Kompjuterska svaštara

• Začetnik teme Začetnik teme epox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zalio sam ovu svoju mehaničku tastaturu vinom pre jedno dve nedelje, krenula ozbiljno da baguje, otpisao sam je.
Ali posle sušenja na terasi ponovo počela da radi ok, uz neznatne bagove koji će nadam se uskoro svi nestati.
Previše su poskupele od kada su dodali lajt šou pa mi se ne kupuje nova.

Pogledajte prilog 1271545
Ove redragon su i dalje 6000+ din, ko kada sam je kupovao...

Voltage spike?
Budi srećan dok ne zažive ova napajanja što su 12v only , sve ostalo 5 i 3.3v će biti konvertovano na samoj ploči :per:
Ne znam u cemu je fazon uopste. Ako uradim susprend to ram ili samo uradim shutdown, nije hteo
ponovo da vidi SSD, i nakon zamene napajanja, nema problema. A pricao mi neki lik na ovom
pdf-u da je do napajanja, a ja mu nisam verovao ;p

Jok, izmerio na ups...
Ne meri se to ups-om.
Laptop ima svoju bateriju sa koje troši jednosmernu struju koja napaja komponente.
Ne možeš da meriš potrošnju preko ups-a za lap kome ne možeš da skineš bateriju, da možeš onda bi video potrošnju na UPS-u.
Još nisu izmislili laptop koji troši 4W u idle.

Zato kažem to ti je samo potrošnja soc u idle režimu a gde je ploča, ekran , zvučnici ...ti misliš da to radi na solarnu energiju?

Ne meri se to ups-om.
Laptop ima svoju bateriju sa koje troši jednosmernu struju koja napaja komponente.
Ne možeš da meriš potrošnju preko ups-a za lap kome ne možeš da skineš bateriju, da možeš onda bi video potrošnju na UPS-u.
Još nisu izmislili laptop koji troši 4W u idle.

Zato kažem to ti je samo potrošnja soc u idle režimu a gde je ploča, ekran , zvučnici ...ti misliš da to radi na solarnu energiju?
Ja izmerih, a ti pricaj sta hoces :P
Kod:
System instructions retired: 3.18051e+10
System instructions per clock: 1.15085
CPU Power: 830 mW
GPU Power: 256 mW
ANE Power: 0 mW
Combined Power (CPU + GPU + ANE): 1087 mW
Dakle ekran i ostalo ukupno 4W :P

Ja izmerih, a ti pricaj sta hoces :P
Kod:
System instructions retired: 3.18051e+10
System instructions per clock: 1.15085
CPU Power: 830 mW
GPU Power: 256 mW
ANE Power: 0 mW
Combined Power (CPU + GPU + ANE): 1087 mW
Dakle ekran i ostalo ukupno 4W :P
To je idle, neki ljudi koji znaju šta rade izmerili su da ide od 7W u idle do 30W u full load, što je normalno.

Screenshot_20221217-165341.png

https://www.notebookcheck.net/Apple...le-M1-CPU-humbles-Intel-and-AMD.508057.0.html

Evo ti jednostavan test ako možeš i to da savladaš.
Uzmi laptop pun i koristi ga u samo dva scenarija :

1. Koristi krstaricu dok se ne isprazni baterija.

2. Igraj igrice isto dok se ne isprazni baterija

Ne moraš da računaš ništa , samo mi javi sta si duže radio.
Ne znam sta hoces ovime da kazes, kada samo sufrujem, slusam muziku, whatever trosi 4W,
kada igram igru 18W, sta tu nije jasno?

UPS cak i ne meri tj ne moze da izmeri potrosnju kod pc komponenti ... posle ups-a ide napajanje PSU koje samo po sebi ima gibitke u samom pretvaranju naizmenicne u jednosmernu struju.
Ako ti ups kaze da je potrosnja 300W toliko se trosi na sve posle ups-a pa i samo napajanje ...
Precizno merenje komponenti je izmedju (Zapamti) :

PSU i ploce (PC)
Baterije i ploce (laptop)

Back