Koji operativni sistem koristite?

Koji operativni sistem koristite na vašem desktop ili laptop računaru?

• Windows

glasova: 24 80,0%
  • MacOS

glasova: 5 16,7%
  • GNU/Linux

glasova: 8 26,7%
  • BSD

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    30
Meni je stariji racunar, cudi me da Ventura nije ispeglanija od zadnjih verzija sistema?
Nema veze...rade sistemi i sa Core2Duo ljudima, instalirao sam je i na jednom iMacu10,1... ne leti ofc, ali sve radi kako treba. Osim BT koji je 2,1 pa mora da se budzi sa Apple modulom sa BT 4 a to je posao od pola sata ako znas.

Da tako sam i ja mislio za Big Sur u koji se mnogi kunu, ali poredio ga sa Montereyem na nekoliko nivoa i potonji je za klasu bolji.

Mora da se menja sistem, ne moze 100 godina da se koristi isti sistem, kao oni kmekavci kad je Windows XP izgubio podrsku pa ne mogu da se naviknu na windows 7 uffff tugice :rida::rida::rida:
Има ко подржава ХР, не брини. ;)
Сјећам се кад сам угледао тада нови Офис (2007). Зашаренили га за медаљу, све испретурали, тражим гдје се центрира ред пола сата... Ма реко еб’те се. Само ми још треба да се неко сјети да замијени мјесто квачилу и кочници јер је тако „савременије”, а заиста може и тако, оно јес да ћу се тако скуцати у прву бандеру, ал нема везе... :mrgreen:

Има ко подржава ХР, не брини. ;)
Сјећам се кад сам угледао тада нови Офис (2007). Зашаренили га за медаљу, све испретурали, тражим гдје се центрира ред пола сата... Ма реко еб’те се. Само ми још треба да се неко сјети да замијени мјесто квачилу и кочници јер је тако „савременије”, а заиста може и тако, оно јес да ћу се тако скуцати у прву бандеру, ал нема везе... :mrgreen:
Office 2003 je bio zakon.I ja sam se dugo razmisljao da li da predjem sa XP-a na Win.7.Vistu nisam koristio.Kada mi je drugar dao 7-icu sa licencnim brojem instalirao sam ga pored XP-a i veoma kasno sam ostavio XP,da bi instalirao Win.8.1.

Naravno da može. Većina Linux distribucija ima i LiveUSB, tako da ne moraš ni da ga instaliraš.
Možeš bilo koju Linux distribiciju da instaliraš na usb drive-u, nikakav problem. :)
Ako se ne varam Linux je kompliciraniji od Windowsa za korištenje, programi se instaliraju preko nekakvog terminala, ako sam dobro shvatio, nema ko u Windowsu da samo klikneš na instalacijski file i da ti ga automatski instalira.

Ako se ne varam Linux je kompliciraniji od Windowsa za korištenje, programi se instaliraju preko nekakvog terminala, ako sam dobro shvatio, nema ko u Windowsu da samo klikneš na instalacijski file i da ti ga automatski instalira.
Imas na Linuxu mnogo besplatnih programa.Ako zelis bas nesto posebno i zahtevnije.Nesto ide downloadom,a nesto preko terminala.I nije istina da je bilo koji Linux komplikovaniji od Windowsa,jer sve mozes podesiti da ti izgleda kao u windowsu,ali koja je onda fora recimo imati Ubuntu,ako hoces da ti lici na windows.

Ne. Gotovo sve Linux distribucije imaju GUI installer poput Debian Installer-a, Ubiquity-ja, Anakonde i još nekih. Mislim da jedino Arch, Gentoo i LFS imaju instalaciju preko terminala po default-u, ali te distribucije su namenjene za nešto iskusnije korisnike.

Tačno je da je instalacija Linux-a nešto za nijansu zahtevnija, ali nije komplikovana i može se naučiti za jedan dan.

Ne. Gotovo sve Linux distribucije imaju GUI poput Debian Installer-a, Ubiquity-ja, Anakonde i još nekih. Mislim da jedino Arch, Gentoo i LFS imaju instalaciju preko terminala po default-u, ali te distribucije su namenjene za nešto iskusnije korisnike.

Tačno je da je instalacija Linux-a nešto za nijansu zahtevnija, ali nije komplikovana i može se naučiti za jedan dan.
Pratis komande kao i na windowsu pri instalaciji.Sto je jos dobro.Mnoge od njih mozes koristiti sa instalacionog diska,a da ga i ne instaliras.To sa windowsom ne moze.

Ne. Gotovo sve Linux distribucije imaju GUI installer poput Debian Installer-a, Ubiquity-ja, Anakonde i još nekih. Mislim da jedino Arch, Gentoo i LFS imaju instalaciju preko terminala po default-u, ali te distribucije su namenjene za nešto iskusnije korisnike.

Најчешћи инсталер који користе дистрибуције је Callemaras. Он изгледа овако.
1727899626495.png

А што се тиче програма зависи од диструбуције мада код већина диструбиција имаш AppStore. Кликнеш само на Install и то је то. Такође имаш и тип апликација за које ти не треба root приступ зове се flatpak који је намештен рецимо на Linux Mint-у а твоје је само да претиснеш као на телефону инсталирај и то је то.

https://flathub.org/

Poslednja izmena:
uradis bypas registra :lol:

piece of cake... uputstvo za mog druga stojka :)

1. Open Regedit.

2. Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup.

3. Create a DWORD (32-bit) Value called AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU if it doesn't already exist.

4. Set AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU to 1.

5. Close regedit and restart your PC. You should now be able to upgrade to Windows 11 from within Windows 10 by using installation media (provided you created it).

Back