Tutorijal Koji Linux da instaliram kao počenik?

Да?
Имаш оне који прелазе јер су чули да је линукс бољи, а имаш и оне који се заинтересују, мало се распитају, малко прегледају документацију па тек онда одлуче да се упусте у линукс са циљем да нешто науче о њему...

zezam se na kontu ćacija "studenata koji žele da uče" :mrgreen:

inače ja sam medju onima kojima je linux vrlo interesantan zato i testiram i naučio bih ja puno samo da aktivnije radim na linuxu ali ja svremena na vreme i onda još puno stvari ne znam :pljus:

zezam se na kontu ćacija "studenata koji žele da uče" :mrgreen:

inače ja sam medju onima kojima je linux vrlo interesantan zato i testiram i naučio bih ja puno samo da aktivnije radim na linuxu ali ja svremena na vreme i onda još puno stvari ne znam :pljus:
Dok ne instaliras,neces moci ni da ga naucis.Polako natenane.Vidis da imas ovde na forumu kome da se obratis,ako nesto zapne.

Q4OS Plasma - да ваш рачунар стар 10 година може овако да изгледа.:vnaocare:

Минимална захтевност:
  1. да има процесор од минимум 4 ЛОГИЧКА језгра (не физичка) - 4 threads
  2. да има минум 4 GB RAM-a што верујем да лаптоп стар 10 година има ће.
  3. пожељно је да му ставите стари SSD али само ако имате рачунар са минималним карактерстикама јер добићете вуууушшш брзину!
Како је ово могуће?
Линукс ЕФИКАСНИЈЕ управља ресурсима него Windows и самим тим то се одражава и на хардвер који ће мање да се "напиње" па самим тим биће и дуговечнији. :pivce:

VirtualBox_Q4OS_Plasma_17_04_2025_00_07_03.png
:mrgreen:

Poslednja izmena:
Ubuntu - izbor za nove korisnike

Napomena: Moj prvi Linux je bio Ubuntu LTS koji sam istalirao na laptopu sa 0 znanja i moj prvi Linux sa kojim sam se upoznao jeste bio Ubuntu :pivce:

1. Jedinstveni izgled - Ubuntu ima svoj izgled i rad koji totalno drugačiji od bilo kog Windows-a i MacOS-a. Jednostavno, prvi put kad upalite računar VI PROSTO ZNATE da to nije Windows niti je MacOS već je to skroz jedan nov sistem. Jednostavno kad ga vidite znate da je to novi sistem i nešto sasvim drugačije. (slika dole)

VirtualBox_Ubuntu_18_04_2025_17_49_15.png

2. Instalacija Brave-a (koji postaje sve popularniji), Spotify-a, Discord-a, Slack-a je sve na klik zahvaljući Snap-u i da oni se automatski nadograđuju.
3. Mesto gde ćete da naučite sve o Linux-u jer Ubutnu iako je lagan za običnog korisnika otvara vrata ka učenju. Fillozifija njegova je da bude kao Windows i oni to pokušavaju da budu jer žele da Linux bude PRAVA KONKURECIJA WINDOWS-u znači lak za svakog korisnika a da u isto vreme da bude odličan i za eksperte i programere.
4. Ako negde zastanete samo kucajte na Google problem i verovatno postoji rešenje za isti.
5. Neprisnoveni distro ako ste kupili neki novi laptop jer će sve da radi kako treba.

Poslednja izmena:
Први ми беше cp6linux (прерађени Убунту 8.04), са знањем рада на рачунару : инсталација неког програма и игре - али ако мора да се крекује - ето белаја...

Испратио упутство које је постојало на интернет презентацији cp6linuxa, прво за покретање са диска а потом кад сам схватио да ми адсл ради без икаквих подешавања (за разлику од тадашњег Widows XP са којим сам се патио док није прорадио ADSL, одлучио да испратим упутство и инсталирам на хард диск - и све то за неких сат - два ...
После сам сконтао да је cp6linux само лоше препаковани Убунту, са новом верзијом Убунтуа (8.10) прешао на Убунту... Од верзије 9.04 Убунту ми је био основни оперативни систем на рачунару...

Другим речима за инсталацију линукса довољно је да се познају основни термини (мени било довољно оно што смо учили на информатици 90их година) и да се разуме да постоје разлике у односу на виндовс...

Е ја сам ишао да се састанем са човеком да ми да дискове. Ubuntu после и Дебијан. Ал није радило.
Први дистро који је радио био је Puppy Linux.
Kod mene radi i to na novijem kompu,ne bas najnovije,ali od 2019-e.Imam Ubuntu 14.04,16.04,18.04,20.04,22.04 i 24.04 i svi rade sve sam probao prvo sa DVD-a,pa posle instalirao.Kad instaliram 14.04 i kada sredim podesavanja,samo nudi nadogradnju na noviji.Tako da sam ih sve isprobao.Rade.

Kod mene radi i to na novijem kompu,ne bas najnovije,ali od 2019-e.Imam Ubuntu 14.04,16.04,18.04,20.04,22.04 i 24.04 i svi rade sve sam probao prvo sa DVD-a,pa posle instalirao.Kad instaliram 14.04 i kada sredim podesavanja,samo nudi nadogradnju na noviji.Tako da sam ih sve isprobao.Rade.
Ја сам све пребацио на non-systemd дистрибуције. Имао сам неки стари Ubuntu са Systemd на десктопу али није радило добро па сам и то избацио.
Радим са Debian + openrc као и Antix linuxom. Највише са Gentoo-om.

Back