Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nasao sam stene Labrador retrivera .. za 40e... :D .> XD ..
Vakcinisani,ocisceni od parazita. Otac ... sluzbeni pas obucen za trazenje narkotika. Majka..potomak evropskih sampiona u lepoti.. sta vi mislite o ovome.. ??

Druze da mu je majka potomak evrpskih sampiona ne bi bio ispod 200, vjeruj ti meni ;)

iako su slicni ipah labrador je po mom misljenju bolji. pojedini retriveri, iako su blage naravi iskazuju vise agresivnosti od labradora.

Iako puno volim zlatne retrivere , sa ovim se moram sloziti. U poslednje vrijeme sve vise i vise srecem agresivne zlatne retrivere. Vjerovatno je uzrok tome kao mimi's mom kaze mjesanje sa drugim psima, al bas se negativno odrazilo :confused:

Poslednja izmena:
Druze da mu je majka potomak evrpskih sampiona ne bi bio ispod 200, vjeruj ti meni ;)

:amen:

Iako puno volim zlatne retrivere , sa ovim se moram sloziti. U poslednje vrijeme sve vise i vise srecem agresivne zlatne retrivere. Vjerovatno je uzrok tome kao mimi's mom kaze mjesanje sa drugim psima, al bas se negativno odrazilo :confused:

Ne, ja sam rekla da je u pitanju neselektivno parenje i hiperprodukcija, rasa je i dalje čista (ako se izuzme nepopravljiva izmešanost britanskog i američkog tipa i neizvesnost kom će tipu štenci da pripadaju čak i ako su roditelji ujednačeni po eksterijeru).

Ne, ja sam rekla da je u pitanju neselektivno parenje i hiperprodukcija, rasa je i dalje čista (ako se izuzme nepopravljiva izmešanost britanskog i američkog tipa i neizvesnost kom će tipu štenci da pripadaju čak i ako su roditelji ujednačeni po eksterijeru).

Evo ja se zakačila za tu rečenicu pa me zanima gdje je to izmješan britanski i američki tip? I kako je to uopće moguće?

Potpuno se slažem da je neselektivno parenje i hiperprodukcija razlog mnogih problema kod goldena.

ja i dalje ne znam koju rasu da uzmem :( dajte neki predlog

Možeš opet bretonca, ako se ne bojiš poređenja sa Olijem. Ili mešanca, što kaže Tina. I ja sam u dilemi, u pregovorima sam sa samom sobom i svima oko sebe, bojim se da bi me škotski ovčar, iako je mnogo veći, po onome što Smeh i ostali vlasnici pišu, previše podsećao na Gizma. Opet, sama najbolje znaš da li možeš da uzmeš rasu koja ti se toliko sviđa a da ga doživiš kao potpuno novog psa, ne zamenu za Olija.

dobijam na poklon fox terijera, kakvi su kao kucni ljubimci, mislim u stanu ...

Terijerski. :mrgreen: Šalim se, znam iz viđenja čoveka koji drži oštrodlakog foxa u stanu i nije se žalio na pojeden nameštaj ali opet, kažem, samo se iz viđenja znamo.

Evo ja se zakačila za tu rečenicu pa me zanima gdje je to izmješan britanski i američki tip? I kako je to uopće moguće?

Potpuno se slažem da je neselektivno parenje i hiperprodukcija razlog mnogih problema kod goldena.

Lepo! Psi američkog tipa su viši u grebenu, krupnije građe i tamnije, skoro riđe i vrlo ravne dlake, dok su goldeni britanskog tipa nižeg grebena, sitnije građe, svetlije i talasastije dlake. Oba tipa odgovaraju u potpunosti standardu, a nekome se više svideo jedan, nekome drugi tip, pa su na kontinent, u zemlje-članice FCI uvezena oba tipa i neko ko je mislio da se u genetiku razume bolje nego što se zaista razume (ili jednostavno nije niočemu razmišljao) se dosetio da pari pse različitog tipa, nekome drugom ko takođe nije razmišljao se ta ideja svidela, nadali su se da će vremenom dobiti jedan, ujednačeni, "srednji" tip a umesto toga su dobili visoke, krupne, svetle pse ili niže, sitnije, tamnije pse ili... uopšte, psi su skroz neujednačeni u eksterijeru. Mada, ono što sam ovde viđala je da ipak još uvek može da se kaže da dominira britanski tip eksterijera. Ali ostajem pri tvrdnji da je neselektivno parenje, bez prethodne provere temperamenta, kukova ili bilo čega drugog, rasa unakažena.

Lepo! Psi američkog tipa su viši u grebenu, krupnije građe i tamnije, skoro riđe i vrlo ravne dlake, dok su goldeni britanskog tipa nižeg grebena, sitnije građe, svetlije i talasastije dlake. Oba tipa odgovaraju u potpunosti standardu, a nekome se više svideo jedan, nekome drugi tip, pa su na kontinent, u zemlje-članice FCI uvezena oba tipa i neko ko je mislio da se u genetiku razume bolje nego što se zaista razume (ili jednostavno nije niočemu razmišljao) se dosetio da pari pse različitog tipa, nekome drugom ko takođe nije razmišljao se ta ideja svidela, nadali su se da će vremenom dobiti jedan, ujednačeni, "srednji" tip a umesto toga su dobili visoke, krupne, svetle pse ili niže, sitnije, tamnije pse ili... uopšte, psi su skroz neujednačeni u eksterijeru. Mada, ono što sam ovde viđala je da ipak još uvek može da se kaže da dominira britanski tip eksterijera. Ali ostajem pri tvrdnji da je neselektivno parenje, bez prethodne provere temperamenta, kukova ili bilo čega drugog, rasa unakažena.

Pitala sam iz jednog vrlo jednostavnog razloga a to je jer FCI ne priznaje rodovnik goldena iz AKC-a, samim time se pas iz Amerike ne može uvesti u Europu sa svrhom uzgoja jer mu se rodovnik ne može nostrificirati. Dakle ne bi davao potomke s rodovnikom. Jedino gdje je moguće miješanje je upravo Amerika jer ona priznaje rodovnike izdane od strane FCI-a te se psi iz Europe masovno uvoze i koriste u uzgoju. Ali ti psi tj njihovi potomci opet ne utječu na uzgoj u Europi jer njihov rodovnik ovdje nije priznat. To je upravo iz razloga jer su Amerikanci promijenili standard pasmine koja je izvorno britanska i čiji su standard pisali Britanci.
Ono što kvari uzgoj su pristrana suđenja, namještanje izložbi, trenutna moda i sl. U UK-u su se sve više počeli pojavljivati previsoki psi koji se toleriraju, u ostalim zemljama sve je više prekutovanih pasa koji zbog svoje atraktivnosti, premda atipičnosti za pasminu, pobjeđuju i to obično kod sudaca all roundera. Sve je manje izožbi sa pravim stručnjacima. Uzgajivači idu na masovnu proizvodnju, kao i inače prodaju se i pobjeđuju imena, što pasa što handlera. U odnosu na proteklih 5-10 godina danas je sve manje jako kvalitetnih pasa a i oni koji su kvalitetni već su matori.
Da ne spominjem na ovim prostorima gdje je svaki pas šampion, što šampion- brate mili pa on je inter šampion! Obiđemo BiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i eto multi ch!
Drugi problem je što svatko tko ima kuju misli da je uzgajivač. Naparim ju kod Džekija i eto šampionskog legla. Ti kako ti zoveš "američki tipovi" nemaju nikakve veze ni s Amerikom ni s njihovim psima. To je jednostavno loš "uzgoj". To su parenja radi profita, eto da se ima štenaca. To su ljudi koji nemaju pojma o pasmini niti žele naučiti, niti ih to zanima. Zanima ih onih 300 eura po štenetu.
Britanski tip uopće nije sitan, dapače, američki psi su i do 10 kg lakši od britanskih. Što se tiče boje, kad je prvi standard u UK sastavljan bila je zabranjena svijetla boja goldena. Tek kasnije je izmjenjen standard i dozvoljena je svijetla boja goldena, od samog početka su sukobi oko boja. To je čisti setreotip da su američki psi tamniji a europski svjetliji. Jedina je razlika što u Americi svijetli psi ne prolaze dobro na izložbama jer je svijetla boja nepoželjna pa se vjerojatno izbjegava uzgoj sa jako svijetlim psima. Dok u Europi to nije mjerilo. Dapače, pogledaj pobjednike Crufts-a, to su redom zlatni psi.
Ovo je fotografija sa klupske izložbe u Engleskoj od prošle godine.
BEST%20IN%20SHOW%20LINE%20UP.jpg

Možeš opet bretonca, ako se ne bojiš poređenja sa Olijem. Ili mešanca, što kaže Tina. I ja sam u dilemi, u pregovorima sam sa samom sobom i svima oko sebe, bojim se da bi me škotski ovčar, iako je mnogo veći, po onome što Smeh i ostali vlasnici pišu, previše podsećao na Gizma. Opet, sama najbolje znaš da li možeš da uzmeš rasu koja ti se toliko sviđa a da ga doživiš kao potpuno novog psa, ne zamenu za Olija.

.

meni se mnogo svidja labrador.ali je bas preveliki za mene.mozda ga i uzmem.kokera ne mogu nikako u dvoriste,nisam cula da neko drzi koker spanijela u dvoristu,to me muci i kako cu da sisam dal im puno raste dalake,a ovako je prelep koker.

meni se mnogo svidja labrador.ali je bas preveliki za mene.mozda ga i uzmem.kokera ne mogu nikako u dvoriste,nisam cula da neko drzi koker spanijela u dvoristu,to me muci i kako cu da sisam dal im puno raste dalake,a ovako je prelep koker.

Drže ih bez nekih većih problema, samo mu treba dobra kućica. S druge strane, dlaka im je katastrofa za održavanje a imaju i jači miris od bretonaca, i umeju da budu ujedljivi i lajavi... Naravno, imaju svojih dobrih strana, ali svakako je bretonac bolji izbor, kao i labrador, uz malo više šetnje.

Nego, evo još jedne ideje: http://www.pomozimohrtovima.com/index.html

A što se tiče goledna, nisam znala :rumenka: da se ovde ne priznaju rodovnici iz AKC, niti da su izmenili standard ali opet, kad su proizveli sopstvenu varijantu bikolor pudli pa ima i onih koji se bogznakako uvrede kad im se kaže da bi im psi, prema standardu matične zemlje popili diskvalifikaciju kao vrata, pa sam mislila... Ali sigurno ima "fušera" koji su se igrali boga i parili i ovde (u nekoj od zemalja-članica FCI) pse ili na neku "foru" i "mućku" uvezli takve pse, a o pristrasnom suđenju... ne bih trošila reči.

Poslednja izmena:
:confused: lep je koker,njega sam htela da imam ali sam dobila bretonca.
moram jos da razmisljam.treba mi manja rasa

Kažem ti, imala bi minimum dvaput godišnje cimanje oko šišanja, baš im je gusta dlaka i zeznuta za održavanje, moja strina je svoju rip kokerku sve na etape šišala, prvo joj jedan dan sredi leđa, pa sutradan stomak, pa onda vrat i grudi, pa uši, pa noge... Tako, inače, da je sama šišala za jedan dan, završila bi sa žuljevima. I moraju redovno da se čepljaju i od malena da se navikavaju na to inače imaš muke posle... A i "ćuju se", što kaže Smeh, a kad ti se crni koker zabuvari, mo'š se obesiš! :aha: Ali da imaju svojih draži, imaju svakako. Blentavi su onako, i mnogo su slatki kad trče pa im uške landaraju okolo. :zaljubljena:

argentinska doga-nema lepseg

Kao prvo, argentinski PAS, u originalu dogo argentino. Kao drugo, "lepota je u oku posmatrača" i ta rasa se sviđa tebi, meni i još nekolicini ali većini ljudi nisu baš simpatični iz ovog ili onog razloga. Kao treće, lepota nije jedini kriterijum kod nabavke psa a dogo argentino kao pas relativno krhkog zdravlja (iznenađujuće za tako velikog psa sa takvom originalnom namenom, nisam verovala kad su mi pojedini vlasnici pričali) zahteva određene uslove...

mimi a irski seter?

Preveliki za tvoj ukus/potrebe, viši su u grebenu i od labradora. A sa veterinarskog aspekta, imaju jako veliko srce koje sa sobom može da nosi određene probleme, i mogli bi da budu skloni izvrtanju želuca. Osim toga, divni psi.

Што дуже имам овог неваљалца из аватара, све више жалим што опет нисам узела пудлу.....:(:lol:

Јест да пудла захтева шишање....али је паметна, весела али не безобразна, лако се одгаја, јако брзо учи, све разуме, мирољубива....и што је најважније - не смрди! (Добро, не смрди ни овај малиша, али је то ипак теријер....:sad2:)

Molim vas da mi pomognete da odaberem ljubimca!Zivim sa roditeljima u malom stanu,imam 12 godina .Dugo godina zelim kuce i konacno su roditelji pristali da mi kupe jer kazu,sada mogu da brinem o njemu.
Zelela bih neko veselo,razigrano,intelegentno kuce koje mogu da naucim raznim trikovima...da moze da zivi u malom stanu,da se nelinja i nema jak miris(ovo je mamin poseban uslov).Razmisljala sam o westiju,bisonu,patuljastom snauceru,maltezeru mozda o joksirskom terijeru.....ili.....Citala sam po internetu,ali sam se jos vise zbunila!
MOLIM VAS pomozite mi, kazite mi prednosti i mane ovih rasa,pomozite mi da ne pogresim!

Prva nedelja: Danas punim nedelju dana. Kako je lepo biti deo ovog sveta...

Prvi mesec: Majka se odlično stara o meni. Zaista je majka za primer...

Dva meseca: Danas su me odvojili od majke. Ona je bila veoma uznemirena
zbog toga i ispratila me je tužnim pogledom. Nadam se da će moja nova
ljudska porodica brinuti o meni toliko dobro kao ona.

Četiri meseca: Odrastao sam veoma brzo i sve mi privlači pažnju.U mojoj
kući žive i mala deca koja su mi kao mlađa braća. Često se igramo, oni
mene vuku za rep a ja ih u igri povremeno malo gricnem.

Pet meseci: Danas su vikali na mene. Gazdarica je ljuta pošto sam se
ispiškio u kući ali mi nikad nisu rekli gde bi trebalo to da radim.
Sada spavam u hodniku . To mi se nimalo ne dopada.

Osam meseci: Ja sam jedan veoma srećan pas! Imam toplinu doma, i osećam
se veoma sigurno i zaštićeno...Mislim da me moja ljudska porodica
zaista voli. Celo dvorište je moje pa ja često prevaziđem sebe kopajući
zemlju kao što su to radili moji preci da bi sakrili hranu. Moji i ne
pokušavaju da me nauče novim stvarima pa je verovatno ovo što radim
sasvim u redu.

Dvanaest meseci: Danas punim godinu dana. Odrastao sam pas. Međutim
moji vlasnici kažu da sam porastao više nego što su oni očekivali.

Kako li su samo ponosni na mene!

Trinaest meseci: Danas su me vezali. Skoro da nisam mogao ni da se
mrdnem, na sunce kada mi je hladno ili u hlad kada je vrućina. Kažu da
će da me posmatraju i da sam nezahvalan. Ništa ne razumem.

Petnaest meseci: Sve se promenilo... Drže me zaključanog na terasici.
Jako sam usamljen. Moja porodica me više ne želi. Ponekad čak zaborave
da sam žedan ili gladan. Kada pada kiša, nemam ni krov nad glavom.

Šesnaest meseci: Danas su me sklonili sa terase. Bio sam siguran da su
mi sve oprostili da sam skakao od sreće. Rep mi radi kao navijen.
Štaviše, mislio sam da me vode u šetnju! Krenuli smo u pravcu
autoputa kada su odjednom zaustavili auto, otvorili vrata i izašli
napolje. Bio sam srećan misleći da ćemo ceo dan provesti u prirodi. Ne
shvatam zašto su naglo zatvorili vrata i otišli. Stanite! Lajao sam!
Bili su me zaboravili...Trčao sam za automobilom iz sve snage. Moja
tuga je rasla kako sam ostajao bez daha a oni ubrzavali...Na kraju sam
shvatio šta se desilo... Napustili su me.

Sedamnaest meseci: Uzalud tražim put kući, sâm i napušten. Lutajući
tako, naišao sam i na neke dobre ljude koji su se sažalili na mene i
dali mi nešto hrane. Očima im pokazujem zahvalnost iz dubine duše.
Nadam se da će me usvojiti, bio bih poslušan kao nikada do tada!
Nažalost oni samo sležu ramenima i kažu nešto kao - jadan mali,
verovatno se izgubio.....

Osamnaest meseci: Pre neki dan sam prolazio pored škole i video mnoštvo
dece nalik mojoj braći iz porodice. Prišao sam im bliže a jedna grupica
je počela da me gađa kamenjem, glasno se smejući. Takmičili su se ko će
me preciznije pogoditi. Jedan kamen me je pogodio pravo u oko i od tada
više ne vidim na njega.

Devetnaest meseci: Neverovatno! Kada sam lepše izgledao, ljudi bi se i
sažalili na mene. Sada sam veoma slab i izgledam užasno. Izgubio sam
jedno oko i ljudi me teraju kada pokušam da se odmorim u njihovoj
blizini.

Dvadeset meseci: Jedva se krećem. Danas su me kola udarila kada sam
pokušao da pređem ulicu. Bio sam na pešačkom prelazu. Nikada neću
zaboraviti zadovoljan izraz lica vozača koji me udario. Bolje da me na
mestu ubio. Ovako mi je samo slomio zadnje noge! Bol je neizdrživ! Noge
me ne drže. Jedva sam se dovukao do trave pored puta. Deset dana sam
bio na suncu, kiši i hladnoći bez imalo vode i hrane. Nisam više u
stanju da se pomerim. Sve me mnogo boli. Nalazim se na veoma vlažnom
mestu i čini mi se da i dlaka počinje da mi opada. Neki prolaznici se
prave da me ne vide, dok drugi govore jedni drugima da ne prilaze.

Skoro da sam bez svesti ali sam nekom unutrašnjom snagom uspeo da
otvorim oči. Njen topli glas me probudio. "Jadni mala kuco, kako su te
to ostavili". Sa njom je bio i jedan čovek u belom koji me pogledao
izbliza i rekao: "Žao mi je, ali ne možemo ga spasiti. Najbolje da mu
skratimo muke". Devojka je pristala dok su joj suze išle niz lice.
Uspeo sam nekako da pomerim rep, pogledam je i zahvalim joj se što mi
je pomogla da konačno pronađem mir.

U momentu dok sam osećao sitni ubod igle, pre nego što sam pao u večni
san, pomislih:- Zašto sam se uopšte rodio kada me niko nije želeo?
Reply With Quote

Back