Ko su Akadjani, a ko Kajuni, a ko Kvebecani?

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.271
Bio sam na pijaci juce, i cekam autobus, i pita me jedne baba gde sam kupio praziluk, jer ona nije nasla..i pocnemo da pricamo, i kaze ona dosla joj je cerka iz Kanade, a udata je za Akadjanina ???!!! Pitam ja ko su sada Akadjani, kaze ona to su potomci francuskih kolonista u Kvebeku i dodje autobus i ode baba.
E sada ko su Akadjani, a ko Kajuni, a ko Kvebecani ?
Akadjani su bili francuski kolnisti koji su proterani u Lujzijanu, i postali Kajuni, a Kvebecani su kao potomci francuskih kolonista koji su ostali ?
Isto poreklo ,a tri kao nacije tj tri zastave ? O cemu se ovde radi, verovatno ima neko na forumu ko bi mogao da ramirsi ovaj gordijev cvor ?
:think:

123.jpeg

1234.jpg

1245.jpg
 
Na osnovu ovog kratkog filma koji su snimili sami Kanađani, Akađani su Kanađani koji su potomci prvih francuskih doseljenika u Kanadu i razikuju se od drugih frankofonih stanovnika po tome što su njihovi preci spletom istorijskih okolnosti bili u 18. veku isterani iz Kanade ali im je kasnije dopušteno da se vrate i žive u izolovanim kolonijama.

Kajuni se u filmu ne pominju, po svemu sudeći su potomci proteranih Akađana koji se nisu vratili u Kanadu nego su ostali u Novoj Francuskoj, današnjoj Lujzijani.

Kvebečani (Kebečani, ako sledimo francuski izgovor) su prosto stanvnici Kvebeka, to je goeografska odrednica, i ne moraju biti obavezno frankofoni.
 
Zar Akađani nisu grupa semitskih plemena koja je pod vođstvom Sargona l pokorila Sumerske gradove državice i oformila najjaču političku silu u Mesopotamiji oko 2000 i nešto pne?
Istina, ali ne ova Akadija. Ova Akadija je dobila ime po grčkoj Arkadiji koja se nalazila u antičko vreme na Peleponezu a u srednjem veku je bila sinonim za nevinu čistu neiskvarenu prirodu:

Explorer Giovanni da Verrazzano is credited for originating the designation Acadia on his 16th-century map, where he applied the ancient Greek name "Arcadia" to the entire Atlantic coast north of Virginia.[8] "Arcadia" is derived from the Arcadia district in Greece, which had the extended meanings of "refuge" or "idyllic place". Henry IV of France chartered a colony south of the St. Lawrence River between the 40th and 46th parallels in 1603, and he recognized it as La Cadie.[9] Samuel de Champlain fixed its present orthography with the r omitted, and cartographer William Francis Ganong has shown its gradual progress northeastwards to its resting place in the Atlantic provinces of Canada.

https://en.wikipedia.org/wiki/Acadia
 

Back
Top