Ko su Goranci? Bugari, Makedonci ili asimilovani Albanci?

Navodno su pronasli neki kamen koji navodno dokazuje da su se doselili iz Sirije i da su Arapi.

Ovo je samo paradoks kreiranja novih nacija raspadom jedne. U Novom Pazaru pre 30 godina niko nije ni znao šta su to Bošnjaci, a danas su skoro svi kao nekakvi Bošnjaci.
Ja sutra da se izjasnim kao Hrvat realno postajem hrvatska nacionalna manjina i niko ništa ne može da mi kaže jer ne može da dokaže da sam ja nešto drugo.
nazalost , Goranci izgleda da nemaju manevarski prostor da se izjasne kako hoce. E jadna je sredina u kojoj je bitno ko si i sta si a ne kakav si . Ali eto.

Balkan uvijek nanovo iznenadi.
http://m.gorapress.net/clanak/vijes...za-natpisa-nisan-ploce-ispred-mlicke-dzamije/
Procitao sam isto da Bugarska i Makedonija daju pasose Gorancima jer ih smatraju dijelom svojeg naroda. Barem da je Svajcarska u pitanju hahah
Ma ne daju im, to je mit. Za bugarski pasoš treba mnogo dokumenata, a pooštrili su izdavanje. U Makedoniji se izrađuju lažne bugarske lične karte i veliki broj Albanaca ih poseduje za rad u EU, a pošto bugarske lične karte nisu čipovane tako ne postoji ni način da ih nemačka policija proveri bez slanja dopisa u Sofiju.

Da li se u bugarskoj istoriografiji navode neki dokazi za tu tvrdnju ( osim jezika)
Materijalnih dokaza nema, osim da Albanci nazivaju Gorance imenom "Bulgareci".
Goranski jezik je svejedno imao svoj razvoj odvojen od većine bugarskih dijalekata, tako da se bez problema može smatrati nezavisnim.
Goranski čak upotrebljava članove u padežu, ima 3 padeža. Npr. [deteto, detevo, deteno] ali u dativu bi glasilo [detetomu] umesto standardnog bugarskog [na dete, na deteto].

Materijalnih dokaza nema, osim da Albanci nazivaju Gorance imenom "Bulgareci".
Goranski jezik je svejedno imao svoj razvoj odvojen od većine bugarskih dijalekata, tako da se bez problema može smatrati nezavisnim.
Goranski čak upotrebljava članove u padežu, ima 3 padeža. Npr. [deteto, detevo, deteno] ali u dativu bi glasilo [detetomu] umesto standardnog bugarskog [na dete, na deteto].
znaci mi u sustini kad iznosimo tvrdnje o njihovom porijeklu zapravo iznosimo tvrdnje o njihovom jeziku a ne stvarnom porijeklu?

znaci mi u sustini kad iznosimo tvrdnje o njihovom porijeklu zapravo iznosimo tvrdnje o njihovom jeziku a ne stvarnom porijeklu?
Mi i ne znamo ništa o njihovom stvarnom poreklu jer je misterija, a mala su zajednica. Genetska istraživanja na Gorancima nisu pokazala ništa novo, u suštini oni nose iste haplogrupe kao i Srbi, Bugari, Makedonci. Tu se čak ni starost podgrupe ne može uzeti za sigurno kao dokaz kad su se izdvojili od ostalih. Tvoja haplogrupa može da pokaže da potičeš iz Poljske recimo ali to ne znači da je sigurno već su se možda nosioci tvoje haplogrupe masovno selili u Poljsku i napravili tamo veću koncentraciju.

Mi i ne znamo ništa o njihovom stvarnom poreklu jer je misterija, a mala su zajednica. Genetska istraživanja na Gorancima nisu pokazala ništa novo, u suštini oni nose iste haplogrupe kao i Srbi, Bugari, Makedonci. Tu se čak ni starost podgrupe ne može uzeti za sigurno kao dokaz kad su se izdvojili od ostalih. Tvoja haplogrupa može da pokaže da potičeš iz Poljske recimo ali to ne znači da je sigurno već su se možda nosioci tvoje haplogrupe masovno selili u Poljsku i napravili tamo veću koncentraciju.
znaci pitanje je ciji je naš jezik a onda politika prisvajanja. Imao sam prilike da sretnem neke Pomake iz Bugarske. Kulturoloski su slicniji njima nego drugim ex yu muslimanima.

Pa ja ove babe baš i ne razumem, vrlo loš dokazni materijal ako ovo treba da me ubedi da su Srbi. A koliko sam primetio ne kaže Снегът već samo снега što je odlika centralnobugarskih dijalekata, odnosno upotreba kratkog člana za muški rod.
Ostaci i planine ona tri zavisna padeža koji se više ne koriste u Gori nisu nikakav gramatički član.

Sami tvrde da je goranski dijalekt jezika bosanskog, dakle štokavski govor.

Velika je misterija porijeklo Goranaca, starosjedilacki narod ,,Gore" Šar Planine, na jug Kosova, na granici sa Albanijom i Makedonijom.

%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8B.png

Oni su muslimanske vjere, imaju svoju nosnju, obicaje, i govore slovenski jezik koji oni zovu ,,naški", najslicniji bugarskim i makedonskim. Interesantno da njihova prezimena nemaju slovenske zavrsetke (-ov -ic), sto pokazuje da su oni zivjeli izolovani na Sar Planini mnogo prije formiranja srpskih i slovenskih prezimena i dinastija 13-15. vijeka.

Pogledajte prilog 1333676

Postoji najvjerovatnija teorija da su Goranci ustvari Bugari koji su ostali na Kosovu nakon propasti Prvog Bugarskog Carstva, i koji se nijesu kasnije asimilovali u Srbe (kao Sopi, i juzni Kosovci).

Drugi tvrde da su Goranci pleme porijeklom iz Sirije.

Ima ih prilican broj i u susjednoj Albaniji, koji se drze do svog jezika i identiteta. Daleko su poznati za svoje bureke, bozu i tulumbe. Njihov najveci praznik okupljanja je Djurdjevdan, sto zovu ,,Djuren". Cesto u Srbiji ljudi ih pogresno misle da su Albanci.

Sta su po vama Goranci? Stari izgubljeni Bugari, asimilovani Albanci, ili samo svoj narod?
Kozojeb u montenegrinski, Šopi i južni Kosovci su srpskog porekla i govore srpskim štokavskim jezikom.

Ogradio sam se s tim da je to teorija samo. :D A povodom tvoje paralele, bitna je razlika sto po mnogima Sopi/juzni Kosovci govore dijalektom koji je blizi makedonskom/bugarskom nego srpskim/stokavskim. Dok u Grckoj toga nema. ;)

To tvrde i lingvisti koji su stvorili teoriju ,,Balkan sprachbund"

https://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_sprachbund

No, nebitno za temu.
Genijalcu montenegrinski, "Šopski" i kosovoski dijalekat je deo srpskog štokavskog jezika.

Само знам да никада нису били етнички Бугари нити Македонци. Имаш Торбеше у МКд, слична прича као Горанци... Они су се до релативно недавно изјашњавали ко Срби али су данас јако албанизовани
Torbeši i Goranci su srpskog porekla

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Torbeši

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Goranci

Mape veze sa mozgom nemaju. Srbomanskog elementa jeste bilo na severu ali je samo opština Makedonski Brod bila većinski srpska i o tome sam pisao prošlog meseca zašto. Dosta sela na severu Makedonije uz Šar planinu i u kumanovskom kraju su bila mešovita, ali broj sela sa srbomanskom većinom je bio mali.
Kakvi "Srbomani" Jel to bugaromanska mitomanija i propaganda?

Goranci, Torbesi i Pomaci su zapravo isti narod sa istom kulturom i obicajima. Jedan moj prijatelj Bugarin je bio u posjeti Gori i rekao mi da nasinski jezik kojim govore Goranci je slican bugarskom jer oni imaju mukle ili tvrde glasove kao Bugari, dok to nije slucaj sa makedonskim jezikom koji je tecan. Veliki dio Goranaca i Torbesa zivi u makedoniji a ima ih i u Albaniji. Oni su svi islamske vjeroispovjesti a na Kosovu se Goranci i Torbesi izjasnjavaju Bosnjacima i cak imaju svoju parlamentarnu stranku zastupljenu u kosovskom Parlamentu.
Goranci, Torbeši i Pomaci svi su srpskog porekla

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Torbeši

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Goranci

Velika je misterija porijeklo Goranaca, starosjedilacki narod ,,Gore" Šar Planine, na jug Kosova, na granici sa Albanijom i Makedonijom.

%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8B.png

Oni su muslimanske vjere, imaju svoju nosnju, obicaje, i govore slovenski jezik koji oni zovu ,,naški", najslicniji bugarskim i makedonskim. Interesantno da njihova prezimena nemaju slovenske zavrsetke (-ov -ic), sto pokazuje da su oni zivjeli izolovani na Sar Planini mnogo prije formiranja srpskih i slovenskih prezimena i dinastija 13-15. vijeka.

Pogledajte prilog 1333676

Postoji najvjerovatnija teorija da su Goranci ustvari Bugari koji su ostali na Kosovu nakon propasti Prvog Bugarskog Carstva, i koji se nijesu kasnije asimilovali u Srbe (kao Sopi, i juzni Kosovci).

Drugi tvrde da su Goranci pleme porijeklom iz Sirije.

Ima ih prilican broj i u susjednoj Albaniji, koji se drze do svog jezika i identiteta. Daleko su poznati za svoje bureke, bozu i tulumbe. Njihov najveci praznik okupljanja je Djurdjevdan, sto zovu ,,Djuren". Cesto u Srbiji ljudi ih pogresno misle da su Albanci.

Sta su po vama Goranci? Stari izgubljeni Bugari, asimilovani Albanci, ili samo svoj narod?
Ништа од понуђеног

Back