Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Шио ми га Ђура. Нису могли да докажу ни досељавање Словена него је крајњи "закључак" да је антрополошки потпуно исти народ заменио староседеоце. А овај Недим се трти да докаже немогуће.

Nisam ni ocekivao nesto drugo od tebe..."naravno" da je poreklo Bosnjaka bespredmetno posto i oni poticu od Tracana kao i svi ostali narodi na kugli zemaljskoj...:dash:

primljeno na znanje zapovjednice :)

ti vjerovatno mislis kako ja pricam o rijeci ban kao nekoj hrvatskoj rijeci,jelde?
suprotno,naravno da nije hrvatska rijec,sto sam i napisao u prijasnjim postovima,nego ja govorim o primjeni iste kod cro populacije,gdje ima duboke korijene.

nije ni tisuca cro rijec,samo ste je vi prestali koristiti pa ispade onda da nije i vasa. ;)
(ako se ne varam na dusanovom zakoniku stoji i slavenska rijec tisuca)

voljno?

Jos jednom ti ponavljam, da ne mislim na rec "Ban", vec na poreklo TITULE BAN!

Sta potvrdjuje?Iz onoga sto je napisao Filipovic se jasno vidi da najveci broj danasnjih Bosnjaka potice od pravoslavnih Vlaha,tacnije Srba,Vlasi su ovde navedeni kao socijalna kategorija...

Ne samo da je propala bosanska srednjovekovna drzava,vec se iz turskih deftera jasno vidi da kroz samo nekoliko decenija staro srednjovekovno stanovnistvo u Bosni rastoceno i preplavljeno doseljenicima iz Srbije i Crne Gore koji su prihvatili islam svuda onde gde nije bilo organizovane srpske crkve...najsmesnije od svega je da Bosnjaci jos uvek koriste izraz "Vlah" kao pogrdan naziv za Srbe,a sami poticu od istih...:mrgreen:

prvo govoris da su vlasi socijalna kategorija,pa onda da su srbi,odluci se jednom.

sine staro bosansko stanovnistvo je nakon unistenja katolicke crkve poturceno,tako da mi nije jasno o cemu pricas.jedan dio se jeste iselio,ali vecina je uradila ovo prvo.
pravoslavni vlasi se jesu turcili,ali ne u tolikoj mjeri,a i ako jesu,kakve veze imaju sa srbima,kad je razlika izmedju vlaha i srba jasna jos stoljecima unatrag.sam to govoris,samo izgleda nisi skonto.

da nebi smarao zapisima papinih izaslanika o stanju nakon turskog osvajanja,ukratko cu rec da je u malom vremenu ogroman broj katolika presao na islam,a da stvar bude gora,pravoslavni svecenici su silom prevodili preostale katolike na pravoslavlje.recimo ta pojava je bila izrazita za hercegovinu u cjelini,sve je evidentirano i lako provjerljivo.
ovim cinom,broj pravoslavaca se jos uvecao u bih.

ako podjemo tvojim zakljuckom da su bosanski muslimani ustvari srbi,onda bolje da ih probamo sve listom sabrat:

bih muslimani-srbi +
cro srbi +
uza srbija srbi +
vojv. srbi +
kosovo srbi +
crna gora srbi +
turska 8 miliona srbi = ispade da je srednjevjekovnih srba bilo vise od kineza

Nisam ni ocekivao nesto drugo od tebe..."naravno" da je poreklo Bosnjaka bespredmetno posto i oni poticu od Tracana kao i svi ostali narodi na kugli zemaljskoj...:dash:

Провери од кад је ово, и ако је пре 6, века немој више да се јављаш по том питању:

books

А као путоказ:

books

Poslednja izmena:
prvo govoris da su vlasi socijalna kategorija,pa onda da su srbi,odluci se jednom.

sine staro bosansko stanovnistvo je nakon unistenja katolicke crkve poturceno,tako da mi nije jasno o cemu pricas.jedan dio se jeste iselio,ali vecina je uradila ovo prvo.
pravoslavni vlasi se jesu turcili,ali ne u tolikoj mjeri,a i ako jesu,kakve veze imaju sa srbima,kad je razlika izmedju vlaha i srba jasna jos stoljecima unatrag.sam to govoris,samo izgleda nisi skonto.

da nebi smarao zapisima papinih izaslanika o stanju nakon turskog osvajanja,ukratko cu rec da je u malom vremenu ogroman broj katolika presao na islam,a da stvar bude gora,pravoslavni svecenici su silom prevodili preostale katolike na pravoslavlje.recimo ta pojava je bila izrazita za hercegovinu u cjelini,sve je evidentirano i lako provjerljivo.
ovim cinom,broj pravoslavaca se jos uvecao u bih.

ako podjemo tvojim zakljuckom da su bosanski muslimani ustvari srbi,onda bolje da ih probamo sve listom sabrat:

bih muslimani-srbi +
cro srbi +
uza srbija srbi +
vojv. srbi +
kosovo srbi +
crna gora srbi +
turska 8 miliona srbi = ispade da je srednjevjekovnih srba bilo vise od kineza

Pa ti ne znas ni zakljucak da izvedes...procitaj Filipovica,covek je najbolji poznavalac osmanlijskog perioda u Bosni,bosnjacki akademik...sigurno nije srpski nacionalista...

Ja sam se ogradio od toga da su srednjovekovni Bosnjani Srbi,a vidim da ti pred sobom imas jedan cilj i da te nista drugo ne interesuje...

Bošnjaci su deo stanovništva Bosne i Srbije a bogami i Crne gore islamske veroispovesti. Sebe nazivaju tako jer moraju imati neko ime a ne dopada im se da ih nazivaju Turcima,poturicama,osmanlijama itd.Kako su nastali?Jesu li nacija?Koji su im koreni?
Nacije se rađaju i odumiru.Bošnjaci JESU mlada nacija koja je nastala na području Balkana osvajanjem ovih prostora od strane tadašnje najmoćnije vojne i ekonomske sile, Turske i prelaskom dela stanovništva na islamsku veru.Taj proces je trajao dugo vremena (vekovima) a u manjoj meri traje i sad, najčešće mešanjem brakova.U ruralnim sredinama gde je stanovništvo bilo mahom nepismeno, govore da su bili muslimani`od vajkada`, ali u obrazovanijim porodicama tog vremena postoje zapisi o tome kada su promenili veru i ime i kako su se zvali dotad.
Prelazak na Islam, koji je ključan za nastanak bošnjačke nacije dešavao se na nekoliko načina:1.Dobrovoljno 2.Prisilno 3. Iz inata
Prva dva oblika nije potrebno mnogo objašnjavati.Dobrovoljno su prelazili zbog lakšeg opstanka.Muslimani su plaćali namete 10% sultanu i 5% lokalnom spahiji.Hrišćani,pravoslavni i katolici plaćali su to isto plus 10% za svoju crkvu plus danak u krvi. Prisilno su prevođeni u islam stanovnici pod torturom lokalnih spahija.Neću nabrajati metode nasilja.
E, sad, treća grupa islamiziranog stanovništva koja je prešla iz inata, pripadala je verskoj grupaciji Bogumili koja je obuhvatala oko ČETVRTINU tadašnjeg stanovništva teritorije nastanjene Srbima.Najviše su bili skoncentrisani sa obe obale Drine.Neću se zadržavati na njihovom društvenom uređenju koje je bilo savršenije od tada poznatih.Suština je:Bogumili jesu bili hrišćani ali nisu plaćali porez SPC niti trošili ljudske i materijalne resurse na izgradnju crkava i manastira i zato im je ostajalo više za raspodelu u zajednici.Jedno bogumilsko selo živelo je bolje nego istoljudno komšijsko pravoslavno selo, te se bogumilska vera počela sve više širiti mežu Srbima.I tu počinje njihov hod po mukama. Crkveni kler,oličen u Rastku Nemanjiću(poznatim i kao Sava) uvidevši smanjivanje svog stada tj. glava za oporezivanje naređuje Stefanu Prvovenčanom istrebljenje Bogumila.A Stefan pošto ga je crkva krunisala, to i čini.Nastaje neviđeni pomor srpskog stanovništva, veći od poraza na Kosovu, veći od stradanja u Pvom svetskom ratu, veći od Jasenovca i Hitlerovog zla.a sve to sa aminovanjem SPC uz maksimu:Nije Srbin koji nije pravoslavne vere!(na kojoj i danas tvrdoglavo istrajavaju).Ono Bogumila što je preteklo, prelazi na islam zbog zaštite sultana i iz inata prema državi koja ih se odrekla.Slična stvar je sa Bunjevcima u Vojvodini.Njih se SPC odrekla jer su primili Katoličku veroispovest.Oni znaju da nisu Hrvati, pa su za svoje ime odabrali geografsku odrednicu.
Zaklučak:Deo Bošnjaka koji vodi poreklo od Bogumila je srpskog porekla.(Garant!,pošto su ovi to iz INATA uradili)

Ovde se vode razne spekulacije i da se prosto izrazim ''baljezganja'' na racun bosnjaka.
Svoju tezu o narodu bosnjacima morao bi da dam u vecoj studiji zato cu skratiti.
Bosnjaci su narod i vecinom potomci Ilirskih plemena koji su zauzimali prostor danasnje bosne,hercegovine,dalmacije kao i dijelove danasnjeg sandzaka.
dolaskom slavena u 7 vijeku dolazi do mijesanja ilirskih i slavenskih plemena.
Religija bosnjana (bosnjaka) bila je bogumilstvo koja nikako nije bila pravoslavna vera ko sto vi ovde namecete vec naprotiv vise su imali slicnosti sa franjevcima (katolicima) a kamoli pravoslavcima.
bogumilstvo je bilo ocenjeno kao hereticka kriva religija i cesto bila napadana.

Bogumili su i prije dolaska osmanlija imali slicnosti sa islamom,na svom spomeniku imali su ispruzenu saku i ostale paganske simbole ali i POLUMESEC.
pitanje je zasto su upravo bogumili (danasnji bosnjaci) najmasovnije primili islam od svih naroda na balkanu... pa zato jer su imali slicnosti.
Kad je Mehmet Fatih osovjio bosnu 1463,staresine bogumila dolaze kod njega i dobrovoljno primaju islam.

Poslednja izmena:
Ovde se vode razne spekulacije i da se prosto izrazim ''baljezganja'' na racun bosnjaka.
Svoju tezu o narodu bosnjacima morao bi da dam u vecoj studiji zato cu skratiti.
Bosnjaci su narod i vecinom potomci Ilirskih plemena koji su zauzimali prostor danasnje bosne,hercegovine,dalmacije kao i dijelove danasnjeg sandzaka.
dolaskom slavena u 7 vijeku dolazi do mijesanja ilirskih i slavenskih plemena.
Religija bosnjana (bosnjaka) bila je bogumilstvo koja nikako nije bila pravoslavna vera ko sto vi ovde namecete vec naprotiv vise su imali slicnosti sa franjevcima (katolicima) a kamoli pravoslavcima.
bogumilstvo je bilo ocenjeno kao hereticka kriva religija i cesto bila napadana.

Bogumili su i prije dolaska osmanlija imali slicnosti sa islamom,na svom spomeniku imali su ispruzenu saku i ostale paganske simbole ali i POLUMESEC.
pitanje je zasto su upravo bogumili (danasnji bosnjaci) najmasovnije primili islam od svih naroda na balkanu... pa zato jer su imali slicnosti.
Kad je Mehmet Fatih osovjio bosnu 1463,staresine bogumila dolaze kod njega i dobrovoljno primaju islam.

U startu si puk'o!

Bosnjani nisu bili bogumili,pripadali su hriscanskoj crkvenoj organizaciji po imenu "Crkva Bosanska"...bolje ti je da procitas nesto o tome nego da "baljezgas" po kojekakvim forumima...:mrgreen:

To i jeste problem sa vama,nastali ste na mitu o bogumilima,neki likovi vam napunili glave tom pricom i sad se sve vrti oko nje...a zgrada zidana na losim temeljima znamo kako prolazi...

Evo sta je je u svom putopisu zabelezio Slovenac Benedikt Kuripešić u svom putopisu iz 1539, "Putopis kroz Bosnu, Srbiju, Bugarsku i Rumeliju 1530.". Evo šta kaže:

Dalje su u pomenutoj kraljevini Bosni našli tri narodnosti (Nationes) i tri vjere. Prvo su stari Bošnjaci, koji su rimsko-kršćanske vjere, a tim je Turčin, kad je osvojio Bosnu, ostavio vjeru. Drugi su Srbi (Surffen), koje zovu Vlasi, a mi jih zovemo Cigani (Zigen) ili Martolozi (Marcholosen).* Ovi dolaze iz Smedereva (Schmedraw) i Biograda (griechisch Weyssenburg), a vjere su sv. Pavla. Mi jih držimo za dobre kršćane, jer nenalazimo, da ima kakove razlike izmeđju njihove i rimske vjere.Treći su narod pravi Turci, koji su vojnici i činovnici, a vladaju sa svime tiranski obima gore pomenutima plemenima, kršćanakimi podanici.

Да ли је битно шта кажу битанге?
Ово каже један од највећих људи са територије Босне - икада:

"Потичем из муслиманске породице из Босне а по националној припадности сам Србин". Меша Селимовић.

А овако је његова супруга запечатила настојања Бошњака да га приграбе:

"Жао ми је што морам да вас обавестим да не могу да вам дам сагласност на објављивање романа "Дервиш и смрт" у едицији Муслиманска књижевност. Мој муж, Меша Селимовић, оставио је тестамент који се чува у САНУ и којим он изјављује да припада српској књижевности, и ја морам да поштујем његову вољу. Зато и нисам могла да потпишем уговор." Дарка Селимовић, јануар 1991.

Знао је велики мислилац шта ће да се деси.

Само ово је довољно да вам ја не дозволим прекрајање историје. Мени, посебно из разлога пријатељства са сином другог великог књижевника Србина муслиманске вере из Сарајева. Некима што су потомци Капетановића, Срба из Босанске Крајине, неки Градашчевића, неки Ђикића, и свих оних знаних и незнаних којима је српство забрањивано, који су трпели политичке и друге притиске како би својим опредељењем потпомогли стварање нове нације из српског националног бића.

Ако се, с друге стране, неки осећају другачије, и брат им је Шиптар, или Турчин кога су Османлије населиле у Босну, то је његов проблем.

Poslednja izmena:
U startu si puk'o!

Bosnjani nisu bili bogumili,pripadali su hriscanskoj crkvenoj organizaciji po imenu "Crkva Bosanska"...bolje ti je da procitas nesto o tome nego da "baljezgas" po kojekakvim forumima...:mrgreen:

To i jeste problem sa vama,nastali ste na mitu o bogumilima,neki likovi vam napunili glave tom pricom i sad se sve vrti oko nje...a zgrada zidana na losim temeljima znamo kako prolazi...

Ti meni bolje objasni ako cemo vec o porijeklu,zasto je vasa kneginja MILICA dala svoju 16 godisnju cerku TURSKOM caru Bajazitu???

pa bogumilstvo je crkva bosanska to je to. U Bosnu prije dolaska osmanlija nije postojala nijedna pravoslavna ni katolicka crkva vec staro bosanska (bogumilska).
Turci su tek kasnije doveli pravoslavna plemena u bosnu i dijelove hrvatske i tamo sagradili neke pravoslavne objekte.

stani bre......... koliko vama puta treba covek da ponovi da BOGUMILI NISU NAROD VEC VERSKA FRAKCIJA? Imate li bar 1,5 grama mozga da shvatite tu elementarnu cinjenicu?

Nemate, na zalost.

Bogumili nisu narod nego hereticka (paganska) religija.
oni nisu bili narod ali zato STARI BOSNJANI jesu ;)
jel vi imate toliko mozga da shvatite ta 2 pojma ili neko treba da vam uveze? :hvala:

da nisu mozda od bugarina CARA DUSANA :per:

Ово ј неразуман човек са којим не треба дискутовати.
report.gif

За оно пропагирање балистичког убице треба да добије трајни бан ИП адресе као што је овај добио:

Jacob (avatar)

Učlanjen: 20.10.2006.
Pol: muški
Reputaciona moć: 304

Podrazumevano Re: Obavestenja o prekrsajima korisnika

ЉотићевацСССС neprikladno korisnicko ime/avatar trajni ban

Да се не деси да се Крстарица бори проти Љотићеваца а да занемарује Балисте.;)

Pai sad mozes da provociras koliko hoces. Tako obicno biva kad se nemaju ozbiljniji argumenti.
Bilo kako bilo Car Dusan je Srbin, jer se poreklo gleda po ocu!
Nego nisi mi odgovorio...

pa ti sama ne znas sta pises.
zar nisi postirala temu da su bogumili TURSKOG ili IRANSKOG porijekla :roll:
jesi to ti pisala ili ja?
Hajde reci onda ko su,mozda vode porijeklo iz loze Homeinija ili Kemala ataturka?
zar ne vidis da ni sama ne znas sta govoris a znas da postiras teme..

pa ti sama ne znas sta pises.
zar nisi postirala temu da su bogumili TURSKOG ili IRANSKOG porijekla :roll:
jesi to ti pisala ili ja?
Hajde reci onda ko su,mozda vode porijeklo iz loze Homeinija ili Kemala ataturka?
zar ne vidis da ni sama ne znas sta govoris a znas da postiras teme..

Ne! Pobrkao si nesto.
Ja sam rekla da ta nazovimo je sekta Bogumili, poticu iz Bugarske u periodu od 10. do 15. veka. Znaci ucenje potice iz Bugarske, a ne narod.
Bogumili nisu narod. Sam sebi skaces u usta, jel ti znas sta hoces, uopste? Da dokazes nesto, sto ne mozes i sto nikada nije postojalo?
Tebe stvarno treba ignorisati, jer si neozbiljan sagovornik, koji samo pljuje i vredja kad nema argumenata.

Ne! Pobrkao si nesto.
Ja sam rekla da ta nazovimo je sekta Bogumili, poticu iz Bugarske u periodu od 10. do 15. veka. Znaci ucenje potice iz Bugarske, a ne narod.
Bogumili nisu narod. Sam sebi skaces u usta, jel ti znas sta hoces, uopste? Da dokazes nesto, sto ne mozes i sto nikada nije postojalo?
Tebe stvarno treba ignorisati, jer si neozbiljan sagovornik, koji samo pljuje i vredja kad nema argumenata.

:hahaha: Bogumili nisu narod to je tacno a jos manje su srbi.
religjja starih bosnjana bila je bogumilstvo i bosanska crkva (bogumilska).
Vazu tezu da su oni bili pravoslavna sekta oborio je vas STEFAN NEMANJIC :

Bogumile 1.Pobiti 2.Prekrstiti 3. Proterati

tako je i ucinjeno,bogumili iz RASKE (Sandzaka) su proterani i pobegli za bosnu dje su i pronasli utociste...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back