KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

JOGURT PITA
Testo:
250gr brasna
170gr margarina
100gr secera
4 zumanca
1 pecivo
1vanilica
sve zamesiti,staviti u frizider dok se ne napravi fil,testo podeliti na dva dela
FIL:
4 belanca
170gr secera
2 kisele pavlake
2 jogurta od 2 dc
5 kasika brasna
belanca umututi u cvrst sneg postepeno dodavati secer kada je dobro umuceno polako dodati pavlaku i jogurt i brasno( to ne mututu mikserom)ja posto volim miris limuna ja narendam i koricu od limuna :)
pola testa razviti u cetvrtasti pleh sipati fil a odgore onu drugu polvinu narendati.

Kod mene se to zove , ne znam zašto,

Svatovska pita

testo:
-4 žumanca
-1 čaša šećera
-1 čaša jogurta
-1/2 čaše ulja
-2 čaše brašna
-1 prašak za pecivo
-4 umućena belanca
fil: 1/2 kg sira
-2 jajeta
-šećer po ukusu

Prvi deo kore zapeći, namazati fil pa drugi deo kore i ispeći
Posipa se prah šećerom

Druga varijanta je sa kvascem

-1,5 dl mleka
-3 kašike šećera
-1 kvasac
u to dodati
-400 gr brašna
-180 gr masti
-4 žumanca
-2 vanile
umesiti i napraviti dve obge

fil:
-500 gr sira
-4 umućena belanca sa 100 gr šećera
-suvo grožđe
-malo griza

Razviti kore, namazati fil, okriti drugom korom i ostaviti malo da odstoji pre pečenja

JOGURT PITA
Testo:
250gr brasna
170gr margarina
100gr secera
4 zumanca
1 pecivo
1vanilica
sve zamesiti,staviti u frizider dok se ne napravi fil,testo podeliti na dva dela
FIL:
4 belanca
170gr secera
2 kisele pavlake
2 jogurta od 2 dc
5 kasika brasna
belanca umututi u cvrst sneg postepeno dodavati secer kada je dobro umuceno polako dodati pavlaku i jogurt i brasno( to ne mututu mikserom)ja posto volim miris limuna ja narendam i koricu od limuna :)
pola testa razviti u cetvrtasti pleh sipati fil a odgore onu drugu polvinu narendati.

Isprobano sinoc. Nikako ne znam ono kad treba rendati drugi dio tijesta, koliko god da sam dobro ja to ohladila meni se nakon nekoliko poteza tijesto smeksa od topline ruku i nece fino da se izrenda, mada to bas i nije toliko bitno. Drugo, posto nikako nisam mogla odrediti da li je pecena, fino je porasla i sve ali se stalno taj fil onako treskao, pa kao da mi se malo prepekla i ispala malo suvlja. Uglavnom, ukus je bas poseban, neobican, ja obozavam te fazone sa slatkim sirom, tako da i ova kisela a slatka pavlaka je extra

Isprobano sinoc. Nikako ne znam ono kad treba rendati drugi dio tijesta, koliko god da sam dobro ja to ohladila meni se nakon nekoliko poteza tijesto smeksa od topline ruku i nece fino da se izrenda, mada to bas i nije toliko bitno. Drugo, posto nikako nisam mogla odrediti da li je pecena, fino je porasla i sve ali se stalno taj fil onako treskao, pa kao da mi se malo prepekla i ispala malo suvlja. Uglavnom, ukus je bas poseban, neobican, ja obozavam te fazone sa slatkim sirom, tako da i ova kisela a slatka pavlaka je extra
daco ne treba puno da se pece,taj fil kada se ohladi lepo se stegne i bude super,a sto se rendanja tice i kod mene je tako ,ali to mi i nije bitno valjda i treba tako da bude :)

attachment.php

mmm sto ovo dobro izgleda,moze li recept.

Veoma je ukusno

Euroblok kolac

Sastojci
Za koru:
6 belanaca
7 kašika šećera
1 dl ulja
7 kašika brašna
½ praška za pecivo
50 g rendane čokolade za kuvanje

Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
½ margarina
150 g čokolade za kuvanje
100 g eurobloka

Priprema

Umutiti belanca mikserom, zatim dodati ostale sastojke za koru i sve zajedno umutiti. Podmazati tepsiju u kojoj ćete peći koru i izliti smesu u tepsiju, pa peći u rerni na 180-200°C, dok ne porumeni.

(ja volim da mi kora bude čokoladna, pa stavim i kašiku kakaoa)

Dok se kora peče, skuvati fil na pari i pred kraj dodati istopljenu čokoladu.

Vruću koru preliti vrelim filom i ostaviti da se prohladi, pa zatim narendati 100 g eurobloka.

Služiti hladno. Prijatno!

Ovo je recept sa Coolinarike a devojka koja ga je postavila kaže da ga je zapisala još njena baba.

ŠTANGLICE OD ČASNE SESTRE

Za kore:
5 žumanaca
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
5 belanaca (sneg)
4 male oblatne ili 2 velike pa presečene po širini

Za fil:
200 gr maslaca
150 gr prah šećera
2 žumanca
2 dl mleka
2-3 kašike skuvane kafe
2 kašike brašna
mleveni orasi za posipanje

Žumanca i šećer penasto mutiti na pari dok se ne zgusnu (oko 15 min.)
U ohlađeno naizmenično dodavati ulupana belanca i orahe.
Testo namazati na sve 4 oblatne i peći na 150 stepeni oko 20 minuta.

Puter i žumanca penasto umutiti i dodati 2 žumanca.
Od 2 dl mleka oduzeti 1/2 dl i u to dodati brašno i kafu a ostatak mleka staviti da se kuva.
Kad provri, zakuvati sa onih 1/2 dl i skuvati kao puding pa ostaviti da se ohladi.
U hladno umešati krem sa puterom i dobro izmutiti.
Namazati na sve 4 oblatne, naslagati ih jednu na drugu a gornju posuti mlevenim orasima.

keb76t.jpg

Ovako su meni ispali

Ups zaboravila sam recept :D:D:
Za testo lene pite
1 margarin
1zumance
1 kasika secera
1 kasika pavlake
malo praska
brasna po potrebi otprilike 150 gr
Od ove mase razviti na masnom papiru 2 kore velicine pleha 27x35
Nadjev
umutit 5 zumanaca sa 150 gr secera dodat 100gr istopljene cokolade i 100gr oraha.
Posebno umutiti 5 belanaca i dodat ovoj masi .Polako izmesat
U tepsiju stavit jedno testo od lene pite pa na njega istrest nadev i opet po nadevu stavit drugi deo testa od lene pite
Ispeci i preliti sa 100gr cokoladne glazure Prijatno ....

Pozdrav svima :)

Na postujem na kulinarstvu, ali pročitam tu i tamo neke vaše recepte, a sad mi treba nešto brzo, jednostavno i malo starinski bez krema i šlaga pa ću verovatno napraviti ovu pitu . Deluje mi zgodno i lako.

Back