Постоји масу страних етнографским мапа које приказују цијелу Македонију као бугарску.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Постоји масу страних етнографским мапа које приказују цијелу Македонију као бугарску.
Па и да има 1, ти би ту спиновао и рекао "брате рекао си да их нема а има 1!" све у свему, 16000 на 18000 је ирелевантан број. Око 92%-8%Ti si rekao da ih nema..ali da ne zagadjujemo finu temu..vratimo se nasim Gorancima.
Okreces bespotrebno. Hrvata pravoslavaca ima. Punkt..koliko god se to meni ili tebi ne svidjalo. Goranci su tema emisije.Па и да има 1, ти би ту спиновао и рекао "брате рекао си да их нема а има 1!" све у свему, 16000 на 18000 је ирелевантан број. Око 92%-8%
Mape veze sa mozgom nemaju. Srbomanskog elementa jeste bilo na severu ali je samo opština Makedonski Brod bila većinski srpska i o tome sam pisao prošlog meseca zašto. Dosta sela na severu Makedonije uz Šar planinu i u kumanovskom kraju su bila mešovita, ali broj sela sa srbomanskom većinom je bio mali.
Наравно да ми познајемо боље етнографску слику Балкана него странци. Али свеједно, и ја сам дао овде странца који подржава моју тезу али нећу да будем лицемер па ћу дати своје аргументе.Постоји масу страних етнографским мапа које приказују цијелу Македонију као бугарску.
Који је твој аргумент да су Срби из МКД србомани а да су сви остали прави и чисти Бугари? Изнеси све што имаш.Mape veze sa mozgom nemaju. Srbomanskog elementa jeste bilo na severu ali je samo opština Makedonski Brod bila većinski srpska i o tome sam pisao prošlog meseca zašto. Dosta sela na severu Makedonije uz Šar planinu i u kumanovskom kraju su bila mešovita, ali broj sela sa srbomanskom većinom je bio mali.
Ne postoji nijedan zapadnobugarski dijalekat ili tranzicioni koji je bliži srpskom negoli bugarskom. Čak je i tzv. prizrensko-timočki bio bliži bugarskom pre nego što je izumro. Tu propapagandu i laži o Srbima Šopima su izmislile državne službe 2014-15 da bi sprečile masovni egzodus sa juga Srbije i uzimanje bugarskih pasoša. Prosto, Šop je na jugu Srbije uvek značilo Bugarin.Наравно да ми познајемо боље етнографску слику Балкана него странци. Али свеједно, и ја сам дао овде странца који подржава моју тезу али нећу да будем лицемер па ћу дати своје аргументе.
Прво, читав низ дијалеката, у БГ познат као западнобугарски дијалекти и транзициони дијалекти, а код нас познати као призренско-тимочки и македонски језик и дијалекти, много су сличнији српском него бугарском, то саам већ у једној теми писао.
Тај народ је масовно бугаризован за време егзархије где су бирали словенску донекле разумљиву службу у односу на грчку.
Такође је тада постојала јака струја османске политике да се сви словени у османском царству означе као Бугари и лојални султану
Али, горанци, никада нису подпадали, нити се самоизјашњавали Бугарима. Нити су их странци за бугаре писали. Слично је и са Мијацима. С тим да су Торбеши мијаци муслимани.
Хахахахахахаа. Ево аргументи. Само да нађем све...Ne postoji nijedan zapadnobugarski dijalekat ili tranzicioni koji je bliži srpskom negoli bugarskom. Čak je i tzv. prizrensko-timočki bio bliži bugarskom pre nego što je izumro. Tu propapagandu i laži o Srbima Šopima su izmislile državne službe 2014-15 da bi sprečile masovni egzodus sa juga Srbije i uzimanje bugarskih pasoša. Prosto, Šop je na jugu Srbije uvek značilo Bugarin.
Лингвистички аргументNe postoji nijedan zapadnobugarski dijalekat ili tranzicioni koji je bliži srpskom negoli bugarskom. Čak je i tzv. prizrensko-timočki bio bliži bugarskom pre nego što je izumro. Tu propapagandu i laži o Srbima Šopima su izmislile državne službe 2014-15 da bi sprečile masovni egzodus sa juga Srbije i uzimanje bugarskih pasoša. Prosto, Šop je na jugu Srbije uvek značilo Bugarin.
11 главних особина које се везују за српски језик. 4 за бугарски. Говори се о свим дијалектима које бугари сматрају западнобугарским, од реке Искар па до Метохије.Лингвистички аргумент
Основна особина западних бугарских говора јесте да су они екавски - уместо старословенског јата (Ѣ) доследно се изговара е. Источни говори припадају јакавици, где се старо јат изговара као два гласа "ја". Ово је првенствени разлог зашто су неки дијалектолози (попут Александра Белића) ове говоре сматрали делом српског језика.
Остале особине које ове дијалекте повезују са српским (и македонским) језиком су:
Бугарске особине ових говора јесу:
- Изговор гласова ћ (ќ), ђ (ѓ): цвèће, грòзђе (уместо бугарског к, г и сл.)
- Сачувано старословенско Ѕ (сливено дз) које се изговара и у македонским и староштокавским и средњоштокавским српским говорима: ѕвезда, ѕид, ѕвоно, ѕвер, итд.
- Наставак -ње за глаголске именице: орàње, косèње, спањè, мèсење, ỳчење (уместо бугарског наставка -ние и -не)
- Множина именица понекад на -е уместо на бугарско -и: прстèње, чàше, шàпке, жàбе
- Наставак -ам и -ем за прво лице множине презента: читам, четем, пишам (уместо бугарског -(ј)а)
- Наставак -ме за прво лице множине презента: јадèме, мòлиме, нòсиме, свѝриме, дàваме, купỳваме (уместо бугарског наставка -м)
- Прво лице једнине личног глагола: ја и јас (уместо бугарског: аз)
- Треће лице једнине личног глагола: он, она (уместо бугарског: тој, тја)
- Треће лице множине личног глагола: они (уместо бугарског: те)
- Српско штокавско што уместо бугарског какво
- Коришћењем српских и македонских речи којих нема у бугарском језику: нога (буг. крак - премда се реч "крак" јавља и у западним дијалектима па чак дијалектално и у јужносрпском дијалекту), разбој (буг. стан), кошуља (буг. риза), жежак/жежок (буг. горещ=горешт), немој (буг. недей=недеј), мачка (буг. котка), итд.
О чему ти говориш? Гласове ћ и ђ има цела Македонија и цела јужна Србија. И цела Србија. Имају их и у Пироту.O čemu ti govoriš? Glasove ć, đ imaju samo dijalekti pirinske Makedonije. Ć nije poznato u većini bugarskih dijalekata. Glas ć ne postoji ni u pirotskom govoru.
Немој ти мени дечко. Ове особине нисам ја категоризовао. Тако сам нашао истражујући.Dečko, uhvatio si se za meki izgovor suglasnika kao npr. učenje, sirenje, a ne znaš da većina zapadnobugarskih govora izgovaraju tvrdo sirene, učene dok se u istočnobugarskim govorima češće javlja meki izgovor pa se recimo u Plovdivu kaže sirenje a ne sirene kao u Blagoevgradu.
"Маглата да дојде они одма почну покрај пеЋкуту..."О чему ти говориш? Гласове ћ и ђ има цела Македонија и цела јужна Србија. И цела Србија. Имају их и у Пироту.
Не кажу пиротски, него пиротсЋи дијалект, на пример. Често пироћанци мењају Ч и Џ за Ћ и Ђ али ћ и ђ итекако постоје.
Они су пироћанци, не пироЧанци. Евл, ако не познајеш западне бугарске говоре, предлажем ти да погледаш видео ваше Мире Добреве у неком селу близу наше границе, мислим
E pa loše si ih našao jer nisu tačne. Drugo pirotsko-dimitrovgradski dijalekat ima sistem članova, i to pun član -ът/ят za muški rod, -та za ženski rod и -то za srednji -ти/те za množinu. Od svih bugarskih dijalekata samo u Velikom Trnovu i Pirotu se kaže Турцити, Сърбити umesto književnog Турците, Сърбите. To je bila odlika i već izumrelog rupskog dijalekta kojim je govorio Goce Delčev.Немој ти мени дечко. Ове особине нисам ја категоризовао. Тако сам нашао истражујући.
I sad kao Ć je dokaz da su Srbi, a što govore maglata, majkata, vodata nema veze, to ih ne čini Bugarima?"Маглата да дојде они одма почну покрај пеЋкуту..."
Ево ти Ћ и у бугарској.
Očito si promašio temu jer bugarski jezik u svim dijalektima ima glasove Љ i Њ.Каже баба "Сине,ти знајеш ли ти тај дрес што си облекла, које, како се зове?"
- "На ваш језик је сигурно нешто различно пак."
"Различно је, тој с'г што си облекла бело, тој се зове кошуЉа"?
- "Аааа, кошуЛа"...
"КошуЉа, кошУЉа"..
Л - Љ, Н - Њ...
Знам за то. Исто тако не говоре женИте него женЕте. И не говоре Е као мушки наставак за множину већ И.E pa loše si ih našao jer nisu tačne. Drugo pirotsko-dimitrovgradski dijalekat ima sistem članova, i to pun član -ът/ят za muški rod, -та za ženski rod и -то za srednji -ти/те za množinu. Od svih bugarskih dijalekata samo u Velikom Trnovu i Pirotu se kaže Турцити, Сърбити umesto književnog Турците, Сърбите. To je bila odlika i već izumrelog rupskog dijalekta kojim je govorio Goce Delčev.
Па Цвијећеве мапе су направљене тако да одговарају српском националном програму и пропаганди, исто као и бугарске њиховој. Тако да је једино меродавно позивати се на стране мапе, од којих 90% каже да је Македонија бугарска.Наравно да ми познајемо боље етнографску слику Балкана него странци. Али свеједно, и ја сам дао овде странца који подржава моју тезу али нећу да будем лицемер па ћу дати своје аргументе.
Прво, читав низ дијалеката, у БГ познат као западнобугарски дијалекти и транзициони дијалекти, а код нас познати као призренско-тимочки и македонски језик и дијалекти, много су сличнији српском него бугарском, то саам већ у једној теми писао.
Тај народ је масовно бугаризован за време егзархије где су бирали словенску донекле разумљиву службу у односу на грчку.
Такође је тада постојала јака струја османске политике да се сви словени у османском царству означе као Бугари и лојални султану
Али, горанци, никада нису подпадали, нити се самоизјашњавали Бугарима. Нити су их странци за бугаре писали. Слично је и са Мијацима. С тим да су Торбеши мијаци муслимани.
Не, ја сам навео и тај члан као заједничку особину са БГ, уз синтаксу и још 2 ствари. Остало су особине које се везују уз српске говоре. Ти ди рекао да кажу сирене, а не сирење. Послушај видео, сигурно ћеш наићи на неке такве облике са ње.I sad kao Ć je dokaz da su Srbi, a što govore maglata, majkata, vodata nema veze, to ih ne čini Bugarima?
Radi se o pograničnom dijalektu iz Dragomana i Trna koji se nadovezuje na lužnički i na pirotsko-dimitrovgradski. Problem je što ovde kad kažeš zapadnobugarski odmah dežurne Srbende crtaju linije do reke Iskar iako se većina zapadnobugarskih dijalekata ne razlikuju drastično od književnog bugarskog.Не, ја сам навео и тај члан као заједничку особину са БГ, уз синтаксу и још 2 ствари. Остало су особине које се везују уз српске говоре. Ти ди рекао да кажу сирене, а не сирење. Послушај видео, сигурно ћеш наићи на неке такве облике са ње.