колико често мислите о свом хришћанском животу?

Ево мудрих мисли за сваки дан у години од Светог Теофана Затворника и то управо за овај дан.

ЧЕТВРТАК

Слушај сине мој и буди мудар и исправљај мисли срца свога (Прич.23,19). Из срца стално излазе мисли, некада добре, али већином зле. Зле никако не треба прихватати. Па чак ни добре не треба увек испуњавати, јер се дешава да и добре мисли нису умесне с обзиром на дате прилике. Ето зашто се препоручује пажња према себи и обазривост према свему што излази из срца - и зло треба одбацивати и о доброме расуђивати и испуњавати само оно што се покаже истински добрим.
Најбоље би, међутим, било сасвим закључати срце како из њега не би ништа излазило нити шта улазило без одлуке ума. Најбоље би било да ум у свему претходи, усмеравајући покрете срца. Ум је такав једино уколико је - ум Христов. Ради се, дакле, о томе да се умом и срцем сједињавамо са Христом како би све у нама било исправно.

http://www.lijevno.com/index.php?op...d=383:2011-01-14-07-36-10&catid=1:latest-news

Istina. :ok: :heart: Ali to je tako tesko.

Може ли једном да се дискутује о уводној теми? Само једном?
Mož se diskutuje. :mrgreen:

Tu i tamo, po gradskim parkovima iz grmlja iskoči kakva bradata protuva i krene da urla: "Pokajte se!". Baš kao ovde na forumu.
Tako da se u gradskim upravama često diskutuje šta treba raditi. Pitanje je da li ovi suludi likovi predstavljaju kakvu realnu opasnost, da li bi u svom ludilu mogli zaskočiti nekog prolaznika i povrediti ga nožem, ili je jedina opasnost to što su leglo za buve, pa ih treba ostaviti u parkovima, ako ni zbog čega, a ono poradi turističke raznovrsnosti mesta.

Meni se kao model najsviđa Hajd park. Od celog parka, samo u jenom ćošetu mož da prevrneš gajbu, da se popneš na nju i da urlaš šta ti duša komanduje.
Tako da predlažem otvaranje lepljive teme " 'Ajd park"na kojoj bi svaki kome je do toga mogao da urla "Pokajte se", "Apokalipsa je prekosutra u 14.00", "Dole popovi" ili šta već. :D

Mož se diskutuje. :mrgreen:

Tu i tamo, po gradskim parkovima iz grmlja iskoči kakva bradata protuva i krene da urla: "Pokajte se!". Baš kao ovde na forumu.
Tako da se u gradskim upravama često diskutuje šta treba raditi. Pitanje je da li ovi suludi likovi predstavljaju kakvu realnu opasnost, da li bi u svom ludilu mogli zaskočiti nekog prolaznika i povrediti ga nožem, ili je jedina opasnost to što su leglo za buve, pa ih treba ostaviti u parkovima, ako ni zbog čega, a ono poradi turističke raznovrsnosti mesta.

Meni se kao model najsviđa Hajd park. Od celog parka, samo u jenom ćošetu mož da prevrneš gajbu, da se popneš na nju i da urlaš šta ti duša komanduje.
Tako da predlažem otvaranje lepljive teme " 'Ajd park"na kojoj bi svaki kome je do toga mogao da urla "Pokajte se", "Apokalipsa je prekosutra u 14.00", "Dole popovi" ili šta već. :D

Какве то везе има са твојим хришћанским животом?

A, ondak pardon. Daklem sam bio nepotpun. :mrgreen:
Daklem, život služi za to da se živim, a ne da se vodi dnevnik, da se o životu razmišlja i tako to.
Oni koji vode dnevnik ili mlogo razmišljaju o životu, kad tad utvrde da je život prošao mimo njih.

Hrišćanski život bi bio život kojim žive hrišćani?
Jel tako? Jok je tako!
Hrišćanski život je nešto što talibanci misle da bi trebalo živeti, al ih u tome ometa đavo. :mrgreen:

Da, cesto. Ali da li zivim onako kako je to hriscanski "najbolje", tesko.

Zaista, istina je u Isusu Hristu i to je nesumnjivo.
Nije lako nama ljudima krenuti na ovaj put, nekima je lakse, neki su vec presli neki put, nekima je teze, a neki nisu ni krenuli niti ga vide.

Covek je gresno, samozivo sebicno bice koje zeli samo da slusa svoju volju i da ispunjava svoje zahteve koji cesto idu na stetu drugima. I sto se vise trudi da ispunjava svoje ciljeve to vise sam sebi ispira mozak tako da i sam vise ne moze drugo osim svog da razume.

Gordost covekova je noz s krvlju njegovom. Zato covek mora da bude svestan svoje gresne prirode i svoje nemoci i da se bori protiv nje od jutra do mraka, iz dana u dan iz godine u godinu. Bitke necemo uvek dobijati ali uz pomoc Hristovu koju cemo molitvom dobiti, rat sigurno hocemo. Bez izuzetaka. Svi smo mi gresni i gordi, ali trebamo da budemo ponizni celog zivota pred Hristom da bih nam dao onu pravu srecu, istinsku ljubav prema svemu stvorenom i nestvorenom, ljubav zajednistva sa ljudima i sa Bogom. Za tu svrhu smo i stvoreni.

Може ли једном да се дискутује о уводној теми? Само једном?

Ne moze ni jednom sve dok (zluradi) ateisti i ostali imaju pristup temama.

Dodu da spamuju i da se podsmevaju, to je sve.

Treba da postoji poseban pdf. samo za pravoslavne vernike, da ne bi bilo spamerskih upada sa strane.

Ne moze ni jednom sve dok (zluradi) ateisti i ostali imaju pristup temama.

Dodu da spamuju i da se podsmevaju, to je sve.

Treba da postoji poseban pdf. samo za pravoslavne vernike, da ne bi bilo upada sa strane.

Neka Bog tera pravdu. Nesreca je covecija ako se podsmeva onom sto ga cini zivim. A nesrecu samo treba mimoilaziti i izbegavati, ako nam je vec data mogucnost da to radimo.

Nije lako zivetu sam u mraku, ali dokle god postoje svetiljke Bozje, ne treba se plasiti mraka.

Poslednja izmena:
Neka Bog tera pravdu. Nesreca je covecija ako se podsmeva onom sto ga cini zivim. A nesrecu samo treba mimoilaziti i izbegavati, ako nam je vec data mogucnost da to radimo.

Nije lako zivetu sam u mraku, ali dokle god postoje svetiljke Bozje, ne treba se plasiti mraka
.

:ok: :cmok:

Poslednja izmena od moderatora:
Jos kad bismo razresili zagonetku kako to da u istim tekstovima istih Svetaca pronalazimo tako razlicite pouke...
Ja sam ubedjena da citajuci treba da analiziramo sebe i prepoznajemo svoje greske a ne tudje :think:
A ja sam skroz uveren da se moje greške ne nalaze u tekstovima svetih otaca. :mrgreen:
Tamo se nalaze njihove greške. :D

Nije međed, bre. Samo tako izgleda jer se nikad nije epilirala. :mrgreen:
A kad kvrcne, onda će da ćuti kad je Samsung uključen. Po tome ćeš najlakše poznati :lol:

aep3lc.jpg

Jos kad bismo razresili zagonetku kako to da u istim tekstovima istih Svetaca pronalazimo tako razlicite pouke...
Ja sam ubedjena da citajuci treba da analiziramo sebe i prepoznajemo svoje greske a ne tudje :think:

Још кад би се ти удубилаусмисао тих поука и плус кад би видела да није свака поука за сваку прилику већ само за појединачне прилике.

ДУХОВНА ПРЕЛЕСТ​

http://www.svetosavlje.org/bibliote...Hrapovicki/MitropolitAntonijeHrapovicki96.htm

Док се људска безрелигиозност или слаба религиозност огледају у маловерју и безбрижности, не бива од духовних болести заштићен ни побожан човек, ако нема мудрог руководиоца у личности духовног писца. Ова болест се назива прелешћу, или духовном самопреваром под којом треба подразумевати уображену блискост Богу или уопште било чему Божанском и натприродном. Оваквој самопревари се понекад подвргавају и усрдни подвижници у обитељима, и још чешће, наравно, мирјани који су ревносни у спољашњим подвизима. Превазилазећи своје познанике у подвизима поста и молитве, они већ уображавају да су видеоци Божанских виђења или барем благодатних сновиђења; у свим случајевима свог живота они виде посебна, нарочита указивања Божија или указивања Анђела Чувара, а затим већ уображавају да су посебни изабраници Божји и често покушавају да предсказују будућност. Свети оци се ни против чега не наоружавају тако ватрено као управо против ове болести - духовне прелести.

Духовна прелест је опасна по човекову душу ако се крије само у њему, али бива опасна и погибељна по сав локални црквени живот ако захвати читаво друштво, ако се испостави да је негде завладала духовна епидемија, ако се огледа у читавом усмерењу живота парохије, округа, епархије или епархија. У Руској Цркви се управо то и дешава, како у Великорусији, тако и у Украјини, како у простом народу, тако и у такозваном просвећеном друштву. Ова зараза је под разним називима почела посебно снажно да се развија у границама Помесне Руске Цркве пре тридесетак година, а до времена последњег рата обухватила је све крајеве бивше Руске империје. У Петрограду, у Москви, у долинама Волге и Сибира појавили су се јованити, који су покојног о.Јована Кронштатског прогласили за поново оваплоћеног Христа, а неку Матројну Кисељову за реинкарнацију Богородице...

+++

Прелест и сентименталност (душевност) иду под руку и противе се духовности. Код тебе сентименталности и женске болећивости духа има на претек, јер си везана послушањем за духовног вука и штеточину.

ДУХОВНА ПРЕЛЕСТ​

http://www.svetosavlje.org/bibliote...Hrapovicki/MitropolitAntonijeHrapovicki96.htm

Док се људска безрелигиозност или слаба религиозност огледају у маловерју и безбрижности, не бива од духовних болести заштићен ни побожан човек, ако нема мудрог руководиоца у личности духовног писца. Ова болест се назива прелешћу, или духовном самопреваром под којом треба подразумевати уображену блискост Богу или уопште било чему Божанском и натприродном. Оваквој самопревари се понекад подвргавају и усрдни подвижници у обитељима, и још чешће, наравно, мирјани који су ревносни у спољашњим подвизима. Превазилазећи своје познанике у подвизима поста и молитве, они већ уображавају да су видеоци Божанских виђења или барем благодатних сновиђења; у свим случајевима свог живота они виде посебна, нарочита указивања Божија или указивања Анђела Чувара, а затим већ уображавају да су посебни изабраници Божји и често покушавају да предсказују будућност. Свети оци се ни против чега не наоружавају тако ватрено као управо против ове болести - духовне прелести.

Духовна прелест је опасна по човекову душу ако се крије само у њему, али бива опасна и погибељна по сав локални црквени живот ако захвати читаво друштво, ако се испостави да је негде завладала духовна епидемија, ако се огледа у читавом усмерењу живота парохије, округа, епархије или епархија. У Руској Цркви се управо то и дешава, како у Великорусији, тако и у Украјини, како у простом народу, тако и у такозваном просвећеном друштву. Ова зараза је под разним називима почела посебно снажно да се развија у границама Помесне Руске Цркве пре тридесетак година, а до времена последњег рата обухватила је све крајеве бивше Руске империје. У Петрограду, у Москви, у долинама Волге и Сибира појавили су се јованити, који су покојног о.Јована Кронштатског прогласили за поново оваплоћеног Христа, а неку Матројну Кисељову за реинкарнацију Богородице...

+++

Прелест и сентименталност (душевност) иду под руку и противе се духовности. Код тебе сентименталности и женске болећивости духа има на претек, јер си везана послушањем за духовног вука и штеточину.

Pa i vi proglasiste mnoge za Hrista, što oni sami za sebe nisu govorili i tvrdili..

Back