Koje marke ssd-a kupiti 🙋

Pa to što ti ne znaš je zapravo ključno pitanje. Ako kvalitetan SSD crkne u serveru, to je najverovatnije zato što nije rađen pravilan monitoring.

Mogu da razvalim svaki disk za par dana, samo ga pustim da krlja i piše dok ga ne sahranim.

Zato postoje monitoring alati, ja sam napravio da dobijam upozorenja na velikom ekranu iznad mene čak i ako skoči temperatura nekog diska, a kamoli kad pređe preporučeni TBW threshold ili ode offline.
to nije bio nas posao… platis server pa klatis, samo im kazes koju hoces konfiguraciju...

Nema tu škarta, svi originalni brand name diskovi iste oznake su isti i ovde i na Madagaskaru i u Pekingu.
Не, знаш ону чувену причу о склапању на брод
Свега ,5-6 компанија право меморијске чипове с исто тако и контролере.
Чувени кинески дискови типа Кинг...купују меморијске чипове Б класе или А али технолошки превазиђени, оно, 64 слојна...
И на крају иде fw који се користи.
Највећи број јефтиних флешки и дискова користи QLC мем чипове и то је то.
Скупи модели, са нормалном брзином могу бити и MLC.

Ништа ти не обараш нити можеш са пар флешки.
Мало је то праксе и искуства, мало.
I nemam potrebu da imam desetine flesheva. Imao sam ih 5-10 ali nisam sve testiirao. A postavio sam 3 snimka i jasno kao dan se vidi koji je kakav.
Najbolji Sandisk Extreme, zatim Ultra a Kingston smece...ni da ne pominjem.

Не, знаш ону чувену причу о склапању на брод
Свега ,5-6 компанија право меморијске чипове с исто тако и контролере.
Чувени кинески дискови типа Кинг...купују меморијске чипове Б класе или А али технолошки превазиђени, оно, 64 слојна...
И на крају иде fw који се користи.
Највећи број јефтиних флешки и дискова користи QLC мем чипове и то је то.
Скупи модели, са нормалном брзином могу бити и MLC.
To se potpuno slažem, nego sam ovde konkretno mislio da je recimo Samsungov disk MZ-V8P1T0BW od 1TB isti i ovde kod nas, i u Moskvi, i u Pekingu. Nema toga da taj konkretan model diska bude na jednom tržištu dobar a na drugom loš, što naši ljudi često misle.

Dešavalo se par puta da u više iteracija izbace potpuno isti model diska koji u jednoj seriji ima recimo Hynix memorijske čipove a u drugoj recimo Micron, ili da zamene model kontrolera u pola proizvodnje, ali to je baš retko, a i kad se desi bude globalna promena, ne ograničena samo na jedno tržište.

Kingston, Data Traveler 128GB:
CrystalDiskMark_20230401133653.png

diskbench rec.png

115500mb : 125:22min = 15,35mbps

Netac, UM1 128GB:
CrystalDiskMark_20221112132605.png

diskbench rec.png

117200mb : 53:12min = 36,71mbps

Silicon Power, Marvel M01 128GB:
t3.PNG

diskbench rec.png

117200mb : 41:21min = 47,24mbps

Evo ga Maksin SSD test na mom desktopu, ne može da povuče više od 35% kapaciteta SSD-a, a i sa tih 30% postiže brzine čitanja i pisanja do 15GB u sekundi. Maksiću, kakva je kod tebe na Mac-u situacija? :mrgreen: @bmaxa

Samo da smisliš kako da napraviš RAID 0 NVMe diskova.

1681197547064.png

Kingston, Data Traveler 128GB:
Pogledajte prilog 1324412

Pogledajte prilog 1324411
115500mb : 125:22min = 15,35mbps

Netac, UM1 128GB:
Pogledajte prilog 1324414
Pogledajte prilog 1324415
117200mb : 53:12min = 36,71mbps

Silicon Power, Marvel M01 128GB:
Pogledajte prilog 1324418

Pogledajte prilog 1324419
117200mb : 41:21min = 47,24mbps
Ne znam samo STA dokazuje ovo? Onaj najgornji je tek nesto brzi nego moj Kingston flesh, moji Ultra i Extreme su brzi od svega toga...

Ne znam samo STA dokazuje ovo? Onaj najgornji je tek nesto brzi nego moj Kingston flesh, moji Ultra i Extreme su brzi od svega toga...
Сва три су из ценовног ранга око 12€. За флешке довољно. За захтевне потребе користим: https://forum.krstarica.com/threads/fleska-od-2tb.967029/
Комбинација која ме је коштала као та твоја Extreme и Ultra. Ем што је моја комбинација бржа, још могу да убацује дискове SATA и NVMе. Са NVMe, брзина је недостижна за те флешке.
Лично не видим смисао бацања пара на такве флешке. Пошто о укусима не треба расправљати, изнео сам то што сам ја урадио.

Bolje obriši ovo što si napisao.... pošto je totalno besmisleno.
Ti nisi srtucan, pa ti je besmislica. RAID ima za svrhu redundantnost zbog toga da ne mora da se prekida rad sistema u slucaju da crkne
neki disk iz niza, sto je pointless za SSD...
jedino ima logike RAID 0, aka stripping zbog brzine, ali tu ako jedan crkne gubis sve podatke i sa drugih...

Poslednja izmena:
Ti nisi srtucan, pa ti je besmislica. RAID ima za svrhu redundantnost zbog toga da ne mora da se prekida rad sistema u slucaju da crkne
neki disk iz niza, sto je pointless za SSD...
To što si napisao je neopevana glupost. Dvadeset i kusur godina projektujem i izvodim raznorazne storage sisteme za mission critical aplikacije, i kažem ti da NE POSTOJI SISTEM SMEŠTAJA PODATAKA KOJI NIJE RAID, nevezano za vrstu diskova, jer svaki disk može da crkne, pa i SSD, a podaci moraju biti sačuvani. Ako server ima disk koji nije RAID, to je ili pravio neki dunster poput tebe, ili je taj server predviđen za nebitne podatke koje niko ne ferma 2%, što bi bio baš neobičan slučaj.

Na primer, većina mojih servera ima Hot Swap RAID. Kada neki disk priđe kraju života (u TBW), on se vadi i umesto njega se stavlja drugi, i to NA ŽIVO bez gašenja kompjutera, jer RAID sistemi u serverima su hot swappable. Da sistem nije RAID, ne bi nikada mogao da zameniš disk na živo a da aplikacija ostane u životu.

Drugo, nije svaki RAID level napravljen za redundantnost. Ovaj moj u desktopu je RAID 0, koji nema za cilj redundansu nego brzinu, a redundansa mu je smanjena duplo u odnosu na single disk.

Tako da o stručnosti nemoj pričati, nego pitaj moderatora da obriše onu sramotu koju si napisao, zajebavaće te forumaši.

To što si napisao je neopevana glupost. Dvadeset i kusur godina projektujem i izvodim raznorazne storage sisteme za mission critical aplikacije, i kažem ti da NE POSTOJI SISTEM SMEŠTAJA PODATAKA KOJI NIJE RAID, nevezano za vrstu diskova, jer svaki disk može da crkne, pa i SSD, a podaci moraju biti sačuvani. Ako server ima disk koji nije RAID, to je ili pravio neki dunster poput tebe, ili je taj server predviđen za nebitne podatke koje niko ne ferma 2%, što bi bio baš neobičan slučaj.

Na primer, većina mojih servera ima Hot Swap RAID. Kada neki disk priđe kraju života (u TBW), on se vadi i umesto njega se stavlja drugi, i to NA ŽIVO, jer RAID sistemi u serverima su hot swappable. Da sistem nije RAID, ne bi nikada mogao da zameniš disk na živo a da aplikacija ostane u životu.

Drugo, nije svaki RAID level napravljen za redundantnost. Ovaj moj u desktopu je RAID 0, koji nema za cilj redundansu nego brzinu, a redundansa mu je smanjena duplo u odnosu na single disk.

Tako da o stručnosti nemoj pričati, nego pitaj moderatora da obriše onu sramotu koju si napisao, zajebavaće te forumaši.
Jel ti uopste znas sta je RAID i zbog cega postoji?
Znam da ljudi stavljaju SSD-ove u RAID, ali to je zato sto nisu obavesteni. Umesto da unistavas samo 1, ti unistavas 2-4 ili vise i nista ne postizes :P

Jel ti uopste znas sta je RAID i zbog cega postoji?
Držao sam prošle godine na fakultetu studentima vežbe iz predmeta koji, između ostalog, govori o svim vrstama i arhitekturi RAID nizova. Znači ako ti nešto nije jasno oko toga, pitaj.

Student sa tvojim znanjem kod mene ne bi imao šesticu. Ali dobro, ako si vredan i ako te interesuje, možeš i da naučiš, niko se nije naučen rodio.

Držao sam prošle godine na fakultetu studentima vežbe iz predmeta koji, između ostalog, govori o svim vrstama i arhitekturi RAID nizova. Znači ako ti nešto nije jasno oko toga, pitaj.

Student sa tvojim znanjem kod mene ne bi imao šesticu. Ali dobro, ako si vredan i ako te interesuje, možeš i da naučiš, niko se nije naučen rodio.
Pa kako to da onda ne znas da SSD ima ogranicen broj upisa i da tu redundatnost nema smisla?

Pa kako to da onda ne znas da SSD ima ogranicen broj upisa i da tu redundatnost nema smisla?
Problem je što ti nemaš pojma šta je RAID. Svaki disk ima ograničen broj upisa u istu ćeliju, i SSD a i klasičan disk (na isti sektor), s tim da je kod SSD-a taj broj manji i on koristi razne metode dinamičke redistribucije podataka u odnosu na wear level date ćelije, da bi ceo disk bio što ravnomernije potrošen. Ali to ne menja činjenicu da bitni podaci MORAJU biti redundantni, i zapisani na najmanje dva mesta, a nekad i više. (recimo bankovne transakcije imaju obaveznu trostruku redundansu)

RAID 0 ima SMANJENU redundansu na račun maksimalnog iskorišćenja prostora, kao i maksimalne brzine pisanja i čitanja. Ja ga koristim u desktopu za scratch diskove, i sl. divljanja. U serverima nikada.

RAID 1 ima POVEĆANU redundansu na račun gubitka prostora, dok su performanse čitanja obično povećane, a pisanja kako kad, zavisno od implementacije. Često se korsiti u serverima. Obično OS stoji na RAID 1 volume-u.

RAID nivoi 5 i 6 su kompromis između performansi i redundanse i koriste se relativno često, i zahtevaju barem 3 diska u nizu za level 5 i 4 diska u nizu za level 6.

Kome treba redundantnost, bira RAID 1, 5, 6 ili 10.

Kome treba povećana brzina, a smanjena redundantnost, bira level 0.

Svaki disk ima ograničen broj upisa u istu ćeliju, i SSD a i klasičan disk (na isti sektor)
lupetas ko maksim po diviziji… diskovi mogu da imaju bad sektore i da rade i dalje, dok SSD crkne momentalno bez bad sektora.
Osim toga na HDD-ovima nema nikakvog indikatora kad ce se to desiti, dakle, ne crkavaju predvidljivo...
Svaki disk zato ima spare sektore, i mogu raditi dugo, dok ne pocnes da vidjas bad sektore, to znaci da je istrosio rezervne, dok kod SSD-ova kad
wear dodje na 100% cao.
Dakle, ne mozes da shvatis da se HDD-ovi stavljaju u RAID, zato sto se ne zna kad ce crci, a verovatnoca da ce crci
u isto vreme je mala, i to je cela svrha RAID-a. To ne vazi za SSD jer imas tacan indikator kada ce crci, a ravnomerno
svi crkavaju u RAID-u.

To ne vazi za SSD jer imas tacan indikator kada ce crci, a ravnomerno
svi crkavaju u RAID-u.
To u tom svetu mašte... u realnosti SSD diskovi mogu da crknu mnogo pre nego što dostignu max preporučenu TBW vrednost. I jedno je kućni kompjuter, a drugo je server sa kritičnim podacima. RAID kod servera mora uvek da se koristi, nevezano za vrstu diskova. Uvek.

Dalje, obični diskovi mogu da crknu na razne načine, bad sectori su samo jedan način. I SSD-ovi itekako imaju bad ćelije, ali oni rade realokaciju podataka na overhead deo diska.

Da li si naučio za početak razliku između RAID 0 i RAID 1 nivoa, i da li ti je jasno kako to radi, i zašto RAID 0 ima smanjenu redundansu?

To u tom svetu mašte... u realnosti SSD diskovi mogu da crknu mnogo pre nego što dostignu max preporučenu TBW vrednost. I jedno je kućni kompjuter, a drugo je server sa kritičnim podacima. RAID kod servera mora uvek da se koristi, nevezano za vrstu diskova. Uvek.

Dalje, obični diskovi mogu da crknu na razne načine, bad sectori su samo jedan način. I SSD-ovi itekako imaju bad ćelije, ali oni rade realokaciju podataka na overhead deo diska.

Da li si naučio za početak razliku između RAID 0 i RAID 1 nivoa, i da li ti je jasno kako to radi, i zašto RAID 0 ima smanjenu redundansu?
RAID nikada nije zamisljen za bezbednost podataka nego da se spreci server downtime… cuj RAID 0 sam gore pomenuo. On tek nije
zbog bezbednosti podataka nego zbog brzine posto ako crkne jedan u nizu gubis sve podatke. No kako SSD u RAID 0 ima smisla
samo za sekvencijalno citanje/pisanje tu opet ne dobijas nista. Redovan bekap je ono sto je najbitnije za kriticne servere, a ne RAID...
Inace staviti RAID 0 u kriticni server smo mogu neznalice...

Back