Nikita Kulganov
Buduća legenda
- Poruka
- 37.596
Da li je Isus pored svoga maternjeg aramejskog Isus znao bazni latinski i starogrcki ?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Neke kockice mi se tu ne slazu.
Kazu devica a rodila![]()
Pa šta ti je tu čudno?.....misliš da je nemoguće?
Mislim da aramejski i koptski nisu isto.. aramejski(originalno drevnih Aramejaca) je semitski jezik a koptski je povezan sa jezikom drevnih Egipcana, koliko mi se cini hebrejski jezik je bio jezik Jevreja koji su navodno pobegli iz Egipta, tako da bi on pre trebao da bude pod egiptskim ili koptskim uticajem.koliko mi je poznato, taj aramejski je ustvari koptski jezik, a on je mešavina helenskog i staroegipatskog jezika.
gledao sam neki dokumentarac da su prvi prevodi staroegipatskih hieroglifa sa piramida nastali korišćenjem koptskog jezika.
Da li je Isus pored svoga maternjeg aramejskog Isus znao bazni latinski i starogrcki ?![]()
Jeste da oba jezika pripadaju semitskoj grupi ali da su samo dijalekti staro-jevrejskog u to nisam siguran... Pre ce biti da je aramejski prihvacen pod stranim uticajem ili da se grupa Asiraca ili Aramejaca delimicno asimilirala u Izraelu...Evo sad citam da je u Neo-asirijskom kraljevstvu aramejski bio "lingua franca" i sluzbeni jezik drzave a to je odprilike vreme kada je deo Jevreja deportovan u Vavilon, verovatno su ga tada pokupili i pritom se mozda malo pomesali sa drugim deportovanim narodima...A za sta je to bitno ?
Aramejski je jedan dijalekt staro-jevrejskog.. tj. kao srpski jezik koji se danas prica u Pirotu, Leskovcu...
koliko mi je poznato, taj aramejski je ustvari koptski jezik, a on je mešavina helenskog i staroegipatskog jezika.
gledao sam neki dokumentarac da su prvi prevodi staroegipatskih hieroglifa sa piramida nastali korišćenjem koptskog jezika.
znaci narod judejski nece razumeti ako se govori na aramejskom.2. Kraljevima 18,26 Elijakim, sin Hilkijahua, šebna i Joah rekoše pobočniku: ” Govori tvojim slugama aramejski, jer ga mi razumijemo; ali ne govori nam judejski na uši narodu koji je na zidu. “