Koji je najveći problem Srbije?

Pitanje je naizgled prosto, ali čega god da se setite uvek se može navesti nešto veće.

Po meni najveći problem koji se proteže kroz vekove sve do današnjih dana jeste taj što većina naroda stalno traži vođu umesto da težimo uređenom sistemu u kom vođa neće biti važan. Čak mi se čini da što je više vođa diktatorski raspoložen to je cenjeniji. E sad znate kako, ukoliko kao ovce težimo da imamo jakog čobanina onda ne treba da se čudimo što na kraju i ispadamo upravo pomenute životinje. Uostalom i izreka ''ovce su za šišanje'' nije doneta tek onako.
No, to je samo moje mišljenje o najvećem problemu ove zemlje. Šta je po vama ono što bi prvo trebalo promeniti?

Sklonost neredu, neradu, nedisciplini i osecaju da sve bas nama pripada sto vodi otimanju. Cemu smo skloni.
I neodrzavanju.
Cak i oteto nemamo zelju da odrzavamo. Mi smo kao one ptice koje uniste gnezdo pa bi da ga zamene.

Jedan vrlo nezreo narod koji ne moze da shvati da i on sam dise zagadjen vazduh dok puni svoju kasicu prasicu.
Odnos prema opstem, prema onima pre nas i onima koji dolaze nakon nas, odnos prema prirodi, prema miru i cistoci, redu...sve nama to nedostaje i nije istina da se nesto mnogo menjamo u inostranstvu vec se solidno tesko navikavamo ali se bojimo da nas ne kazne. Prevrtljivi smo, nestabilni, neistrajni.

Izes ti takav karakter, dokaz karaktera je ucinjeno bez moranja, valjda.
To se uci i sve se moze popraviti ali nisam optimista da cu videti napredak u mom veku.
 
Zar psihologija naroda ne može da se promeni?
Ne može. Niko nikada nije uspeo da promeni psihologiju jednog naroda.
Slažem se da je to veliki problem, ali zašto mora biti i večiti?
Pa nije večiti, jer će ovakav narod nestati, biće asimiliran u druge narode i to je to.
No big deal. Dešavalo se kroz istoriju i mnogo boljima od nas.
 
A od kud tako rasprostranjena ideja medju članstvom foruma o tome da treba sistem da se promeni ? Uglavnom su to slabije edukovani članovi-
Znaju li takvi uopšte šta je sistem i kakav sistem oni nude ?
Pretpostavljam da takvi sebe vide kao diktatore severnokorejskog tipa.
 
Zemlje u kojima su vladale vojne hunte nisu baš bile srećne.

Миша Ђурковић: Kaко смо продали земљу​

06:00 13.02.2024.

Коме је наша политичка и бизнис елита решила да прода ову земљу коју су наши преци крвљу ослободили и чували​

РЕКЛАМЕ *​
Постоје тумачења која тврде да је за неке народе крајње благотворно да стално буду у рату. Како је то могуће кад знамо да је рат огромно зло у коме људи страдају, родитељи сахрањују децу, стварају се огромна материјална разарања, уз шта се могу додати слични бројни пропратни ефекти? Но, рат је време које од људи тражи озбиљност, дисциплину, солидарност, пожртвовање и доба у коме се сви делови друштва одговорније односе према питању „Шта је смисао живота“ и зашто смо ми овде. Такође, у рату јасно знате ко вам је непријатељ, а ко пријатељ, у рату хватате шпијуне, док они у миру раде без проблема и често долазе на водећа места у нашем систему итд.
Срби су по свему судећи један такав народ. Демографија показује да ми више страдамо и нестајемо у миру него у рату. Управо је објављено да је прошле године поново срушен негативан рекорд у рађању деце. На то наш режим реагује на једини начин на који разуме и схвата свет: меркантилистички. Највећи проблем са њим(а) је то што верују да све има финансијску цену и да се свако може купити за одређен новац, привилегију, услугу или шта већ. Отуд је реакција на демографски пад то да се стално подиже новац који родитељи треба да добију за прво, друго итд дете. Дакле они би да купе децу, односно да плаћају родитељима да рађају децу.

Али деца нису роба, и родитељство се не заснива на тржишним принципима. Да би људи поново почели да рађају децу у већим бројевима мора се променити читав низ услова и комплетан вредносни, образовни па и правосудни систем. Морате имате поверење у друштво у коме живите, и видети неке изгледе и смисао за себе, своју децу, али и своју заједницу чијим се делом осећате и желите да она преживи и да напредује. Оно што људе овде убија јесте масовна и дубинска корупција која је основа функционисања овог друштва. Овом државом влада комбинација полусвета, неписмених и неспособних људи. Они одлучују о томе да ли ћете добити посао, ко ће и како да вам учи децу, они могу да вам згазе дете на пешачком прелазу и да за то не одговарају, они бесомучно отимају новац из државног буџета и деле га својим пријатељима итд. Они држе медије, школе, спортске клубове, послове, све. И што је најгоре тенденција је да чак и данас све мање простора остављају за оне који у томе не желе да учествују. Отуд млад човек који је на почетку каријере има могућност или да се учлани у ту организацију која функционише по принципима мафије или да се спакује и да оде ван земље.
Свакодневно долазе подаци који показују до које мере је овај режим пре свега морално, вредносно и институционално упропастио људе и шта су последице система корупције и масовне порнографизације.
У општини Шабац је прошле године за трећину више поднетих захтева за развод него склопљених бракова!!! Овај запањујући податак говори да смо толико „напредни“ да смо отишли далеко и испред европских тенденција у којима је већ половина бракова који се разведу. Ми смо дакле дошли дотле да се статистички разведе 130% бракова. Разумљива последица је да се и број новорођене деце сваке године смањује за бар десетак посто.

Али важно је да нам БДП скаче, да се упумпавају паре које стижу од сумњивих инвеститора и пре свега из огромних кредита. Велики део тога је као што знамо потпуно бесмислен и неисплатив и служи за плаћање рекета глобалној мафији јер се тако опстаје на власти. Типични примери су рекет који су платили Бехтелу за такозвани дигитални аутопут Појате-Пожега и за изградњу и постављање соларних панела. Но најлуђи и најопаснији скорашњи пример је де факто предаја Енглезима антенског система Телекома. Ради се о послу који ће Енглезима сам Телеком да отплати за свега пет година тиме што ће да изнајмљује тек продату опрему од новог газде! А у питању је безбедносно најосетљивија жила куцавица комуникација на овим просторима. То раде само колоније. Но захваљујући таквим пословима, као што смо видели по транскриптима објављеним у Вестима, неки фини људи овде могу да прославе стечену прву милијарду евра богатства.
И тако долазимо у ситуацију да будзашто продајемо најважније ресурсе сопствене земље, почев од воде, чистог ваздуха који нестаје, рудних ресурса, инфраструктурног крвотока, све до најплоднијих ораница и грађевинског земљишта који домаћи и страни тајкуни управо добијају за џабе кроз бесплатну конверзију. Ради се о новој мултимилионској пљачки. Чујем пре неки дан за лудила која се спремају по Новом Београду. Отац једног актуелног министра укњижио је на себе читав простор на коме се налази Пирамида. И без обзира што су људи власници локала на том простору, све ће им бити порушено да би мајстори изградили још хиљаде и хиљаде квадрата. На Тошином бунару дижу се три куле, ено га добри Милетов Галенс сипа још хиљаде тоне бетона преко пута Беле реке. Стижу на ред и простор на коме се налази Мек на Бежанији и пазите сад и нови Меркатор. Чак ће и то да скркају, како би тржни центар укопали доле, а изнад земље опет натрпали квадрате. Полако долазе на удар игралишта и паркови као у Блоку 63, па школска дворишта итд.

Но кључно питање је за кога се све то прави? По попису у Србији има бар пола милиона људи мање, а неколико стотина хиљада станова више у последњих десет година. Ако се зна да до сада већина ових нових зграда на ексклузивним локацијама зврји празна, оправдано питање је за кога се све то прави и ко ће да дође да живи овде уместо Срба који полако изумиру или се селе. Дакле, коме је наша политичка и бизнис елита решила да прода ову земљу коју су наши преци крвљу ослободили и чували….

https://srbin.info/pocetna/aktuelno/misa-djurkovic-kako-smo-prodali-zemlju/

Браћо, да ми њи’ продамо на кило.. Има ту масивних примерака!
 
Treba da budemo ujedinjeni oko toga da nasu zemlju vratimo Srbiji i Srbima, ne mislim samo na Kosmet nego kompletan sistem, znaci sistem mora kompletno da se menja, ima jedna dobra ideja koju pokrenuli Parovic i Sarovic a to je da se poljoprivreda i proizvodnja seljaka vrati u nasu zemlju a ne da rade u gubitku i da rade za drugog da se oni bogate preko njihovih ledja... to je osnova pa se ostalo, da se subvencije ne daju strancima nego nasim ljudima i da to bude pravedno i pravilno rasporedjeno..

Кажу да већина становника у Србији данас нису Срби..
 
Sinko, ako je tebi dobro to ti niko ne oduzima, niko ni ne pokusava. Ali problem je ako je vecini lose, pa manjina pokusava da ih ubedi da su ptice kukavice u stvarnosti manjina. Nikad mi nije bilo jasno, zasto na silu nekoga ubedjivati da mu je dobro ako ce ti se to obiti o glavu za par godina... ili decenija. U ovom drugom slucaju glogov kolac kroz grob, kao onom na Topciderskom brdu. Pa posle da ima unesrecene potomke jer im je osnivac vampirskog reda naboden na kolac...
Ispadale pare iz jakne da pogase banke i firme pune para

Samo maloumna osoba može ponovo glasati takve
 
Највећи проблем савремене Србије је корупција, а она је на нивоу тешко, ако не и потпуно, неизлечиве болести. И како стоје ствари, само ресет попут удара комете у планету Земљу, може изменити то стање у српском друштву. Има онај клип где неко на тв објашњава како су неког нашег у Данској ухватили у покушају подмићивања и послали га на психијатрију. Родбина га једва извукла из лударе.
Baš je zanimljivo ovo tvoje zapažneje pa da se nadovežem. Iz bilježnice gospođe Barać vidi se da je najveći broj privatizacija nad takozvanom društvenom imovinom otišlo stranim korporacijama . I to 85% stranci , 10% srpski tajkuni , 5% ostali građani , (privatnici, udruženja građana ortakluk). Kada se to sabere sa privatizacijom platnog prometa od strane stranih banaka , dokapitalizacijom domačih banaka od strane stranih banaka (domaći bankarski sistem je u rukama stranaca cc 90% ) plus zabranom primarne emisije i povlačenja devizne štednje iz inostranstva onda dobijena jednačina kao rezultat daje neokolonijalni položaj Srbije koja je lišena vlastitog razvoja.
Što se Danaca tiče (ova zadnja rečenica) ; Danska banka oprala više od 150 milijardi dolara , zapravo oprala je još 35 milijarde dolara , znači 185 milijarde evra ukupno. Kako se u teksu saznaje reagovanja danskih vlasti su bile takve da je direktor banke dao ostavku a banka je platila kaznu od 2 milijade evra i vozi Miško dalje. Eto koliko su Danci imuni na korupciju.
 
Poslednja izmena:
Pitanje je naizgled prosto, ali čega god da se setite uvek se može navesti nešto veće.

Po meni najveći problem koji se proteže kroz vekove sve do današnjih dana jeste taj što većina naroda stalno traži vođu umesto da težimo uređenom sistemu u kom vođa neće biti važan. Čak mi se čini da što je više vođa diktatorski raspoložen to je cenjeniji. E sad znate kako, ukoliko kao ovce težimo da imamo jakog čobanina onda ne treba da se čudimo što na kraju i ispadamo upravo pomenute životinje. Uostalom i izreka ''ovce su za šišanje'' nije doneta tek onako.
No, to je samo moje mišljenje o najvećem problemu ove zemlje. Šta je po vama ono što bi prvo trebalo promeniti?
Ogroman broj zatucanih i primitivnih ljudi, čak i među formalno visokoobrazovanima, a kamoli među gomilom nepismenih, polupismenih i neobrazovanih je glavni problem Srbije.
 

Back
Top