Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Сад се отвара, ономад није хтело.
Замислите, један човек последњи пут је отишао на факултет крајем октобра и он може да изађе на испите, а други, који је врло често био не може:neutral: Па где је ту Правда? И да не буде забуне, онај први ником није дао картицу да провлачи:dash:

Сад се отвара, ономад није хтело.
Замислите, један човек последњи пут је отишао на факултет крајем октобра и он може да изађе на испите, а други, који је врло често био не може:neutral: Па где је ту Правда? И да не буде забуне, онај први ником није дао картицу да провлачи:dash:

Nema je ... moja drugarica cak nije ni uzela karticu u oktobru, a nema je na spisku ...
ovo je slucajni uzorak od 94 ljudi na kojima ce da se izivljavaju...:thumbdown::thumbdown:

Болоњи... бла, бла, бла...

Predavanja, jednosemestralnost i priznavanje kolokvijuma na ispitu su jedine suštinske izmjene, odnosno novo što bolonja donosi. E sad, što nas niko ne j**e ni 5% to je druga stvar.

Slažem se da je nepravedno da pojedini nikad nisu došli i prođu, a neki ne, al mislim da bi trebalo da zaživi sistem, barem ikako...

predavanja i inače treba da budu obezana svuda, i po bolonji i bez nje i načelno i jesu (što li su se onda davali potpisi godinama); Bolonja ne kaže da se mora prisustvovati predavanjima, to se podrazumeva, reguliše druge stavri od kohij se na pravnom ne primenjuje ni 1%... eto sad su se setili u sred roka da donose odluke o primeni polubolenje... i ja sam da sistem zaživi i da se sankcije restriktivno sprovode, ali onako kako treba: unapred najavljenje, precizno regulisane i jednbake za sve... amen :)

predavanja i inače treba da budu obezana svuda, i po bolonji i bez nje i načelno i jesu (što li su se onda davali potpisi godinama); Bolonja ne kaže da se mora prisustvovati predavanjima, to se podrazumeva, reguliše druge stavri od kohij se na pravnom ne primenjuje ni 1%... eto sad su se setili u sred roka da donose odluke o primeni polubolenje... i ja sam da sistem zaživi i da se sankcije restriktivno sprovode, ali onako kako treba: unapred najavljenje, precizno regulisane i jednbake za sve... amen :)

welcome to serbia

predavanja i inače treba da budu obezana svuda, i po bolonji i bez nje i načelno i jesu (što li su se onda davali potpisi godinama); Bolonja ne kaže da se mora prisustvovati predavanjima, to se podrazumeva, reguliše druge stavri od kohij se na pravnom ne primenjuje ni 1%... eto sad su se setili u sred roka da donose odluke o primeni polubolenje... i ja sam da sistem zaživi i da se sankcije restriktivno sprovode, ali onako kako treba: unapred najavljenje, precizno regulisane i jednbake za sve... amen:cross: :)

Па болоња подразумева изгарање на предавањима:rtfm:
Одлука о примени полуболоње:dontunderstand:
Немојте амЕн колега, молим Вас.

Ако Вам не ваља, изволте у Рим, Болоњу, Оксфорд, Хајделберг, Кенбриџ, Калифорнију... где год мислите да је боље. Нико Вам не брани.

A takodje niko kolegi ne brani da ima licni;) stav, ili kriticki pristup kada govorimo o neuspesnosti sprovodjenja tzv. bolonje. Ja ga podrzavam...

A takodje niko kolegi ne brani da ima licni;) stav, ili kriticki pristup kada govorimo o neuspesnosti sprovodjenja tzv. bolonje. Ja ga podrzavam...

Нисам одрекао колеЗи право на сопствено мишљење. Придружите му се, али бих најрађи био да Вас видим у неком одбору за инплементирање Болоњске декларације на БУ:mrgreen:, него што вас видим овде.

Kolege, nesto sam se izgubila pa mi treba pomoc, sta moze spadati pod nadleznost IV opstinskog suda u bg-u? Da li je on mesno nadlezan za saobracajne prekrsaje na podrucju opstine nbgd? Stigao mi je poziv ali ga nisam primila i sad me kopka sta je?:) Nije nista hitno, samo pitam:) Pozz

Prvo, Kolega Kurajber Soft, ne spamujte, sve ste to mogli u jednoj poruci da napišete, ovako samo nabijate postove.
Drugo, to sa predavanjima je moralo kad tad na nekome da se prelomi. Ajde prošle godine, prvi put uvedeno, pa da se oprosti. Pa onda u zimskom semestru, oprost svima, iako je barem 500 kartica svaki dan ludački provlačeno. Šta misliš, osoba koja je svaki dan išla i provlačila karticu je luda, a onaj ko jekući ostao je pametan, jel? Ne kažem, išao sam samo s vremena na vrijeme (barem jednom nedeljno) na ustavno, i drugarica mi je provlačila karticu.
Dalje - semstar na jednom inostranom univerzitetu (nekom manjem, ne Oxford i ostali) je oko 3000 evra (baš sam juče gledao program razmjene), i tu imaš i knjige i smještaj, a sad ti je školarina 1050e, za stan ako plaćaš kao ja 150e, godišnje te ispadne 1800, pa hrana 100e mjesečno = 1200, pa markica, pa da kupiš nešta... Strah me i da saberem. Za te pare bar bi malo morali da popuste. Hvala Bogu da nam dogodine bar bedža knjige daju. Stoga priča o inostranstvu i nije puno skuplja, od ovih lopova ovde...
Ako neko kaže: treba kartica da se provlači, provlačite, provlače i na medicinskom, potpisuju se na svim ostalim jer su malobrojni studenti, treba tako da se uradi.
Naravno, profesore treba prisiliti ako imaš npr. 4 na vježbama i seminarski, to je 70 bodova, da ti daju 7 bez odgovaranja, jer čemu onda bodovi?

Na našu žalost, sve će ovo zaživjeti za par godina, kad mi budemo završili, nadam se...

Dakle, jednosemestralnost+predavanja+vrednovanje vježbi, to su jedine novine u odnosu na raniji sistem (ako izuzmemo nove idnexe :) ; predavanja su i ranije bila obavezna, sa tim što je sada prijavljivanje obavezno svakog časa, a ranije samo profan ti da potpis da si bio na njima, jednom u godini ). Dakle, to nigdje za predavanja u statu ne piše, ali činjenica je da se na većini fakulteta (znam za Književnost npr.) studeti potpisuju, a na nekim (naš, medicina) to čini karticama.

Jedino što je urađeno jednosemestralnost, vježbe jedino Mirković iz Nacionalne priznaje, Milošević i polojac iz Rimskog jer ih je Žika natjerao (možda i nije, ali svejedno, ako imaš 3 petice, daje ti odmah osam, barem po mom iskustvu). Voja i Sima ih priznaju, ali samo kao osnova za sintetička, a ostale baš briga....
E o tome ja kolega pričam. Dajemo im debele pare.Dekan prvog dana doveo hor, upalio laptop, pričao o svim prednostima bolonje i hvalio se "prvi fakultet koji je full primjenjuje" a od sve istine sa one ppt prezentacije, istina je jedino da ima besplatan bežični net po čitavom faxu (za ovo veliki plus :) i zaebavaju nas...

Valjda su ti idioti bubali dan i noć, pa sad ne mogu da shvae kako neko ne može da nauči sve za 10 i pjeva napamet svako pitanje.

Na kraju, pričaš o "ODBORU za implementacu Bolonje". E pa ako nisi znao, na Pravnom je bio osnovan Savjet prve godine, svako je mogao da dođe na sastanak i svako i jeste bio član (bilo je obaveštenje za dolazak) i bilo nas je uvijek 20tak. Popisivali smo najvažnije probleme, zarad slanja i komunikacije sa upravom oko istog. (btw, dekan je sjajan čovjek). Ali nažalost, naiđoše prevremeni izbori, vi ili niste glasali, ili ste glasali za broj 1, mi pukosmo (tijesnom razlikom, mislim da je bilo 800-750 ili sl.) i nestadosmo.
Tako, sledeći put kada počnete da kukate, prvo se malo raspitajte da li sami možete da utičete na to i šta ste dosad uradili. Hoćeš li da neko drugi uvijek rešava tvoje probleme?
Ja sam u potpunosti za sankciju u neizlaženju ispita, samo mislim da je spisak trebao biti puuuuno širi, jer takođe znam dosta ljudi koji nemaju ni 5% a kamoli tih 30...

edit: Zaboravih jednu stvar vezanu za predavanja.
Svi kukaju kako tamo ništa ne nauče i kako se na smrt smaraju. Pa naravno, dođeš, pa kupiš novine, pa čitaš novine ili igraš igrice, a pojma nemaš o čemu priča profesor, a ako pokušaš da se uključiš to ti je dosadno jer si upisao dosadan fakultet...
Naravno, i profesori bi trebali da animiraju studente. Tipa postave koje pitanje, podstaknu raspravu, oni koji raspravljaju dobiju po 5 bodova što je za pola ocjene više....

Mislim, ako se studenti ne izbore za Bolonju, ne znam ko će... O tome ja pričam...
Jer, profesorima i asistentima nije ni najmanje u interesu da i oni dolaze na vrijeme, rade nešta drugo osim što pjesmicu koju napamet znaju recituju i sl. Zato će se truditi da to opstrujiraju (neću navoditi 2 asistenta i 1 profesora koji voli "dobrim" studetima da da karticu da mu je provuče...

P.S. Imam puno grešaka, nemojte se ljutiti, vidite koliko je sati :)

Poslednja izmena:

Back