Koje marke ssd-a kupiti 🙋

Inace, radio sam za Stratus na fault tolerant sistemima, te masine imaju sve redundantno, dve maticne dve ploce sa memorijom, dva napajanja itd,
tako da ako nesto crkne samo zamenis, bez obaranja sistema. RAID je proistekao iz te ideje. Dakle, ako moras da oboris server, da bi zamenio
disk, RAID je pointless...

RAID nikada nije zamisljen za bezbednost podataka nego da se spreci server downtime… cuj RAID 0 sam gore pomenuo.
Mnogi podaci koji nastaju u letu, na primer žive transakcije, moraju da budu zaštićeni i pre nego što se backupuju, i za to služi RAID level 1+. Downtime je totalni non-issue ako si ostao bez podataka jer ti je crkao disk koji nije bio redundantan.

Znači ako ja kao sistemaš mogu da biram između privremenog downtime-a i permanentnog gubitka podataka usled nedostatka redundantnosti, uvek ću odabrati downtime. Naravno, ako je ceo sistem postavljen kako treba, ovo se svakako ne sme desiti.

On tek nije
zbog bezbednosti podataka nego zbog brzine posto ako crkne jedan u nizu gubis sve podatke.
To je tačno, i zato se RAID 0 koristi samo u posebnim aplikacijama.
No kako SSD u RAID 0 ima smisla
samo za sekvencijalno citanje/pisanje tu opet ne dobijas nista.
Netačno, RAID 0 donosi ubrzanje kod svih vrsta upisa i svih vrsta čitanja, pošto kontroler može da piše i čita istovremeno podatke na dva ili više mesta. Naravno, postoje fizička ograničenja busa i kontrolera, ali ovde govorim o opštem slučaju.
Redovan bekap je ono sto je najbitnije za kriticne servere, a ne RAID...
Redovan bekap je bitan kao i redundantnost diskova u toku operacije koja se postiže RIAD-om. Ako isntaliraš sistem na neredundantni disk i on šljisne u sred radnog vremena, ugasio si. Ali ako se to desi u RAID 1 nizu, sve će se lako rešiti i verovatno niko neće ni primetiti da se nešto desilo.
Inace staviti RAID 0 u kriticni server smo mogu neznalice...
Da, kao što sam gore već napisao.

Сва три су из ценовног ранга око 12€. За флешке довољно. За захтевне потребе користим: https://forum.krstarica.com/threads/fleska-od-2tb.967029/
Комбинација која ме је коштала као та твоја Extreme и Ultra. Ем што је моја комбинација бржа, још могу да убацује дискове SATA и NVMе. Са NVMe, брзина је недостижна за те флешке.
Лично не видим смисао бацања пара на такве флешке. Пошто о укусима не треба расправљати, изнео сам то што сам ја урадио.
12€? A Jeste... Evo cijena za fleske kod kojih je 40MB/s upisa eksplicitno navedeno.

Osim trćave ultre preskupe za 4 MB/s od ostalih boli glava

Ја не живим у Србији и наводим цене код мене. Значи, за коју цену сам ја купио.
z3.PNG

z2.PNG

z1.PNG

Цене ћу рачунати без бонуса, значи не колико сам платио него колико коштају:
Silicon Power: 890₽ = 9,9€
Netac: 870₽ = 9,7€
Kingston: 790₽ = 8,8€

Znam. I kod nas može da se uzme isti taj Nutec .koji si benchmarkovao za oko12€. Hoću da kažem da je sa uređajima te cene lutrija. Dok se niko_posebno kume i u ultru, ja i RAI imamo drugačija iskustva.
Шта има да се куне у обичну флешку. Бесмислено. Хоћеш нешто озбиљније, купи овако:
viber_slika_2023-04-11_19-53-42-615.jpg

viber_slika_2023-04-11_19-54-00-400.jpg

Шта има да се куне у обичну флешку. Бесмислено. Хоћеш нешто озбиљније, купи овако:
Pogledajte prilog 1324877
Pogledajte prilog 1324878
I sad zakopavas sam sebe-preporucujes nekom disk za koji styranicama ranije tvrdis- da se PREGREVA! Tojest"Samsung NVME diskovi imaju manu da trotluju jer se pregrevaju"
Ajde dogovori se sam sa sobom....Imaj milosti ne mogu vise da citam te shizofrene ispade tvoje...

I sad zakopavas sam sebe-preporucujes nekom disk za koji styranicama ranije tvrdis- da se PREGREVA! Tojest"Samsung NVME diskovi imaju manu da trotluju jer se pregrevaju"
Ajde dogovori se sam sa sobom....Imaj milosti ne mogu vise da citam te shizofrene ispade tvoje...
Ајде избаци сујету из обраћања и пиши нормално. То кућиште урађено је од алуминијума и уједно служи као хладњак. Сем тога,брзина је ограничена на 10gbps па контролер не ради под пуним оптерећењем.
И оно најважније, ти ниси у животу не користио него ни видео тако нешто па зато и твој бесмислен пост.
Ево, да те не буни та слика, убацио сам друге дискове:
1d8304.jpg

Ајде избаци сујету из обраћања и пиши нормално. То кућиште урађено је од алуминијума и уједно служи као хладњак. Сем тога,брзина је ограничена на 10gbps па контролер не ради под пуним оптерећењем.
И оно најважније, ти ниси у животу не користио него ни видео тако нешто па зато и твој бесмислен пост.
Ево, да те не буни та слика, убацио сам друге дискове:
Pogledajte prilog 1325048
1. Niko ne spori da ima hladnjak
2. Termalni pad je to ljubicasto, Ok znam sta je i? Otkrio si Ameriku, BRAVO!:super::mazi:
3. Sve to i dalje ne osporava ono sto sam ja rekao disk se NE PREGREVA kao sto ti tvrdis. iz ma kog razloga.

USB 2.0, пребацивање већих фајлова, Sandisk extreme go 3.1

Pogledajte prilog 1325228

Transcend USB флеш који сам купио пре 10 година пребацује у истој ситуацији брзином од 17 мегабајта. Овај Sandisk je ужас.
A zasto bi disk 3.1 koristio na 2.0 portu? I da to je SandiskXtreme GO-to su oni mali jel da? Ne izgleda da nisu...ne znam stvarno eto-moj na 3.0 portu KIDA kako je brz...

A zasto bi disk 3.1 koristio na 2.0 portu? I da to je SandiskXtreme GO-to su oni mali jel da? Ne izgleda da nisu...ne znam stvarno eto-moj na 3.0 portu KIDA kako je brz...
A зашто не би ? Ако стари флеш пребацује брзином (константном од 17 мб), Sandisk иде од 3 mb/s до 18 па опет на 3 mb.
Да су ставили 500 динара да кошта такав флеш, па хајде да човек не замери. А овако рекламирају се као брзи а од брзине ништа.

A зашто не би ? Ако стари флеш пребацује брзином (константном од 17 мб), Sandisk иде од 3 mb/s до 18 па опет на 3 mb.
Да су ставили 500 динара да кошта такав флеш, па хајде да човек не замери. А овако рекламирају се као брзи а од брзине ништа.
Verovatno je vrlo slično i sa 3.0 porta.

Verovatno je vrlo slično i sa 3.0 porta.
Pazi-ja TVRDIM-na osnovu licnog primera- da NIJE! Sad-mozda je Ria ubo los primerak...Sad, moj je donesen iz Nemacke-placen 55 evra onda kad je ovde bio preko 100...Ali bar radi za medalju...ni prvi ni zadnji put da su stvari iz EU drasticno boljeg kvaliteta-tojest kontrole kvaliteta-nego za Balkan/Srbiju....Ovaj Kingston-placen 509 din +300 postarina-ne isplati mi se da ga vracam-jer placam jos 300 din....Neka ga....Iako je kilav....Ali 64 Gb je 64 Gb...

Pazi-ja TVRDIM-na osnovu licnog primera- da NIJE! Sad-mozda je Ria ubo los primerak...Sad, moj je donesen iz Nemacke-placen 55 evra onda kad je ovde bio preko 100...Ali bar radi za medalju...ni prvi ni zadnji put da su stvari iz EU drasticno boljeg kvaliteta-tojest kontrole kvaliteta-nego za Balkan/Srbiju....Ovaj Kingston-placen 509 din +300 postarina-ne isplati mi se da ga vracam-jer placam jos 300 din....Neka ga....Iako je kilav....Ali 64 Gb je 64 Gb...
Pa nije ti ni Kingston kilav. Kilavo bi bilo kad bi ti i Sandisk Ultra i Sandisk Ultra Flair pisali 4-5MB preko 3.x portova a nisu 500 dindži.

Pa nije ti ni Kingston kilav. Kilavo bi bilo kad bi ti i Sandisk Ultra i Sandisk Ultra Flair pisali 4-5MB preko 3.x portova a nisu 500 dindži.
Kako nije? Da li vi ljudi znate da citate? ne pardon da gledat slike! Znaci -Kingston ide oko 95-OK kod nekog je malo preko 100-Sandisk je 246!! Vise nego duplo...Po CristalDisku, po realnom radu-Kingston prebacuje oko15-17 Mb/s, Sandisk 80!! Sandisk Ultra-Cristaldisk-oko 146-50 % bolje nego Kingston, real ...ne znam sad ali opet BRZE!

Kako nije? Da li vi ljudi znate da citate? ne pardon da gledat slike! Znaci -Kingston ide oko 95-OK kod nekog je malo preko 100-Sandisk je 246!! Vise nego duplo...Po CristalDisku, po realnom radu-Kingston prebacuje oko15-17 Mb/s, Sandisk 80!! Sandisk Ultra-Cristaldisk-oko 146-50 % bolje nego Kingston, real ...ne znam sad ali opet BRZE!
Pa gledajući brzinu upisa. A čitanje nije kritično sporo ni sa 90MB.

Back