KONAK

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
gresis. ja svoj stav gradim na osnovu svog iskustva. sve primere koje sam ti navela na onoj drugoj temi videla sam svojim ocima. a imajos mnogih..sta mislis zasto ne odlazim u crkvu i zasto mi se danasnje pravoslavlje (ili da ne be zabune danasnje vidjenje pravoslavlja kao duhovnog puta od strane danasnjih pravoslavaca - cast izuzecima) zgadilo?
uostalom tesko da danasnji moderni pravoslavci imaju iskustva na tom polju buduci da crkvu posecuju par puta godisnje. :roll:

Kako sad, ti si neko ko nije vernik, ali ide u Crkvu? Ili si nekad bila vernik, ali ti se pravoslavlje zgadilo zbog tamo nekih ljudi koji ne žive u skladu sa njim? Pa jesi li ti bila vernik zbog sebe ili komšija?

Kako sad, ti si neko ko nije vernik, ali ide u Crkvu? Ili si nekad bila vernik, ali ti se pravoslavlje zgadilo zbog tamo nekih ljudi koji ne žive u skladu sa njim? Pa jesi li ti bila vernik zbog sebe ili komšija?

ja sam pravoslavka po rodjenju. znas kada su me krstili nisam mogla da odlucujem za sebe. :roll:
p.s. zar je ateistima, ili ljudima drugacije veroispovesti zabranjen pristup crkvi?

ja sam pravoslavka po rodjenju. znas kada su me krstili nisam mogla da odlucujem za sebe. :roll:
p.s. zar je ateistima, ili ljudima drugacije veroispovesti zabranjen pristup crkvi?

Krštenjem ne postaješ vernik, već svojom verom. Mnogi su kršteni, pa nemaju ništa od vere u svom ponašanju. Kao što mnogi nisu, ali im je ponašanje prilično blisko verskom.
Nisi mogla da odlučuješ za sebe ni kad su te upisali u školu. Ni kad si primljena u pionire. Ni kad su te upisali na plivanje, balet ili ritmičku gimnastiku (ovo su samo primeri).
Roditelji se trude i čine najnbolje za svoju decu, onako kako oni misle i koliko mogu. z:)
Svima je doztvoljen ulazak u Crkvu, samo nisam video da se neko, osim vernika, uključuje u službu. Nisam primetio neke koji stoje sa strane i posmatraju ko se kako ponaša i da li zna šta kad treba da uradi.

Krštenjem ne postaješ vernik, već svojom verom. Mnogi su kršteni, pa nemaju ništa od vere u svom ponašanju. Kao što mnogi nisu, ali im je ponašanje prilično blisko verskom.
Nisi mogla da odlučuješ za sebe ni kad su te upisali u školu. Ni kad si primljena u pionire. Ni kad su te upisali na plivanje, balet ili ritmičku gimnastiku (ovo su samo primeri).
Roditelji se trude i čine najnbolje za svoju decu, onako kako oni misle i koliko mogu. z:)
Svima je doztvoljen ulazak u Crkvu, samo nisam video da se neko, osim vernika, uključuje u službu. Nisam primetio neke koji stoje sa strane i posmatraju ko se kako ponaša i da li zna šta kad treba da uradi.

za tebe su vernici svi koji se ukljucuju u sluzbu? videla sam ponasanje takvih vernika za badnje vece :roll:
ne cini me vernikom ali me cini pravoslavkom ne? svako ko je krsten u pravoslavnoj crkvi jeste pravoslavac. e sad zasto je pravoslavlje izgubilo sustinu kod vecine danasnjih "vernika" ne bih znala.

ne zameram svojim roditeljima i ja sam svoju decu krstila. to je TRADICIJA srpskog naroda. nazalost jako malo ima veze sa duhovnoscu kod vecine danas i taj cin se i posmatra ISKLJUCIVO kao tradicija srpskog naroda, sa duhovne strane nema vaznost. .

za tebe su vernici svi koji se ukljucuju u sluzbu? videla sam ponasanje takvih vernika za badnje vece :roll:
ne cini me vernikom ali me cini pravoslavkom ne? svako ko je krsten u pravoslavnoj crkvi jeste pravoslavac. e sad zasto je pravoslavlje izgubilo sustinu kod vecine danasnjih "vernika" ne bih znala.

A ja mislio da to dela definišu?
Objasni mi tu pojavu - pravoslavca agnostika. :think:

ne zameram svojim roditeljima i ja sam svoju decu krstila. to je TRADICIJA srpskog naroda. nazalost jako malo ima veze sa duhovnoscu kod vecine danas i taj cin se i posmatra ISKLJUCIVO kao tradicija srpskog naroda, sa duhovne strane nema vaznost. .

Ne, tradicija je kada svojoj deci čitaš narodne junačke pesme ili kad nosiš crninu za umrlim, a kad ih krstiš, to je vera.

Ma razumeli smo s emi, nego svako stoji iza svog stava. Tačno je da mnogi koji tvrde da su vernici to ustvari nisu. Ili možda jesu, ali nemaju pojma o samoj veri, već misle da im je "osećanje" dovoljno.

Krštenjem ne postaješ vernik, već svojom verom. Mnogi su kršteni, pa nemaju ništa od vere u svom ponašanju. Kao što mnogi nisu, ali im je ponašanje prilično blisko verskom. Nisi mogla da odlučuješ za sebe ni kad su te upisali u školu. Ni kad si primljena u pionire. Ni kad su te upisali na plivanje, balet ili ritmičku gimnastiku (ovo su samo primeri). Roditelji se trude i čine najnbolje za svoju decu, onako kako oni misle i koliko mogu. z:)

шта више, строго је забрањено да Литургији присуствују они који нису верни. чак се и оглашени три пута позивају да изађу одмах након Службе речи.

здраво другари z:)

прво, ово подвучено апсолутно није тачно. неко може бити крштен у Цркви, а да престане да верује у Христа или почне да верује у нешто што је супротно учењу Цркве. тај више није православан, него је апостата (отпадник).

шта више, строго је забрањено да Литургији присуствују они који нису верни. чак се и оглашени три пута позивају да изађу одмах након Службе речи.

здраво другари z:)

Tako je Sawo, sveštenik jasno i glasno kaže ko da izađe iz Crkve.
Kad sam na Tasosu, u manastiru sv. Arhangela Mihaila, na ulazu u Crkvu stoji natpis da turisti koji nisu pravoslavne vere, ne ulaze za vreme službe. Nas četvro ušlo (služba je već započela) a Grci nas pogledaše malo oštrije, dok se nismo prekrstili i poklonili pred najvećom svetinjom - ekserom (klinom) sa Hristovog krsta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back