Tutorijal Koji Linux da instaliram kao počenik?

A sta ozbiljno od software-a koristis na racunaru?
Имаш много Линукс алтернатива за познати софтвер. Не знам шта ти конкретно треба ?
OS sam po sebi je sranje na koje nakacis software na kome radis, zaradjujes hleba, hranis decu i kupujes vaucere za letovanja.
Ниси испратио.
Windows се много променио од Windowsa XP и Windowsa 7.
Te je profesionalcima ekstremno bitno da li postoji verzija software-a za Linux.
Постојало, или не постојало, покренеш виртуелну машину, инсталираш Windows у виртуелној машини и то је то.
Боље тако него да имаш два или три Windowsa, с обзиром да поједине апликације које су застареле и више се не надограђују не раде на новијим Windowsima.
Па би у том случају морао имати Windows 12 i Windows 7.
Овако имаш један Windows или Linux и инсталираш неки стари Windows преко виртуелне машине

Имаш много Линукс алтернатива за познати софтвер. Не знам шта ти конкретно треба ?

Ниси испратио.

Постојало, или не постојало, покренеш виртуелну машину, инсталираш Windows у виртуелној машини и то је то.
Боље тако него да имаш два или три Windowsa, с обзиром да поједине апликације које су застареле и више се не надограђују не раде на новијим Windowsima.
Овако имаш један Windows или Linux и инсталираш неки стари Windows преко виртуелне машине

Имаш и WINE за Windows апликације. :pivce:

https://usebottles.com/

Ниси испратио.

Za Revit recimo ne postoji alternativa na Linuxu, za AutoCAD postoji ali je daleko losija nego Autodeskov paket, za Staad ne postoji itd. Da, to su visokoprofesionalni paketi i apsolutno se ne proizvode za Linux a posto su standardi u industriji onda je apsolutno glupo da koristis neku alternativu cak iako postoji.

I zasto bi se neko uopste zay.ebavao sa VM da bi na nju instalisao windows software? Starije verzije AutoCAD-a rade i na novim verzijama windowsa, trenutno na ovom racunaru teram windows 11 ali imam instalisan i piratski AutoCAD iz 2007 i placenu light verziju iz 2025. A da budem iskren ne znam nijedan stari softwerski paket koji ne radi na novijiom verzijama windowsa.

Linux je dobar za zezanje, za ozbiljan profesionalan rad nije. Zato ga drzim na tabletu.

Za Revit recimo ne postoji alternativa na Linuxu, za AutoCAD postoji ali je daleko losija nego Autodeskov paket, za Staad ne postoji itd. Da, to su visokoprofesionalni paketi i apsolutno se ne proizvode za Linux a posto su standardi u industriji onda je apsolutno glupo da koristis neku alternativu cak iako postoji.
Постоји виртуелна машина.
За Виндоус постоје вируси па ти генерално сва олакшања падну у воду кад се деси да неко покупи програм који закључава све фајлове и тражи исплату у криптовалутама.
I zasto bi se neko uopste zay.ebavao sa VM da bi na nju instalisao windows software?
Више пута сам објаснио али имам утисак да ниси пратио тему од почетка.
Starije verzije AutoCAD-a rade i na novim verzijama windowsa, trenutno na ovom racunaru teram windows 11 ali imam instalisan i piratski AutoCAD iz 2007 i placenu light verziju iz 2025. A da budem iskren ne znam nijedan stari softwerski paket koji ne radi na novijiom verzijama windowsa.
Мени на пример Bible Works ради само са Windows 7 па зато имам ту виртуелну машину.
Са друге стране кад се за годину две распространи Windows 12 и кад се каже да све старије машине морају у смеће, не знам како то теби изгледа, мени то не изгледа баш сјајно.
Linux je dobar za zezanje, za ozbiljan profesionalan rad nije. Zato ga drzim na tabletu.
Ово више говори о теби него о Линуксу. Тј. говори о твом (не)познавању Линукса.
Линукс пре свега није савршен систем и не треба тако нешто очекивати од њега.
Прешао је дугачак пут.
Самим тим што је лакши за одржавање и апдејт много значи.
Windows има гомилу плаћених програма па онда имаш снижења и тако то.
Последњи вирус који сам добио јесте са регуларног сајта (Softpedia) скинуо сам легални софтвер који је бесплатан.
Једноставно Windows тежи да те стално тера да купујеш нове машине а старе да бацаш.

Постоји виртуелна машина.
За Виндоус постоје вируси па ти генерално сва олакшања падну у воду кад се деси да неко покупи програм који закључава све фајлове и тражи исплату у криптовалутама.

Више пута сам објаснио али имам утисак да ниси пратио тему од почетка.

Мени на пример Bible Works ради само са Windows 7 па зато имам ту виртуелну машину.
Са друге стране кад се за годину две распространи Windows 12 и кад се каже да све старије машине морају у смеће, не знам како то теби изгледа, мени то не изгледа баш сјајно.

Ово више говори о теби него о Линуксу. Тј. говори о твом (не)познавању Линукса.
Линукс пре свега није савршен систем и не треба тако нешто очекивати од њега.
Прешао је дугачак пут.
Самим тим што је лакши за одржавање и апдејт много значи.
Windows има гомилу плаћених програма па онда имаш снижења и тако то.
Последњи вирус који сам добио јесте са регуларног сајта (Softpedia) скинуо сам легални софтвер који је бесплатан.
Једноставно Windows тежи да те стално тера да купујеш нове машине а старе да бацаш.
Opet, zasto bi se neko zay.eba.vao sa inatalacijom VM da bi mu radio software na kome zaradjuje 'leba? Zato sto je Windows podlozan virusima a Linux (ko to kaze) nije? OK, Windows je daleko ciljaniji od hijack programera jer je daleko rasprostranjeniji ali zato postoji gomila software-a koji pruza odlicnu zastitu. Za 35 godina mi nikad nisu probili zastitu na windowsu, nikad. Uzgred, sa porastom popularnosti Androida raste i broj Linux zlonamernog software-a.

Opet, pisemo o profesionalnim software paketima ne o nekim zay.eba.bcijama od software-a. Kakab bre Bible works (vidim da su 2018 prestali sa radom), rekoh AutoCAD iz 2007-me (a i starije verzije) rade i na Windowsu 11. Rade i starije verzije Adobeovih paketa na novim windowsima.

Sto se tice kompatibilnosti hardwera sa OS naravno da posle nekog vremena mora doci do razmimoilazenja, zato i postoji jeftina alternativa Linux koja ce "pokupiti" taj hardverski krsh (vec dadoh primer moga Intel Atom procesora). No, ja menjam moj poslovni windows racunar na 4 godine, savim dovoljno da moze da se laganica azurira. Imam kuci doduse i Apple Mini iz 2018 sa macOS 15 ali on vise sluzi za grafiku tj obradu fotografije.

Jos jednom, OS sam po sebi nista ne znaci, to Linux ili Mac zaludjenici nikako da ukapiraju, vazan je SOFTWARE na kom radis. Da bi radio kao profesionalac moras da budes uskladjen sa svojom bransom, da koristis software koji koriste tvoje kolege i na osnovu njega biras koji ces OS imati.

I zasto bi se neko uopste zay.ebavao sa VM da bi na nju instalisao windows software? Starije verzije AutoCAD-a rade i na novim verzijama windowsa, trenutno na ovom racunaru teram windows 11 ali imam instalisan i piratski AutoCAD iz 2007 i placenu light verziju iz 2025. A da budem iskren ne znam nijedan stari softwerski paket koji ne radi na novijiom verzijama windowsa.

Blender, OBS Studio, DaVinci Resolve, JetBrains... гледају у под...

Jos jednom, OS sam po sebi nista ne znaci, to Linux ili Mac zaludjenici nikako da ukapiraju, vazan je SOFTWARE na kom radis. Da bi radio kao profesionalac moras da budes uskladjen sa svojom bransom, da koristis software koji koriste tvoje kolege i na osnovu njega biras koji ces OS imati.

То је једно од ствари која ме је разочарала у IT индустрији.

И друго ово је тема

Koji Linux da instaliram kao počenik?​

Poslednja izmena:
Blender, OBS Studio, DaVinci Resolve... гледају у под...
I kad dodjes negde na truli Zapad sa idejom: "znam da radim na Blenderu ili Da Vinci Resolve" pa pocnes da radis kao prodavac u Walmartu jer ne naletis ni na jedan, apsolutno nijedan oglas za posao u kom traze znanje tog fenomenalnog softwarea nego traze iskljucivo Adobe paket ili Mayu...

Znaci, da bi u savremenom svetu uopste radio moras da budes uskladjen sa industrijom u kojoj radis. U inzenjerskom svetu Linux ne postoji, a ipak smo mi inzenjeri top, jel tako? Realno, ne postoji ni u grafickom/video svetu, tu je Mac u prednosti na Win. Jos jednom, Linux je dobar za inastalisanje na stari tablet (uradio sam to) i zezanje po interMetu.

I kad dodjes negde na truli Zapad sa idejom: "znam da radim na Blenderu ili Da Vinci Resolve" pa pocnes da radis kao prodavac u Walmartu jer ne naletis ni na jedan, apsolutno nijedan oglas za posao u kom traze znanje tog fenomenalnog softwarea nego traze iskljucivo Adobe paket ili Mayu...

Znaci, da bi u savremenom svetu uopste radio moras da budes uskladjen sa industrijom u kojoj radis. U inzenjerskom svetu Linux ne postoji, a ipak smo mi inzenjeri top, jel tako? Realno, ne postoji ni u grafickom/video svetu, tu je Mac u prednosti na Win. Jos jednom, Linux je dobar za inastalisanje na stari tablet (uradio sam to) i zezanje po interMetu.

Ти си стварно досадан јел да? Не Линус није добар само за стари хардвер и не, не баве се сви дизајном нити им икада требају ти програми као ни за 90% људи.

Blender, OBS Studio, DaVinci Resolve, JetBrains... гледају у под...

То је једно од ствари која ме је разочарала у IT индустрији.

И друго ово је тема

Koji Linux da instaliram kao počenik?​

Rekao sam gore na pocetku, Mint. Probao sam i Ubuntu, deinstalisao sam ga pa instalisao Mint, zadovoljan sam sa njim na tom tabletu.

Rekao sam gore na pocetku, Mint. Probao sam i Ubuntu, deinstalisao sam ga pa instalisao Mint, zadovoljan sam sa njim na tom tabletu.

Ја имам Линукс на главном рачунару а Windows 10 и 11 одбијам да ставим, осим ако ми баш треба неки програм па морам да купим лаптоп...

Ја имам Линукс на главном рачунару а Windows 10 и 11 одбијам да ставим, осим ако ми баш треба неки програм па морам да купим лаптоп...
Ja takodje imam kuci na glavnom racunaru Linux. Ne volim ekstremiste u zivotu pa ni ove prozor-ekstreme ako me razumijes. Linux ima itekako dobra rjesenja i alternative cak i u "ing svijetu"

Ja takodje imam kuci na glavnom racunaru Linux. Ne volim ekstremiste u zivotu pa ni ove prozor-ekstreme ako me razumijes. Linux ima itekako dobra rjesenja i alternative cak i u "ing svijetu"

Па да, да не спомињем у свету програмирања, веб дизајна, мрежа, сигурности и систем администрације где једноставно Линукс доминира. Но то није тема, ово је тема отворена за нове кориснике који желе да инсталирају или да пробају Линукс али не знају који. НОВИ КОРИСНИЦИ не морају да буду само IT стручњаци...

Па да, да не спомињем у свету програмирања, веб дизајна, мрежа, сигурности и систем администрације где једноставно Линукс доминира. Но то није тема, ово је тема отворена за нове кориснике који желе да инсталирају или да пробају Линукс али не знају који. НОВИ КОРИСНИЦИ не морају да буду само IT стручњаци...
Od kako sam presao na linux rijesio sam mnogo svojih problema,vrijedi probati, a i sam sam bio donekle skeptican prema linuxu.

Tvoj izbor care.
Ocito nisi inzenjer covek jer ne bi mogao da radis u toj struci na Linuxu.
Ja da ne moram da jedem 'leba na nacim kako ga sad jedem verovatno ne bih ni bio na racunarima, pre bih pecao, gajio pcele, paradajz i rukolu na placu na Fruskoj gori nego mislio da sam nesto zato sto umem da koristim razne OS.

OK, koristimo Linux svakodnevno na adroid telefonima, bar oni koji nisu na Apple-u. Ali i to 99.9% samo korisnicki, retko ko je developer... a gle, ja cak imam i user na XDA, zamisli.

Tvoj izbor care.
Ocito nisi inzenjer covek jer ne bi mogao da radis u toj struci na Linuxu.

За Dev-ops је обавезан Линукс, за мреже исто, за програмирање исто је битно да га знаш.... И јесам инжењер а то сам постао јер сам љубитељ рачунара на првом месту!

Poslednja izmena:
За Dev-ops је обавезан Линукс, за сервере исто, за програмирање је небитно.... И јесам инжењер јер сам љубитељ рачунара на првом месту!
Pazi kad se dobrano trazi i Azure DevOps Server, znam preko prijatelja koji su iz te struke. No, to je tako uska oblast da je to zanemarlljivo za obicnog usera.
Znaci, vecina nas zaradjuje 'leba na nekom software-u, i za vecinu zanimanja postoje standardni pakerti... a opet vecina tog software-a se ne pravi za Linux.

Edit.
Ti precesto editujes tekst koji ostavis pre toga. Edituj ga ali sa napomenom da si to uradio.

Pazi kad se dobrano trazi i Azure DevOps Server, znam preko prijatelja koji su iz te struke. No, to je tako uska oblast da je to zanemarlljivo za obicnog usera.
Znaci, vecina nas zaradjuje 'leba na nekom software-u, i za vecinu zanimanja postoje standardni pakerti... a opet vecina tog software-a se ne pravi za Linux.

Па то није проблем до Линукса него је то проблем до Autodesk-a i Аdobe-а!

Па то није проблем до Линукса него је то проблем до Autodesk-a i Аdobe-а!
Autodesk i Adobe su mnogo veliki u svojim oblastima da bi se oni prilagodjavali OS koji zauzima ispod 1.5% trzista (to su podaci iz feb.2025: 1.38%). To je zanemarljivo trziste za tolike gigante. Autodesk godinama nije obracao paznju ni na Mac, tek pre 8-9 godina su poceli da rade softtware i za njih.

Nisam ja nista rekao lose za Linux, rekao sam da vecina profesionalaca radi na nekom softweru ali ako nemas taj softwer na tom OS koji ce ti qur taj OS? Kakve VM i alternativni softveri, to je gubljenje vremena. Rekoh, meni Mint odlicno radi na tabletu, imam instalisan Surfshark, Viber i Firefox na njemu i to mi je dovoljno.

Autodesk i Adobe su mnogo veliki u svojim oblastima da bi se oni prilagodjavali OS koji zauzima ispod 1.5% trzista (to su podaci iz feb.2025: 1.38%). To je zanemarljivo trziste za tolike gigante. Autodesk godinama nije obracao paznju ni na Mac, tek pre 8-9 godina su poceli da rade softtware i za njih.

Nisam ja nista rekao lose za Linux, rekao sam da vecina profesionalaca radi na nekom softweru ali ako nemas taj softwer na tom OS koji ce ti qur taj OS? Kakve VM i alternativni softveri, to je gubljenje vremena. Rekoh, meni Mint odlicno radi na tabletu, imam instalisan Surfshark, Viber i Firefox na njemu i to mi je dovoljno.

Линукс има универзалне пакете тако да сад више ни проблем са пакетима није проблем! Не ради се о томе, ради се о сигурности. Рецимо кернел левел античит у свету мултиплјер гејмига не може да се примени на Линукс управо због сигурности самог система. Но опет ми на Линуксу имамо гомилу софтера отвореног кода који раде исте те ствари. Ево ја користим GIMP (фото едитор) и Shotcut (видео едитор).:andjeo:

Па ти си почетник у свету Линукса.

Poslednja izmena:
Линукс има универзалне пакете тако да сад више ни проблем са пакетима није проблем. Не ради се о томе, ради се о сигурности. Рецимо кернел левел античит у свету мултиплјер гејмига не може да се примени на Линукс управо због сигурности самог система. Но опет ми на Линуксу имамо гомилу софтера отвореног кода који раде исте те ствари. Ево ја користим GIMP (фотошоп) и Shotcut (видео едитор).:andjeo:

Па ти си почетник у свету Линукса.
Ja sam profesionalac koji 35 godina na racunarima zaradjuje 'leba. AutoCad koristim od 1990-te, Staad od 1994, Tower od 2000-te, Revit od 2004-te.
Znaci na racunarima sam poceo da zaradjujem 'leba pre nego sto je Linux i postojao. Iz znatizelje sam ga instalisao (Linux) prvi put jos u proslom milenijumu, verovatno kad ti nisi ni znao da postoji ali sam ga odmah i napustio jer nisam imao sta da instalisem na njega. Rekoh da sam ga ponovo instalisao pre 2 godine na stari tablet, samo tome i moze da sluzi, za ozbiljan posao ti software otvorenog koda ne sluzi ni za qur.
Redovno pratim nadogradnje sofwera koji koristim vec godinama i tamo nikad ne videh da se dogadja nesto sa Linuxom, zato mi nije ni padalo na pamet da ga instalisem ponovo.

Ja sam profesionalac koji 35 godina na racunarima zaradjuje 'leba. AutoCad koristim od 1990-te, Staad od 1994, Tower od 2000-te, Revit od 2004-te.
Znaci na racunarima sam poceo da zaradjujem 'leba pre nego sto je Linux i postojao. Iz znatizelje sam ga instalisao (Linux) prvi put jos u proslom milenijumu, verovatno kad ti nisi ni znao da postoji ali sam ga odmah i napustio jer nisam imao sta da instalisem na njega. Rekoh da sam ga ponovo instalisao pre 2 godine na stari tablet, samo tome i moze da sluzi, za ozbiljan posao ti software otvorenog koda ne sluzi ni za qur.
Redovno pratim nadogradnje sofwera koji koristim vec godinama i tamo nikad ne videh da se dogadja nesto sa Linuxom, zato mi nije ni padalo na pamet da ga instalisem ponovo.

Ти си графички дизајнер! За вас Линукс баш и није опција... то јесте истина. Но ја сам за тај 3D тутумрак и не интересује ме ...

Poslednja izmena:
Ти си графички дизајнер! За вас Линукс баш и није опција... то јесте истина. Но ја сам за тај 3D тутумрак и не интересује ме ...

Jasno mi je koliko se ti razumes u OS i software kada kazes da sam ja graficki dizajner ako koristim AutoCAD, Staad, Tower, Revit. Izgooglaj pre nego sto napises ako vec ne znas sta je taj software.

Odjavljujem se sa ove besmislene diskusije sa nepoznavateljima. Adio.

Jasno mi je koliko se ti razumes u OS i software kada kazes da sam ja graficki dizajner ako koristim AutoCAD, Staad, Tower, Revit. Izgooglaj pre nego sto napises ako vec ne znas sta je taj software.

Odjavljujem se sa ove besmislene diskusije sa nepoznavateljima. Adio.

Јесте не знам да је AutoCAD за 3D modelling a причао ти о Blender-у. Било да је у питању 2D, 3D, 2D анимација или видео то је све графика! Кажем апсолутно је разумљив твој однос према Линуксу кад је Линукс за 3D ствари лош а ти си овде дошао да тролујеш и да одвраћаш људе да користе исти јер боже треба ти лиценца али за Blender и FreeCAD ти не треба замисли...​

Poslednja izmena:

Back