Koja je razlika izmedju sna i smrti?

Држи се ти тих апсурда на које си навикао не занима ме.
Пре него што заборавиш ..сети се још једном. Време није линија а оно што зовете време у физици и у уобичајеном животу, није време већ простор.

Понављај ово као мантру следећи пут када дођеш у контакт са небулозама Хокинга, Анштјана и осталих физичара.

А то да се филозофија данас свела на проучавање језика јесте тачно и предтставља декаденцију баш попут онога на шта се свела музика данас.

Али срећа што већ поседујемо филозфисказнања ранијих времена и што усталом после Шонехауера како он сам каже, сфинга може пропасти у понор јер су сва питања филозофије решена.

Samo sto izmedju te dve linije realno nije nula rastojanja vec tih, recimo, 8 sati sna. Za mene jeste linija, ali realno nije. Upravo tih osam sati je "nista". Za mene. Ovde dolazim do jos jednog zakljucka, a to je da je "nista" strogo subjektivan pojam. Samim tim nezamisliv.

Замишљаш линију времена изван своје свести. Ту линију делиш и проглашаваш је временом. Проблем је што време није линија у простору и што се не може самим тим делити.

Kako koje rastojanje? Osam sati sna - rastojanje. Pogledam na sat - fali mi osam sati...

Опет простор. Број осам можеш појмити само као скуп тачака поређаних једна до друге у простору. растојање је могуће само у простору. Осам тачака су могућа само у простору. Али... време није простор. Сатом не мериш време већ простор.

Izvan subjektivne svesti? A sta cemo za pomenuti sat, druge ljude koji su me, na primer, mogli gledati dok spavam?

Други људи имају сопствено субјективно трајање потпуно независно од твог. Али боље се запитај када сви људи спавају...шта се онда дешава са спољњим светом и са временом?
Рећи ћеш да спољашњи свет и време линија (ах та линија) постоје као такви и даље...а ту долазимо до Барклија и онога што мало нас могу разумети..или да изван свести објективног света нема....КАО ТАКВОГ.

Molim vas narode, "nista" ne postaje nesto pukim oznacavanjem i recju "je nista". Jedno je spika a drugo je aktualnost.

"Nista" ne mozemo da pojmimo, zamislimo iz prostog razloga jer nemamo iskustvo "nicega", sto je i logicno, sto opet ne znaci da je "nista" nemoguce. San bez snova za mene je "nista". Bez secanja, bez snova, bez utisaka, recju - nista.

Subjektivno da, ali ne i objektivno...

Питање је апсурдно јер даје избор између две непознате. Нити нам је искуство смрти познато, нити нам је познато искуство дубоког сна.

Наравано, вероватано свако од вас протествује пред овим другим јер ви ето имате искуство сна без снова. ЗАБЛУДА! Такво искуство немате.

Оно што зовете несвест или "сан без снова" јесте замишљање слике вас самих како спавате, при чему сте будни да буднији не можете бити док ту слику, тај опажај зовете "сан без снова". Свест о несвести је противуречност.

Нешто као " дубак сан" субјективно не постоији. Наша субјективна егзистенција је континутиет..без прекида. Нема будности па онда спавања без снова, већ има само будности. Вечерас сам будан, затим следе снови, па будност следећег јутра...нема прекида.Време није линија и изван субјективне свести нема времена кога замишљате као линију у простору.

Све сам ово већ боље објаснио на овом блогу за оне које занима:

http://forum.krstarica.com/entry.php/20618-O-kontinuitetu-subjektivne-egzistencije

Пошто сумњам, да ће неко погледати блог а пошто то може разјаснити тему пренећу најважније овде:

:lol:

ovo je mozak koji sanja
hdc_0000_0001_0_img0079.jpg

a ovo je mozak koji je umro
Human-Skull.jpg

Svako sanja to je naucno utvrdjeno samo sto se posle nekad ne secamo sta smo sanjali pa kazemo da nista nismo sanjali...
Dovolno puta sam se i sam uverio u to jer moj brat dok smo delili sobbu cesto bunca u snu, i ja sam morao to da slusam i ujutru kad ga pitam sta si to sanjao da ga malo zezam on kaze nista nisam sanjao... I tvrdio je kako je mogo da bunca a nista nije sanjao kako mogu da lupam gluposti, sve dok ga nisam snimio da mu dokazem eto...
Svake noci kad zaspite sanjate da znate to...

Back