Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali opet ponavljam, ti bosanci nemaju baš nikakve veze s ovim današnji bošnjacima.

Слушај, сад те питам, а следећи пут пријављујем за провокацију:

Кога тачно сматраш Бошњаком у Босни? Да ли су то само људи муслиманске вероисповести или сви становници за које се зна да су генетски идентични са овим првим?

Sumadinci su Srbi,oni su i stvorili modernu srpsku drzavu...ali Sloveni nastanjeni u Bosni su takodje bili drzavotvorni u srednjem veku i osecali su razliku u odnosu na Srbe u nemanjickoj Srbiji...to je jednostavno tako,osecali su mozda cak i ugrozenost koja im dolazi sa ove strane zbog njihovog verskog opredeljenja...

Izuzetno osetljivo pitanje,ali ako stavimo pred sebe istorijske izvore ispada da su se u ranom srednjem veku zaista Bosanci osecali Srbima (mozda zato sto je srpska dinastija Viseslavica drzala i Bosnu kao deo Srbije,a i Srbi su tada uglavnom samo deklarativno bili hriscani-pa ni ta razlika nije postojala medju Srbima sa ove i one strane Drine),ali ulaskom u razvijeni feudalizam,bar kod bosanskog viseg sloja-osecala se neka posebnost,drzavotvornost,a bas to vreme prelaska iz 12. u 13.vek je i vreme velike diferencijacije u verskom smislu-Srbi definitivno postaju pravoslavci a Bosanci se opredeljuju za Crkvu Bosansku gde se taodje vidi njihova posebnost...

Осећај разлике у односу на Србе почео је да се намеће тек анексијом Босне од стране Аустроугарске, чак није ни у турско време.

O srpskom utjecaju na Bosnu možemo govoriti identično kao i o hrvatskom utjecaju- isključivo putem političke vlasti.

Dakle, stanovnici Bosne su bili "Srbi" u vremenu Časlava. Također su bili "Hrvati" u vrijeme PK4.

Sve je to bila povremena vlast koja nije omogućila trajnije formiranje bilo jednog bilo drugog imena, pa se ustoličilo ono domaće- bosansko.

Ali opet ponavljam, ti bosanci nemaju baš nikakve veze s ovim današnji bošnjacima.

Slazem se sa tobom,mislim da se danasnji Bosnjaci vestacki pozivju na bogumile i da zele naci svoj identitet u srednjem veku preko njih,ali mislim da to ne pije vodu...

Sad primetih,ako se ne varam,ti porices da je postojala seoba Slovena na Balkan? :confused:

Ne porice samo on ali ti verovatno ne razumes u cemu je rec. postojale su ukupno i minimalno 4 seobe naroda na relaciji Evropa- Azija. Ta u 6 veku je poslednja ali kao sto vec napisah- nije jedina. Pored toga, nije tacno da je sa tom seobom donesen jezik niti genetski materijal na ove prostore, Najvise genetike je stiglo u podrucja koja su se nazivala avarskim kaganatom i u njihovu okolinu (Vojvodina, Slavonija, severna Bosna i Slovenija.

A u vezi ovih bosanskih muslimana.treba reci da su se pravi turci prema njima odnosili sa omalovazenjem. Nikada ih nisu smatrali turcima. A ovi su to zudno zeleli....

Ne porice samo on ali ti verovatno ne razumes u cemu je rec. postojale su ukupno i minimalno 4 seobe naroda na relaciji Evropa- Azija. Ta u 6 veku je poslednja ali kao sto vec napisah- nije jedina. Pored toga, nije tacno da je sa tom seobom donesen jezik niti genetski materijal na ove prostore, Najvise genetike je stiglo u podrucja koja su se nazivala avarskim kaganatom i u njihovu okolinu (Vojvodina, Slavonija, severna Bosna i Slovenija.

A u vezi ovih bosanskih muslimana.treba reci da su se pravi turci prema njima odnosili sa omalovazenjem. Nikada ih nisu smatrali turcima. A ovi su to zudno zeleli....

Super,hajde nabroj i vremenski odredi ostale seobe...

Znam da to nije bio cilj, ali neko ko sebe smatra Bošnjakom može se naći uvređenim zbog toga što neko negira postojanje nacije kojoj smatra da pripada

Neka bude svak ono što hoće i to mu niko ne brani i zato je glupo razmišljanje da se tema zatvori.

Ovdje se radi o mišljenjima o porijeklu tih naroda.

Moje mišljenje je, da su, osim nekih došljaka, većina naroda na ovim prostorima bili nekada isti narod, od roda slovenskoga.

Taj nekad isti narod, se zbog stranog uticaja i posebno religije, danas podijelio u nekoliko.

To je sva filozofija i tu nema puno nejasnosti za normalnog razumnog čovjeka.

Govoriti da su muslimani Turci je glupo. Glupo je i to da musliman, kao vjerska odrednica postaje nacionalnost. Ako hoće posebnu nacionalnost, onda treba da budu Bosanci, kako ih cio svijet zove a ne nikakvi muslimani, Bošnjaci, itd..
Dakle najbolji naziv je BOSANCI jer su stanovnici Bosne.

Turci su kao okupatori, samo nametnuli islam našem slovenskom narodu i to je sve.

Pozdrav svima!

Poslednja izmena:
Pa gde to na Balkanu,na ovoj mapi oju si podneo kao neki dokaz pise-Slavic tribes?Mapa je lepo smestila Slovene tamo gde su i bili,u gornjem toku urajinskih reka...sta sad ti komplikujes?

Iliri su bili zasebna grupa naroda,zasto njih sada mesas u ovo?

Jesu li i Germani bili Sloveni?

Mavro Orbini pise da su Vandali -Sloveni..

http://www.trinitas.ru/rus/doc/0211/002a/02110068.htm

In the 16th, 18th and 19th century, it was believed, according to the Slovenes in the Prekmurje, Somogy and Vas, that they were descendants of the Vandals. In the Hungarian, Latin and other documents, the Prekmurian language (dialect of the Hungarian Slovenes and the Prekmurje) is termed Vandalic language

Poslednja izmena:
Sad primetih,ako se ne varam,ti porices da je postojala seoba Slovena na Balkan? :confused:

Никако, потомци људи који су се доселили у 6. и 7. веку имају хаплотип Р1а и изразито норичке антрополошке особине (динароидна са шпицастијом главом)

dejanarosuljas54.jpg

док потомци оних који су се доселили после 1040. имају Р1б и изражене алтантскомедитеранске антрополошке особине (медитеранско кавказоидне са пљоснатим челом).

emerikgudelj5.jpg

Говорим о Западном Балкану.
Јесте, да још на научном нивоу није рашчишћено да ли су то Авари, Аварословени или Словени, ( они из 6 века) али шта је ту је.

Poslednja izmena:
Mavro Orbini pise da su Vandali -Sloveni..

http://www.trinitas.ru/rus/doc/0211/002a/02110068.htm

In the 16th, 18th and 19th century, it was believed, according to the Slovenes in the Prekmurje, Somogy and Vas, that they were descendants of the Vandals. In the Hungarian, Latin and other documents, the Prekmurian language (dialect of the Hungarian Slovenes and the Prekmurje) is termed Vandalic language

Taj deo o Slovenima je cista glupost,Orbini je to napisao iz cisto ideoloskih razloga,ne mogu da verujem da si obratio paznju na to...

A ovo drugo sto si napisao-odmah mi upade u oci "it was belived" i "16th,18th and 19th"...mislim,nemoj se ljutis,al obrati malo paznju na anticke pisce i arheologiju...ako se oslanjamo na to u sta su ljudi verovali u 16,18,19. veku,daleko cemo da doguramo...:think:

Никако, потомци људи који су се доселили у 6. и 7. веку имају хаплотип Р1а и изразито норичке антрополошке особине (динароидна са шпицастијом главом)

dejanarosuljas54.jpg

док потомци оних који су се доселили после 1040. имају Р1б и изражене алтантскомедитеранске антрополошке особине (медитеранско кавказоидне са пљоснатим челом).

emerikgudelj5.jpg

Говорим о Западном Балкану.
Јесте, да још на научном нивоу није рашчишћено да ли су то Авари, Аварословени или Словени, ( они из 6 века) али шта је ту је.

Stani,ko se doseljavao posle 1040.?Na koga ciljas?

Ti mediteranski brahikefali su starosedeoci Balkana,a slovenski dolihokefali dosljaci u 6. i 7. veku...

A po tebi su ovi prvi dosli posle Slovena??? :dontunderstand:

Taj deo o Slovenima je cista glupost,Orbini je to napisao iz cisto ideoloskih razloga,ne mogu da verujem da si obratio paznju na to...

A ovo drugo sto si napisao-odmah mi upade u oci "it was belived" i "16th,18th and 19th"...mislim,nemoj se ljutis,al obrati malo paznju na anticke pisce i arheologiju...ako se oslanjamo na to u sta su ljudi verovali u 16,18,19. veku,daleko cemo da doguramo...:think:

Samo Ti veruj becko-berlinskoj skoli-Mavro Orbini daje spisak reci na Vandalskom i odgovarajuce reci na slavjanskom i ruskom..
Ako pogledas kartu iz 395 g.-Svedska i Norveska su nenaseljene-a po becko-berlinskoj skoli tu su ziveli Proto-Germani pre 4000 godina..

Viđi na toj karti od 395g piše Albanija (današnja istočna Gruzija).
A malo ispod piše i Balkan.
Dali je ovo slučajno?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pr...ire_395_AD.png

Pusti Albance-to smo resili..
Oni su doseljeni Arapi i poarabljeni Juzni Italijani tokom arapske okupacije Sicilije i Juzne Italije.
Tu je najvise poarabljenih Grka Sicilije-to su Toske-dok su Gege vise doseljeno arapsko stanovnistvo na Jug Italije....

Samo Ti veruj becko-berlinskoj skoli-Mavro Orbini daje spisak reci na Vandalskom i odgovarajuce reci na slavjanskom i ruskom..
Ako pogledas kartu iz 395 g.-Svedska i Norveska su nenaseljene-a po becko-berlinskoj skoli tu su ziveli Proto-Germani pre 4000 godina..

Sta si se uhvatio za tu kartu kao da je ona neki istorijski izvor?Indoevropljani su naselili i Svedsku i Norvesku a pre toga su tu zivela i lovacko-sakupljacka plemena,tako govore arheoloski podaci iz tog vremena i ja vise verujem njima nego opatu iz 16,og veka...njemu svaka cast za neke stvari koje je napisao o Srbiji u razvijenom srednjem veku,ali kako je on zaboga mogao da zna bilo sta o Vandalima-pa hiljadu godina ih deli...:think:

mnogo trazis od mene. da ja to tacno mogu da definisem doobio bi Nobelovu nagradu. Ono sto ja govorim je sa stanovista genetike a ne konvencionalne istorije.

Mislim da se ljudi previse oslanjaju na genetiku a ona je tek na zacetku...toliko je informacija o genetskom poreklu naroda na netu da covek ne zna ome da veruje,svako gura neku svoju pricu...tako da-dokle god konvencionalna istorija ne ukljuci u sebe i ova genetska istrazivanja,sve ce biti samo "rekla-kazala"...

Hocu da vidim Tibora Zivkovica kako pise o genetskom poreklu Srba...:whistling:...dotle,antropologija ce biti sasvim dovoljna...

Слушај, сад те питам, а следећи пут пријављујем за провокацију:

Кога тачно сматраш Бошњаком у Босни? Да ли су то само људи муслиманске вероисповести или сви становници за које се зна да су генетски идентични са овим првим?

A da pročitaš moj post?! Bošnjake smatram slavenofone muslimane i to sam sve napisao u onom postu.

Nacija je stanje svijesti. Jedino to ima smisla u ovom vremenu kad se Evropljani mijesaju sa svim i sa svacim. Uvijek su se i mijesali, kolko vas odje sebe smatra "Srbima" jer su srpskog jezika i pravoslavci a genetski su mozda vise turci ili ilirski starosjedioci (izmijesani sa romanima) ....:think:
Jedino sto ej bitno je kako se ko osjeca.

Meni licno, nema nista gluplje nego kad se muslimani iz Sandzaka samio sebe nazivaju Bosnjacima :roll: jasno ej ka dan da su oni Srbi.
E sad, istorija nasilja, pokolji nad njima, i neminovno izjednacavanje sa Osmanlijama u ocima naroda, je njih za vazda otudjilo od onoga sto oni u stvari jesu.

Nikad ne podcjenjujte istoriju nasilja oko vas.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back