Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
LABRADOR bog :) ne stvarno,od ovih rasa mi je nemacki ovcar definitivno najbolji.ja vodim svog labradora kod steneta NO da se igraju.mnogo je mirniji NO i nekako kulira,dok ovaj moj samo trci i skace :)

Joj,to sto labrador skace i trci je nista u odnosu,na ovog mog dalmosa.. Lud k'o strujaa..Juri me pa me ugrize za trenerku i vuce nazad..Skace u vis.. Ma strasno pravi ludak. Postavi koju sliku tvog labradora da ga vidimo. ;)

Hvala.:)Ako ti nisam dosadan kazi mi i.........
Kakav je iz tvog iskustva rot,sto se tice dresure i poslusnosti?I da li je agresivan prema deci i sitnim zivotinjama?

Malo kasnim sa odgovorom, potpuno sam zaboravio na temu.
Ovako, što se tiče dresure (bilo osnovne ili naprednije) rotvajleri su među vodećim psima. Pretpostavljam da znaš da ih koriste specijalne jedinice, vojska, policija i mislim da ne postoji veća preporuka od toga jer to znači da se radi o vrlo inteligentnim i hrabrim psima.
Što se agresivnosti tiče, to je veoma diskutabilno pitanje. Mnogi će reći, a ima istine u tome, da je pas onakav kako ga ti vaspitaš.
Međutim to nije potpuno tačno.
Svaki pas će imati smanjenu toleranciju na ljude i životinje iz okruženja ako ceo dan provodi u boksu, bez kontakta sa drugim ljudima i životinjama.
Ja koliko sam do sada na svom ali i na drugim primerima zaključio jeste da i genetika ima veliku ulogu u tome, odnosno da je određena rasa psa onakva kakvom je kinelogija opisuje i da ne znam kakva socijalizacija neke stvari ipak ne može promeniti.
Recimo, opšte osobine rotvajlera su da je prirodno nepoverljiv prema strancima, da je teritorijalan itd.
Konkretno ja, kao što sam već napisao, imam staforda i rotvajlera.
Oba psa su socijalizovana, redovno se izvode u šetnje, viđaju druge ljude i pse, posvećujem im jednaku pažnju.
I imam situaciju gde je genetika učinila svoje, pa je staford super sa ljudima i verovatno bi pustio i stranca da uđe u dvorište iako ga prvi put vidi. Ali zato sve drugo juri i napada uključujući druge životinje(mačke, veverice, pacove, žabe), automobile, bicikle, kosilicu za travu itd.
Iako je od malena naučen na druge pse ne smem da ga puštam na mestima gde ima drugih pasa (osim sa mojim rotom i sa jednim nlt-om od drugara) jer je u nekim situacijama vrlo agresivan, posebno prema mužjacima čak i na neutralnoj teritoriji. U šetnji, ako vidi nekog psa koji mu nije simpatičan, dešava se da počne da skače i vuče povodac kao da je prvi put napolju pa onda dobije ćušku i smiri se ;)
Rot koji je imao isti tretman je potpuno ravnodušan prema drugim životinjama, mada zna da ponekad pojuri mačku kada uđe u dvorište mada to obično stafi pre njega primeti sve.
U šetnji i ne gleda druge ljude, ako neko i priđe, vrlo je rezervisan i deluje nezainteresovano. Sa drugim psima na ulici voli da se druži i njuška a imao sam i jedno neprijatno iskustvo, tj. za mene sramotno, gde se uplašio nekog malog mešanca od 10 kila, kad je ovaj zalajao na njega pa se ovaj moj od 50 sakrio iza mene
14vf61.gif

Ali, kada uđe u dvorište nastaje velika promena.
Laje, reži na svakoga ko se približi kapiji ako nije ukućanin, čak i na nepoznatu decu.
Ali onog časa kada izađe neki ukućanin prestaje, sedne i posmatra šta se dalje dešava ali ne skida gosta sa očiju. I mislim da je to ta teritorijalnost koju mnogi povezuju sa agresijom.
Jer isti ovaj slučaj (kada dođe gost, a pas se pri izlasku gazde smiri ali i dalje drži na oku gosta) pričao mi je drugar koji ima mađarskog kuvasa.
Što se tiče porodice i male dece u istoj, voleće ih više nego sebe ;)
Naravno, ako se u kuću dovede kao štene i zajedno odraste sa tim detetom.
Što se tiče sitnih životinja ja ih nemam. Voleo bih da ih imam ali ne smem od stafija. Ubeđen sam da rotu ne bi smetala neka maca ili zec, ili manji pas, jer koliko vidim ne reaguje agresivno na njih (osim kad mačka protrči pored njega pa ovaj više iz igre potrči za njom).
Dakle to je to. Odličan čuvar i bez dresure, poslušan, voli porodicu, posebno malu decu (ako odraste sa njima), veran, nepodmitljiv, ne voli baš strance.
To je neki rezime.
Pozdrav i javi šta si uradio :)

Ali zato sve drugo juri i napada uključujući druge životinje(mačke, veverice, pacove, žabe), automobile, bicikle, kosilicu za travu itd.:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
U šetnji, ako vidi nekog psa koji mu nije simpatičan, dešava se da počne da skače i vuče povodac kao da je prvi put napolju pa onda dobije ćušku i smiri se :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Hvala mnogo na ovako opsirnom odgovoru!:super:
Javicu kad' budem uzeo psa. . .:gace:

LABRADOR bog :) ne stvarno,od ovih rasa mi je nemacki ovcar definitivno najbolji.ja vodim svog labradora kod steneta NO da se igraju.mnogo je mirniji NO i nekako kulira,dok ovaj moj samo trci i skace :)
Dobar je Labrador!Najvise mi se svidjaju cisto beli,ali su retki. . .
Mislim da je Labrador na 4. mestu po iq kod pasa,odmah posle vucijaka....
Kakav je kao cuvar?

Nikakav! :lol: Možeš i njega sa sve kućicom da ukradeš, eventualno će da ti probije bubne opne cvileći i da te oliže do smrti! Barem ogromna većina labradora.
Hahaha,ja sam to mislio i za zlatne retrivere,ali ova 2 u mom komsiluku laju kad se god neko priblizi kapiji,ima i jos 2 steneta,negde su oko 5 meseci,bogami znaju i oni da lanu po koji put...to kad su u dvoristu....a jutros kad sam se vracao s' posla pobegla komsiji kerusa...i samo bi da se igra i mazi,meni se spava...a ona nikako da se smiri da je vratim kuci....
Nije, 4. je golden.

Labrador sedmi :)
A sto se tice cuvanja mimi's mom ti je fino bjasnila :lol:
Da,da,da zeznuo sam se...koli-pudla-vucijak-golden-doberman...

i izmazice se sa lopovom,pomoci mu i krenuti za njim :) ali su jos uvek extra psi..
:hahaha:

i izmazice se sa lopovom,pomoci mu i krenuti za njim :) ali su jos uvek extra psi..

Među najboljima! :heart:

Hahaha,ja sam to mislio i za zlatne retrivere,ali ova 2 u mom komsiluku laju kad se god neko priblizi kapiji,ima i jos 2 steneta,negde su oko 5 meseci,bogami znaju i oni da lanu po koji put...to kad su u dvoristu....a jutros kad sam se vracao s' posla pobegla komsiji kerusa...i samo bi da se igra i mazi,meni se spava...a ona nikako da se smiri da je vratim kuci....

Da,da,da zeznuo sam se...koli-pudla-vucijak-golden-doberman...

:hahaha:

Goldeni su druga priča ipak, rasa je prilično izmenjena, mada, i jedni i drugi imaju duboke glasove i deluju strašno kad zalaju.

jesu
ali nisu čuvari:lol:
u nekim odgajivačnicama postoje i drugi psi koji date retrivere čuvaju

Evo, naš Jacob ima dve labradorke i razmišlja o nabavci malinoe. :lol:

E ljudi samo da vam javim,sinoc je doslo na svet 10 malih dalmatinaca!
Ja nisam ni pomisljao da ce ih biti toliko,jer je je ovo prvo leglo,a i ona je prvo-stenka a ima samo 2 brata. . .Kad su poceli da izlecu,mislio sam da ce da doci do 101... :) :) :)

epa ljudovi, ja da vas obavestim da sam na kraju uzela macku! x))
vise volim pse nego macke, ali za macu sam dobila saglasnost, a i tako su se slozile kockice... jedna zena je htela da udomi macu koju je nasla na ulici, a zna moju komsinicu i tako je sve ispalo da maca zavrsi kod mene x)

Zdravo,ja sam Dusan i upoznat sam sa dve gore navedene vrste i posedujem ih licno,to su Nemacki ovcar-crni i Rotvajler.CNO je zenka,koja trenutno ima jedno leglo sa stencima,a rot je muzjak,2god star.
Iako ih volim oboje,mogu reci da kada se sve karakteristike rota i cno ovcara stvae na tas vage,prevagne na stranu cno.Mng sam lakse dresirao nemicu i i gotovo je upila moj nacin razmisljanja,potrebe mene i ostalih ukucana,za razliku od rota sa kojim treba vise rada i ne mozete sa njim da imate takav kontakt kao sa nemackim ovcarom.On je krupnije gradje i veoma dominantan,ali kao rasa pogodnija za cuvanje i bolja investicija je uvek Nemacki ovcar,sa kojim dobijate ne samo mocnog psa za pokazivanje,vec i pametnog i zabavnog.

~Ja bih nemackog ovcara izbacila jer je uobicajen...Odlican pas, ali nije to to kad svako ima istog kera :roll:
~Za mene je najlepsi doberman, ali istina je da je i najkrhkiji.... To je do tebe, to je na neki nacin "zenski" pas :telefon:
~Rot je prelep, a i ako si ga vec imao, imas najvise iskustva sa njim! Ja ipak ne bih dva puta uzimala istu rasu... :pas:

Back