KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Stize recept :))
Milfej kolac
kora
200 gr istopljenog margarina
250 gr mlevene plazme
zamesiti koru i formirati je u plehu
1/2 kg lisnator testa ispec 2 kore
prvu koru pre pecenja iseci na zeljenu velicinu kocki
drugu koru ispeci pa je hladnu izmrviti
kore pre pecenja posuti burbon vanila secer Dr Etker
jos 300 gr voca ja sam pravila sa malinama
krema
1 l mleka 5 pudinga vanila 200 gr secera kremu povremeno promesat mikserom dok se ohladi .1/2 l sl pavlake umutiti do gustine smese za palacinke .
Postepeno dodavati pavlaku u puding i mutit mikserom dok se krema neujednaci.
filovanje
kora od plazme -fil -maline -poredana kora od lisnatog testa izrazana na kocke -fil -izdrobljena kora od lis.testa i odozgo vanila secer

Za mene i moju porodicu -SAVRSEN CHEESE CAKE-

Kora: moze biti petit bere keks provucen kroz mleko ili plazma smesa (125g putera+100g secera u prahu izmixati+300g plazme i sok oko 1.5dl).Staviti na dno posude.

Krem: izmixati 2.5dl slatke pavlake sa 1 kremfix-om, dodati 3 krem sira (Imlek), 1 kiselu pavlaku, 1 vanilin secer. Sipati preko kore koju ste slozili na dno djuveca ili tacne ali koristite obruc koji se skida.

Vocni deo: 600g voca (maline, jagode, visnje ili bilo koje drugo crveno voce) prokuvati sa vodom (kolicina je samo da ogrezne) i 6 kasika secera. Kada se secer rastopi dodati kesicu zelatina rastopljenu u malo vode. Sipati tako vruce preko kreme.
Potrebno mu je oko 5 sati da se lepo stegne i bude spreman za "smazati". :)
Prijatno!

Ja pravila p.krofne..

attachment.php

pa izvolte...:D

pita sa kruskama

Testo 4 dl brasna,1/2 dl secera,150 grama putera,1jaje.

umesiti brzo testo od svih sastojaka pa staviti sat vremena u frizider da se odmara.

U meduvremenu oguliti 750grama krusaka,staviti ih u podmazanu tepsiju posuti sa 1dl secera malo cimeta i 1 dl slatke pavlake.Onda uzeti testo razviti ga u velicini tepsije prekriti kruske,napraviti jednu rupu na sredini testa ,premazati jajetom i peci na 200 stepeni oko pola sata servirati sa kuglom sladoleda.

Moji obozavaju

Tijesto:
2 salice brasna – ja sam koristila za Dizana tijesta 1 i 3/4 salicemlakog mlijeka 1 kockasvjezeg kvasca 4 salicebrasna 3/4 salicesecera 3/4 salicesmedjeg secera 3cijela jaja 4 zutanjka 1 i pol zlicicasoli 1 salica otopljenog maslaca cca 225 gr
Punjenje:
454 gr cokolade ( ja sam stavila 1 kg cokolade ) 1 salica tostiranih ljesnjaka 1/2 salice otopljenog maslaca cca 115 gr 2 zlicicecimeta
Preljev:
2 salicesecera u prahu 3 zlicemlijeka 1/2 salice tostiranih ljesnjaka

Salica = 250 ml
Tijesto:
2 salice brasna, 1 i 3/4 salice toplog mlijeka, te kvasac promijesajte drvenom kuhacom, pa prekrijte plasticnom folijom. Ostavite 1 sat na toplom da se dize.

U medjuvremenu sitno nasjeckajte cokoladu ( mozete i naribati, to cu ja napraviti sljedeci put ) i ljesnjake, te ih tostirajte. Sve zajedno pomijesajte, te dodajte 2 zlicice cimeta i pola salice otopljenog maslaca. Promijesajte. Dobiti cete prekrasnu mirisnu i sjajnu smjesu.

Vracamo se na tijesto….
Nakon sat vremena u smjesu od kvasca, mlijeka i brasna dodajte 1 salicu otopljenog maslaca, lagano tucena jaja i zutanjke, pa sve promijesajte drvenom kuhacom. Sad dodajte secer i smedji secer, opet promijesajte kuhacom. Vrijeme je da dodate pola brasna ( 2 salice ) i opet promijesate kuhacom. Sad biste trebali sve prebaciti na radnu plohu i dodati ostatak brasna ( preostale 2 salice ) i sve rukama zamijesiti. Meni je trebalo vise ( jos skoro 2 salice ) brasna nego sta pise u receptu, ali mislim da je to zbog ogromnih jaja. No i u samom receptu pise da ce vam mozda biti potrebno vise brasna. Dakle, smjesa mora biti mekana i malo ljepljiva, a opet dovoljno tvrda da se da raditi s njom.
Namazite posudu s uljem, stavite u nju tijesto, prekrijte folijom i ostavite sat vremana na toplom.
Kad je tijesto naraslo podijelite ga na dva dijela. Razvaljate te pospite sa nadjevom ( nadjev podijelite na pola, tako da imate istu kolicinu za svaku Babku ). Ja sam umutila jedno jaje sa zlicom vrhnja za kuhanje, pa sam krajeve razvaljanog tijesta s tim premazala, toga nije bilo u receptu, pa pretpostavljam da se to ne mora…. dakle, po zelji.
Nadjeveno tijesto smotajte sa obje strane – kao npr. Djedov brk – malo premazite mjesavinom jajeta i vrhnja po svakoj rolici da se lakse zaljepi, pa sve zarolajte, kao kad cijedite mokri ves! Ne znam kako drugacije da objasnim.
Prebacite Babku u namasteni i pobrasnjeni kalup, pokrijte folijom i ostavite da stoji sat do sat i pol na toplom mjestu. Isto ponovite sa ostatkom tijesta.
Ja sam Babke premazala mjesavinom jajeta i vrhnja, te pekla u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 55 – 60 minuta. Savjet: spustite nize kalup jer tijesto brzo dobiva boju, pa nakon nekog vremena provjerite da li mozda trebate staviti masni papir na Babke da ne potamne naglo. I jos sam primjetila da sam morala duze peci onu Babku koju sam pekla u srebrnom kalupu, a krace onu koju sam pekla u tamnom kalupu. Ova u srebrnom mi se nije bas lijepo dolje ispekla. Tek toliko da znate!
Kad je Babka pecena ostavite da se malo ohladi u kalupu, te izvadite i ohladite na zici.
Preljev:
Izmijesajte secer u prahu i mlijeko, pa ga prelijte preko mlake Babke. Pospite tostiranim ljesnjacima.

Pravila danas mogu vam reci da fenomenalno inace preuzeto sa coolonarike ne mogu da slikam nije tu aparat ali je stvarno savrseno.

zove se chocolate hazelnut babka

Cure, vidim ovdje ste postavljale njami fotografije princes krofni :)
Mogu li dobiti neki provjeren, a jednostavan recept?
Naime, u pitanju je opklada :D
Tetak mi je rekao da nema shanse da napravim ukusne princes krofne, a ukoliko mu se svide, da ce mi platiti dobro :)

Dakle... Shto manje komplikovan recept ako moze.
Hvala :heart:

Sanja, ja sto puta pisala da ih moj drug pravi, i prodaje 350 din/kg. Meni je to smešno malo. Ali on kaže bitna mu je količina. Da ostane 100 din/kg, danas 10 kg, eto hiljadarke. Ali kada se setim da treba kuvati filove za 10 kg. :( I koliko sudova posle 10 kg princes krofni. :((( Ne znam, nemam ništa pametno da kažem.

Pomoc!!!
Da li neka od vas pravi princes krofne za prodaju?Koliko ih naplacujete?Ako ne zelite da pisete ovde moze i na pp :)
Porucila mi zena 30 kom i ja ne znam kako da ih naplatim

Sanja, na Crvenom krst postoji pekara koja prodaje kolače pa i princez krofne (male kao zalogajčić). Kolače (vanilice, padobrance...) prodaju za 500 din/kg a princeze za 900/kg. Može da ti posluži kao orjentacija.

Evo jednog brzinskog kolaca malo pre ga pravila vec pojeden

3 jaja, 1,5 dl secera umutiti dodati 2 dl brasna, posebno umutit jednu slatku pavlaku kravicu i u nju dodati 300grama sremskog sira i 1 dl secera i malo praska za pecivo, pa onda sve pomesati sipati u podmazan pleh i peci na 200 stepeni oko 35min:) vrlo je ukusno malo neobicno.

Kocke od oraha

Umutiti 6 zumanaca sa 140gr secer,dodati 140 gr oraha,malo suvog grozda,malo crne kafe i 6 belanaca umucenih kao sne razliti u namazan pleh i preko toga staviti jos malo seckanih oraha peci na 180 otprilike 25 minuta nije lose probajte prijatno.Kada trebe nesto na brzinu a i kafa daje lep ukus.

Poslednja izmena:

Back