovo xazi i za moju psihu.
Ja sam u stalnoj promeni (i psiha i telo).

Bez tela nema čulnog doživljaja. Demantuje te san. U snu čovek vidi,
čuje, oseća, doživljava razne situacije, ali ne čulima. Pa onda imaš i
nebrojeno svedočenja gde su se ljudi pod anestezijom uzdizali iznad
tela i videli, čuli, doživljavali, ali ne čulima.
Ali ne svi ljudi. Neki prosto spavaju. To su oni koji su poistovećeni sa
telom i nemaju razvijen taj viši deo sebe.
Kada Isus kaže ''Ja sam od viših'', jasno je da ne govori o tome da je
fizički viši od ostalih. Čovek za života treba da razvije taj viši deo
sebe kroz duhovne prakse. Ako veruje da tako nešto nije moguće,
neće ni pokušati. Zato mislim da je jako štetno širiti ideju da duša
umire sa telom.
Bez 'tela' nema života.

Bog je Adamu stvorio 'telo' i u njega ubacio životodajni 'duh' i Adam je postao 'duša živa'...

Nije dobio još jedan nezavisan entitet poput 'Duha'... Već je On sam duša živa...

I nema životnih procesa bez tela. Bog je tako čoveka stvorio...jasno piše i jasno vidimo to na delu...
Tvoj san i rad mozga koji radi i svesno i nesvesno ima impulse u materiji. Njemu je potrebna materija, neuronskih sklopova koja će moći da projektuje nešto...pre svega Svest...
To što mozak radi mi zovemo san. I ponovo nema sna bez tela...nema ništa bez tela.
Nismo mi anđeli već ljudska bića koja su sklop opipljivog i samo kao takvi možemo živeti.
Bog je tako predodredio.

Svi se mi slažemo ovde da je duša čovekova bit, ali se ne slažemo oko toga da li je besmrtna i odvojiva od tela...

A Biblija jasno kaže da nije....da je duša Adam, jer Bog zapovest ne daje prahu već Adamovoj biti koja je svesna i odgovorna/neodgovorna i jasno mu kaže gde će završiti u slučaju neodgovornosti...
Vraća se tamo gde je bio...

Jel' imao svest van tela? Ne..
Hoće li imati sves kada se vrati u prvobitno stanje? Ne...
Bog je jasan.

''Stavio sam pred tebe ŽIVOT I SMRT''...biraj...

Nema treće...

Ali vi volite da fantazirate po svom.
Imate pravo kao i ja koji fantaziram po Božijem.

Тијело без душе је мртво а душа без тијела није. Душа је животна сила у човјеку и зато се човјек може описати као "душа".
Pomešao si duh i dušu.

Telo bez duha je mrtvo.
Telo bez duha nema dušu..

Duh u telu pokreće život, svest i tvoju bit.

Bez duha nema NIŠTA...

Нисам помијешао ништа Цицолино. Знам шта сам написао.
ali je sve to nebitno;
sustina je da smo mi dobili zalog Duha Svetoga krstenjem, kojijem smo i zapecani [ap. Pavle rece]... pa koga je onda briga za dusu, za koju Hristos rece ko je "kani" sacuvati, izgubice je, a ko je izgubi mene radi, sacuvace je?

pogubio si prioritete u tom tvom 3-komponentnom shvatanju, da se ne akam sad sa cicolinom, sta je on sve pogubio

ali je sve to nebitno;
sustina je da smo mi dobili zalog Duha Svetoga krstenjem, kojijem smo i zapecani [ap. Pavle rece]... pa koga je onda briga za dusu, za koju Hristos rece ko je "kani" sacuvati, izgubice je, a ko je izgubi mene radi, sacuvace je?

pogubio si prioritete u tom tvom 3-komponentnom shvatanju, da se ne akam sad sa cicolinom, sta je on sve pogubio
I sv ignjatije se slaze s tobom.
Posle pada, greh je toliko ovladao nama da nema osobine niti pokreta duse koji nije duboko prozet njime. Odbacivanje greha, sjedinjenog sa dusom, znacilo je odbacivanje duse. Takvo odbacivanje duse neophodno je radi njenog spasenja.
A i ja rekla tornjaj dysu u tri lepe a ovi oce u besmrtnist a gresna haha

I sv ignjatije se slaze s tobom.
ubi me, ali sad ne mogu da nadjem gde ga je maki citirao... samo teofana nalazim
Posle pada, greh je toliko ovladao nama da nema osobine niti pokreta duse koji nije duboko prozet njime. Odbacivanje greha, sjedinjenog sa dusom, znacilo je odbacivanje duse. Takvo odbacivanje duse neophodno je radi njenog spasenja.
A i ja rekla tornjaj dysu u tri lepe a ovi oce u besmrtnist a gresna haha
opasnica si.

A gle ovo isto od ignjatija
Odrecimo se dusa nasih kako bi, po zavestanju Spasitelja, zadobili duse nase!
Ako se odreknes duse jel se i dalje zivi ili ne.Gde onda dodje ono ja slobodna volja.jel u duhu ili i u dusi.
Цитирај до краја шта се под тиме мисли:
"После пада, грех је толико овладао нама да нема особине нити покрета душе који није дубоко прожет њиме. Одбацивање греха, сједињеног са душом, значило је одбацивање душе. Такво одбацивање душе неопходно је ради њеног спасења. Да би се усвојило биће обновљено Христом, неопходно је претходно одрећи се бића зараженог грехом. Храну која је отрована, сву просипамо; пажљиво перемо суд и у њега, затим, стављамо храну коју ћемо употребити. И сама храна која је отрована, оправдано се назива отровом.
Да бисмо следили Христа, пре свега се морамо одрећи свог разума и своје воље. И разум и воља палог бића потпуно су оштећени грехом; они никако не могу да се усагласе са разумом и вољом Божијом. Разум Божији моћи ће да усвоји онај који одбаци свој разум, вољу Божију испуњаваће онај ко се одрекне испуњавања своје воље.
"

Дакле под одбацивањем душе значи одбацити онога чиме је душа заражена а то је гријех.

Duša ili energetsko telo, ono što smo mi u biti, nema početak ni kraj kao i sam život. Može čovek da bude masovni ubica, nepoštovatelj bilbije i bilbijskoga boga isusa, najbolji čovek na svetu, krava ili pas...Nakon fizičke smrti energetsko telo i dalje nastavlja da postoji i postojaće večno, mogućnosti su beskrajne, mi smo bog/univerzum koji doživljava samog sebe kroz fizičko telo i univerzum.

Цитирај до краја шта се под тиме мисли:
"После пада, грех је толико овладао нама да нема особине нити покрета душе који није дубоко прожет њиме. Одбацивање греха, сједињеног са душом, значило је одбацивање душе. Такво одбацивање душе неопходно је ради њеног спасења. Да би се усвојило биће обновљено Христом, неопходно је претходно одрећи се бића зараженог грехом. Храну која је отрована, сву просипамо; пажљиво перемо суд и у њега, затим, стављамо храну коју ћемо употребити. И сама храна која је отрована, оправдано се назива отровом.
Да бисмо следили Христа, пре свега се морамо одрећи свог разума и своје воље. И разум и воља палог бића потпуно су оштећени грехом; они никако не могу да се усагласе са разумом и вољом Божијом. Разум Божији моћи ће да усвоји онај који одбаци свој разум, вољу Божију испуњаваће онај ко се одрекне испуњавања своје воље.
"

Дакле под одбацивањем душе значи одбацити онога чиме је душа заражена а то је гријех.
Ovako kaze sta ostaje posle smrti
Otisci koje dusa nosi u trenutku svoje smrti, oni ostaju njeni za vecnost, i postaju zalog njenog vecnog blazenstva ili vecne muke.
Nikakvog zagrobnog zivota nema jel da ima katolickp cistiliste bilo bi u pravu.Ocistio bi je zar ne.Ovako sta si uradio uradio za zivota.Kad se budis budio za vaskrsenje tvoju dysu budis nadam se za sve da im bude cista neuprljana.

Bez 'tela' nema života.

Bog je Adamu stvorio 'telo' i u njega ubacio životodajni 'duh' i Adam je postao 'duša živa'...
Pa i ti fantaziraš po svom.

Kako to, stvorio telo, pa dodao duh i postala duša živa?
Onda bi pisalo postao telo živo. Bez duha telo nije bilo živo.
Ne piše da je stvorio dušu, pa dodao duh i onda je postala
duša živa.

A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa.
I prah zemaljski je čovek i duša živa je čovek? Zašto se i jedno i drugo
zove čovek?

Pa i ti fantaziraš po svom.

Kako to, stvorio telo, pa dodao duh i postala duša živa?
Onda bi pisalo postao telo živo. Bez duha telo nije bilo živo.
Ne piše da je stvorio dušu, pa dodao duh i onda je postala
duša živa.

A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa.
I prah zemaljski je čovek i duša živa je čovek? Zašto se i jedno i drugo
zove čovek?
sudiće se telu po njima. duh se vraća bogu jer taj duh je božiji nije njegov, a duša ne postoji, to je izraz za živog čoveka na zemlji.
još ih ne razumeš u šta veruju?
a onda po nekim stihovima (koje očito ne razumeju) onda izmišljaju bukvalno spavanje (samo šta spava, to i nije baš jasno) ili idu u memoriju a onda će ih bog vaskrsnuti, podići iz zemlje i dobiješ sklepane zombije.

Back