Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da te podsetim:

Pitanje etniciteta Bosne u srednjem veku, ukoliko se o njemu u modernom smisli te reči uoptše i može pričati, predstavlja više političko, nego istorijsko pitanje, pogotovo nakon raspada SFRJ i rata u Bosni i Hercegovini. Tokom njega su SDA i Alija Izetbegović kao simbol Muslimana promovisali grb Kotromanića, posle čega su Muslimani na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i okolnih država počeli da heraldičke ljiljane smatraju svojevrsnim nacionalnim simbolom. Prvo pominjanje Bosne u istorijskim izvorima nalazi se u spisu vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita (913-959) „O upravljanju Carstvom“ u kome on u 32. poglavlju koje se zove „O Srbima i zemlji u kojoj sada stanuju “ navodi da se oblast Bosna nalazi u sklopu tzv. krštene Srbije odnosno Srbije na Balkanskom poluostrvu koja je naseljena Srbima. Ban Matej Ninoslav (1232–1250) u svojim poveljama, pored lokalne odrednice za svoje podanike Bošnjani(poput Dubrovčana ili Rašana), koristi i jasnu nacionalnu odrednicu Srbi. Prvi kralj Bosne Tvrtko I se krunisao na grobu najvećeg srpskog svetitelja svetog Save za kralja Srba i Bosne 1377. godine, da bi za svetog Savu stvaranje svoje države odnosno Hercegovine 1448. godine vezao i njen osnivač Stefan Vukčić Kosača (vojvoda 1435-1448, herceg 1448-1466).

Pogledaj sta kaze voljeni ti kralj Tvrtko (ne brini imam na umu da je samo kod prastarih Bosnjana titula bila kralj-kod Srba je to izricito car - tvoja primedba inace).

U jednoj povelji navodi se sledece: Roditelja mojih gospode serbske
U drugoj povelji navodi se sledece: za potrebe krunisanja otisao sam u zemlju praroditelja svojih (manastir Mileseva,Srbija,Nemanjici i tako sire)

Mapa prikazuje Neretvljane,cuvene brodograditelje i naravno mornare,u vreme uspostavljanja prvih balkanskih drzava kod juznih Slovena,po zvanicnoj istoriografiji.

20h5wl2.jpg

Jos neke stvari - http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13855903&postcount=526

Pa jos neka neodgovorena pitanja - http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13868224&postcount=546

Evo i "malo genetike" - by famous iGENEA.
A ti gledaj kako se ovo uklapa sa onim "procentima i tvojim naklapanjima - vi ste Slaveni mi smo Iliri itd"

SRB (%) BOS (%) CRO (%) ALB (%)
I2a 38 44 34 30
E1b1b 20 15 10 16
R1a 19 30 32 29
R1b 14 6 18 10
J2 9 5 6 15

Malo zadace: (kako bih ti rekHnuo)

1. - Procitaj sta Vuk Karadzic (inace da znas, ljuti veliko-srpski brkati nacionalista) kaze o Srbima "sva 3 zakona".

2. - Sta ono kazu Osman Djikic i Avdo Karabegovic-Hasanbegov ?

3. - Da kako ti kazes "obnovimo gradivo" i da se ti blago tebi i nama svima vratis u realnsot. Dobri stari Mesa Srbin je lepo rekao:

A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav.
4. Procitaj sledece stihove i ujedno i pouke istih.

SRBI MUSLIMANI O SRPSTVU - POTOMSTVU
(XIX i rani XX vek)

Omer Skopljaković: Ž E Lj A
... Dušmane mrzi, a Srpstvo ljubi,
Tako mi sine ti bio živ,
Pane li babo u borbi ljutoj,
Osvet' ga sine, sokole siv...

Srbin Avdo Karabegović: OH, TA LjUBIM TE...
... Tako mi pravde
Višnjega Boga
Tako mi srpskog
Imena moga...
Protivu islama,
To ništa nije,
Sin Otadžbinu,
Ljubiti smije.

Omer-beg Sulejmanpašić-Despotović: SRPSTVU
Iz mog srca, iz plamenih grudi,
Iz uzdaha, iz duše, iz snova,
Tebi Srpstvo, moja srećo draga,
Leti, evo, laka pjesma ova!...

Suza čista; suza duše moje,
Suza, što me milom bratstvu veže,
Suza vjernaljubavi i krvi,
Tebi, Srpstvo, što me vječno steže!

Aliverić Tuzlak: ZNAM JE ŠTA SAM
... Evo pjesme, nije vješta
Al' za svojim leti jatom.
Nemojte me više vr'jeđat'
Zovite me Srbom, bratom!

Nuridin Ibnul-Hadžer: PJESMI
Uzdiži se, pjesmo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi!

Uz gusala glase mile,
Đegod čuješ da se poje,
Tu slobodno spusti krila,
Tu ćeš naći braće moje...

Al' međ'njima ako vidiš,
Ko te krivim okom gledi,
Tog se kloni! Izrod to je,
Tomu demon stope sl'jedi.

Uzdiži se pjemo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi...

Aliverić Tuzlak: SRPSKI JEZIK
pesma protiv austrijske odluke da se srpski jezik zove ''zemaljski'' – kasnije i ''bošnjački''

Srpski jezik, rajski jezik –
Ne što njime zbori raja,
Već za to, što u sebi
Sve miline zvuka spaja.

Znaš kako s' u duši hori,
Kad nam majka, kad nam sestra,
Kad nam ljuba njime zbori.

Znaš kako nas on potresa,
Kad nam guslar njime pjeva,
Te nas diže u nebesa.

Rane vida, l'ječi bole,
Znaš kako nam duši prija
Kad nas, starci njim sokole.

Za to velim, što da krijem:
Svaki onaj Bogu gr'ješi,
Ko ga zove zemaljskijem.

6. - Nemoj mnogo da trazis bilo sta sto je povezano sa recju: Bosnjaci ili Bosnjani - moze da ti skodi;narocito posto znas da je to isto kao kada bi rekli Bosanci - strogo geografska odrednica,kao i Crnogorac.
To Bosnjak je verovatno arhaicni izraz za rec "Bosanac",nesto kao sto je nakada bilo za Crnogorce - "Cernogorci".

7. - Smanji gledanje srpskih serija i filmova i uzaludnu potragu za srpskim prezimenima koja su povezana sa Islamom.
- Ujedno pogledaj i "Noz" - jos jednom. :)

I za kraj zbirka bosnajckih umotvorina - obratite paznju sta se sve ovde objavljuje - http://bosnjaci.net/index.php

Poslednja izmena:
Pravo na srpsku krunu

Zajedno sa srpskim knezom Lazarom Hrebljanovićem porazio je oblasnog gospodara Nikolu Altomanovića 1373. i proširio se na područja Drine i Lima. Početkom 1377. od Balšića je preoteo Trebinje, Konavle i Dračevicu. U njegovoj državi bilo je područje ranije države Nemanjića. Na taj način je stekao uslove da preuzme i obaveze ranijih srpskih vladara u međunarodnim okvirima, naročito u odnosima sa Dubrovnikom. Tvrtko je imao i formalne uslove da to učini. Nakon smrti cara Uroša, potkraj 1371. godine, on se javio kao pretendent za upražnjenu srpsku krunu imajući i direktno srodstvo preko bake Jelisavete sa dotadašnjom vladarskom lozom Nemanjićima.

Krunisanje Tvrtka I izvršeno je 1377. godine u mjestu Mile, nedaleko od Visokog, u srednjoj Bosni. Tvrtko se po tradiciji srpskih vladara nazvao Stefanom. Njegova titula pokazuje osnov po kojem je postavio legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. Tvrtkovu titulu priznali su Dubrovčani i počeli su da mu isplaćuju Svetodmitarski dohodak koji je ranije pripadao srpskim vladarima. Tvrtkovo krunisanje i proglašenje kraljem u sintagmi 'kralj Srbljem' odnoslilo se na teritorij koji je priključio Bosni između 1373. i 1377. godine. Njegove obaveze prema preostalim srpskim oblasnim gospodarima nisu postojale. Otuda u izvorima i nema informacija o prihvatanju ili neprihvatanju Tvrtkovog čina među srpskim oblasnim gospodarima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Realno stanje na terenu nije rezultiralo njihovom vazalnom odgovornošću, nekoj vrsti pravnog statusa prema novom kralju.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I_Kotromanić

Tvrtkovo krunisanje i proglašenje kraljem u sintagmi 'kralj Srbljem' odnoslilo se na teritorij koji je priključio Bosni između 1373. i 1377. godine.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I_Kotromanić

klasican primer kako lazete sami sebe. Kao prvo.... sama rec SERBLJEM znaci da je u pitanju kralj SRBA a ne TERITORIJE. U njegovoj tituli jedino se ova odrednica odnosi na narod a sve su ostale geografski pojmovi.

Dalje.... cak i da nije tako, trebao bi da znas kako se formiraju vladarske titule i sta u tim titulama uvek stoji na prvom mestu.

Ako je covek vec kralj srba, nesto ne vidim da je napisao da je i kralj bosnjaka, ilira ili bogumila.

"Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,autori Safvet-beg Bašagic:

Pa, ovde ti je sve receno. 1891, vreme posle aneksije od strane AU i pocetka stvaranja sinteticke nacije koja bi trebala da sluzi za pokrice okupaciji. Malo je cudno da je upravo zavojevac BiH najvise radio na tome da emancipuje nacionalnost na okupiranoj teritoriji dok je na drugim mestima i nad drugim narodima vrsio represiju.

Ako je covek vec kralj srba, nesto ne vidim da je napisao da je i kralj bosnjaka, ilira ili bogumila.

Već je bio kralj Bosne i Bošnjaka.
Vi ste došli gratis...

Činjenica je da je jedan Bosanac vladao Srbijom je neoboriva.
Sami ste pristali iako je Srbiju i Tvrtka povezivala samo baka.
Prije nego je postao i kralj Srba bio je kralj Bosne i katolik.

Žao mi je...Bosna je starija od Srbije :D

Već je bio kralj Bosne i Bošnjaka.
Vi ste došli gratis...

Činjenica je da je jedan Bosanac vladao Srbijom je neoboriva.
Sami ste pristali iako je Srbiju i Tvrtka povezivala samo baka.
Prije nego je postao i kralj Srba bio je kralj Bosne i katolik.

Žao mi je...Bosna je starija od Srbije :D

Srbija je u svakom pogledu starija od Bosne.

Konstantin Bodin je bio isto katolik pa sta.

Tvrtko je samo malim delom vladao Rasku (Srebrenicu i jos po nesto na istoku).

Kotomarici su nemci. Srednjovecni bosanci su srbi.

I.t.d sve je pogresno na argumentaciji.

Pa, ovde ti je sve receno. 1891, vreme posle aneksije od strane AU i pocetka stvaranja sinteticke nacije koja bi trebala da sluzi za pokrice okupaciji. Malo je cudno da je upravo zavojevac BiH najvise radio na tome da emancipuje nacionalnost na okupiranoj teritoriji dok je na drugim mestima i nad drugim narodima vrsio represiju.

Prvo, ta "sintetička nacija" je postojala za vrijeme vladavine turaka...dakle, prije AU.
Drugo, postojala je i prije turaka :cool:
Treće, Bošnjaci su bili dio AU vojske i ratovali za AU.

Bosniakenfloh1.jpg

Die Bosniaken - Elitetruppe der k.u.k. Armee

Da nije bilo Srba i Hrvata tada u Bosni svjedok je i Garašanin.
Sve se uklapa :cool:

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“

Druga bh. regimenta poznatija kao Bošnjačka regimenta je bila jedna od regimenti austrougarske vojske iz Banja Luke. Svi pripadnici regimente su se nazivali Bošnjacima bez obzira na vjeroispovijest, a nosili su fesove kao zajednički simbol, koji je bio sive boje u ratu, a crvene u miru.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bošnjačka_regimenta

Poslednja izmena:
Prvo, ta "sintetička nacija" je postojala za vrijeme vladavine turaka...dakle, prije AU.
kao nacija nije mogla da postoji sve do kraja 18 veka posto je nacija pojam nastao posle burzoaske revolucije u FRA. Kao narod su postojali i to kao deo srpskog naroda zajedno sa hercegovcima, crnogorcima i ostalima.

Drugo, postojala je i prije turaka :cool:
postojala srpska drzava Bosna. Tamo su ziveli srbi po regionalnom principu- bosanci.

Treće, Bošnjaci su bili dio AU vojske i ratovali za AU

ratovali kao podanici okupatora zajedno sa srbima i hrvatima

Da nije bilo Srba i Hrvata tada u Bosni svjedok je i Garašanin.
Sve se uklapa :cool:

a da ih je bilo postoji bar par stotina pisanih dokumenata plus povelje bosanskih kraljeva gde se sami oslovljavaju kao SRBI.

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“

ovo je jak argument.. u p.m.

[/QUOTE]Druga bh. regimenta poznatija kao Bošnjačka regimenta je bila jedna od regimenti austrougarske vojske iz Banja Luke. Svi pripadnici regimente su se nazivali Bošnjacima bez obzira na vjeroispovijest, a nosili su fesove kao zajednički simbol, koji je bio sive boje u ratu, a crvene u miru.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bošnjačka_regimenta[/QUOTE]

zato sto je gazda rekao da se tako moraju zvati. Da je gazda rekao- KINEZI, bili bi kinezi. A fesovi sa bosnom imaju tacno toliko veze koliko i kinezi sa Levi's farmericama.

idemo jos malo dalje........

Pope Clement III (1130 - 1191) was elected Pope on December 19, 1187 and reigned until his death. The Pope sent in 1189 to the bishop of Dubrovnik a letter and in it he acknowledges all the old rights of the Dubrovnik church. In the letter, he mentions Serbian Bosnia: "regnum Servilie, quod est Bosna" (Serbian kingdom of Bosnia). That was in the time of Ban Kulin.

Ova povelja Bana Kulina iz 1189 predstavlja prvi sacuvani bosanski dokument i prvi pomen slovenskog imena grada Dubrovnika (Epidaurum, id est Ragusium, na tal.: Ragusa). Godinu dana prije pisanja ove povelje Rimski papa salje 1188, dubrovackom nadbiskupu plast i potvrdjuje stara prava dubrovacke crkve. U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna). To je bilo vrijeme bana Kulina.

(regnum u to doba ne mora nuzno da znaci "kraljevina", Bosna je bila tada banovina)

Vidjeti u: I. Kukuljevic, Codex diplom, II, 148, str 21.

povelja-dubrovcanima.gif

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha

Ja ban bosanski Kulin prisezaju (iskazuje) vama kneze Krvasu i svima dubrovcanima pravi prijatelj biti vam od sada do vijeka i pravicu drzati s vama i pravu vjeru dokle sam ziv. svi dubrovcani koji hode po mojemu vladaniju trgovace gdje koji hoce, konaci ce gdje se koji nadje s pravom vjerom i pravim srcem bez ikakvog zla... ("razvje shto mi kto, da svojev volov poklon", ovdje mi nije jasna konstrukcija radi se o darivanju stoke)...da im ne bude od mojih castnika sile i dokle u mene budu dat imat svet i pomoc kako i sebi koliko mogu bez zle pomisli tako mi Bog pomogao i sveto Evangelie

Ja Radoje, dijak bana pisah cijelu knjigu banovu povelju od rodjenja Hristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca avgusta u dvadeset i deveti dan otsjecenije glave Jovana Krstitelja

Intersantno je vidjeti kakve su titule nosili vladari srednjeg vijeka, kako su se zapravu zvale tadasnje "drzave"

Kraljevska titula Nemanjica je ovako izgledala: "Kralj Raske zemlje, Duklje, Dalmacije, Travunije i Zahumlja"
(vremenom je za Duklju i konacno ustaljen naziv Zeta)

Dusan kao car uzima titulu "Car Srba i Grka", titula ostaje sinu mu Urosu, a sledecu takvu je imao Tvrtko jer je jasno bio "Kralj Srba", te ce i svi bosanski kraljevi do kraja nositi titulu "Kralja Srba", bez ijednog pomena o drugom narodu.

Jedino su u latinskim izvorima Rasku zvali Srbijom, ali svi Srbi su zvali Rasku samo Raska.

Titula kralja Tvrtka je bila "Kralj Srbljem i Bosni, Primorja".

TvrtkoPotpis.jpg

Tvrtko je do 1390. nosio titulu kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih Strana. Iz ove se titule jasno vidi da je vladao samo nad jednim narodom, Srbima. Kada je Tvrtko osvojio dijelove Hrvatske njegova je titula promijenjena 1390, u kralj Raske, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Kada je osvojio teritorije drugog naroda (Hrvata) promijenio je titulu i u njoj nije bilo etnicke odrednice "kralj Srbljem", zato sto Srbi nisu vise jedini narod kojim on vlada, vec su sada to i Hrvati. Iz ovoga se jasno vidi koliko je Tvrtko bio svjestan da je Srbin i da u Bosni zive Srbi, jer dok je vladao samo Bosnom i dijelovima Raske i Primorja bio je KRALJ SRBA. Kada je Bosna posle Tvrtka izgubila dijelove Hrvatske koje je osvojila, sledeci bosanski vladari vracaju titulu KRALJ SRBA, jer vise ne vladaju Hrvatskom i sada ponovo vladaju samo Srbima. To sve govori koliko su oni bili svjesni da su Srbi. Toliko.

Svi bosanski kraljevi sebe zovu "Kralj Srba" sto je jedina ETNICKA ODREDNICA U INTITULACIJI. Oni, naravno, jesu bili kraljevi Bosne, ali su Bosnu navodili kao teritoriju, kao i ostale teritorije koje su redjali u nastavku. Ne pominju niti jedan drugi narod kojim vladaju osim Srbima, a Tvrtko i sotali pominju svoje praroditelje srpske u poveljama. Takodje su zvali svoje stanosvnisto Srbljima i bosanski banovi, pre kraljevine i pre prosirivanja Bosne na dio teritorije Raske. Inace, Tvrtko je drzavu Nemanjica zvao Raskom, jer je to i JEDINI NAZIV te zemlje koju danas zovemo Srbijom.

Ban Matej Ninoslav, 1240

U medjunarodnom ugovoru o raspodjeli nadleznosti u dubrovacko-bosanskim sporovima ban Matej Ninoslav eksplicitno svoje podanike naziva "Srbljima" a dubrovcane "Vlasima". Za prevaru ucinjenu od strane vlaha srbinu ugovara se sud bana (bosanskog), a za prevaru srbina nad vlahom sud kneza (dubrovackog).

"A se jeste; ako vjeruje Srbljin Vlaha da se pri pred knezem dubrovackim; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom, a inomu Vlahu i inomu Srbljinu da ne bude izma."

MatejNinoslav1240.gif

Svoj jezik bosanski vladari nazivaju srpskim
Bosanski ban Stefan Kotromanic (1322-1353) izdaje 1333. darovnu povelju Dubrovniku i kaze: "i zato stavljam ja gospodin ban Stefan svoju zlatnu pecat, da je vjerovano svaki da zna i vidi istinu. A zato su cetiri povelje jednake, dvije latinski, a dvije srpski, a sve su pecacene zlatnim pecatima".

1333.GIF

(Povelja Stefana Kotromanica, 1333.)

Tada je bio obicaj da se izdaju po cetiri povelje sa istim tekstom, dvije na srpskom i dvije na latinskom. Ova povelje se moze naci u

Franc Miklosic, Monumenta Serbica, Bec 1858. str. 105-109
Lj. Stojanovic - "Stare Srpske povelje i pisma", I, 46.

Poslednja izmena od moderatora:
Titula kralja Tvrtka je bila "Kralj Srbljem i Bosni, Primorja".

Сад сам с`ватијо: Србљем то ти је, болан планина, Босни то ти је крат`ца од Бошњаци а Приморјем ти је можда област око Зенице јер знаш оно кад питају Мују, где је био на мору а он каже "У Зен`ци", па кад му кажу да Зеница није на мору а он каже: "Па видим ја нешто ми далеко плажа".

e pa jarane, znam da ti sada nije lahko ali je zivot okrutan

i sta kazes? Do Garasanina nije bilo Srba niti Hrvata?

Сад сам с`ватијо: Србљем то ти је, болан планина, Босни то ти је крат`ца од Бошњаци а Приморјем ти је можда област око Зенице јер знаш оно кад питају Мују, где је био на мору а он каже "У Зен`ци", па кад му кажу да Зеница није на мору а он каже: "Па видим ја нешто ми далеко плажа".

joj ba.. pa kako to nisam odma skonto?!?
Znaci, jos jedna velikosrpska podvala i falsifikat.

e pa jarane, znam da ti sada nije lahko ali je zivot okrutan

Nismo mi jarani ;)
Drago mi je što si se raspisao ovoliko...pokazuješ koliko ti je stalo da dokažeš.
Trebao si, kad si već istraživao, vidjeti šta znači naziv Serblje :D
Možda ti se neke stvari same kažu :lol:

i sta kazes? Do Garasanina nije bilo Srba niti Hrvata?

Citiram ti tvog velikosrbina.
Da je znao kako će vama danas zabosti prst u oko vjerovatno ne bi onako nešto izjavio.
Svejedno, ima i drugih koji to isto tvrde.

Ti bi malo svojatao Tvrtka ?
Neće moći ove noći :lol:

Tvrtkova loza je poznata za razliku od Nemanje kome ne znaju ni ime oca. Postirao sam Ćorovića već, ali nije problem ponoviti opet iz "Istorije srpskog naroda" u kojoj Ćorović kaže da je Nemanjin otac IZGLEDA Zavida....
Bosanska banovina a kanije i kraljevstvo je starije, loza ima svoj kontinuitet i nemate nikakvog dodira sa Tvrtkom osim bake mu Jelisavete koju je vjerovatno neko oženio iz političkih razloga. Doduše, poslije je i poslužila svojoj svrsi...bila je konekcija Tvrtku da položi pravo na srpsku krunu. :lol:
Sljedeća razlika je što smo mi imali banove a vi župane, mi kraljeve a vi careve.
Zatim, Tvrtko je uzimao poreze koji su prije toga pripadali Srbiji.
Zatim, Tvrko je bio katolik a Serblje su bili pravoslavci koliko znam :whistling:

Na kraju su ti i genetska istraživanja sve to potvrdila.
Lijepo ti piše da smo mi 40% Iliri. Nije problem samo u tome što smo mi 40% Iliri nego je problem što ti to pokazuje i našu autohtonost. Manje smo se miješali kroz istoriju s drugima jer je Bosna postojala u svim vremenima i sačuvala poprilično svoju autohtonost.
S druge strane nad Serbljem su mnogi vladali.:think:

Tako da...nismo jarani :bye:

"Stan nam pripremiše u kući jednog Muslimanina...pa pozva sebi za savetnike-ne gazdu od kuće, jednog dostojanstvenog Bošnjaka..."

books

"To beše prava tegoba, Bošnjak, naš domaćin izađe pa reče da će nas on i njegovi prijatelji otpratiti u Peć na suprot svima Arnautima po planinama"

https://books.google.com/books?id=U...0&edge=stretch&w=350&h=540&ci=90,164,873,1347

Nema mi ništa draže nego kad vašu priču pobijam vašim izvorima.
"Dostojanstveni Bošnjak, ha ?

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

znaci ipak boli.....
a i treba da boli, bolje niste ni zasluzili
a bolece vas ponovo i u to uopste vise ne sumnjam.

Srblje znaci nesto cemu pripadnik bilo koga naroda moze samo zavideti. Ni ja pre par godina nisam znao koliko je to velicanstveno ime za jedan narod.

stvarno mi nije bilo tesko uraditi copy'n'paste sa jednog sajta i pri tome uzivati gledajuci kako se bosanski vladari dice srpskim poreklom i imenom.

jojjjjjjjj merakaaaaaaaaaaaa ojhaaaaaaaaa

znaci ipak boli.....
a i treba da boli, bolje niste ni zasluzili
a bolece vas ponovo i u to uopste vise ne sumnjam.

Ćeraćemo se još ?
Naravno :lol:

Srblje znaci nesto cemu pripadnik bilo koga naroda moze samo zavideti. Ni ja pre par godina nisam znao koliko je to velicanstveno ime za jedan narod.

A šta znači naziv Serblje ? :lol:

stvarno mi nije bilo tesko uraditi copy'n'paste sa jednog sajta i pri tome uzivati gledajuci kako se bosanski vladari dice srpskim poreklom i imenom.

Lijepo bi bilo da prvo utvrdite ko je bio Nemanjin otac jer, ako je suditi po Ćoroviću, to je ostala nepoznanica.
Ili ideš lakšom varijantom...prisvoji bosansku vlastelu i mirno Serblje, Bosna, Primorje i Zapadne strane ? :lol:

jojjjjjjjj merakaaaaaaaaaaaa ojhaaaaaaaaa

"Merak" je turcizam :lol:

Na kraju su ti i genetska istraživanja sve to potvrdila.
Lijepo ti piše da smo mi 40% Iliri. Nije problem samo u tome što smo mi 40% Iliri nego je problem što ti to pokazuje i našu autohtonost. Manje smo se miješali kroz istoriju s drugima jer je Bosna postojala u svim vremenima i sačuvala poprilično svoju autohtonost.
S druge strane nad Serbljem su mnogi vladali.:think:

Koliko neko mora biti zaslepljen nacionalim ludilom da poveruje u one "procente" ?
To su objavili novinari (koji se u genetiku narocito razumeju) a ne iGENEA ili neko treci.

Kada uporedis I2 hpl grupu kod - Srba, stanovnika BiH i Hrvata - videces da procenti variraju 3-4%.

Poslednja izmena:
Bavarska je postojala za vreme Pruske. :D

Sve se više zaplićete u svoje teorije...
Konsolidujte se malo jer ja postajem suvišan na ovoj temi.
Počeli ste donositi argumente u moju korist.

Postaviš kartu, ja konstatujem da nema Srbije a da ima Bosna i Raška a ti meni onda o Prusima...

Izmjenite MSN adrese, otvorite konferenciju, zauzmite stav i dođite da pričamo.

Naslušao sam se ovdje teza od one da Srbi nisu slaveni, da su Iliri misaona imenica, da genetika nije egzaktna nauka do one da je Balkan kolijevka civilzacije.

Ako se ne presaberete i nastavite ovako ja neću imati potrebe da bilo šta dokazujem jer ste vi počeli sami dokazivati ono što ja tvrdim.

Sve se više zaplićete u svoje teorije...
Konsolidujte se malo jer ja postajem suvišan na ovoj temi.
Počeli ste donositi argumente u moju korist.

Postaviš kartu, ja konstatujem da nema Srbije a da ima Bosna i Raška a ti meni onda o Prusima...

Izmjenite MSN adrese, otvorite konferenciju, zauzmite stav i dođite da pričamo.

Naslušao sam se ovdje teza od one da Srbi nisu slaveni, da su Iliri misaona imenica, da genetika nije egzaktna nauka do one da je Balkan kolijevka civilzacije.

Ako se ne presaberete i nastavite ovako ja neću imati potrebe da bilo šta dokazujem jer ste vi počeli sami dokazivati ono što ja tvrdim.

Bavarci Prusi nigde nemce. Nemci su izmisljeni narod u godini 1871 od Bismarka.

Sta je Bismark za Nemce, to je Vuk Karadzic za srbe-

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back