Kome smo najsličniji?

Kojoj naciji smo po mentalitetu/osobinama najsličniji?

• Rusima

glasova: 6 22,2%
  • Amerima

glasova: 5 18,5%
  • Nemcima

glasova: 0 0,0%
  • nekom trećem

glasova: 16 59,3%

• Ukupno glasova
    27
Американци имају много центара моћи и пионири су разноврсне културе, политичких идеологија и сл у задњих 75 година. Ми смо парохијална и прилично заостала земља. Нема неког поређења.
Da li ih mi onda kopiramo tj. nastojimo da oponašamo njih?

Evo ti u par točaka:

1. Oba naroda obožavaju narativ pobjede u ratovima koje realno nisu dobili,
Srpske pobede 👇

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Una

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bura

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dubravnica

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kosovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Breadfield

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kumanovo

ali udžbenici, propagandni dokumentarci i komentari ispod pjesama sve pretvore u epsku pobjedu stoljeća.

2. Uvijek imaju veleizdajnike kod kuće i braću u inozemstvu, a ta braća se nekako pojave samo u komentaru na YT-u, nikad kad stvarno treba.

3. Uvijek misle da je cijeli svijet protiv njih, iako svijet uglavnom nema pojma ni što rade ni zašto se svađaju.

4. Mitovi jači od realnosti.. dok ostali planiraju ekonomiju, oni planiraju geopolitička buđenja i magične godine u kojima sve kreće nabolje.

5. Stalno se suočavaju s poviješću, ali tuđom. Njihova je kompleksna, krivo interpretirana ili zapadna propaganda.

6. Što je država siromašnija, to su narativi grandiozniji. BDP pada, ali patriotski filmovi i mitovi skaču u nebesa.

7. Najviše vole pričati o suverenosti dok ovise o tuđoj volji, tuđim energentima i tuđim spasilačkim paketima. (Rusija -> Iran, Kina, Sj. Koreja itd.)

Slugerajski narod, koji lize cizme svojim diktatorima- po tome smo najslicniji Rusima.

Ali nam je ogroman deo kulture potpuna kopija americke.

Zašto vređaš moj narod? Narod koji je ustao protiv diktatora, u više navarta?

Znaci, osim te 'sitnice' da su Ameri slobodarski narod; a Rusi i Srbi sluge i lizaci cizama svojim mafijasima, udbasima i diktatorima; najslicniji smo Amerima od ponudjenih.

Ameri su došli u to fazi da se plaše da govore o politici jedan sa drugim. Da jedan drugom kaže da misli da nije u pravu... Ne kritikuju eldžibiti, jer se plaše posledica. Ne dovode u pitanje istine plasirane sa medija, nema disonantnog stava oko pozicije Rusije - ona je neprijatelj.

Bio sam u kafani sa jednim Srbinom, dva Nemca. U Americi. I sada oni kao bi da pričaju o ratu devedesetih kod nas, pa sve nešto uopšteno, kako ne valja i sl. A naš Srbin, odmah u glavu: Amerika je tamo napravila rat... I opet, ponovi, Amerika je kriva za rat.
A njih dvojica, utatrili, ispiždrili, ne progovarju, odjednom se nervozno osvrću oko sebe... Pa ti reci, ko je slobodarskiji... :kafa:

Ми смо парохијална и прилично заостала земља. Нема неког поређења.
Ovo je veoma tačno.

Npr, popriličan broj pitanja na TV kvizovima ista kao osamdesetih. Slagalica ima da gura do 2075. Postaće simbol Srpstva i promeniće naziv u Srpska Slagalica. Ona zbunjola-muzika iz uvodne špice ima da bude jedan od kandidata za novu himnu.

Bio sam u kafani sa jednim Srbinom, dva Nemca. U Americi. I sada oni kao bi da pričaju o ratu devedesetih kod nas, pa sve nešto uopšteno, kako ne valja i sl. A naš Srbin, odmah u glavu: Amerika je tamo napravila rat... I opet, ponovi, Amerika je kriva za rat.
A njih dvojica, utatrili, ispiždrili, ne progovarju, odjednom se nervozno osvrću oko sebe... Pa ti reci, ko je slobodarskiji... :kafa:
Taj tvoj Srbin je indoktrinirana budala. To nema veze sa mozgom.

Naravno da ne uzvracaju jer su neki obicni Ameri koji nemaju pojma o balkanskim brljotinama i udbaskom srpskom drustvu.

Daj da mu ja odgovorim, pricao bi mu 3 i po dana da je potpuni indoktrinirani idiot, Malagurski tipa. Najvise volim takve likove, zato sam i na Krsti, koja je prepuna tih pomahnitalih megalomana.

Te fore mogu da mu prolaze na zapadu. Ali na zalost, ne kod mene, koji sam rodjen i odrastao u ovom udbaskom KGB-like blatu od drustva, koje je prepuno tih laznih udbaskih narativa, i bandita i olosa koji prete i reketiraju i decu od 5 godina, stalno.

Sta je jos taj Srbin rekao, i kako je Putin u pravu, i svinje lete, jer je to procitao u srpskim udbaskim novinama?

Taj tvoj Srbin je indoktrinirana budala. To nema veze sa mozgom.

Naravno da ne uzvracaju jer su neki obicni Ameri koji nemaju pojma o balkanskim brljotinam i udbaskom srpskom drustvu.

Daj da mu ja odgovorim, pricao bi mu 3 i po dana da je potpuni indoktrinirani idiot, Malagurski tipa.

Te fore mogu da mu prolaze na zapadu. Ali na zalost, ne kod mene, koji sam rodjen i odrastao u ovom udbaskom blatu od drustva, koje je prepuno tih laznih udbaskih narativa.
Ne Amerikanci, nego Nemci u Americi.

U sustini, ljudi ne razumeju koliko su ta KGB drustva bila totalitarna fasisticka drustva.

Koliko ti KGB olosi ne vrednuju niti jedan zivot ni 3 centi.

To vazi i za vasu posranu SFRJ klosariju.

Sve sto su vam pricali su vas lagali, ukljucujuci i te besmislene nacionalisticke baljezgarije.

Pobili bi i poklali i milijardu ljudi, da je takav drustveni kontekst bio, i da im je to omogucavalo da ostanu na totalitarnoj vlasti.

Komunisticki fasisti, bolesno totalitarne klosarije od drustva.

Da nije bilo zapada, unistili bi sve u svojim drustvima, jer su osim toga sto su nemoralne ubice, i jako, jako, jaaaako glupi udbasi, koji ne znaju nista, o bilo cemu.

Rusija kao i svi Sloveni

72967_profimedia-0165255241_s.jpg

Ti prosto pojma nemaš. Nemaš informacije iz prve ruke, već samo predrasude.
Ja sam sa Poljacima igrao igrice preko neta, a sa nekima od njih sam se i video u Poljskoj. Samim tim vidim da itekako postoje sličnosti u mentalitetu.
Po nekim navikama su Poljaci između Srba i Rusa. Npr. Srbi u proseku vole da popiju, Poljaci još više, a Rusi najviše.

A što se tiče politike, tu su Poljaci takođe između Srba i Rusa, jer što veći narod i država, to je izraženija pojava imperijalnih ambicija.
I Srbi i Poljaci i Rusi su imali periode u istoriji kada su imali više problema sa susedima. Dešavalo se da pojedinačno propuste neke od susednih naroda kroz šake, a da posle imaju problem kada se komšije udruže protiv njih. U slučaju Srba je to više krivica njihovih suseda.
Igrao igrice preko beta i znate kakvi su:eek:

Imam poznanike u rl poljake vrlo su specifični i razliciti ako gledamo malo siru sliku.pristojan narod ali nisu baš toliko slicni.

Razgovarao sam sa Poljacima o raznim temama i neke od njih baš dobro poznajem. To što tvrdim da su nam Poljaci sličniji nego drugi nebalkanski narodi nije do toga što poznajem više Poljaka nego nekih drugih.
Iako su nam ostali Sloveni u nekoj meri slični jer su Sloveni, Poljaci su nam ipak nešto bliži od Rusa. Bliži su nam i od Čeha i Slovaka, iako geografski malo dalji od njih.
Istorijski smo se mi i Poljaci ponašali slično. Dobri borci, ali smo na vetrometini, okruženi protivnicima sa više strana. Okolnosti su povremeno bile takve da se naši neprijatelji udruže, mada nam ni vladari nam nisu bili baš neke naročite diplomate. Za razliku od Čeha i Slovaka, Srbi i Poljaci su bili spremniji da se žrtvuju za slobodu, to je takođe sličnost. I mi i oni smo bili žrtve genocida, i imali jak partizanski pokret.

Pa do čega je to tačno - možda do jezika ili ?
Nije do jezika nego do ukocenosti ljudi kod nas ,ako malo iskaces iz okoline vise si opusten itd smeta im i postaju agresivni, muskarci su kod nas bolesno ljubomorni, zena je imovina ne osoba kod nas.Imam dosta prijatelja koji su koji voli taj zivot iz 60tih ,70 godina ,hipi, poslovni ljudi ali nakon posla ekstravagantni ,glasni ali protiv bilo kojeg oblika agresija ,ljubazni i izbjegavam vec dugo da ih odvedem u Bosnu jer znam sta ce biti.Otisli su u Split prije nekoliko godina,iznajmili jedrenjak da vide Hrvatsku osobu ,vratili se ,pitam ih kako je bilo kazu kazu jedrenje je bilo super ali su ljudi bljak sve im smeta a znaju i da budu agresivni a isto bi bilo i da sam ih doveo u Bosnu kao i u Hrvatskoj.

Back