Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
hvala ti za linkove :hvala:
australijski ovcar je extra, samo ne znam da li postoji uopste kod nas :think:
u najuzem izboru su mi on, border collie, belgijski i setlandski ovcar, e sad, za bordera kazu da nije za stan, a za setlandskog sam vec rekla... sreca moja pa imam vremena da razmislim, a ako ne budem mogla da se odlucim - udomicu neko stene s ulice pa sta mi bog da :mrgreen:
u svakom slucaju - javicu vam kad odlucim xD

Nema na cemu , sto se tice australijskog ovcara ima ga kod nas samo trebas da pretrazis malo oglase po internetu , nadam se da ces se odluciti za nekog od navedenih pasa jer su stvarno super , a sto se tice border collie- ja , ne znam sta da ti kazem ako si drzala i skotskog ovcara u stanu mozes slobodno i njega ! :bye:

aleksandra, i ja cu sigurno cekati par meseci :confused:
kako smo krenule, pocece da padaju opklade koja ce pre nabaviti psa i za koju rasu ce se odluciti :p
u svakom slucaju, bice i slika i svega, samo da ja uzmem stene... na kraju krajeva, trazicu nekom da mi kupi za rodj :zper:

Ah ja sam rodjendan pretsala da slavim,ako upisem nardnu godinu faxa vrlo verovatno cu nabaviti psa,ako ne onda sledece godine :) Kladionica zapravo i nije losa ideja,mozda da opklade budu u vidu hrane,povodca i sl.pratece opreme :p Shvatila sam da se vrtim oko 4 ili 5 rasa sto je valjda napredak,kao tebi ide?

Lagoto mi je predivan,sheltie,mekodlaki psenicni terijer i jos su se krugu prikljucili i bretonac i tibetski terijer;ovaj izbor je nekako bio (mislim) po karakteru ovih rasa,pogotovu prve tri.Dosta sam citala a i dobila sam jako dobre savete na forumima,tako da verujem da je dalje ostao na meni i mojoj proceni sebe i uslova koje mogu da obezbedim i onih kojima raspolazem.

Kao sto sam i rekla,odlucila sam se za labradora.hvala svima na pomoci.Stene sam dobila na poklon od prijatelja.u pitanju je zenkica stara mesec dana.ona je jos uvek kod svoje mame jos je prerano da je uzmem,al idem svaki dan da je posteim.a daa ime joj je Una (dala sam joj ime po mom starom psu koji je uginio) Pokusala sam da postavim sliku al pise 'greska pri slanju' ...

Poslednja izmena:
meni su u izboru ostali belgijanac, selti i australijski ovcar... medjutim, od to ga nece biti nista jer ne mogu da dobijem saglasnost da o5 donesem psa u stan, zato cu uzeti cincilu, pa jedino da se potrudim bas oko faxa i onda da pokusam sa psom ponovo :S
uglavnom, kad bih sad bila u prilici, odlucila bih se za belgijanca :D

Cudo to,ja sam mislila da je lakse doneti drugog nego prvog psa.Meni iskljucivo zavisi od fakulteta jer ako upisem godinu narednu bicu solo u stanu i tada ne zavisim ni od koga :) Uslov da se malo linja je iz razloga sto sam zimi i leti kuci pa da moji ne bi (previse) "poludeli".Srecno u ubedjivanju a i odlucivanju <(o.O)>.P.S:Tebi se bas svidjaju ovcari izgleda,meni je omiljena rasa staroengleski ovcar ali odustala sam zbog velicine i jer njegovoj dlaci treba baas puno odrzavanja.

za prvog je bilo lakse, nisu mogli vise da gledaju kako sakupljam lutalice i idem sa coporom pasa oko sebe xD
sad mnogo vise smeta sto sam se vezala za psa toliko...

ovcare obozavam, a i svi kazu da kad jednom imas ovcara tesko ces pristati na nekog psa koji nije ovcar...izgleda da je stvarno tako xD

a ti uci, pa da uzmes kucova ove god, a moram i da ucim da bi ubedjivanje islo lakse xD

ja sam ipak odlucila da uzmem kucu s ulice! cekacu koliko bude trebalo da dobijem odobrenje da donesem stene, osim ako ranije ne naletim na neko, u tom slucaju cu da ratujem ako treba, ali cu ga doneti xD
inace, to sam odlucila jer je danas neki raspali idiot na moje oci pregazio autom stene koje sam minut pre toga mazila i ubio ga bez da je zatrubeo, ili zastao da vidi sta je uradio, a pri tom nije bilo nikakve guzve na putu da bi se moglo reci da nije mogao da stane, niti je pas izleteo pred kola... bas me je potreslo to i mislim da je stvarno bolje da neku mukicu spasim sa ulice nego da kupim psa s pedigreom samo da bi izgledao bas onako kako ja zelim...

Pozdravljam odluku, mada mi je stvarno žao što je moralo da se desi to sa tim štenetom. :( Inače, ima čak i (ne)ljudi koji, kad vide psa, namerno nagaze gas. :kletva:

Ima, ima... mene je instruktor vožnje kritikovao što sam ukočila da ne pogazim psa :eek: ...kaže, ovaj iza može da me lupi...pa neće da me lupi ako drži odstojanje ..
Ne znam kako bih podnela da se na moje oči odigra tako nešto :(.

ma ima svakakvih "ljudi"...
ja sam o ovoj opciji i pre razmisljala, ali nekako nisam taj pseci zivot na ulici dozivljavala toliko opasnim... navikla sam da vidjam lepo uhranjene lutalice u svom kraju o kojima uvek neko brine i koji su sterilisani i ciji se zivot maltene ne razlikuje od zivota pasa u dvoristu, ali u poslednje vreme sam cula (sad i vedela) mnogo ruznih stvari koje im se dogadjaju, tako da sam donela konacnu odluku.

Ima, ima... mene je instruktor vožnje kritikovao što sam ukočila da ne pogazim psa :eek: ...kaže, ovaj iza može da me lupi...pa neće da me lupi ako drži odstojanje ..
Ne znam kako bih podnela da se na moje oči odigra tako nešto :(.

Е, ***, ја знам жену која је, покушавајући да спасе живот пса који јој је истрчао пред ауто - убила двоје сапутника...:(

Pozdrav svima!
Planiram da kupim stene jedne od navedenih rasa,ali jos uvek nisam siguran kog psa da odaberem....Procitao sam o njima skoro sve sto se procitati moze...i "odlicno sam upoznat" sa svakom od ovih rasa,ali to je samo teorija,(jedino sam rota imao,ali uginula je jako mlada)pa me zanimaju iskustva vlasnika ovih rasa u praxi,od toga koliko jedu,kakvi su sa vlasnikom,kakvi su sa decom,sa drugim zivotinjama,kako podnose razlicite vremenske uslove.......itd.
Ukratko sve ono sto se ne moze procitati u knjigama vec mora da se dozivi licno.....iako sam odgovore na neka od ovih pitanja nasao u knjigama i na sajtovima vise volim da to cujem od ljudi koji imaju ove pse za ljubimce....
Pas bi ziveo napolju,u ogromnom dvoristu i u kavezu sa toplotno izolovanom kucicom ako uzmem dobermana,opcija da zivi u kuci otpada....

Molim dusebriznike i lazne moraliste da me zaobidju s' komentarima tipa:"Okrutno je da pas zivi napolju,kako bi se ti osecao da te neko stavi u kavez,pas mora da bude sa vlasnikom 24/7....i sl..."Ako necete da mi pomognete nemojte da me nervirate!!!!

Znam brate,al' nije to to,volim ove rase....
Dobar je i on pas ali ako ga ne sisas i ne vodis mnogo racuna o njegovoj dlaci,nece biti ni upola lep kao oni na izlozbama....
I francuski ovcar je mozda jos bolja mesavina,ali se meni licno ne svidja.....xD

Poslednja izmena:
Zavisi STA ZELIS od psa...

Dobermana bih skartirao u startu.. Uvek je bolesljiv, pohotovo ako je napolju.

Od rotvajlera i vucjaka bih izabrao - vucjaka.

Verniji je pas (odan samo vlasniku) i nista ga ne moze iznenaditi.

Rotvajler moze da bude previse zestok i da se ne moze kontrolisati. Kao cuvar je - beskompromisan, vrlo snazan i dominantan.

Od psa zelim da bude lojalan,mentalno uravnotezen(za vucjaka iz iskustva znam da jeste,iako liteartura navodi dobermana i rota kao uravnotezenije)...i obavezno dobar cuvar...
A je l' mi za dobermana pricas iz iskustva ili.....?Kod njega su mi vec dovaljan problem kupiranje usiju i osetljivost na hladnocu......jos ako je stvarno bolesljiv......!
Mada mi se bas svidja kako izgleda,i to sto je fizicki jako spreman i izdrzljiv....price o dobermanu koje sam cuo imaju 2 strane medalje,1. je da je veran do smrti i da za razliku od No-a koji prati gospodara sa odredjenog odstojanja on ide bukvalno uz korak.....2.prica je da je mentalno neuravnotezen i neurotican kao i da moze ispoljiti agresivnost prema vlasniku i ostalim clanovima porodice......

Ja nemam ni jednu od ove dve rase,ali sam uz NO odrasla,dobila sam ga kad sam imala 7 godina i narednih 14 smo proveli zajedno.

Sto se dobermana tice,nisu psi za zivot u dvoristu jer nemaju podlaku. Posto sam okoreli kuckar znam mnogo vlasnika dobermana i njihova iskustva su potpuno razlicita. Mom prijatelju dreseru sam pomagala da dresira mladog muzijaka dobermana koji je vec sa 8 meseci napadao pse po ulici,jako je neurotican i totalno lud. Dok sa druge strane znam masu ljudi koji imaju divne kuce prave porodicne pse (o dobermanu pricam) i koji nisu imali nekih vecih problema sa njima.

E sad nemac kog sam imala je bio izuzetno agresivan prema drugim zivotinjama,a kasnije i prema deci,ali je bio pas kog sam ja sa 13 godina mogla da kontrolisem i bez problema sa njim da prosetam centrom grada.

Eee upravo o tome pricam....raspitivao sam se i raspitiavao,i odgovori su uvek bili razliciti a misljenja podeljena....jedino na americkim forumima su skoro svi misljenja da je doberman uravnotezen i umiljat.....
A nemacki ovcar ti je bio agresivan prema deci i zivotinjama?.......Verovatno nije bio naviknut...
Ne bi mi odgovarao pas koji je agresivan prema drugim zivotinjama jer imam kavez sa zecevima blizu boxova za pse...a do skoro sam imao i sumsku kornjacu ali je pobegla.....
Moj prvi komsija je imao najboljeg nemackog ovcara na svetu,izuzetno pametan pas,pored njega sam i naucio mnoge stvari o toj rasi,Ben se zvao,uspavan je pre 2 meseca u dubokoj starosti....msm da je meni bilo vise zao nego komsiji.....s' njim sam se igrao od detinjstva,ali samo u mom dvoristu,kad pobegne ....ili u komsijinom,kad je on tu...inace je hteo da me pojede :)
Hteo sam da kazem da je to bio pas nenaviknut na ostale zivotinje,on ga je koristio za cuvanje nekih magacina u Austriji,stalno je putovao s' njim avionom...tamo-ovamo,jedne noci komsija je kupio neke curke ili kokoske i pustio ih da se setaju po dvoristu.....Ujutru kad je ustao imao je sta i da vidi,Ben lezi ispod trema a pored njega gomila napakovanih curki....za samo par nedelja dresure taj pas je mogao da spava s' pilicima....:)

Poslednja izmena:
Zeleo bih da uzmem jedno musko stene od ove 2 vrste...Molim nekog strucnog ako moze da mi objasni nesto o njima..npr kako skusaju,koje laksi za dresiranje,koje bolji cuvar,ko bi pre odbranio gazdu..itd Samo da kazem da zivim u kuci sa dvoristem,setnja nije problem...

Back