Koja je svrha postojanja čoveka?

Mikroorganizmi i zivotinje ne znaju za duh, a oni su evolutivno mnogo starije od nas, tako da ide ovih redosledom: fizikalije > tzv duh, ne obratno

dobro je što si pomenuo i druge vrste osim čoveka jer i to je jedno od pitanja o kojima rzmišljam,
a to je da je sve u svrsi čoveka ali čovek nije 'napravljen' za svrhu drugih živih bića

dobro je što si pomenuo i druge vrste osim čoveka jer i to je jedno od pitanja o kojima rzmišljam,
a to je da je sve u svrsi čoveka ali čovek nije 'napravljen' za svrhu drugih živih bića
Svim zivotinjama je svrha ugradjena u instinkt, medjutim covek, kao rezultat razvoja prefrontalnog korteksa u jednom trenutku postavlja pitanje "sta je svrha", i time skrece sa puta.

Jednom sam zatekla bubasvabu u tus kabini, ja odskocim unazad, ona odskoci unazad, pa eto, i ja sam njoj gadna i zastrasujuca koliko je i ona meni

Odličan primer ! :ok:

uvek sam se pitao kako mi (ljudi) izgledamo u 'očima' bubašvaba ili bilo kojih drugih životinja

(ovo je fino da bude i zasebna tema, ako neko ima volju da otvori po ovom motivu)

uzmi kao primer jedan sasvim običan dan u tvom životu..od jutra(buđenja) do noći kada legneš da spavaš
Ne razumem ovu tvrdoglavost. Za šta da uzmem kao primer jedan dan života? Postojanje nema svrhu, kakav god dan "uzimao". To sam, čini mi se, sasvim jasno rekao. Postojanje je slučajno.

Naravno da kad se već postoji, mi ubacujemo razložnost u dnevno funkcionisanje: npr da bi jeo treba da imaš pare da kupiš namirnice i spremiš obed, odeš kod nekog ko će da ti dâ da jedeš, ili u restoran, ili da naručiš preko raznosilaca (tj ako ti nije frka da će delivery momak da te startuje kad se zaljubi).

Ali to nije svrha, to je funkcionisanje dok postojiš, koje ni na koji način ne objašnjava zašto postojiš. Jer objašnjenja nema. Ništa nije smisleno udešeno sa ciljem da postojiš, desio si se. I kad si već tu, zašto bi prekinuo da postojiš dok ne dođe do zamora materijala?

Nećeš valjda da se ubijaš? To je preveliki napor za minimalni benefit...

Ne razumem ovu tvrdoglavost. Za šta da uzmem kao primer jedan dan života? Svrha postojanja ne postoji, kakav god dan "uzimao". To sam, čini mi se, sasvim jasno rekao. Postojanje je slučajno.

Naravno da kad se već postoji, mi ubacujemo razložnost u dnevno funkcionisanje: npr da bi jeo treba da imaš pare da kupiš namirnice i spremiš obed, odeš kod nekog ko će da ti dâ da jedeš, ili u restoran, ili da naručiš preko raznosilaca (tj ako ti nije frka da će delivery momak da te startuje kad se zaljubi).

Ali to nije svrha, to je funkcionisanje dok postojiš, koje ni na koji način ne objašnjava zašto postojiš. Jer objašnjenja nema. Ništa nije smisleno udešeno sa ciljem da postojiš, desio si se. I kad si već tu, zašto bi prekinuo da postojiš dok ne dođe do zamora materijala?

Nećeš valjda da se ubijaš? To je preveliki napor za minimalni benefit...

ma kako ne razumeš
ako uzmeš sasvim jedan običan dan u svom životu i od čega ti je sastavljen i pokušaj da shvatiš smisao tog dana od buđenja do leganja

ma neću da se ubivam, ne pada mi na pamet, osiiim ponekad kad vučko iskoči na TV
al dobro, to su već neki drugi momenti

ma kako ne razumeš
ako uzmeš sasvim jedan običan dan u svom životu i od čega ti je sastavljen i pokušaj da shvatiš smisao tog dana od buđenja do leganja

ma neću da se ubivam, ne pada mi na pamet, osiiim ponekad kad vučko iskoči na TV
al dobro, to su već neki drugi momenti
Smisao nije isto što i svrha. Smisao mi dajemo i on je proizvoljan, dakle nije objektivan; ličan, dakle nikad nije kolektivan, teško da može da bude jednak i za dve osobe, ali toliko i 'ajde-de; i efemeran, dakle menja se tokom protoka vremena.

Nema nikakve veze sa svrhom koja bi podrazumevala da postoji nekakva apsolutna istina, master plan, jedno jedinstvo tobožnje više biće koje determiniše okolnosti, uniformni (pro)tok, strela vremena.

Vreme je spiralno kvaziciklično, ne postoji svrha, ne postoji jedan apsolut i nema nikakvog razloga da bude baš tako kako ispadne, a ne nekako drugačije, nego samo jedna potpuna Sveta Slučajnost kao rezultatni vektor slučajnih silâ, voljâ, željâ koji se zateknu na istom polju delovanja u nekom slučajnom trenutku.

Zapravo mi je ovo sad već potpuno dosadno. Ako ne razumeš -- ne razumeš, nije moj problem. Odoh na nešto manje tmasto i tmulo.

Evo motiva zašto sam otvorio ovu temu.

Danas jurim neke bubšvabe po stanu, gamad se opet pojavila, nije ih dugo bilo.
Prskanje nekim otrovima, kineska kreda, bubašvabe zamke...
ja sam se rešio bubašvaba tako što držim teglice na odvodima u sudoperi u kuhinji
Elem, radeći to, žena mi se vrzma tu po kuhinji i pita me - 'Koja je svrha bubašvaba' ?

Reko - Ne znam stvarno

Ali onda sam ja više onako retorički nju pitao - A koja je svrha čoveka i njegovog postojanja ?

........E to tek ne znam
---------------------------------

Voleo bih da čijem i vaše mišljenje na pitanje u naslovu teme
svrha čoveka je da korisno iskoristi vreme koje mu je dato na Zemlji

Smisao nije isto što i svrha. Smisao mi dajemo i on je proizvoljan, dakle nije objektivan; ličan, dakle nikad nije kolektivan, teško da može da bude jednak i za dve osobe, ali toliko i 'ajde-de; i efemeran, dakle menja se tokom protoka vremena.

Nema nikakve veze sa svrhom koja bi podrazumevala da postoji nekakva apsolutna istina, master plan, jedno jedinstvo tobožnje više biće koje determiniše okolnosti, uniformni (pro)tok, strela vremena.

Vreme je spiralno kvaziciklično, ne postoji svrha, ne postoji jedan apsolut i nema nikakvog razloga da bude baš tako kako ispadne, a ne nekako drugačije, nego samo jedna potpuna Sveta Slučajnost kao rezultatni vektor slučajnih silâ, voljâ, željâ koji se zateknu na istom polju delovanja u nekom slučajnom trenutku.

Zapravo mi je ovo sad već potpuno dosadno. Ako ne razumeš -- ne razumeš, nije moj problem. Odoh na nešto manje tmasto i tmulo.

smisao je u uskoj i direktnoj sprezi svrhom...neraskidivo
svrha bez smisla je kao čips bez soli

ja sam se rešio bubašvaba tako što držim teglice na odvodima u sudoperi u kuhinji

svrha čoveka je da korisno iskoristi vreme koje mu je dato na Zemlji

bio sam na gugletu i gledao neke cake za rešavanje bubašvaba
pročitao sam i to za teglu i neku foru sa kafom kao zamku

inače, ovo i jeste neka poenta teme sa dodatnim pitanjem - Kako najbolje provesti ovo vreme na Zemlji u ovom svetu ?

Back