Ko, kada, kako, gde....

Trazili da detaljno ispisem u formi 80 pitanje 45,pa cak i po regionu.Ko da sjeti kad je isao okolo u ovih 10 godina,Ja ne racunam odlaske u zemlje regiona u inostranstvo,ali oni racunaju.

Da li su ti trazili da dokazujes tvrde iz forme 80, molim te, bitno je?

Dakle, da li moras da dokazujes to sto si napisala gde si zivela poslednjih 10 godina i gde si putovala ili samo da napises u formi?

Da vam se pozalim malo,

Kada sam prelomio da pocnem da se lomatam za AU i kada sam saopstio to blizim prijateljima, mogu vam reci da nisam bas zadovoljan podrskom koju sam dobio, dal se jos nekom to desavalo. Razgovor ide ovako :
JA : Resio sam da pokusam da emigriram u AU,
XXX: Sta ces tamo,daleko je, skupo da odes, ne mozes da izadjes iz zemlje 4 godine, bacice te negde u pustinju da zivis...
JA : Koliko budala ima na ovaj svet ili sam ja jedna najveca...

Sad da vas pitam jos nesto, dal ima neke veze ako imas kredit u banci... Posto planiram da uzmem kredit negde oko 3000evra kako bih nadomestio deo novca koji mi nedostaje?

Standardne price, podrska nigde, samo oddrska :-). Navikni se na to odmah. Ja sam posle nekog vremena samo cutao dok nisu svi zaboravili da cekam vizu i kad bih ponovo radio ne bih nikom ni rekao sta radim. Krediti nisu bili problem.

Standardne price, podrska nigde, samo oddrska :-). Navikni se na to odmah. Ja sam posle nekog vremena samo cutao dok nisu svi zaboravili da cekam vizu i kad bih ponovo radio ne bih nikom ni rekao sta radim. Krediti nisu bili problem.

Da, ljudi, zaboravite podrsku i gde ce prijatelji i rodjaci da vas ugodno maze po ramenu i guraju vam suzna lica u narucje :) Naviknite se na sabotazu, pakosne komentare i odmaganje. Takodje na odbijanje pomoci cak iako je nesto minimalno i na proseravanje narodski receno. Sve im nesto smeta, sve zabrinuti, a ne smeta im da sede u djubre do guse da rade za 200 e na crno i da disu i piju zagadjenje...

Trebalo mi nedelju dana da iskasljem onu prasinu i zagadljenje iz Srbije. Znaci batalite druge, ako idete idete zbog sebe i to je vasa stvar. Ako sad to trazis odobrenje u drugima i dal to njima dobro onda ti nesto fali, a bez toga nikad neces da imas kompletnu oformljenu licnost i porodicu i zivot generalno. Ko pomogne svaka cast, mada malo teze, ali drzite svoj pravac to vam je moj savet.

Oni da pametni ne bi sedeli u onoj post komunistickoj -krimi-olupini; i jos da i imaju neki jak licni razlog i dalje ce da probaju da te uvuku u svoj trip iako tebi to licno ne odgovara. Eto, kao dopuna na ovo sto je Tree rekao. :D

Poslednja izmena:
E, ste razmisljali vi u Rockdale da podignete spomenik Rokiju Balboi kao ovi u Zitistu?
11balkans600_dan_bilefsky.jpg

Da vam se pozalim malo,

Kada sam prelomio da pocnem da se lomatam za AU i kada sam saopstio to blizim prijateljima, mogu vam reci da nisam bas zadovoljan podrskom koju sam dobio, dal se jos nekom to desavalo.

Da, to je izgleda uobičajeno. Kod nekih je zavist, kod nekih je iskrena žal što nećeš moći da budeš sa njima kad god hoćeš. Ja svima kažem da ću pomoći bilo kome ko takođe želi da se doseli.

Sta ces tamo,daleko je

To svima najviše bode oči. Što je najbolje, ljudi s kojima se viđam dva puta godišnje mi kažu: "pa sad ćemo se viđati najviše jednom u godinu dana". Kao da ljudi koji odu u Evropu i tamo nešto ozbiljno rade dolaze ovde svaki vikend...

Ulaganje u sebe je najbolje ulaganje.

ne mozes da izadjes iz zemlje 4 godine

Apsolutno netačno. Sa permanent resident statusom možeš da budeš van Australije koliko hoćeš. Uslov za državljanstvo je da možeš da budeš van Australije samo nekoliko meseci u poslednjih nekoliko godina ( ne mogu da se setim tačne brojke, ima negde na forumu ), ali ako ideš tamo, ideš da živiš i radiš. A i ne moraš da uzmeš državljanstvo. Ako hoćeš da budeš u Srbiji, onda nemoj ni da ulaziš u proces.

bacice te negde u pustinju da zivis...

Takođe netačno. Niko te ni na šta ne može naterati. To je kanadski sistem naseljavanja pustara, koji u Australiji ne postoji. Čak i regionalne vize samo ne dozvoljavaju doseljavanje u najveće gradove, ali je daleko od toga da te primoravaju da živiš u pustinji. Sem ako je Adelaida za nekog pustinja.

Ima još glupih argumenata tipa "mnogo se radi", "velike su vrućine" i onaj već komentarisani "ima puno opasnih životinja". Sve u svemu, poslušaj Battlecat-a :).

Poslednja izmena:
ljudi, zaboravite podrsku i gde ce prijatelji i rodjaci da vas ugodno maze po ramenu i guraju vam suzna lica u narucje :) Naviknite se na sabotazu, pakosne komentare i odmaganje. Takodje na odbijanje pomoci cak iako je nesto minimalno i na proseravanje narodski receno. Sve im nesto smeta, sve zabrinuti, a ne smeta im da sede u djubre do guse da rade za 200 e na crno i da disu i piju zagadjenje...

Trebalo mi nedelju dana da iskasljem onu prasinu i zagadljenje iz Srbije. Znaci batalite druge, ako idete idete zbog sebe i to je vasa stvar. Ako sad to trazis odobrenje u drugima i dal to njima dobro onda ti nesto fali, a bez toga nikad neces da imas kompletnu oformljenu licnost i porodicu i zivot generalno. Ko pomogne svaka cast, mada malo teze, ali drzite svoj pravac to vam je moj savet.

Oni da pametni ne bi sedeli u onoj post komunistickoj -krimi-olupini; i jos da i imaju neki jak licni razlog i dalje ce da probaju da te uvuku u svoj trip iako tebi to licno ne odgovara.

Completely agree ;).

Idem za Melburn.
Inace, iako sam ranije dobila sponsorship, odlucila sam se da cekam promnu sistema 1. jula, i aplicirala za 190 vizu.Nisam bila pozvana u prvom krugu, ali vec u drugom jesam.Verovatno bi bilo i ranije da sam podnela za 176 vizu, ali ok, ovo je bila moja odluka.Inace, kad se sabere guzve oko promene sistema, moj problem sa lekarskim , viza bi bila verovatno i brze, ali mislim da onaj ko podnosi sad, kad je vec sistem malo uhodan, nece cekati ni tri meseca od momenta uplate za vizu, ako su lepo dokumenti sredjeni. Posto vidim da neki imaju nedoumica oko placanja, samo da dodam da sam ja platila Intezinom Onlajn karticom, celu sumu, uplata prosla bez problema, i za tri dana stigla "priznanica".Uglavnom to je to, evo sad citam "uputstva" sto su poslali, kad su mi se malo osecanja smirila :))

Pozdrav svima. Pročitao sam da je pre podnošenja zahteva tj. EOI na: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ potrebno odraditi IELTS test sa najmanje 6 po svakom delu a naravno poželjno je da je ocena zbog bodovanja što viša i da se dobije nostrifikacija diploma i radnog iskustva od odgovarajuće institucije u Australiji. Da li je tačno to što sam naveo? Koliko se čeka od trenutka podnošenja zahteva EOI na: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ pa do poziva za slanje dokumentacije? Vidim da posle poziva za slanje dokumenata procedura traje do 12 maseci za 189 vizu.

Hvala na odgovoru i svako dobro.

U Australiji se u pustinjama najbolje zaradjuje. Kad bih mogao da se docepam jedne od pustinja na Fly-In-Fly-Out na godinicu bar ili dve, brzo bih zavrsio stambeno pitanje ovde ;-)
A sto se tice Milovane "glupih argumenata" seti me da te pitam kad dodjes kome si to reko da je glup :hahaha: Kad osetis koliko se radi koliko je vrucina i kako je kad ti padne nesto otrovno na glavu sa strehe :kafa:

Mada i ne mora bas nesto se radi.... a i vrucina tu i tamo...... a i kad ujede, umre se retko......

To kako kapitalizam "radi" u odnosu na umrli komunizam, cek sta sam ono poceo....

Teo sam bre reci Battlecat, promenio si staniste, tako da se ne pitas vise za spomenik ;). Rockdale bi bio perfect za Rokija...
Izvinjavam se unapred za ovaj post, evo sledeci ce biti pozitivan, obecavam

A sto se tice Milovane "glupih argumenata" seti me da te pitam kad dodjes kome si to reko da je glup :hahaha: Kad osetis koliko se radi koliko je vrucina i kako je kad ti padne nesto otrovno na glavu sa strehe :kafa:

Ja u Srbiji radim makar 54 sata nedeljno i ne znam nikog ko je otišao ni u Australiju ni u neku drugu razvijenu zemlju i radi toliko ( legalno, ne na crno ). 100% sam siguran da bih u Australiji radio kraće, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što ne bi hteli da me plaćaju za preko 40 sati.

I ovde su dva meseca godišnje temperature između 30 i 40, ali su zato u druga dva meseca između 0 i -10, što meni lično mnogo više smeta... Znaš li ti kolike su ovde hladnoće ;) ?

U Beogradu mi je sa strehe pao crep na glavu pre par godina, pa se može reći da ni ovde nije baš bezazleno :D. Reci svojim prijateljima iz Australije koji dolaze ovde da se klone starih zgrada kad duva košava :).

Poslednja izmena:
Ja u Srbiji radim makar 54 sata nedeljno i ne znam nikog ko je otišao ni u Australiju ni u neku drugu razvijenu zemlju i radi toliko ( legalno, ne na crno ). 100% sam siguran da bih u Australiji radio kraće, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što ne bi hteli da me plaćaju za preko 40 sati.

Miroslave dal mi verujes da nedeljno radim 58 sati kao konj ( da izvinu zivotinje ) bre i sve im malo. Prekovremeno mi dinar ne placaju, slobodne dane imam NIKAD. Da placaju PZS ok, a jos kada bi ti rekao da imam platu 38 000 sa sve toplim obrokom i prevozom onda ti je sve jasno kao dan. E zato idem u AU i otici cu makar crko. Zato sto ovi slepci ovde ne cene pamet.

Pročitao sam da je pre podnošenja zahteva tj. EOI na: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ potrebno odraditi IELTS test sa najmanje 6 po svakom delu a naravno poželjno je da je ocena zbog bodovanja što viša i da se dobije nostrifikacija diploma i radnog iskustva od odgovarajuće institucije u Australiji. Da li je tačno to što sam naveo?

Da.

Koliko se čeka od trenutka podnošenja zahteva EOI na: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ pa do poziva za slanje dokumentacije?

Zavisi od broja poena. Što više poena, manje čekanje.

Miroslave dal mi verujes da nedeljno radim 58 sati kao konj ( da izvinu zivotinje ) bre i sve im malo. Prekovremeno mi dinar ne placaju, slobodne dane imam NIKAD. Da placaju PZS ok, a jos kada bi ti rekao da imam platu 38 000 sa sve toplim obrokom i prevozom onda ti je sve jasno kao dan. E zato idem u AU i otici cu makar crko. Zato sto ovi slepci ovde ne cene pamet.

Verujem, jer znam mnoge koji imaju rade preko 40 sati. Za platu me ne čudi. Državi u kojoj skoro da ne postoji industrija i nisu potrebni mašinski inženjeri. Ionako 50% mojih kolega radi u prodaji...

Btw, za odlazak u inostranstvo ti je dobro radno iskustvo mnogo bitnije od plate.

Poslednja izmena:

I ovde su dva meseca godišnje temperature između 30 i 40, ali su zato u druga dva meseca između 0 i -10, što meni lično mnogo više smeta... Znaš li ti kolike su ovde hladnoće ;) ?

U Beogradu mi je sa strehe pao crep na glavu pre par godina, pa se može reći da ni ovde nije baš bezazleno :D. Reci svojim prijateljima iz Australije koji dolaze ovde da se klone starih zgrada kad duva košava :).

:mrgreen: Hehe zaboravio sam na beogradske fasade, hajde da mi nadjete jos sta sam zaboravio da mi popravite raspolozenje. Upoznao sam dosta ljudi koji rade 50 sati nedeljno ovde i vise, plus radili bi i jos kad bi im dali. I zamisli ja ne hteo da radim toliko i sad me niko ne voli, nisam isti ebiga. A sad da se ne ljutnu inzenjeri, nemoj da ulazimo u to koliko od tog vremena provedenog na poslu ima stvarno sati provedenog u korisnom postenom umnom i fizickom radu
mrgreen.gif
.

Nego daj da se ne zezamo vise, da pricamo nesto ozbiljno. Mada i zezanje mi dobro dodje. :mazi:

U Australiji se u pustinjama najbolje zaradjuje. Kad bih mogao da se docepam jedne od pustinja na Fly-In-Fly-Out na godinicu bar ili dve, brzo bih zavrsio stambeno pitanje ovde ;-)

Mada i ne mora bas nesto se radi.... a i vrucina tu i tamo...... a i kad ujede, umre se retko......

To kako kapitalizam "radi" u odnosu na umrli komunizam, cek sta sam ono poceo....

Teo sam bre reci Battlecat, promenio si staniste, tako da se ne pitas vise za spomenik ;). Rockdale bi bio perfect za Rokija...
Izvinjavam se unapred za ovaj post, evo sledeci ce biti pozitivan, obecavam

Pa i dalje sam u Rockdale samo je area Bexley, nekako mi draze to ime :D Samo, nemoj da plasis ljude ovde sa tim otrovima i to. Evo ja i malo vise iskreno nego sto treba pokusavam da im docaram kontrast i pruzim bar neku podrsku. :)

Pretpostavljao sam da je odnos Roki - Rockdale, al malo sira tema pa reko ...

:D Samo, nemoj da plasis ljude ovde sa tim otrovima i to. .

Sta ja da im radim ako su pudljivi. :deda: Mozda neko od njih nema rodjake ovde, pa ce morati da iznajmi kucu kad dodje, pa im uvale agenti neko djubre ko sto inace uvaljuju novima, sad ti kazi, da ta kuca nece biti puna paukova? Mislim mogu ja da precutim sve to ako vam je lakse svima... :grudvanje3: Nego, ima li one-two bedroom unit u tvom kraju za 300$ pw?

Upoznao sam dosta ljudi koji rade 50 sati nedeljno ovde i vise, plus radili bi i jos kad bi im dali. I zamisli ja ne hteo da radim toliko i sad me niko ne voli, nisam isti ebiga. A sad da se ne ljutnu inzenjeri, nemoj da ulazimo u to koliko od tog vremena provedenog na poslu ima stvarno sati provedenog u korisnom postenom umnom i fizickom radu

Nema ljutnje, evo moje situacije: u 51 od 52 nedelje u godini ja sav svoj posao smestim u 40 sati nedeljno, ali mi firmu vode ljudi kojima je firma draza od licnog zivota, pa razvlace posao sto vise mogu, da bi sto kasnije dosli kuci i stoga i ja moram tamo da sedim koliko sedim. Zato i imam vremena da delim raznorazne savete po forumima :D. Zbog takvog ponasanja prema zaposlenima i drugih zaostalih mozgova koji ovde gospodare i odlazim odavde. Ja nisam lenj i svoje relativno brzo zavrsim, ali radim da bih ziveo, a ne zivim da bih radio.

Licno znam coveka koji radi 5x10 sati nedeljno u Australiji, ali to radi na svoju ruku, kako bi se dokazao i vise zaradio. I za razliku od mene, ne radi subotom. O razlici u nacinu dobijanja i koriscenja godisnjeg odmora i bolovanja da ne pricam. Ili da te podsecam ;) ?

Nema ljutnje, evo moje situacije: u 51 od 52 nedelje u godini ja sav svoj posao smestim u 40 sati nedeljno, ali mi firmu vode ljudi kojima je firma draza od licnog zivota, pa razvlace posao sto vise mogu, da bi sto kasnije dosli kuci i stoga i ja moram tamo da sedim koliko sedim. Zato i imam vremena da delim raznorazne savete po forumima :D. Zbog takvog ponasanja prema zaposlenima i drugih zaostalih mozgova koji ovde gospodare i odlazim odavde. Ja nisam lenj i svoje relativno brzo zavrsim, ali radim da bih ziveo, a ne zivim da bih radio.

Licno znam coveka koji radi 5x10 sati nedeljno u Australiji, ali to radi na svoju ruku, kako bi se dokazao i vise zaradio. I za razliku od mene, ne radi subotom. O razlici u nacinu dobijanja i koriscenja godisnjeg odmora i bolovanja da ne pricam. Ili da te podsecam ;) ?

Moja situacija je sledeca, mlad,perspektivan,ima licnu odgovornost i izvoli kljuceve u ruke od firme i cepaj. A sto mi za zamenike postavili 3 retardirana klonfera nikom nista. Dok se ja ubijam od posla i radim sto rece Miroslav 5x10 i subotom 8h oni lade... Razlika u plati je 2000 dinara i sto oni odrade 8h i odu kuci a ja ostajem da zavrsim njihov posao.Na internet ne mogu da svrljam jer smo umrezeni i kontrolisani od strane administratora pa mislim ste koji idiotizam..Godisnji i odmor je misaona imenica a kada treba da ispunis zakonski rok onda ti pisu da si na odmoru ali radis normalno.
U Au imam da radim i nedeljom ali barem znas za sta radis.

Dobro je narode, ako ne lazete (citaj: preterujete) vise od 30% u ovim navodima :zelenko2: vi ste pravi materijal za Australiju. (Ovo kazem jer svako prica za sebe da radi najvise a ostali pojma nemaju, a najglasniji su bas neradnici :zelenko: ) Ako bih uspeo da saberem sve ukupno, glad za zivotom je najbolje gorivo za ovu pricu, plus tona pozitivne energije da vozi ka cilju i pobije sve negativno sto usput moze da se desi. Nazalost, glad za zivotom ako se ne kontrolise, u ljudima preraste u druge vrste gladi i onda postanu grabljivci...
Inace, gle iznenadjenja, i ovi ovde odugovlace u radnom vremenu da bi ostali prekovremeno da zavrse isti posao a dobiju jos sati, a ako se prekovremeno ne placa, onda svoju energiju trose da dokazu da je posla previse i da taj visak treba nego drugi da uradi.

Sta ja da im radim ako su pudljivi. :deda: Mozda neko od njih nema rodjake ovde, pa ce morati da iznajmi kucu kad dodje, pa im uvale agenti neko djubre ko sto inace uvaljuju novima, sad ti kazi, da ta kuca nece biti puna paukova? Mislim mogu ja da precutim sve to ako vam je lakse svima... :grudvanje3: Nego, ima li one-two bedroom unit u tvom kraju za 300$ pw?

No way !!! Nema ispod 400$ ( da je prikladan za zivot ). :D

Svako ide da vidi unapred stan, ne mogu da uvale jer si ti taj koji bira. Ne mogu cak ni da ti izdaju stan bez prethodne inspekcije. Ukoliko vidis neku bubu ili pauka imas pravo da zahtevas pest control koji gazda (land lord) je u obavezi da plati. :)

Ne znam kako ide za working visa, ali ne sumnjam da mozes da vidis unapred svoj smestaj ili prijavis ako nesto nije u redu. Na kraju krajeva posle par dana mozes i da promenis lokaciju. Da nadjes sta ti se svidja. :)

Poslednja izmena:

Back