Ko su Goranci? Bugari, Makedonci ili asimilovani Albanci?

Ево гуслач да објасним форумашима пошто си ти банован па немош да одговориш.

Горанци су се презивали на ић до '69 ако се не варам када су им комунистичким декретом албанизована презимена. Тако су Мехмедовићи постајали Мехмети, Недимовићи Недими, мада имаш идаље неких аутохтоних српских немуслиманских презимена код њих, типа Драгаш, Чоко... Неки су и враћали презимена. Паркићи и Парковићи су постајали Паркај.

Њихив говор потпада под Призренско-Тимочку групу дијалеката. Најсличнији је говору скопске ЦГ, Тетова и Полога који се претапају са западномакедонским говорима, али ипак им је говор најсличнији Србима из Призрена, Средске, па надаље Пирота, Врања, Куманова, Ниша...

Изјашњавали су се свакако. Чак и као етнички Турци. Мада, Срби су, барем језички. Генетику им нисам проучио. Виђећу и то.

Многи се и сматрају Србима Муслиманима или барем Србима у ширем смислу.
Само знам да никада нису били етнички Бугари нити Македонци. Имаш Торбеше у МКд, слична прича као Горанци... Они су се до релативно недавно изјашњавали ко Срби али су данас јако албанизовани

Velika je misterija porijeklo Goranaca, starosjedilacki narod ,,Gore" Šar Planine, na jug Kosova, na granici sa Albanijom i Makedonijom.

%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8B.png

Oni su muslimanske vjere, imaju svoju nosnju, obicaje, i govore slovenski jezik koji oni zovu ,,naški", najslicniji bugarskim i makedonskim. Interesantno da njihova prezimena nemaju slovenske zavrsetke (-ov -ic), sto pokazuje da su oni zivjeli izolovani na Sar Planini mnogo prije formiranja srpskih i slovenskih prezimena i dinastija 13-15. vijeka.

Pogledajte prilog 1333676

Postoji najvjerovatnija teorija da su Goranci ustvari Bugari koji su ostali na Kosovu nakon propasti Prvog Bugarskog Carstva, i koji se nijesu kasnije asimilovali u Srbe (kao Sopi, i juzni Kosovci).

Drugi tvrde da su Goranci pleme porijeklom iz Sirije.

Ima ih prilican broj i u susjednoj Albaniji, koji se drze do svog jezika i identiteta. Daleko su poznati za svoje bureke, bozu i tulumbe. Njihov najveci praznik okupljanja je Djurdjevdan, sto zovu ,,Djuren". Cesto u Srbiji ljudi ih pogresno misle da su Albanci.

Sta su po vama Goranci? Stari izgubljeni Bugari, asimilovani Albanci, ili samo svoj narod?
Чудно што Гуслар ни не помишља да су ово, можда, Срби. Мооожда...

Ako su oni najcistiji onda ste vi potpuno zaglibili 😁
Ja tebi rekoh sta mi covjek rece jadan...uvijek se ti periferni dice da su najcistiji od roda tako vi iz CrnU GorU ste najcistiji Srbi, Bugari iz Bosilevgrada su najbolji Bugarite, Grci iz Fanara, Hrvati iz Gruda, Slovenci iz Gradeca, Albanci iz Ulqin i Crnogorci iz Vrbas...to prepotentno kur.... vas sacuvalo :)

Nisam mogao naci,ali naci cu.U svakom slucaju su i Hrvati bili umesani u taj atentat.
To su uradili udruženi komunisti i ustaše.
U "borbi protiv velikosrpskog hegemonizma"
Inače ta odluka o saradnji sa ustašama donesena je na Drezdenskom kongresu 1928 godine.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Drezdenski_kongres_KPJ

https://sr.wikipedia.org/wiki/Четврти_конгрес_КПЈ

Судбина Срба одређена је 1928. године у Дрездену​

https://www.pecat.co.rs/2012/07/sud...t3NRPznB1GpsYpinUhxw-1682921985-0-gaNycGzNC_s

Само знам да никада нису били етнички Бугари нити Македонци. Имаш Торбеше у МКд, слична прича као Горанци... Они су се до релативно недавно изјашњавали ко Срби али су данас јако албанизовани
Kad su se to Torbeši izjašnjavali kao Srbi? Kakva je to budalaština?

Kad su se to Torbeši izjašnjavali kao Srbi? Kakva je to budalaština?​
Evo otkad - odonda okad ste se vi našli na ovoj slici ovde, ispod carskih nogu Vasileusa Vasilija II Bugaroubice, najvećeg i najzaslužnijeg vladara Vizantije. Da podsetim: zavrnuo šiju onogurskom Bolgarskom Kanatu, jednom za sva vremena.

Βασίλειος Πορφυρογέννητος ὁ Βουλγαροκτόνος
510F251E-1FB6-48CA-8130-6BE2195455A9.jpeg

Poslednja izmena:
Žuta rasa je starosedelačka na svim krajevima sveta.
U krajevima o kojima je reč - oni se zovu Goranci i to je naziv koji su im (očigledno) dali Srbi ili Rasi (Gora, planina).
Albanci su deseljeni u XI veku.
Bugari su i po zvaničnoj istoriji došli sa Kavkaza, izmešali se sa tzv Slovenima i prihvatili njihov jezik, dok je naziv Bugari preovladao (Bugarska i znači "teritorija gde ima i Bugara"), a pravi Bugarski jezik mora biti sličan jezicima naroda sa Kavkaza.
Pravi si ti teletabis....

Ja tebi rekoh sta mi covjek rece jadan...uvijek se ti periferni dice da su najcistiji od roda tako vi iz CrnU GorU ste najcistiji Srbi, Bugari iz Bosilevgrada su najbolji Bugarite, Grci iz Fanara, Hrvati iz Gruda, Slovenci iz Gradeca, Albanci iz Ulqin i Crnogorci iz Vrbas...to prepotentno kur.... vas sacuvalo :)
Јесте, ја из Врбаса могу то да потврдим...🇷🇸🇲🇪 Знаш ти брате, у сред србије, има ође Мкловаца колко оћеш. И србомрзаца. Било је чак и акција ђе су швљали мурале и графите Црна Гора и Србија то је једна фамилија, Живјела српска црна гора....

Ал Амфилохијев мурал у центру нико није смио да такне!!

Torbesi su Bosnjaci, danas studiraju u Sarajevu, uspostavljaju pokidane konekcije i taj rad ce uroditi slatkim plodom. Sve do drevne Uskudame su Bosnjaci.
Па ако узмемо то да је дефиниција припадности Бошњачкој нацији да су сви становници Екс-Ју који су словенски муслимани Бошњаци, онда јесу

Али не знам какве они везе имају са Босном. То су мијаци, говоре мијачки дијалект, сличан Призренско-Тимочком говору српског. Староседеоци западне МКД.
Torbesija.png

Па Торбеши су исламизовани Мијаци. Мијаци су се великом већином називали Србима све до '45.
Ni to nije istina. Većina Mijaka su se izjašnjavali kao Bugari do 1945.
Па ако узмемо то да је дефиниција припадности Бошњачкој нацији да су сви становници Екс-Ју који су словенски муслимани Бошњаци, онда јесу

Али не знам какве они везе имају са Босном. То су мијаци, говоре мијачки дијалект, сличан Призренско-Тимочком говору српског. Староседеоци западне МКД.Pogledajte prilog 1334566
Na stranu to što je tzv. prizrensko-timočki izumro u prvoj polovinu prošlog veka, a realno kao takav nije nikad ni postojao već je plod mašte 19. veka kad su 100 različitih dijalekata svrstali u jedan.
Mijački govor je poseban za sebe i nema nikakve veze ni sa kakvim prizrensko-timočkim.

Али не знам какве они везе имају са Босном. То су мијаци, говоре мијачки дијалект, сличан Призренско-Тимочком говору српског. Староседеоци западне МКД.Pogledajte prilog 1334566
Isto kako pravoslavac iz Karlobaga ima sa Srbijom..ocito je logika ista.

Кад је било који Православан човек из данашње Хрватске за себе казао да је Православни Хрват, сем кад је на њега притисак вршен? Наведи ми неке историјске чињенице о томе

Кад је било који Православан човек из данашње Хрватске за себе казао да је Православни Хрват, сем кад је на њега притисак вршен? Наведи ми неке историјске чињенице о томе
Ima ih i danas..jesu li pod pritiskom i danas? ilo je tvoj narativ, pod pritiskom su cim ne misle kao ti?

Vojvoda Đujić je pisao o nekom pravoslavnom selu gde su se svi izjašnjavali kao Hrvati i bili verni NDH. Nisam siguran da li je dinarska divizija baš u tom selu izvršila pokolj, a onda je kasnije titoistička propaganda to koristila kao dokaz kako su Četnici klali Srbe.

Ni to nije istina. Većina Mijaka su se izjašnjavali kao Bugari do 1945.

Na stranu to što je tzv. prizrensko-timočki izumro u prvoj polovinu prošlog veka, a realno kao takav nije nikad ni postojao već je plod mašte 19. veka kad su 100 različitih dijalekata svrstali u jedan.
Mijački govor je poseban za sebe i nema nikakve veze ni sa kakvim prizrensko-timočkim.
Polish_20230502_135613557.png

J. Cvijić
Polish_20230502_135549322.jpg

J. Perthes

Back