Kojoj civilizaciji pripada Srbija?

"Da je Platon i u nas bio poznat i citan, i to vec u XIII-om i XIV-om veku, dakle pre firentinske platonovske akademije, osnovane 1440-e god., za to svedoci u hramu Bogorodice Ljeviske u Prizrenu freska iz 1307-e god. koja prikazuje Platonov lik. Fotografiju te freske doneo je pisac ovih redova u svom prevodu Platonova Ijona, Gozbe i Fedra, u izdanju Kulture 1955-e god."

Иван Дуйчев, Древноезически мислители и писатели в старата българска живопис, София, 1978.

To nisam znao ali to nije Humanizam. Ukratko: u vremenu kada sunce postaje centar svemira-čovjek je postao centar svemira.

- - - - - - - - - -

Itekako? U hrvackoj nema qc od renesanse. Pa i u citavoj sjevernoj evropi ima malo. Najveci dio je Italija i nesto Francuska. U stvari to su zemlje renesanse. Ovo ostalo je prdez, a hrvatska i ne postoji sto se tice renesanse.

Evo ti suzdržana Wikipedija za početak.
https://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance_in_Croatia

Poslednja izmena:
Mi smo svoju renesansu imali malo ranije:

Meister_von_Mileseva_001.jpg

Kojoj civilizaciji,mi pripadamo ? Hm,hm. To je zaista tesko reci.Ono sto je sigurno,mi smo prespavali renesansu,dakle doba kada je nastao opsti preporod,
kako u nauci,tako i u kulturi,kao i u svim sferama ljudskog zivota.Zasto smo prespavali taj divni svetski pokret-renesansu.? Pa iz vrlo prostog razloga.Taj pokret,
renesansa,poceo je negde 142O godine.Kao sto je opste poznato,mi smo bili pod okupacijom primitivne turske imperije,sve do pocetka devetnaestog veka.

Naravno da nas renesansa,nije mogla pohoditi,iz "opravdanih" razloga.To,sto nismo doziveli renesansu u svojoj zemlji,to je ogroman gubitak,za napredak srbije.
Ta cetiri ipo veka,koja smo mi izgubili u razvoju,u odnosu na ostale evropske zemlje,naravno da nikada nismo,niti ce mo moci,da nadoknadimo.Dok su ostali evropski narodi,gradili monumentalne palate,dvorce,imali progres u privredno-ekonomskom smislu,mi smo tavorili pod turcima,ziveci na nacin,kao u srednjem veku.Eto,turci su nasa sudbina,nas crni usud,zbog koga placamo i danas ceh,svojoj sveopstoj zaostalosti.

Kojoj civilizaciji,mi pripadamo ? Hm,hm. To je zaista tesko reci.Ono sto je sigurno,mi smo prespavali renesansu,dakle doba kada je nastao opsti preporod,
kako u nauci,tako i u kulturi,kao i u svim sferama ljudskog zivota.Zasto smo prespavali taj divni svetski pokret-renesansu.? Pa iz vrlo prostog razloga.Taj pokret,
renesansa,poceo je negde 142O godine.Kao sto je opste poznato,mi smo bili pod okupacijom primitivne turske imperije,sve do pocetka devetnaestog veka.

Naravno da nas renesansa,nije mogla pohoditi,iz "opravdanih" razloga.To,sto nismo doziveli renesansu u svojoj zemlji,to je ogroman gubitak,za napredak srbije.
Ta cetiri ipo veka,koja smo mi izgubili u razvoju,u odnosu na ostale evropske zemlje,naravno da nikada nismo,niti ce mo moci,da nadoknadimo.Dok su ostali evropski narodi,gradili monumentalne palate,dvorce,imali progres u privredno-ekonomskom smislu,mi smo tavorili pod turcima,ziveci na nacin,kao u srednjem veku.Eto,turci su nasa sudbina,nas crni usud,zbog koga placamo i danas ceh,svojoj sveopstoj zaostalosti.

Jedan Srbin mi je rekao da je to krivi stav. Za sve su krivi Turci. Nešto nevalja-krivi Turke. Iako mi (misli na Srbe) nismo bili to nešto promjenili za 200 godina. Nije Srbija izuzetak glede Renesanse. Niti jedna pravoslavna zemlja nije imala renesansu.To Vas ne cini manje Europljanima.

Poslednja izmena:
Jedan Srbin mi je rekao da je to krivi stav. Za sve su krivi Turci. Nešto nevalja-krivi Turke. Iako mi (misli na Srbe) nismo bili to nešto promjenili za 200 godina. Nije Srbija izuzetak glede Renesanse. Niti jedna pravoslavna zemlja nije imala renesansu.To Vas ne cini manje Europljanima.
E mnogo ti hvala, da nas ti evo ne primi u Europu ne znam kako bismo.

Kad bi malo više čitao objave umesto što ih samo pišeš znao bi i zašto je renesansa vezana samo za zapad Evrope. To nije direktno vezano za pravoslavlje nego za uticaj Vizantije. Renesansa, kao što joj ime kaže, predstavlja preporod nakon hiljadugodišnjeg civilizacijskog propadanja uzrokovanog padom Zapadnog Rimskog carstva. Istočno Rimsko carstvo, tj. Vizantija je u tom času tek započelo svoj uspon i bilo narednih 500 ili više godina kulturno središte Evrope. Kasnije se i ono sučilo sa opadanjem, ali na istoku nije bilo tog kulturnog vakuuma kao što je bilo u područjima koji su nekada bili pod uticajem Rima. Samim tim ni potreba za preporodom nije bila tako velika i renesansa je tu uvezen fenomen, kao što si i sam primetio.

Uzgred, uticaj renesanse, kao što je već nekoliko diskutanata napisalo, bio je mnogo manji i u zemljama na severu Evrope gde je prisustvo starog Rima bilo slabo, sasvim je nebitno jesu lit zemlje pravoslavne, a nisu.

E mnogo ti hvala, da nas ti evo ne primi u Europu ne znam kako bismo.

Kad bi malo više čitao objave umesto što ih samo pišeš znao bi i zašto je renesansa vezana samo za zapad Evrope. To nije direktno vezano za pravoslavlje nego za uticaj Vizantije. Renesansa, kao što joj ime kaže, predstavlja preporod nakon hiljadugodišnjeg civilizacijskog propadanja uzrokovanog padom Zapadnog Rimskog carstva. Istočno Rimsko carstvo, tj. Vizantija je u tom času tek započelo svoj uspon i bilo narednih 500 ili više godina kulturno središte Evrope. Kasnije se i ono sučilo sa opadanjem, ali na istoku nije bilo tog kulturnog vakuuma kao što je bilo u područjima koji su nekada bili pod uticajem Rima. Samim tim ni potreba za preporodom nije bila tako velika i renesansa je tu uvezen fenomen, kao što si i sam primetio.

Uzgred, uticaj renesanse, kao što je već nekoliko diskutanata napisalo, bio je mnogo manji i u zemljama na severu Evrope gde je prisustvo starog Rima bilo slabo, sasvim je nebitno jesu lit zemlje pravoslavne, a nisu.

Humanizam je najveći Europski izum. Znači izum. Ne preporod. Vidi Braudel Povijest Civilizacije. Škotska je također sjever.

Poslednja izmena:
Franačka opovrgava tvoju teoriju. Usto tokom povijesti Srbija je pripadala Osmanlijama. Oko 4-5 stoljeća. Turci danas jesu dio zapadnog svijeta ali nisu uvijek bili.
Mislim da je OP dobar. Bizant je utjecao. Ali definitvno Pravoslavna civilizacija.

Srbija nije imala Viteške redove kao niti jedna pravoslavna zemlja.
Također, najbitinije, Srbija nije imala Humanizam i Renesansu kao i niti jedna pravoslavna zemlja.

Renesansa se iz Italije prvo proširila u Mađarsku te tako stigla u Hrvatsku ali i u direktnom kontaktu sa Talijanima. Portugal, Španjolska, Francuska, Njemačka, Engleska, Škotska i sjeverne zemlje su sve imale renesansu. Znači katoličke i protestantske zemlje. Tako da možemo govoriti i o Pravoslavnoj civilizaciji.

Na koji se način Franačka kosi sa mojim viđenjem?

O viteškim redovima, humanizmu i renesansi su neki drugi ljudi već postovali opširne i jako zanimljive odgovore...

Srednjovekovna Srbija je, naravno, primila puno kulturnih i političkih uticaja iz Vizantije, ali se u nekim stvarima više uklapala u zapadni nego Vizantijski državni obrazac. Država kojom upravlja kralj sa saborom plemstva i sveštenstva, i postoje formalne podele stanovništva na staleže; sa druge strane Vizantija je pre svega birokratska, a ne (pogotovu ne formalno) feudalna, svi slobodni ljudi podležu istim zakonima tj. nema formalne staleške raslojenosti, i tako dalje.

Inače zapadni deo humanizma i renesanse duguje ogromnu uslugu upravo Vizantiji; Vizantijskim intelektualcima koji su tokom i posle Firentinskog Sabora širili antičke spise i ideje, kao i kasnijim iseljenicima iz Vizantije.

.

Хаха...који си ти човек. Од 1918. смо се стопили са католицима Хрватима, на сваки начин удовољавали католицима и католичанству и потписали чк конкордат са Ватиканом и теби то није сад западна, него нека ,,оријентална" цивилизација.

Дај Лички, почео си да се губиш опасно...

Ако не разумијеш нешта, питај. Не мораш давати мишљење о нечему што не разумијеш.
Да, баш тако како сам написао - од Михајла до 1918. то је "западна цивилизација у покушају".... Покушавало се, неђе су направљени крупни кораци, неђе грешке, АЛИ СЕ ПОКУШАВАЛО... Направљен је грдни посао ка томе!
Свеопшта оцјена - позитивно.

Од 1918. стога оријентала ... Корупција и трулеж свега, душе и тијела, морала, народа и државе. Не стапање са таквим елементима је био АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ КОРАК у свакоме погледу. Најгоре могуће са обе стране је стварало још горе и неописиво стрмоглављење Срба у амбис турско-оријенталне антицивилизације.
Док је до 1918. било бар некаквије кочница, покушавало се ићи напријед, тога од 1918. није било ни у траговима.

Зашто тако човеку? То што је навео јесте мало сиров поглед на ствар, али далеко од тога да се може одбацити као бесмислен.

Погледај шта је написао?
Каква је то православна цивилизација?? Дефинитивно???:eek:

Друго. није никакав западни свет на челу са Американцима, Британцима и Ватиканом потпаљивао никакве ватре на Балкану, већ је одлука Срба самих да своји глупим одлукама гурну себе под точкове историјске машине која ће их самљети...
У покушају да се заштите (тобоже) од замишљених непријатеља, стварни душмани су пуштени ко Тројански коњ у своје двориште и направили су хаварију на свакоме кораку.
Није нико стварао никакав "раздор" између Срба и Хрвата итд. јер ту никакве слоге нити људскости у односима није ни било. Оно што не постоји не море се срушити.

Треће - руски утицај??
Ово је тек колосална глупост.
Руси и Срби су имали озбиљније односе тек 1903-1917 а од тога цијелога периода тек 1912-1917 је озбиљан период. И при томе, да су Срби на свакоме кораку чинили Русима више штете него користи и тјерали своју "политику" да су се Руси за главу ватали свако мало.

Кад сам себи створиш проблеме тамо ђе их нема, а онда тамо ђе их је било, направиш проблеме стотину пута погибнијим по себе, онда је то тако. Али увијек је крив неко други, увијек нам раде о глави највећи и најмоћнији, јер ми смо велики народ и јако смо битни увијек били.
Глупости.

Srbija je,poput Turske koja ima meki Islam utkan u svoju kulturu,s utkanim mekim pravoslavljem...
Mada taj uticaj na kulturu nije toliko snažan kao u Turskoj ipak je sveprisutan...
Prisutan je I katolicizam u osnovi I u tradicijama,naročito u gradskim sredinama...
Ruralne su vise ortodoksne...
Da,po svemu pripadamo,kao uostalom I Turska,zapadnoj civilizaciji I čak smo I vise
okrenuti Europi nego li Orjentu...
Efekti uticaja Orjenta na našu zapadnjačku kulturu su više akcentualni nego dubinski...
Mada,kulturološka istraživanja hronika,nekovrsno prebiranje po istorijskim zapisima-sećanjima
govore o raskršću kultura,valja reči da istorija nije sadašnjost koja je veoma urbanizovana,elektronizovana
I medijski kreirana po sasvim zapadnjačkim obrascima I merilima,pa I sredstvima.
Ovaj zapadnjački uticaj je sve snažniji I u zemljama bliskog Orjenta tako da se potiskuju I tamo tradicija I autohtonost
u kulturama.

- - - - - - - - - -

? Čekam objašnjenje.

A jesam li ja čitao "Državu","Organon""Hedon" (Odbrana Sokratova) I još koje ni da se setim naslova, na kineskom?

Da imamo prijevode za školsko čitanje. Lišeni ikakvih komentara. Smanjena vrijednost upotrebe i sl. npr.Parmenid-prepjevan.Ne znamo otkuda je prevedeno. Pir ili razgovor o ljubavi-Skraćen.Netočan prijevod. Aplogija Sokrata-Slobodan prijevod. Fale riječi.

Država by Kuzmić- fale riječi ili rečenice.

Da imamo prijevode za školsko čitanje. Lišeni ikakvih komentara. Smanjena vrijednost upotrebe i sl. npr.Parmenid-prepjevan.Ne znamo otkuda je prevedeno. Pir ili razgovor o ljubavi-Skraćen.Netočan prijevod. Aplogija Sokrata-Slobodan prijevod. Fale riječi.

Država by Kuzmić- fale riječi ili rečenice.
Mora da si u BeGeu tražio...
Ja sam celokupnu grčku filozofiju od Talesa do Plotina imao na raspolaganju u Petrovaradinu u biblioteci "Vladimir Nazor"...
Istina,to su sve bila zagrebačka izdanja,ali u luksuznoj opremi,tvrde korice s platnom I sl. I stari bibliotekar S.Preprek (poznat
u svetu muzike kao kompozitor marševa) mi nije dao neku knjigu beletristike,ako ne bih neku uz nju iz filozofskog,psihološkog,
antropološkog skupa knjiga dodao. Rvati su se baš namučili prevodeći,ali tek sa švabama su muke bile prave...
Recimo,Hegelova Fenomenologija duha ima veče komentare o pojedinim rečima od samog teksta,baš zbog muka oko prevođenja
tih urnebesnih građenica prepametnog filozofa...
I dalje su rvati ispred nas u kvalitetu pristupa filozofskoj baštini,ali smo zajedno ,ipak,na europskom začelju...:mrgreen:

Znanost valja znati probirati I validno koristiti...Kasno sam shvatio,ono šta je na zapadu poodavno znano,a to
je da su samo primenjiva znanja valjana I moraju u prvi plan!Posebno specijalna!
Dakle,mi smo u tom posebno nekulturni,čak priprosti...Nemamo rafiniranost probiranja znanja ,veština I mudrosti...
Prejedamo se kao afroameri u Bronksu I bivamo predebeli znanjima koja su nefunkcionalna...
I ovaj pdf se, recimo,povodi za krilaticom "Historija magistra vitae est..." I samo fali reč "loša" jer je istorija
prepuna grešaka ,a tek s pokojim dobrim iskustvom...:lol:
Ne treba se učiti na greškama već na dobrim primerima!
Naša kultura obiluje tim turskim načinom "Ne čini to I to jer će ti biti to I to..." Umesto talmudski da upućuje šta u
kojoj situaciji treba činiti...Judejska vera (hriščanstvo je sekta),a arabljanska "mudrost"...:mrgreen:
No,stvari idu na bolje-internet je dobar pokazatelj kako treba I ne uči pogrešno na lošim primerima već na dobrim.
Tako da I ova tema može od nekog mlađeg I još upućenijeg od mene ,da se završi sa zaključcima rađanja jedne globalne internet
culture koja će ubrzo biti vodeća u svim sferama društvenog življenja!:hvala:

Kod Amerikanaca je: Do's and Don'ts. Možda je to najbolji put.
Sumnjam jer dominira preagresivni tejlorizam,koji nije za ljude već racionalne mašine...Mi Evropejci,posebno
Sloveni smo prilično iracionalni I kreativni I emocije su te zbog kojih bismo bili krajnje frustirani...Ameri tu frustiranost neiskazom
iracionalnog emotivnog veoma često iskazuju te su lični psiholozi zaista tamo potreba...
Filozofija negovanja posebnosti polako hvata tlo na osnovama Deklaracije o ljudskim pravima I već u nordijskim zemljama je to
I u osnovama pravnog sistema inkorporirano...

Back