KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Evo receptica.....
U restoranu u kojem ga mm i ja cesto jedemo,ovaj kolac se zove cokoladni mus,a ja sam recept pronasla na coolinarici i tamo ga zovu lava kolac.....:)

250g putera,270g secera,1 vanil secer,6 jaja,130g brasna,250g tamne cokolade(ja sam stavila 300g)
Puter penasto umutiti sa secerom,dodati jaja,1 po 1,jos miksati,zatim dodati vanil secer,brasno i otopljenu cokoladu.Peci u kalupima za souffle(ja nisam uspela da ih nadjem pa sam pekla u kalupima za maffine) 11min na 200 stepeni(predhodno zagrejati rernu).Ako se pece u kalupima za maffine tada je dovoljno 9min....meni je od ove mere ispalo oko 20 kolacica....:)

Evo receptica.....
U restoranu u kojem ga mm i ja cesto jedemo,ovaj kolac se zove cokoladni mus,a ja sam recept pronasla na coolinarici i tamo ga zovu lava kolac.....:)

250g putera,270g secera,1 vanil secer,6 jaja,130g brasna,250g tamne cokolade(ja sam stavila 300g)
Puter penasto umutiti sa secerom,dodati jaja,1 po 1,jos miksati,zatim dodati vanil secer,brasno i otopljenu cokoladu.Peci u kalupima za souffle(ja nisam uspela da ih nadjem pa sam pekla u kalupima za maffine) 11min na 200 stepeni(predhodno zagrejati rernu).Ako se pece u kalupima za maffine tada je dovoljno 9min....meni je od ove mere ispalo oko 20 kolacica....:)

Да ли су то мали бели керамички калупи који се продају у продавницама за 1€, Хоум центру? Обично су паковани по 4 комада.

Super je..:ok:
ovde ga zovu sufle cokolada...
ja imam malo drugaciji recepr..probala sam 3-4 razicita al mi ovaj nekako najuksniji i nije previse tezak...i brz..

potrebno:
5 jaja
200 gr crne cokolade
1 kasika kakao
100 gr putra
200 gr secera
3-4 kasika mle.lesnika ili oraha..(moze i bez,ako ne volite)
150 gr brasna
pola male casice nekog a.pica od badema..ja korstim disaronno-amareto.ono mu bas da lep ukus..

rastopiti puter i cokoladu..
umutiti jaja pa dodati secer ,mutiti jos malo..pa dodati brasno kakao , liker i rastopljenu cokoladu i puter..(ja ih rastopim na pari,zajedno).
sjediniti masu i ostaviti 20-30 min. u frizideru ili na nekom hladnom mestu..
posle toga sipati u kalupe..3/4
ovo je mera za jedan kalup od manffina -12 kom (ustvari bude ih vise ,do 20-tak)
za one za sufle ima za 10 oni su veci..
pece se 10 min na 180 st u plehu..ne duze..
a u kalupima malo duze..14-15...
sluze se topli...ja ih ne volim hladne,mogu da se zagreju u m.talasnoj na minut na niskoj temperaturi i budu super...
sa sladoledom od vanile su super (toplo hladna kombinacija) ,sa slatkom neumucenom pavlakom su extra...ja ih tako najvise volim (preliju se) i sa jagodama..mmmm..
p.s. zaboravila sam ...ja sam smanjila malo secer..150 gr...bude mi preslatko sa 200..
ja pravila danas...:zper:

Prilozi

• P10-03-11_22.12[02].jpg
    P10-03-11_22.12[02].jpg
    38,8 KB · Pregleda: 18
  • P10-03-11_22.22.jpg
    P10-03-11_22.22.jpg
    37,9 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Malo sam guglala i pronašla da se te posude zovu REMEKIN, a pronašla sam i ovo:
Smesa za mazanje formi!
Namažete formu za kuglof, za biskvite, za muffinse i kad je pečeno, bez ikakvih problema se izvadi iz forme (kad iskrenete posudu -remekin- kolač sam ispadne iz nje).
Sastojci: 1,5dl brašna, 80g margarina sobne temperature, 0,75dl ulja
Sve sastojke dobro izmešati i staviti u posudicu sa poklopcom. Staviti u frižider. Može da stoji 6 meseci
Upotreba:10-15 min pre upotrebe izvaditi iz frizidera, formu dobro namazati i uliti testo/smesu. Peći kao obično.

imam jedno pitanjce, hocu da pravim mafine, pa me zanima da li mogu da ih pecem u onim korpicama samo u njima, bez onog ulubljenog pleha sa rupama?
plasim se posto su korpise papirne da se ne zapale ili tako nesto?

ne mozes samo u korpicama jer ce ti smesa rasiriti korpicu, nema sta da ih drzi..eventualno da probas u 2 korpice, jedna u drugoj..a nece se zapaliti sa ili bez pleha za muffine jer su to korpice za pecenje....

Medena pita

Kore: 5 kasika meda, 5 kasika secera, 2 kasike masti ( neistopljene), 2 jaja, 6 kasika mleka, 1 kasicica sode bikarbone, brasna po potrebi.
Zamesiti testo podeliti na tri dela, (a moze i cetiri kao ZD) svaki deo razviti oklagijom i peci na izvrnutom plehu. (Ja pecem na plehu velicine oblande) i nije potrebno podmazivanje
Fil: U 0.7l mleka skuvati 7-8kasika griza. U hladno dodati jedan margarin umucen sa prah secerom (secera po ukusu).
Odozgo glazura

Ovo je tortijadin recept. Ja sam pravila po njemu, samo sam pekla četiri kore veličine kupovnih kora za rozen tortu, i nisam kuvala u mleku griz nego brašno.

ZD, hvala :klap: Mislim da ću ja praviti sa grizom, stavljam ga umesto brašna i u šnenokle. A dobro da si mi napisala da mogu 4 kore od te mase, tako sam nekako i zamislila da bi trebalo da izgledaju :)

Martinice, što ne probaš tropikana tortu? Stavila sam recept na toj temi, samo što ja ne stavljam banane u nju, već samo kore i fil. Ustvari, pojam "neobičan" je relativna stvar i moguće da će tebi zvučato potpuno obično, ali je ukus fenomenalan!

Back