Koji operativni sistem koristite?

Koji operativni sistem koristite na vašem desktop ili laptop računaru?

• Windows

glasova: 24 80,0%
  • MacOS

glasova: 5 16,7%
  • GNU/Linux

glasova: 8 26,7%
  • BSD

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    30
al taj tpm je go q sta je apple napravio sa blokadama a ekipa iz opencora sve maltene bajpasovala... to je da covek ne poveruje kakvi su to likovi i koliko truda ulazu da osposobe stare apple masine da rade na najnovijim sistemima.... najbolji je ukrajinac khronokernel, fascinantan tip.

uradis bypas registra :lol:

piece of cake... uputstvo za mog druga stojka :)

1. Open Regedit.

2. Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup.

3. Create a DWORD (32-bit) Value called AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU if it doesn't already exist.

4. Set AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU to 1.

5. Close regedit and restart your PC. You should now be able to upgrade to Windows 11 from within Windows 10 by using installation media (provided you created it).
To ako hoćeš da ti piše Windows 11 na ekranu a bez suštinskog smisla predvidjenih mera bezbednosti, samo si uklonio jednu kariku....

Još ludji su KMSpico Windowsi, direktno kroz ukrajinske servere... Desi se Bingo da im od stotina hiljada prikačenih baš ti zapadneš...
Onda ćuru ćuru nešto sam reinstalirao, igrica mi zeznula sistem nešto sam je updateovai neću viśe...
I onda opet KMSpico.... :lol:

To ako hoćeš da ti piše Windows 11 na ekranu a bez suštinskog smisla predvidjenih mera bezbednosti, samo si uklonio jednu kariku....

Još ludji su KMSpico Windowsi, direktno kroz ukrajinske servere... Desi se Bingo da im od stotina hiljada prikačenih baš ti zapadneš...
Onda ćuru ćuru nešto sam reinstalirao, igrica mi zeznula sistem nešto sam je updateovai neću viśe...
I onda opet KMSpico.... :lol:
ma koja bre bezbednost :lol:

ne lozi se na to..sve sto jedan covek napravi drugi ce da razbije...ne znas ti kad je bio ibmov mikro kanal sta je sve bilo...

eo ti sigurnost..stari mek odradjeno sve da bude najsigurnije

Screenshot 2024-10-03 at 00.26.45.png

sad sve to mogu da poiskljucujem na keca...cak i da butujem bez sip i ssv protekcije da budem jel go pred drugima :lol:... tako isto moze i win...znaci to sa tpm-om ti je zvaka kao sto je zvaka da su cloudi vrh sigurnosti... dok ne pocne pucanje....:lol:

jos lakse mozes sa rufusom da odradis da ne kucas...

https://rufus.ie/en/
Imam ja i rufus i Yummi...
Prošle godine uzeo laptop pa pošto mi proizvodjač odgovorio da je model predvidjen za Win11 i da BIOS ne dozvoljava niśta ispod rekoh aj kad je nov laptop nek i ostalo bude pa kolko košta da košta, bez problema može Windows 12 al neću žuriti...

ma koja bre bezbednost :lol:

ne lozi se na to..sve sto jedan covek napravi drugi ce da razbije...ne znas ti kad je bio ibmov mikro kanal sta je sve bilo...

eo ti sigurnost..stari mek odradjeno sve da bude najsigurnije

Pogledajte prilog 1619679

sad sve to mogu da poiskljucujem na keca...cak i da butujem bez sip i ssv protekcije da budem jel go pred drugima :lol:... tako isto moze i win...znaci to sa tpm-om ti je zvaka kao sto je zvaka da su cloudi vrh sigurnosti... dok ne pocne pucanje....:lol:
Ok, koliko ti vremena treba?
Radiš ručno ili uz pomoć automatizovanog softvera?

20 sekundi

plus butovanje koje dize sistem za 16
EODLIČNO!

Donosim ti Samsung NET-book (druga generacija eee-pc) iz 2010-te
pa ako može:

1) Open Regedit (ass ademiri)

2) Navigate to PC_SPEC

3) Change USER CPU from 1.1Ghz to 4.2Ghz

4) MULTIIPLE one core to four

4) ADD MEM from 1Gb to 4 ako može 8...

5) TRANSITION hdd 250Gb to ssd 1Tb

6) CLOSE

7) RESET

Strpim se ja i 30 sekundi

Poslednja izmena:
Skoro sam dobio neki HP laptop, instalirao Ubuntu 24. Takoreci sve radi savrseno, osim fingerprint readera, valjda ce to da ofiksaju brzo.
Mada mi se dopada kod laptopa što ima srpsku tastaturu, ipak kod ovih novih modela može se natrči na "dongle" tastature
Dok se kod nas iščudjajvaju uz usklike "nikadčuo" što je u našem miljeu samo korak do "štaizmišljaškadjaneznam"" ipak
na stranim teh. forumima pokušavaju da reše problem rada linuxa na ovakvim modelima - nema drajver za wi-fi tastaturu
pa je jedino rešenje spoljna USB tastatura (a i ona mi sa srpskim rasporedom)

Ево тек носталгије ради, код мене на оба рачунара ХР (64-битни). ;)
Годинама, да не кажем десетљећима ме обавјештавају да више не ради ово или оно, тврдоглаво све уредно крпим и све и даље ради, и то ради како треба. :lol:
(Додуше, имам на једној партицији и „седмицу” и на USB-у Зорин, али то баш ријетко користим.)
Ajoj, pa prelepo, volimo retro, retro je uvek u modi

Постоји грешка у гласању. Не постоји никакав BSD оперативни систем већ постојe FreeBSD, NetBSD, DragonFly BSD и МаcOS. To су скроз различити оперативни систем и нису дистрибуције већ припадају BSD породици.

Премда може да се каже *BSD оперативни системи. Знају људи шта је *. :pivce:
Za Game Boy su svi čuli dok su za Atari Lynx i Sega Game Gear čuli samo oni koji su ih greškom roditelja tad dobili.
Iako su poslednja dva bila tehnološki ispred - ručna konzola u boji Game Boy je nudio bedni zeleni monohromatski ekran ne baš zgodan za brza skrolovanja (to se rešava par godina kasnije kod Pocket modela a tek mnogo kasnije dolazi Game Boy Color koji opet nije u rangu LYNX-a i Game Gear-a)

Bez obzira na krljav finalni proizvod nintendo odnosi pobedu samo iz jednog razloga - uspeo je da animira nezavisne proizvodjače softvera
Konzola bez softvera je mrtva konzola.

Apropo ove priče svaki UNIX sistem će biti popularan kod potrošačkih masa samo ako ima dosta softvera
Za sada Windows ima najviše a i najsvežije dok drugi voze pingvinče nizbrdo i u 2024-oj
Mada jes relaks ali tu je i Windows verzija, isto besplatna...

imala sam bas do juce Manjaro... ali mi pukao film jer me mrzi da se bavim odryavanjem i stalno poneki program mi ne radi dobro, i kolega mi instalirao Win10pro da se ne mucim vise :)
Za mene je OS samo alatka, nemam mniogo vremena da se bavim koji je bolji od kojeg. biram prema tome koji operativni sistem je najbolji za programe koje koristim.

Korisnici Linux-a su primetili da postoji "prevod na srpski"
ali uradjen ko zna kada od nekog entuzijatiste...
Kod nekih distribucija se mešaju ćirilični i latinični repozitorijum pa to bude vlaška svadba

I dok kod Linuxa nema nekih epohalnih novih naslova već se stari doradjuju,
videćete da se mnoge aplikacije nude kako na svetskim jezicima tako i na jezicima okolnih država
ali da slabo Srbin piše prevod džabe tamo nekom samo da nedaj Bože taj tamo neko ne zaradi pare na njemu sa free softverom

Toliko o našem odnosu ka Linux-u
Pošalješ email oko zahteva za prevod, autor ti pošalje kompletan tekst na engleskom,
ko ima gram mozga razlikovaće šta su komande a šta help pa će tako i prevesti
traži se bukvalni prevod a ne hercegovska vilozofija šta je autor mislio a šta još može da se misli ili bar dodje u obzir...

tako da na kraju SRPSKOG nema pa potražite HRVATSKI

Korisnici Linux-a su primetili da postoji "prevod na srpski"
ali uradjen ko zna kada od nekog entuzijatiste...
Kod nekih distribucija se mešaju ćirilični i latinični repozitorijum pa to bude vlaška svadba

I dok kod Linuxa nema nekih epohalnih novih naslova već se stari doradjuju,
videćete da se mnoge aplikacije nude kako na svetskim jezicima tako i na jezicima okolnih država
ali da slabo Srbin piše prevod džabe tamo nekom samo da nedaj Bože taj tamo neko ne zaradi pare na njemu sa free softverom

Toliko o našem odnosu ka Linux-u
Pošalješ email oko zahteva za prevod, autor ti pošalje kompletan tekst na engleskom,
ko ima gram mozga razlikovaće šta su komande a šta help pa će tako i prevesti
traži se bukvalni prevbod a ne hercegovska vilozofija...

tako da na kreju SRPSKOG nema pa potražite HRVATSKI
koji linux? kod nas se koristi Mandrak...

imala sam bas do juce Manjaro... ali mi pukao film jer me mrzi da se bavim odryavanjem i stalno poneki program mi ne radi dobro, i kolega mi instalirao Win10pro da se ne mucim vise :)
Za mene je OS samo alatka, nemam mniogo vremena da se bavim koji je bolji od kojeg. biram prema tome koji operativni sistem je najbolji za programe koje koristim.
Posle Velikog Posta kupim prošlog leta laptop sa proizvodjačkom restrikcijom da prihvata Windows 11 pa nadalje
BIOS odbija svaku USB flash instalaciju WIN7/10, čak sam i spoljni DVD kupio al i tu pucala instalacija
Da bi mi prouizvodjač rekao - jao Stoyko, nov laptop, nov sistem, novo vino u mešine nove...

Poslednja izmena:
koji linux? kod nas se koristi Mandrak...
Mandriva mi je bila mladalačka ljubav lepo se pokazala na ondašnjem hardveru
Mandriva je izmenjeni naziv za Mandrak pošto su se žalili nosioci prava na ime stripa
Red Hat mi i dalje u srcu

a za sirotilju krezavu - Linux Mint i Ubuntu, instališi automacki i nemo da misliš

Mandriva mi je bila mladalačka ljubav lepo se pokazala na ondašnjem hardveru
Mandriva je izmenjeni naziv za Mandrak pošto su se žalili nosioci prava na ime stripa
Red Hat mi i dalje u srcu

a za sirotilju krezavu - Linux Mint i Ubuntu, instališi automacki i nemo da misliš
Meni onaj SuSe....sve radilo još pre win8...

E, koliko god da ne volim microsoft mora se priznati da se velika lova za istraživanje isplati.. mislim, koji god linux da sam koristila uvek za neki program nešto omane. Moguće da sam nesposobna, mislim jesam, ali za široki spektar programa od vajbera do Latexa, sve sad ima na Win. I recimo cisco secure client, pa je tu putty za SSH, FileZilla, pa latex verzije za win kao Mic, praktično sve ono što se normalno radi u linux okruženju za ono što meni treba ima i na Win. Recimo neki programi za teorijsku hemiju takođe. Za Win je samo klikneš i ono se instalira, ubrzava značajno sve.. i tako.

Back