Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
S obzirom na njegovu lokaciju, šansa je fifti - fiti, može da bude i čist Arnaut. Da je Izbosne, i ja bih ga pitao isto.

Da sam iz Bosne bio bi ili ovo sto sam sad (Bosnjak) ili bi bio onaj kog su osmanlije dovele iz Srbije i kojih je nekada bilo jako puno posebno na istoku - Timocka krajina tj. bio bi Vlah.

inace ako si ti iz srbije veoma je zamrseno pitanje ko bi mogao da budes..
siguran sam da niko od ovih srbijanskih forumskih filozofa nema pojma o svojoj lozi. umesto gledanja tudjeg grozdja treba gledati svoje. :kafa:

Poslednja izmena:
Da sam iz Bosne bio bi ili ovo sto sam sad (Bosnjak) ili bi bio onaj kog su osmanlije dovele iz Srbije i kojih je nekada bilo jako puno posebno na istoku - Timocka krajina tj. bio bi Vlah.

inace ako si ti iz srbije veoma je zamrseno pitanje ko bi mogao da budes..
siguran sam da niko od ovih srbijanskih forumskih filozofa nema pojma o svojoj lozi :kafa:
Ја , рецимо знам, а верујем да знају и други. А за твоју информацију, Србија је поново насељена народом после стицања независности, па онда после Првог па Другог Светског рата, дакле, то, ако си из Србије, не значи много. И они које сматраш Шумадинцима, староседеоцима, дошли су из Рашке, Црне Горе, са Косова и из Врања. Ове последње зову Врцани.

jedino u cemu se slazem da od svih srbijanaca su najcistiji Sumadinci jer je sumadija oduvek bila centar Srbije,ne racunajuci Vojvodinu koja je bila u posedu madjara i u kojoj su madjari cinili vecinu nekad.
Ako uzmem u obzir negotinsku i timocku krajinu,naiscu sve na samog bugarina ili rumuna,da ne zapostavim romanizovane Vlahe (to su bar bili ranije).
Beograd takodje,velika mesavina raznih specificnosti zbog svoje urbanizacije i seobe raznih nacionalnosti dugo vremena.
tako da...... :roll:

jedino u cemu se slazem da od svih srbijanaca su najcistiji Sumadinci jer je sumadija oduvek bila centar Srbije,ne racunajuci Vojvodinu koja je bila u posedu madjara i u kojoj su madjari cinili vecinu nekad.
Ako uzmem u obzir negotinsku i timocku krajinu,naiscu sve na samog bugarina ili rumuna,da ne zapostavim romanizovane Vlahe.
Beograd takodje,velika mesavina raznih specificnosti zbog svoje urbanizacije i seobe raznih nacionalnosti dugo vremena.
tako da...:roll:

Онда слабо познајеш Србију.
У Неготинској и Тимочкој крајини нема ни једног Бугарина. Има Влаха и Срба, неки од њих су досељени из Црне горе.
Војводина је увек, до доласка Немаца била претежно српска, јер су се и Мађари насељавали кад је Војводина већ била популирана српским становништвом, а одласком Немаца насељено је становништво Избосне.
Београд јесте велика мешавина становништва у коме је Срба мање него у просеку Србије.
Велики појас на граници са Републиком Српском ( Стари Влах и Подриње) окупира народ који се НИКАДА није селио одатле и потпуно је исти као народ са друге стране границе, зато се Херцеговац зове ЕРО а Ужичанин ЕРА.

path_192.jpg

ne racunajuci Vojvodinu koja je bila u posedu madjara i u kojoj su madjari cinili vecinu nekad.

Мађари никад у Војводини нису чинили већину нити били најбројнији народ. Штавише, колонизовани су у Војводину у 18. и 19. веку.

А ни Војводина није била баш "у поседу Мађара", у смислу поседовања земље... Доживљаваш стару Угарску као националну државу, а она то није била. Док је постојала Угарска, Војводина је била земља круне св. Стефана, али је међу локалним феудалцима било и Срба и Бугара, а тек касније Мађара, у кратком периоду пре доласка Турака. А и тад су били мањина.

Нпр. све време Деспотовине је Србија (тј. Војводина) била у саставу Угарске, али су све време њом владали српски властелини, а земљу радили српски сељаци. У Угарској је било 3 пута више Срба, Хрвата, Словака и Румуна него Мађара, то није била национална држава.

Мађари никад у Војводини нису чинили већину нити били најбројнији народ. Штавише, колонизовани су у Војводину у 18. и 19. веку.

А ни Војводина није била баш "у поседу Мађара", у смислу поседовања земље... Доживљаваш стару Угарску као националну државу, а она то није била. Док је постојала Угарска, Војводина је била земља круне св. Стефана, али је међу локалним феудалцима било и Срба и Бугара, а тек касније Мађара, у кратком периоду пре доласка Турака. А и тад су били мањина.

Нпр. све време Деспотовине је Србија (тј. Војводина) била у саставу Угарске, али су све време њом владали српски властелини, а земљу радили српски сељаци. У Угарској је било 3 пута више Срба, Хрвата, Словака и Румуна него Мађара, то није била национална држава.

Ne bih rekao; mislim slažem se sa svim što si napisao, i sa nedostatkom izvora, međutim ja ipak smatram da su u jednom trenutku, tokom ranog i razvijenog srednjeg vijeka, etnički Ugri sačinjavali najbrojnije stanovništvo u Vojvodini. Mislim da je ipak objektivno to tvrditi.

ja nisam kacio na youtube onaj klip ''romanians in timok'' vec je neko drugi.
ja sam samo postavio ovde da se vidi etnicka karta tog dijela dje su nekad uglavnom ziveli Vlasi i Rumuni a danas ih ima 5 puta manje jer su vremenom utopljeni u Srbe.
To su njihovi izvori i tako oni tvrde.

isto se desilo i sa Bugarima u Nisu,Pirotu,Leskovcu a nesto manje na granici srbije i bugarske.
vrsena je asimilacija i proces posrbljavanja svih narodnosti u Srbiji posebno tokom balkanskih ratova. To su cinjenice bolne al' istinite.

Asimilacija je prirodni proces ako bi trazili nazad sve asimilirane srbe u Madjarskoj mozemo dobiti par madjarskih gradova

A o Istanbulu i Becu da nepricam. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ne bih rekao; mislim slažem se sa svim što si napisao, i sa nedostatkom izvora, međutim ja ipak smatram da su u jednom trenutku, tokom ranog i razvijenog srednjeg vijeka, etnički Ugri sačinjavali najbrojnije stanovništvo u Vojvodini. Mislim da je ipak objektivno to tvrditi.

Какав, бре, рани Средњи век, етничких Угра није било у Европи током већег дела раног Средњег века, камоли у Војводини! :lol:

Мислим да грешиш и волео бих да видим о којем то тачно периоду говориш и на основу чега. Управо су током развијеног Средњег века Мађари уопште и устројили Војводину према свом систему жупа и започињали прве етничке продоре у њу насељавањем својих кметова, али и из тог времена имамо сведочанства о словенском етничком карактеру јужне Угарске (Славонија и Војводина).

Говоримо о периоду када је можда и сама централна Мађарска још увек имала словенску већину, етнички Угри су тад били народ у настајању.

vrsena je asimilacija i proces posrbljavanja svih narodnosti u Srbiji posebno tokom balkanskih ratova. To su cinjenice bolne al' istinite.

Ne, to nema ama baš nikakve veze sa tobožnjim istorijskim činjenicama. Asimilacija je bila povremeni i prirodan proces, kao i svugdje, a nije bilo nikakvog posebnog asimilovanja u Srbiji - uopšte.

Kao dokaz, uzmi popis stanovništva sproveden u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1921. godine. Na teritoriji današnje Republike Srbije, ukupno 219.712 žitelja se izjasnilo da govori 'rumunskim' ili 'cincarskim' jezikom, odnosno ukupno 4.57% stanovništva.

Nisam uspio naći etničku kartu jugoslovenske monarhije na internetu i nemam sada vremena da je postavljam. Međutim, svako ko analizira demografsku strukturu, vidjeće da rumunska nacionalna većina. Konkretno, Rumuni su u prvoj Jugoslaviji sačinjavali većinu stanovništva u Negotinskom okrugu. Postaviću ovu njemačku mapu na etničkoj osnovi iz 1940. godine, koja se zasniva na procjenama njemačke etnografske škole i statističkih zavoda, ali onaj krajičak na istoku koji vidiš predstavlja pomalo nabudženi rezultat popisa stanovništva (sproveden je bio i 1931. godine, i ne bilježi nikakvu masovnu asimilaciju kako Rumuna, tako ni drugih)::

map-Nazi-1940.jpg

I kako onda neko može da govori o nekom masovnom posrbljavanju i asimilaciji, ako su se dobro držali još od prvog domaćeg popisa koji ih je popisao kao većinu u Negotinskoj krajini 1866. godine i pogotovo govori o nekoj posebnoj asimilaciji tokom Balkanskih ratova ( :dash: ) i još sa takvom velikom sigurnošću da je u pitanju jedna istorijska činjenica? :dontunderstand:

Jedini ljudi koji su asimilovani doba tzv. "Srpske revolucije" (1804.-1918.) bili su:

1) žitelji pravoslavne hrišćanse vjeroispovijesti i štokavskoga jezika, Sloveni bez nacionalne svijesti (a ovo odmah otpišimo od asimilacije - to spada u buđenje nacionalne svijesti, a to je nešto sasvim drugo), a to je malo sporije išlo kod Torlaka i drugih južnjaka (proces je završen razgraničenjem sa Bugarskom i Makedonijom tek); taj proces je osjetan bio i kod domaćih muslimana, ali vrlo minimalno, zbog čvrste turske svijesti kod domaćih muhamedanaca (južno)slovenskog etničkog porijekla

2) ovo drugo nije vrijedno spomena, zato što predstavlja prirodnu asimilaciju pojedinaca - prvenstveno pravoslavnih Slovena, ali naravno ne obavezno - koliko je katolika - Lužičkih Srba (Pavle Jurišić), Bunjevaca (Josip Pančić), Hrvata (Ivo Andrić) i Čeha među inteligencijom prišlo, a nisu morali čak biti ni Sloveni (Rudolf Arčibald Rajs). Lijepo je rekao i aktuelni ambasador Republike Hrvatske, Beograd prosto proguta - odmah je počeo pričati beogradskom ekavicom kada je došao u njega, jednostavno asimiluje svakoga ko dođe u njega, jer kao evropska metropola ima tu rijetku karatkeristiku, koju nema ni Zagreb niti Sarajevo niti drugi gradovi naših zemalja

Poslednja izmena:
Ne, to nema ama baš nikakve veze sa tobožnjim istorijskim činjenicama. Asimilacija je bila povremeni i prirodan proces, kao i svugdje, a nije bilo nikakvog posebnog asimilovanja u Srbiji - uopšte.

Kao dokaz, uzmi popis stanovništva sproveden u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1921. godine. Na teritoriji današnje Republike Srbije, ukupno 219.712 žitelja se izjasnilo da govori 'rumunskim' ili 'cincarskim' jezikom, odnosno ukupno 4.57% stanovništva.

Pa da,ti si naveo 1921 godinu,period posle balkanskih ratova.
A ja sam spomenuo da se proces asimilacije u Srbiji sprovodio namerno ili nenamerno uglavnom u periodu odmah posle kraja tih ratova.

Dobro ti kazes da su Vlasi i Rumuni bili vecina u negotinskim kraju i Timoku a danas ih ima puno manje nego prije recimo 100 godina :think:. Nemoguce da je u pitanju pad nataliteta vec nesto drugo.

P.S. slicno se desilo i sa ostalim narodima u Srbiji.

Poslednja izmena:
Pa da,ti si naveo 1921 godinu,period posle balkanskih ratova.
A ja sam spomenuo da se proces asimilacije u Srbiji sprovodio namerno ili nenamerno uglavnom u periodu odmah posle kraja tih ratova.

Balkanski ratovi su vođeni 1912. i 1913. godine. Znaš li ti koliko je razlika između toga i Drugog svjetskog rata. I to pogotovo se ne može zvati 'odmah'.

Nisi to napisao:

Kao što sam spomenuo, u Opštini Kladovo su činili apsolutnu većinu, dok su relativnu činili u još ukupno pet susjednih opština (među njima i u Negotinovoj).

Dobro ti kazes da su Vlasi i Rumuni bili vecina u negotinskim kraju i Timoku a danas ih ima puno manje nego prije recimo 100 godina :think:. Nemoguce da je u pitanju pad nataliteta vec nesto drugo.

Ne prije 100 godina, već i prije 50. Sve je to počelo sa Titom i njegovim srpskim komunistima, koji su pedesetih godina prošlog vijeka radili na teoretskom dokazivanju i forsiranju odvajanja rumunskog stanovništva Negotinske krajine od svojih sunarodnika u Vojvodini (kako su i njihovi, vlaški, pojedinci koji su se istakli u partizanskim borbama u narodnooslobodilačkom ratu uostalom i tražili), potom ukidanju sistema informisanosti na njihovom jeziku i njihovih škola, Bilo je tu i oko popisa stanovništva raznoraznih igrarija. Vrlo je interesantan taj prelaz, sjećam se vrlo dobro izjava pojedinih Vlaha prije nekoliko decenija kako su oni 'isti narod etničkog porijekla sa Dako-rumunima, koji se u Socijalističkoj revoluciji razjedinio i stjekao sopstvenu narodnost', da bi nedugo potom tvrdili da nemaju ništa sa Rumunima i da su im Srbi narod najbliži (komunistička praksa koja je bila primjenjivana i drugdje se i na primjeru Vlaha u istočnoj Srbiji zapaža)

Dakle, iako je asimilacija rumunskog življa bila najintenzivnija od svih manjina u prvoj Jugoslaviji, a to je zato što su sa Srbima bili iste pravoslavne vjeroispovijesti i vjernici Srpske pravoslavne crkve, a takođe i najodanija manjina Beogradu i najbolje integrisana (možda i u dosta iznenađujuće jakom intenzitetu), to nije ništa neobično, a za pravu asimilaciju vlaho-romanskog stanovništva Negotinske krajine je odgovorna Federativna Jugoslavija i Komunistička partija, tako da je spominjanje 1950.-ih godina kao 'nedugo poslije Balkanskih ratova' posve besmisleno.

P.S. slicno se desilo i sa ostalim narodima u Srbiji.

Nije, zato što je slučaj Vlaha u sjeveroistočnoj Srbiji, vrlo uspješnog odvajanja od rumunske nacije uz asimilaciju, unikatan. Ništa slično se nije desilo nijednoj drugoj manjini u Srbiji, izvan prirodnog procesa asimilacije pojedinaca koji je karatkerističan za cijeli svijet.

Poslednja izmena:

Nekoliko puta sam kako u domaćim, tako i u stranim izvorima nailazio upravo na suprotne podatke, slične onima koje je izneo kolega Menjam se, a koji su govorili da su etnički Mađari relativan pojam, i da je tu situacija slična kao kod Bugara - politički i vojno dominantna zajednica nametnula je jezik, ime i organizaciju, s tim što je u slučaju Mađara etničko poreklo znatno raznovrsnije

Na netu sam našao nekoliko etničkih mapa Mađarske do 12. veka, na kojima je ETNIČKI prostor Mađare smešten na jedan omanji prostor oko današnje Budimpešte, ali neću ih postavljati pošto uz njih nisu navedeni ni autori ni izvori iz kojih su preuzete

Poslednja izmena:
Nekoliko puta sam kako u domaćim, tako i u stranim izvorima nailazio upravo na suprotne podatke, slične onima koje je izneo kolega Menjam se, a koji su govorili da su etnički Mađari relativan pojam, i da je tu situacija slična kao kod Bugara - politički i vojno dominantna zajednica nametnula je jezik, ime i organizaciju, s tim što je u slučaju Mađara etničko poreklo znatno raznovrsnije

Ја сам зато и позвао Славена да изнесе податке којима барата, јер према ономе што ја знам, Угарска је била вишенационална краљевина у којој ни на територији данашње Мађарске до Новог века није био искорењен аутохтони словенски елемент.

Прото-Угри су у Европу дошли у 10. веку, у време када су Срби у Војводини већ били 400 година. Тек у 11. веку су освојили територију данашње Војводине, али је до 12. или 13. века власт држала вазална бугарско-српска властела (остатак бугарске владавине), а становништво је било српско. И то српско-православно, и то у већини, што се сведочи у 12. и 13. веку када полако мађарски феудалци почињу да узимају поседе у Војводини и организују је према својим жупама и њиховим извештајима како је већинско становништво "шизматичко" и како су се чинили напори да се то становништво покатоличи.

О словенском, а не мађарском етничком карактеру тог становништва говори и то да су Мађари католичење организовали преко далматинских глагољаша, који су католичанство ширили на словенском језику. У Раном средњем веку нема говора о неком значајнијем етничком мађарском присуству у Војводини, а камоли о већини. У Развијеном имамо извештаје о српском становништву Војводине, преко династичких борби у којима су учествовали српски великаши са подручја Војводине, а у Позном средњем веку, времену Деспотовине, Војводина је етнички српска и око тога нема збора. Етнички српска остаје кроз читав Нови век, преко пада под Турке и ослобођења у 17. и 18. веку и Велике сеобе Срба.

Тек у 18. и 19. веку након аграрних реформи долази до масовне колонизације Војводине Немцима и Мађарима, и два велика исељавања Срба из Војводине за Русију и једне нове Сеобе Срба под Арсенијем 4. Јовановићем. Једино у том периоду, па до 1945. године и нове колонизације Војводине, али махом Словенима, Мађари имају око 20% становништва и то је највећи % у Војводини који су икада имали.

Наравно, узимајући Војводину у целини. Територија на северу Бачке је заиста била већински мађарска, али Војводина у тоталу - колико ја знам, никада.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back