Koji je bio pravi razlog pobune u RAJU?

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.686
Kao nackli sam bio ucen hriscanstvu. Odrastao sam u zagrizenoj HRISCANSKOJ porodici i usmeravali su me ka putu koji je propovedao ISUS.

Sve je to lepo (ako koristim deo mozga koji je zaduzen za emotivno rasudjivanje), dosao je SPASITELJ i spasio nas i sada mi mozemo da imamo VECNI ZIVOT.

Primetio sam takodje da ukoliko neki detalj iz biblje nije jasan i ako se postavi pitanje nekom verniku, on ce ili izneti odgovor kako on dozivljava, sto ne mora da znaci da je tacan. Primetio sam da i u mnogo situacijama nisam dobijao odgovore na odredjena pitanje, ili su to bili odgovori tipa: "to nije toliko bitno", "ko smo mi da sudimo bogu" itd.

Jedno od mojih najvecih pitanja uvek je bilo to da zelim da znam sta se to desilo gore na nebu. Koji je pravi razlog pobune protiv boga?

Bibilija uci da je jedan od NAJLEPSIH andjela koji je bio prvi do boga pozeleo da bude kao BOG. Kao posledica toga rodilo se zlo?!

Ako logicki pocem razmisljati dolazim do zakljuca da je onda boziji zakon u startu bio da je ZLO pozeleti biti SAVRSEN?

Vernici uzimaju onaj deo biblije gde pise "savrsen si bio na svojim putevima" kao da je andjeo bio savrsen.

Ali, da li je to tako? Savrsen na putevima savrsenstva je SAVRSENSTVO?

Ili ono "pecat savrsenstva". Ako uzmemo u obzir stil pisanja tog vremena, pecat je bio simbol kao ODRAZ. Znaci, ODRAZ savrsenstva ali ne i SAVRSENSTVO koje je bog.

Onaj stih gde stoji, da niko nikada nije video boga u punom svetlu sem ISUSA, to znaci da NAJLEPSI ANDJEO nije mogao biti SAVRSEN jer boga nije video u punom svetlu.

Biblija kao i u mnogim slucajevima "nacne neku pricu" ali ne da ceo dogadjaj da budemo upoznati, a poluistina je gora od LAZI.

Dakle, sta je bio pravi razlog pobune u raju? Zasto su zbaceni i sta su oni hteli?

P.S. Sta je lose u tome zeleti biti kao bog?

Poslednja izmena:
Kao nackli sam bio ucen hriscanstvu. Odrastao sam u zagrizenoj HRISCANSKOJ porodici i usmeravali su me ka putu koji je propovedao ISUS.

Sve je to lepo (ako koristim deo mozga koji je zaduzen za emotivno rasudjivanje), dosao je SPASITELJ i spasio nas i sada mi mozemo da imamo VECNI ZIVOT.

Primetio sam takodje da ukoliko neki detalj iz biblje nije jasan i ako se postavi pitanje nekom verniku, on ce ili izneti odgovor kako on dozivljava, sto ne mora da znaci da je tacan. Primetio sam da i u mnogo situacijama nisam dobijao odgovore na odredjena pitanje, ili su to bili odgovori tipa: "to nije toliko bitno", "ko smo mi da sudimo bogu" itd.

Jedno od mojih najvecih pitanja uvek je bilo to da zelim da znam sta se to desilo gore na nebu. Koji je pravi razlog pobune protiv boga?

Bibilija uci da je jedan od NAJLEPSIH andjela koji je bio prvi do boga pozeleo da bude kao BOG. Kao posledica toga rodilo se zlo?!

Ako logicki pocem razmisljati dolazim do zakljuca da je onda boziji zakon u startu bio da je ZLO pozeleti biti SAVRSEN?
Zlo je poželjeti biti kao Bog, ali bez Boga.

NAZOVI pRAVDENI Postavi temelj price na glavacke a onda skroji po toj meri odelo toj prici?

Ti treba prvo da upoznas Bibliju i hriscastvo.

Sve govris naopacke ovde sto niti je UCenje Biblije niti ucenje Hriscanstva.

Volis da iskrivljujes smisao svega...

APOSTOLI SU ODVANO OPISALI TAKVE:

Postavio si temu jer hoces odgvor.

Ja se javim i docekas me idiotizmom.

Zasto bi se ja ponizavao na taj nivo i odgovarao coveku koga u stvari ne znaima odgovor???

U startu pokvaris svaku svoju temu.
Tebi nije cilj diskusija vec provokcaija.
Tebi nije cilj da naucis nesto i saznas, vec da izvrces sve sto se kaze da se nebi saznalo.

Tako, nisi dostojan da cujes istinu, mada sam imao volje za to...

AKO SE LEPO SMIRIS I POSTANES NORMALAN I ZAMOLIS ME RECI CU TI.
Ako ne, zasto bih to morao???

Pravi razlog pobune u Raju bio je ovaj: Adam i Eva u Raju se nisu poznali, pa se nisu razmnožavali. A Bog, da bi ih nagnao da se poznaju, uticao je na đavola da se pobuni, i da, maskiran u zmiju koja govori, utiče da oni zgreše, budu izbačeni i počnu reprodukciju. Sve je prema planu...

Dakle, sta je bio pravi razlog pobune u raju? Zasto su zbaceni i sta su oni hteli?

P.S. Sta je lose u tome zeleti biti kao bog?

Manimo se bukvalnog tumačenja, to nemoj ni tražiti, događaji služe da ti daju podlogu za apstrakciju. Hrišćanstvo je jedan niži stepen religije ( stepen prenosa , proces ne ide ka ateizmu, već ide politeizam - monoteizam - panteizam - agnosticizam)
Onog momenta kad je institucionalizovano zaglavljeno je u vremenu, zato opstaje, razvoj razuma je dozvolio da dovodimo u sumnju to učenje
ono nosi u sebi neke arhetipove, al samo najosnovnije

Ova moja priča nije antihrišćanska, odmah da se ogradim, važi i za islam recimo itd. i za nemačku idealističku filozofiju apsoluta, volje, neću sad da idem tuda.

Pokušaj da uhvatiš neku širinu maksimalnu ovde kod tumačenja i da apstrahuješ, dakle raj je jedno stanje, zamisli gradient gde imaš s jedne strane potpuno crnilo a s druge potpuno belo i to su ti 2 idealna stanja koja ljudski um postavlja samo da bi se snalazio lakše, al između toga imaš beskonačno nijansi. Ako imaš jedno apsolutno dobro svuda ono zapravo nije dobro jer je dobro samo VREDNOSNA OCENA, ona nastaje tek kad je postaviš u suprotnost sa lošim.

Određeni postupci će biti dobri tek onda kada možeš da ih vrednuješ tako, pre vrednovanja sve je vrednosno neutralno

Da bi čovek uopšte mogao da kaže za boga da je apsolutno dobar on je morao da ga postavi u suprotnost sa nečim (Sotonom) jer u umu božansko tek tako može dobiti vrednost. Apsolutno dobro stanje je bezvredno jer nije dobro već je neutralno, nema skale, ne bi mogao da oceniš šta je dobro bez poređenja

Sam događaj je smešten u vreme u bibliji jel, Sotona je jedan dan odlučio da se pobuni, koliko ja znam to može biti samo preneseno značenje jer hrišćanstvo boga postavlja u transcendentnu ravan (vanprostornu, vanvremensku), simbolično je odlučio, zapravo je njegova priroda bila takva da determiniše njegovo suprotstavljanje (opet determinizam važi u vremenu, hrišćanstvo razdire samo sebe jer ne može da se odluči da li je bog imanentan ili transcendentan, oblast duha je oduvek problematična), Sotona ako je bio zao bio je zao oduvek, sama potencija ako se aktualizovala u određenom trenutku stvorena je od boga jelda, nije bitno

Dolazimo do onog što hrišćani ne vole, a to je da Bog kao pojam suštinski ne predstavlja apsolutno dobro već apsolutno SVE, znači zbir svih mogućih bivstvujućih potencija, dobrih loših konstruktivnih destruktivnih, sve, što se u Starom zavetu dobro i vidi jelda

Možemo ići i dalje al ne znam ima li za koga

Back