Kojoj civilizaciji,mi pripadamo ? Hm,hm. To je zaista tesko reci.Ono sto je sigurno,mi smo prespavali renesansu,dakle doba kada je nastao opsti preporod,
kako u nauci,tako i u kulturi,kao i u svim sferama ljudskog zivota.Zasto smo prespavali taj divni svetski pokret-renesansu.? Pa iz vrlo prostog razloga.Taj pokret,
renesansa,poceo je negde 142O godine.Kao sto je opste poznato,mi smo bili pod okupacijom primitivne turske imperije,sve do pocetka devetnaestog veka.
Naravno da nas renesansa,nije mogla pohoditi,iz "opravdanih" razloga.To,sto nismo doziveli renesansu u svojoj zemlji,to je ogroman gubitak,za napredak srbije.
Ta cetiri ipo veka,koja smo mi izgubili u razvoju,u odnosu na ostale evropske zemlje,naravno da nikada nismo,niti ce mo moci,da nadoknadimo.Dok su ostali evropski narodi,gradili monumentalne palate,dvorce,imali progres u privredno-ekonomskom smislu,mi smo tavorili pod turcima,ziveci na nacin,kao u srednjem veku.Eto,turci su nasa sudbina,nas crni usud,zbog koga placamo i danas ceh,svojoj sveopstoj zaostalosti.