Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
A da li si možda razmišljala o bretoncu? Najčešći su ovi oranž-beli ali ima ih i crno-belih i trikolor, jako su inteligentni, umiljati da ti ni najveći nestašluk koji bi napravili ne zasmeta a dovoljno su mali da ne moraš sate i sate da provodiš napolju sa psom, dovoljno je da mu bacaš tenisku lopticu u stanu, dok ti radiš nešto, 95% neće ništa polomiti.

p.s nema kod mene nista da se polomi,student sam pa mi je i namestaj "minimalisticki".Salu na stranu zaista nemam mnogo stvari ali finansijski ne bih mogla sa velikim psima,a i leti sam doma pa manje i srednji psi zbog transporta izmedju ostalog.

Da, prema FCI klasifikaciji i nameni za koju su stvoreni ali ako ćemo realno, koliki još procenat bernardinaca u svetu spašava alpiniste? ;) Ako ne veruješ meni, pitaj Ljilju MMM i Jelenu TD, obe imaju bretonke, Ljilja je pre kuće sa velikim dvorištem živela u soliteru, i obe su prezadovoljne svojim ljubimicama.

za sada jos uvek se informisem o rasama,trazim malog-srednjeg "cimera" za stan :D

Ako ti treba pas za stan , srednje velik i koji se ne linja onda bih ti preporucila Labradoodle-a , to je mesanac labradora i pudle , taj pas je ukrstan da bi se dobio pas koji se ni malo linja zbog onih slepih osoba kojima je potreban pas vodic ali su alergicni na psecu dlaku ! Evo dacu ti i link pa mozes sve lepo da procitas :
http://www.pasoddy.com/dog/labradoodle_.php
http://www.pasoddy.com/dog/labradoodle_foto.php
http://www.pasoddy.com/dog/labradoodle.php
Ja sam ti dala linkove za koje mislim da su dobri a ti mozes naci nesto vise informacija na internetu ako zelis !
p.s. ovde mozes da se raspitas putem oglasa ko prodaje takve pse : http://www.pasoddy.com/oglasi.php

i meni treba pomoc...
imala sam skotskog ovcara, ali je mukica uginula i sad mi je prazno bez nje, pa bih uskoro da uzmem neku kucu, ali koja god rasa da mi se bas svidja postoji neki problem. htela sam setlandskog ovcara - zenke su retkost, a ja bas hocu zenkicu; haski - ne znam da li bi moja baba mogla da izadje na kraj s njim ako zatreba da ga proseta; AST - karakter ko stvoren za mene, ali je malo glomazan, a i nisu poznati po nekom zavidnom zivotnom veku; veliki snaucer treba da se trimuje i td i td... (skota ne bih o5 uzela jer mislim da bi trazila kopiju prethodnog psa, a ne verujem da bih to nasla).
e sad, ja bih psa koji je minimalno velicine setlandskog ovcara, ili srednje velikog, s kojim bi starija osoba mogla da se snadje, koji je veran, ne mora da se shisha, ne lepi se za svakog coveka kog vidi, a pre svega, koji ima potencijala za dug zivotni vek.
pa ako imate neku ideju - pomagajte xD

Belgijski ovčar? :lol: Šalim se, baba ne bi mogla da ga šeta. Pa uzmi opet kolija, ne verujem da će to biti tako drastično, time što voliš novog psa ne prestaješ da voliš onog prethodnog. Veruj mi, naša moderatorka je odlučila da ne menja rasu kad joj je prvi koli uginuo i prezadovoljna je zbog te odluke jer su i psi, kao i ljudi, ličnosti za sebe. Zamisli sad, neko je imao devojku plavušu, pa su raskinuli, i on više neće da se zabavlja sa plavušama.

xexex, sad me nasmeja xD
ali nisam mislila na karakter, nego mislim da bih trazila stene koje izgleda isto kao ona (dovoljno sam se ukopala time sto mi jos uvek ne pada na pamet da uzmem muzjaka, inace bih sigurno uzela seltija).
joooj, u razmatranju su mi i labrador, bretonac, cak i westie (cak zbog velicine) i tako se ja zapetljavam sve vise... :dash:

i meni treba pomoc...
imala sam skotskog ovcara, ali je mukica uginula i sad mi je prazno bez nje, pa bih uskoro da uzmem neku kucu, ali koja god rasa da mi se bas svidja postoji neki problem. htela sam setlandskog ovcara - zenke su retkost, a ja bas hocu zenkicu; haski - ne znam da li bi moja baba mogla da izadje na kraj s njim ako zatreba da ga proseta; AST - karakter ko stvoren za mene, ali je malo glomazan, a i nisu poznati po nekom zavidnom zivotnom veku; veliki snaucer treba da se trimuje i td i td... (skota ne bih o5 uzela jer mislim da bi trazila kopiju prethodnog psa, a ne verujem da bih to nasla).
e sad, ja bih psa koji je minimalno velicine setlandskog ovcara, ili srednje velikog, s kojim bi starija osoba mogla da se snadje, koji je veran, ne mora da se shisha, ne lepi se za svakog coveka kog vidi, a pre svega, koji ima potencijala za dug zivotni vek.

CANE CORSO je pas za tebe:pas:

i meni treba pomoc...

Pa uzmi border collie-ja , oni su ti slicni skotskim ovcarima , odani verni , srednje veliki , i tvoja baka bi mogla lako da izadje snjim na kraj , ili mozda australijskog ovcara ? apencelski planinski pas je isto srednje velik , odan , doživi razmerno veliku starost.
I napisacu ti jos neku rasu koja odgovara tvojim napisanim karakteristikama ako se setim !

xexex, sad me nasmeja xD
ali nisam mislila na karakter, nego mislim da bih trazila stene koje izgleda isto kao ona (dovoljno sam se ukopala time sto mi jos uvek ne pada na pamet da uzmem muzjaka, inace bih sigurno uzela seltija).
joooj, u razmatranju su mi i labrador, bretonac, cak i westie (cak zbog velicine) i tako se ja zapetljavam sve vise... :dash:

Dakle, vesti otpada jer mora redovno da se trimuje, kao i škotski terijer. A sad sam mrtva ozbiljna, možda da ipak razmisliš o belgijskim ovčarima? Ima ih 4 varijeteta, nijedan se ne šiša, izuzetno su odani, odlični su čuvari, manji su i lakši, kao i boljeg zdravlja od nemačkih ovčara sa kojima ih većina ljudi poredi, jedino što su vrlo aktivni psi i teško da bi tvoja baba mogla da ga vodi u šetnju. I nisi napisala, živiš u stanu ili kući? To je takođe vrlo važno pri izboru rase. Ili jednostavno uzmi labradora, Jacob ima još jednu lepu krem ženkicu iz ovog legla, baš je ženstvena i jako liči na svoju mamu kad je bila mala. Mislim da o labradorima ne treba trošiti reči. :zaljubljena:

axam sveto, zamisli moju babu kako seta cane-a :hahaha: i to je veeelika kuca, ja bih neku srednju xD

Belgijski ovčar? :lol: Šalim se, baba ne bi mogla da ga šeta. .
zaboravila sam da napisem da sam u njih zaljubljena, ali da - baba...

Firefairy, odlicni predlozi, ali za sad znam samo kako izgledaju, moracu da procitam nesto o njima x)

p.s.zivim u stanu. a za labradora svuda gde sam gledala pise da zivi oko 10 god, dok se vecinu drugih navodi 12 kao minimum, a 2 godine u tom slucaju nisu malo.

Poslednja izmena:
axam sveto, zamisli moju babu kako seta cane-a :hahaha: i to je veeelika kuca, ja bih neku srednju xD

zaboravila sam da napisem da sam u njih zaljubljena, ali da - baba...

Firefairy, odlicni predlozi, ali za sad znam samo kako izgledaju, moracu da procitam nesto o njima x)

Evo dacu ti par linkova pa mozes sve lepo da procitas :
Enciklopedija pasa : http://www.vetdjordje.com/enciklopedija/rase.htm
Apencelski planinski pas : http://www.vetdjordje.com/enciklopedija/apencelski.htm
Australijski ovcar : http://mojpas.rs/GRUPA-I/australijski-ovcar.html
FCI grupa I : http://mojpas.rs/GRUPA-I/grupa-i.html
Border collie : http://mojpas.rs/GRUPA-I/border-koli.html
Link FCI grupe I je dosta interesantan jer tu imas dosta zanimljivih rasa pasa ! E sada je ostalo na tebi to da pogledas !
I jos jedan link svih rasa pasa : http://mojpas.rs/
Nadam se da ce ti biti od pomoci !?

Poslednja izmena:
hvala ti za linkove :hvala:
australijski ovcar je extra, samo ne znam da li postoji uopste kod nas :think:
u najuzem izboru su mi on, border collie, belgijski i setlandski ovcar, e sad, za bordera kazu da nije za stan, a za setlandskog sam vec rekla... sreca moja pa imam vremena da razmislim, a ako ne budem mogla da se odlucim - udomicu neko stene s ulice pa sta mi bog da :mrgreen:
u svakom slucaju - javicu vam kad odlucim xD

A zašto border nije za stan?! On je drugi najmanji sa tvoje liste, samo je šelti manji. I sasvim fino se ponašaju, oni i australijski ovčari su mi skroz slični u svakom pogledu. Od svih navedenih je belgijanac najmanje za stan, najveći je i, po rečima većine vlasnika, priključen na 220V.

pa za bordera pise da nije bas pas za pratnju i stan, da lose reaguje na takve uslove, dok za belgijanca stoji to sto si rekla, ali kazu da se prilagodjava i takvim uslovima, a za australijskog - da je skroz univerzalan... ne znam nikog ko ima neku od te 3 rase, samo jednog belgijanca vidjam kod SIV-a i pas deluje jako mirno i poslusno (sta znam, mozda je izuzetak)...

pa za bordera pise da nije bas pas za pratnju i stan, da lose reaguje na takve uslove, dok za belgijanca stoji to sto si rekla, ali kazu da se prilagodjava i takvim uslovima, a za australijskog - da je skroz univerzalan... ne znam nikog ko ima neku od te 3 rase, samo jednog belgijanca vidjam kod SIV-a i pas deluje jako mirno i poslusno (sta znam, mozda je izuzetak)...

Ne znam šta da ti kažem, pogledaj po temama ovde na forumu, na Wikipedia, na Balcan Kinology...

Ima jos neko kome se mnogo svidhja setlandski ovcar :))ja sam bas imala sirok izbor rasa oko kojih sam se dvoumila-od bobtejla-za koga realno nemam uslova,do mekodlakog psenicnog terijera i erdelskog terijera,lagoto-a -ipak je preskup,pudle,tibetskog terijera...Verujem da ce na kraju ipak biti selti :)-verujem u ljubav na prvi pogled sto se njih tice <(o.O)> ima o njima na balkan kinology dosta stvari mozes se raspitati u odgajivacnici mali zmaj

ja sam se na prvi pogled zaljubila u grenendala, ali selti je idealan za stan + skoro je isti ko shkotski ovcar, a ipak nije to, ali napisala sam vec, meni se ne uzima muzjak, a zorica iz malog zmaja mi je objasnila da su kod njih zenke retkost i da ih uzimaju ljudi koji zele da uzgajaju tu rasu, pa smatram da je bolje da, ako bi uopste bilo zenkica, ih uzme neko ko ce ih uzgajati, a ne ja koja bih kujicu parila samo jednom... :)
tako da mene sve vuce ka pomenutom belgijancu, ali ko zna sta cu na kraju uzeti :think:

Nisam znala da su zenke retkost,kod mene je obrnuta situacija ja sam vise tip za muzjaka,ali verovatno cu kucova moci da uzmem tek sledece godine no dobro imacu vise vremena za informisanje.Posto bi mi bio prvi put da imam psa uglavnom razmisljam o stenetu ali znam da su na prodaju/suvlasnistvo cini mi se 3 zenke iz odgajivacnice Mali Zmaj,pa ako nisi iskljucivo za stene...pozz :) zivo me interesuje za kog kucova ces se na kraju odluciti;)

pa jesu, moze da se desi da u leglu nema nijedne zenke...
ja sam isto iskljucivo za stene... ipak ga ti vaspitavas, odgajas i sve to. ljudima koji su zainteresovani najvise za izlozbe pasa, vrv to nije toliko bitno, ali ja pre svega zelim ljubmca i uvek nekako gledam i da to stene bude sto je moguce mladje (normalno, u meri koja nije stetna za njega).
inace, i mene bas zanima sta cu uzeti na kraju, a i sta ces ti, posto ti je izbor bas veeeelikiiii, a verujem da se neces pokajati ako uzmes seltija xD

Back