Tutorijal Koji Linux da instaliram kao počenik?

MX Linux je прешао на systemd и тиме је постао један од најбољих дистрибуција за почетнике. Ко жели може да проба, има KDE Plasma, XFCE и Fluxbox (ако имате баш старе машине), такође зато што је базиран на Debian 13 више нема 32 битна верзија...:vnaocare:
VirtualBox_MX_21_11_2025_20_27_16.png

Poslednja izmena:
MX Linux je прешао на systemd и тиме је постао један од најбољих дистрибуција за почетнике. Ко жели може да проба, има KDE Plasma, XFCE и Fluxbox (ако имате баш старе машине), такође зато што је базиран на Debian 13 више нема 32 битна верзија...:vnaocare: Pogledajte prilog 1821024
https://mxlinux.org/blog/mx-25-infinity-isos-now-available/
И даље постоји sysvinit

Three different desktop options are available. Systemd and sysvinit versions are available for Xfce and Fluxbox environments.

Ја сам скинуо KDE верзију а тамо нема док остало има и SystemD и sysvinit. Иначе ја поздрављам што су прешли на systemd и тиме су постали одличан дистро за почетнике.

https://mxlinux.org/download-links/

Poslednja izmena:
Three different desktop options are available. Systemd and sysvinit versions are available for Xfce and Fluxbox environments.

Ја сам скинуо KDE верзију а тамо нема док остало има и SystemD и sysvinit. Иначе ја поздрављам што су прешли на systemd и тиме су постали одличан дистро за почетнике.

https://mxlinux.org/download-links/
Имали су и једно и друго већ годинама. Разлика је што је пре 10 година било да се на boot екрану бира. Сваки ISO је имао и једно и друго.
Данас је раздвојено.
Our systemd-shim packages, which in the past allowed us to ship both systemd and sysVinit on a single iso, are not currently workable with the latest 6.12 kernels from Debian. The effect is that sysVinit and systemd will not be able to co-exist on the same iso or installation.
The antiX live system has been modified to work better with systemd as the init system. To those that want to run live systems as a primary system, the sysVinit versions better support the antiX live system.

Poslednja izmena:
Имали су и једно и друго већ годинама. Разлика је што је пре 10 година било да се на boot екрану бира. Сваки ISO је имао и једно и друго.
Данас је раздвојено.

Да али погледај како се зову сад ISO-и...

MX-25_Xfce_x64, MX-25_Xfce_sysvinit_x64

Написао си исто као и ја.
Одувек су имали systemd и нису га никада напуштали.
Тренутно нема sysvinit на KDE, што не значи да неће бити имплементиран.

Ја га никад нисам видео приликом бутовања зато ме изненадило. Друго, почетници и не знају шта је systemd a шта sysvinit. Ово што су урадили је одлично јер ће свако прво да скинe default верзију.

Ја га никад нисам видео приликом бутовања зато ме изненадило. Друго, почетници и не знају шта је systemd a шта sysvinit. Ово што су урадили је одлично јер ће свако прво да скинe default верзију.
Ниси гледао advanced options на grub менију. Тамо се може видети шта се бутује.
Почетницима је свеједно.
Њима је најбитније да ради посао, већина и не зна шта је systemd

Ниси гледао advanced options на grub менију. Тамо се може видети шта се бутује.
Почетницима је свеједно.
Њима је најбитније да ради посао, већина и не зна шта је systemd

Док негде не запне па крену да куцају systemctl....

Back