Ko, kada, kako, gde....

Nego, zanemarivsi paukove, muve su ovde tek nenormalne, ne znam sto niko njih ne pominje :eek:

U jjbt ti ko' kad si u Afriku otiso'... :P Mozda u Melbourne ima to toliko, ti spajderi i muve, ja stvarno u Sydney nisam to video nigde. Imam par prijatelja u Melbourne i stvarno nisam cuo. Mozda je u tom delu gde si ti taj problem izrazen ...

Jedino sta me malo iznenadilo su neke ogromne bubasvabe, ali one zive samo napolju na otvorenom tako da ih sreces uvece kad izadjes. Jednu sam evo bez zajebancije video kao mis velicine ( prvo sam pomislio i da jeste kad sam video da se nesto mrda na momenat ) kako pretrcava trotoar do neke garaze :D Ostale su onako velike ali nisu toliko, mada grozno izgledaju :)

Joooj sto cu s tobom :andjeo: andjele, kako je sve lepo kad ti ispricas...:rumenko: Ovo si napisao ko sa agencijeskog flajera, sve lepo na papiru a u praksi - namirisali su da si nov, nemas preporuke, nemas adresu, nemas prethodno stanovanje u Australiji... i najverovatnije nemas posao i dovoljno novca da bi znao koliko mozes da priustis da placas gajbu na godinu dana. Tako da te ceka ipak ono sto sam ja rekao, a sva ova prava sto si ti dodao, imas na papiru, samo nemas kad da ih iskoristis, zasto, jer za svaku pristojnu gajbu koja vredi pare koje traze, dodje bar 15 ljudi na inspekciju i 14 aplicira istog dana, bar 10 ima bolje reference ot tebe...
tongue2.gif
Bas ovako ti se smeskaju u facu. Nema boga da imam vremena da prepricavam dozivljaje trazenja stana, ali bilo bi zanimljivo garantujem :p. Koliko sam samo vremena izgubio, ne mos da vidis da li je prljavo na slikama, moras na lice mesta... a tamo... joj. Kad dodjes do toga da znas koliko zaradjujes, koliko mozes i sta hoces, onda moze tvoja prica da pocne :)

Nemoj se ljutis sto ja tako prisno s tobom, nema lose namere :)

Je li ti to od skupljih ili od jeftinijih ili od srednjih krajeva? Znam da mogu i sam da istrazim to, ali ako si vec raspolozen za pricu :)

U jjbt ti ko' kad si u Afriku otiso'... :P Mozda u Melbourne ima to toliko, ti spajderi i muve, ja stvarno u Sydney nisam to video nigde. Imam par prijatelja u Melbourne i stvarno nisam cuo. Mozda je u tom delu gde si ti taj problem izrazen ...

Jedino sta me malo iznenadilo su neke ogromne bubasvabe, ali one zive samo napolju na otvorenom tako da ih sreces uvece kad izadjes. Jednu sam evo bez zajebancije video kao mis velicine ( prvo sam pomislio i da jeste kad sam video da se nesto mrda na momenat ) kako pretrcava trotoar do neke garaze :D Ostale su onako velike ali nisu toliko, mada grozno izgledaju :)

E ovo nisam video odmah, otislo na 17. stranu. Izgleda po svemu sudeci da imam preizrazen "great attention to detail", sto traze po ovim oglasima za posao, ali ga svi i stavljaju u rezime, pa kako onda da dokazem da je moj veci? z:shock: A vase bubasvabe nisam video jos, sto je dobro, i ja nesto da ne vidim. Ali vagam da predjem u Sidnej, pa ako nemate muve, mozda prihvatim bubasvabe. :)

Dobro je narode, ako ne lazete (citaj: preterujete) vise od 30% u ovim navodima :zelenko2: vi ste pravi materijal za Australiju.(Ovo kazem jer svako prica za sebe da radi najvise a ostali pojma nemaju, a najglasniji su bas neradnici :zelenko: ) Ako bih uspeo da saberem sve ukupno, glad za zivotom je najbolje gorivo za ovu pricu, plus tona pozitivne energije da vozi ka cilju i pobije sve negativno sto usput moze da se desi. Nazalost, glad za zivotom ako se ne kontrolise, u ljudima preraste u druge vrste gladi i onda postanu grabljivci...
Inace, gle iznenadjenja, i ovi ovde odugovlace u radnom vremenu da bi ostali prekovremeno da zavrse isti posao a dobiju jos sati, a ako se prekovremeno ne placa, onda svoju energiju trose da dokazu da je posla previse i da taj visak treba nego drugi da uradi.

Da sam hteo da lažem, rekao bih da radim svih 54 sata :D. To što se radno vreme modelira prema ljudima koji na digitronu izračunaju nešto, pa ukucavaju u Excel, ištampaju dokument, pa ga skeniraju da bi poslali mail-om, USB-ovima prebacuju fajlove sa kompjutera na kompjuter umesto preko mreže, pola radnog dana preturaju po ištampanim papirima umesto da upotrebe jedno CTRL + F i sl. nije moj problem. Neka oni dođu u subotu i sve to rade, a ja ću to vreme da provodim sa porodicom umesto na internetu...

Neću da trpim ovaj devetnestovekovni kapitalizam. Nisam iskusio kako je u Australiji, ali prema mom malom iskustvu iz Evrope i prema pričama Australijanaca, ovo je ovde kameno doba radnih odnosa.

Nego, zanemarivsi paukove, muve su ovde tek nenormalne, ne znam sto niko njih ne pominje :eek:

Možda si se ti samo previše razmazio u Pančevu, gde je čovek pobio skoro sav ostali živi svet :D. Jurimo i mi muve, pčele i ose po kancelariji s vremena na vreme.

Na internet ne mogu da svrljam jer smo umrezeni i kontrolisani od strane administratora pa mislim ste koji idiotizam.

Ja sam i administrator, u koju god firmu da odem, tako da... :D. Ali ne branim ljudima da idu na internet, dok god odrade šta imaju.

Nemoj se ljutis sto ja tako prisno s tobom, nema lose namere :)

Je li ti to od skupljih ili od jeftinijih ili od srednjih krajeva? Znam da mogu i sam da istrazim to, ali ako si vec raspolozen za pricu :)

Slobodno, drugarska komunikacija je uvek dobra :) Pogotovu ako jos i pomognes nekome. :D

Ovo je jedan od srednjih krajeva do srednje skupljih. Do centra ti treba 15 min vozom ( Central station, Town Hall ), kolima zavisi od saobracaja, ali prilicno brzo. Imas jeftinije ovamo Liverpool do Blacktown, sad zavisi od posla kako bi ti trebalo.

Za stan ovo sto si rekao je vrlo moguc scenario pod tim okolnostima. Pogotovu bez stalnog prihoda i bez dovoljnog dzeparca. Inace sto se prava tice, ovde je to jako izrazeno i land lord i agencija mogu da budu u ozbiljnoj nevolji ako to ne ispune. Pogotovu za pest control i za neljudske uslove.

Poslednja izmena:
Dobro je narode, ako ne lazete (citaj: preterujete) vise od 30% u ovim navodima :zelenko2: vi ste pravi materijal za Australiju. (Ovo kazem jer svako prica za sebe da radi najvise a ostali pojma nemaju, a najglasniji su bas neradnici :zelenko: ) Ako bih uspeo da saberem sve ukupno, glad za zivotom je najbolje gorivo za ovu pricu, plus tona pozitivne energije da vozi ka cilju i pobije sve negativno sto usput moze da se desi. Nazalost, glad za zivotom ako se ne kontrolise, u ljudima preraste u druge vrste gladi i onda postanu grabljivci...
Inace, gle iznenadjenja, i ovi ovde odugovlace u radnom vremenu da bi ostali prekovremeno da zavrse isti posao a dobiju jos sati, a ako se prekovremeno ne placa, onda svoju energiju trose da dokazu da je posla previse i da taj visak treba nego drugi da uradi.

Da ti objasnim kako to sve funkcionise , dal si cuo za grad Majdanpek ( istocna srbija ) u kome rade svega nekoliko privatnih a ostale su drzavne firme. Udaljeni smo 200km od Beograda 250 od Nisa.,ima 4 kafica, Pozoriste i Bioskop su misaone imenice, narkomanija koliko hoces i kada hoces. Grad drze nekoliko lokalnih bandita i to je to. Sve se vidi sve se zna niko nikog ne napada.
Eto sticajem okolnosti ja radim u jednoj takvoj privatnoj firmi gde su gazde Rusi. Zaduzen sam za jedan sektor kontrole ali mi vecu stetu prave ta tri klonfera o kome sam pisao vec jednom ( zato sto moram da radim iza njih ) jer ako nesto promakne u dokumentaciji mene ribaju.
Glad za zivotom lepo napisano, ja samo trazim normalno da zivim. Da ne moram da se brinem kako cu na kraju meseca kada stignu racuni a radio sam prekovremeno minimum 50 sati a nisu mi platili ni dinar. Sto se tice pohlepe takve ljude ne cenim i snjima nemam nikakve veze trudim se da ih izbegavam u sirokom luku. Ja sam covek kome ne treba mnogo da bi bio zadovoljan.
Srbiju kao zemlju ne mogu da razumem i ne zelim da se time opterecujem ali reci cu vam da mi nije nista donela a dal mi je uzela?!?
Bitno je verovati u svoje ciljeve.

Ljudi, vi tako kulturno odgovarate na sve postove, a ja moram da priznam da ne znam tacno ni ko je ko ko sta radi ni dokle je stigao... malo ste i sami krivi, zakomplikovali ste teme malo ;) pa puno ima za pretragu... Izgleda da sam ija doprineo malo haosu, ovo bi trebalo bas da bude tema na kojoj pise sve ko je ko...
Uglavnom, sad kad smo malo se ispricali, mislim da ste svi vidjeni za Australiju, pa dobrodosli, kad god stigli :)

Pogotovo ovaj sto radi za Ruse, kakvi bre Rusi covece, to sve mafija... ;) Nego mozes li ti sa svojom skolom na skill recognition?

Ej Battlecat, a jel ti to znas ili mislis da je tako jer si procitao negdje?

Znam, naravno. Trenutno i sam prolazim kroz to iskustvo dok ne kupimo kucu. Ja ne znam gde vi i sa kim ste imali ta iskustva, ali prava naravno da postoje i da se uveliko postuju. Cak izlaze u susret i izvan puke obaveze bas stvarno prijateljski.

Ovaj nas agent, ova zena, ce pogine za nas cini mi se kad bi joj rekli :P :D ... LOL

Poslednja izmena:
Znam, naravno. Trenutno i sam prolazim kroz to iskustvo dok ne kupimo kucu. Ja ne znam gde vi i sa kim ste imali ta iskustva, ali prava naravno da postoje i da se uveliko postuju. Cak izlaze u susret i izvan puke obaveze bas stvarno prijateljski.

Ovaj nas agent, ova zena, ce pogine za nas cini mi se kad bi joj rekli :P :D ... LOL

Prava postoje i postuju se samo kad druga strana ima vrlo konkretan interes da ih ispostuje, kao sto u tvom slucaju agent ima interes da ti uvali nekretninu i uzme proviziju. Medjutim ti kazes da "Inace sto se prava tice, ovde je to jako izrazeno" - ne znam sta mislis pod "izrazeno", a onda kazes "i land lord i agencija mogu da budu u ozbiljnoj nevolji ako to ne ispune" - jel znas u kakvoj nevolji mogu da budu?

Ja imam licno iskustvo sa:

1. the Office of the Privacy Commissioner/the Office of the Australian Information Commissioner - 1 zalba bezuspjesna (Radi se o tome da je privatna firma proslijedila moj zdravstveni karton "privatnoj policiji" bez ikakvog razloga. Da, ovde postoji privatna policija, i to znaju u ovoj "public" policiji. Ja to prijavim u policiju, a oni mi kazu moras da vidis sa agencijom za "privacy protection". Oni su me zamajavali 3 mjeseca, i na kraju rekli da nisu nadlezni. :) Inace u Ozu nema zakona koji sankcionise narusavanje privatnosti ili zloupotrebu licnih info, samo nekakav dokument (The Privacy Act) koji definise pozeljno ponasanje, sa nadom da ce firme to postovati iz licnog interesa.
2. ACCC - 1 prijava (Prijavio Sony Centre u Melburnu da ilegalno trguje kao Sony a nije Sony, tj. nema nikakve veze sa Sony Australija. Prijavio prije 2 mjeseca, prosle sedmice poslao email da mi jave sta se desava. Levati su mi prodali uredjaj i garanciju kao Sony, a kad je doslo do problema, onda kazu "pa znas mi zapravo nismo Sony". Ja kontaktiram Sony, a oni kazu "pa ti ljudi su no-name (Sony Centre???) shop i nemaju nikakve veze sa nama". Inace web site-ovi obje ove firme (Sony Centre i Sony Australia) izgledaju skoro identicno i registrovao ih je isti lik i kontakt detalji za web site i domain name su isti, ali je ABN razlicit.)
3. CAV (Consumer Affairs Victoria) - inace ovi su nadlezni i za stanovanje, trgovinu nekretninanama i rentanje. 3 prijave:
a) Sony Centre mi je prodao blu-ray teatar sa 5 godina garancije. Uredjaj se pokvario poslije 3 godine i sad nece da ga poprave. Ja ih prijavim CAV-u, a lik iz CAV-a ih nazove, ovi mu smuljaju nesto, on mene nazove i kaze "Ma najbolje da ti to popravis sam i platis za popravku, ja stvarno ne znam kako da ih natjeram da ispostuju ugovor.". Nakon skoro 4 mjeseca, uredjaj je jos uvijek u nekom no-name servisu na "popravci".
b) Shaver Shop mi proda nov Whal kliper za 150 dolara. Ja dodjem kuci, otvorim kutiju, kad ono kliper nije nov. Odem nazad u shop i zamjenim. Ljudi u shopu kao nije im jasno sta hocu, kazu "pa sve je u redu sa kliperom, samo je koristen za izlog". Ja ih prijavim u CAV, a ovi mi kazu "ma znas tesko sad to dokazivati jer nemas original kliper". Onda im ja kazem, pa ok sad cu ih prijavit ACCC jer prodaju polovnu robu kao novu, a ovi kazu "pa dobro eto mozemo ih i mi kontaktirati i prekoriti, ali ne mozemo nista vise".
3) Mountfords mi proda cipele sa greskom za 160 dolara. Ja odem da zamjenim, kaze mi seljancura koja radi tamo "ne mogu ti ja to zamjenit, moramo da ti uzmemo cipele na neodredjeno vrijeme da istrazimo problem." Ja kazem, pa ok onda hocu da mi refundirate,pa istrazujte kolko hocete, a ona kaze e pa ne moze to tako. Ja ih prijavim CAV-u, a ovi mi kazu "pa znas imaju oni pravo na to". Kad procitas CAV web site (a ja sam imao Cyberlaw na faxu i mjesec dana smo bistrili "famozni consumer protection") stvari izgledaju sasvim drugacije.

Dok je tvoja interakcija sa trgovcima ogranicena na agenta koji ima interes da zakljuci ugovor s tobom, i tvoje iskustvo ce biti pozitivno. Ako ti se ikad desi da poganjas svoja prava u Ozu, brzo ces shvatiti da je sve to samo mrtvo slovo na papiru.

Poslednja izmena:
Imao sam i zanimljivo iskustvo sa Australia Post, ali tada nisam znao za ove "korisne" agencije za zastitu gradjana i potrosaca.

1. Izgubili mi knjigu koja je poslana iz Bgd. Kniiga se vratila i posiljalac je morao ponovo da posalje. Drugi put je stigla.
2. Zagubili mi paket knjiga vrijedan 250 dolara narucen sa Amazona. Paket UPS predao AU Post uredno i na vrijeme (10-tak dana), a ovi nemaju pojma gdje je. Nakon 4 sedmice Amazon mi refundira postarinu, eto kao da mi ublazi patnje. Onda me zamole da sacekam jos 2 sedmice i ako nista da mi refundiraju sve ili posalju novi paket. Nakon jos 1 sedmicu paket se misteriozno pajavio. Dokumentacija potvrdjuje da je paket primljen prije mjesec i po.
3. Bukvalno mi ukrali 2 RAM modula za laptop koje sam prodao na eBay-u nekom liku iz NSW-a. Trebalo mi je 4 sedmice da dobijem paket nazad. Customer Support osoba iz Au Post mi se klela da je paket isporucen i da me kupac laze da ga nije dobio. Cak mi je rekla i da je vidjela potpisan papir o primopredaji, posto je paket bio registrovan. Kad su paket pronasli i vratili nazad, pitam ja likove u posti kome da prijavim ove iz Customer Support sto su me lagali, a oni kazu "ma ne znamo mi nista, zao nam je". Da paket nije bio registrovan, ne bi ga vise nikad ni vidio.

Do Oza nikad nisam imao problema sa posiljkama, bez obzira odakle bile i koliko vrijedile. Pa onda razna iskustva sa bankama, cekas karticu 2 mjeseca i u medjuvremenu dobijes pismo "zao nam je sto ste izgubili vasu kreditnu karticu", ili narucis Visa, a oni kao greskom posalju American Express i onda se i ne izvinu. Imas prava kao sto imas i slobodu govora, jedino sto ne mozes nista da uradis sa tim pravima.

Ili kupim laptop od Dell-a i oni mi posalju pokvarenu masinu, 1 video kartica je bila pokvarena. Ja ih kontaktiram, ljudi kazu nema problema poslacemo servisera. Ja kazem kakvog servisera, hocu nov laptop necu da mi popravljate laptop koji nisam nikad koristio. Kaze lik, uzmi il ostavi, that's our way. Nakon nekoliko poziva, manager mi objasni da je najbolje da trazim refund jer Dell prodaje laptope za koje nisu u mogucnosti da napisu drajvere (zato su i prestali da ih prave i kupili Alienware), tako da ako zadrzim komp vjerovatno cu imati problema sa video kartama. U pitanju su bile nVidia 8800 gtx dual SLI (2 kartice koje rade simultano i trebaju posebne drajvere za tu svrhu). Na kraju sam pristao da mi poprave nov laptop, a tudje drajvere skidao sa net-a. Kartice su crkle nakon 2 godine, bas kad je i garancija istekla. Ali to se desilo zbog neke greske u hardware-u i Ameri su putem suda izganjali da nVidia svakom kupcu kartice sa greskom posalje besplatno najnoviji model iste klase, bez obzira na garanciju, ali samo ako je kupac drzavljanin USA. Naravno, nista slicno se nije preduzelo u Ozu da se zastite kupci.

Poslednja izmena:
Nema korist nikakvu jer sam tenant trenutno i ne trazimo preko njih nista. Od kako smo se uselili uradili su sve sto treba veoma prijateljski za manje od 7 dana. Prava sto se tice, svi su zasticeni i gledaju da budu fer prema svima. Imas gluposti naravno, ali generalno ti se sve resi kako ti je interes respektivno prema okolnostima.

Ovo sto si pisao se ne odnosi na renting, mada opet ti se resilo sve na kraju kako-tako. Sa druge strane mi smo uzimali i knige sa Amazon, razne stvari, posiljke za Srbiju smo slali. Uzimali smo od kompjutera do kutijca za caj i stvarno uvek je sve islo smooth. Tu i tamo sacekas par dana vise nekad al sve ide.

Opet i to sto se zalis za nesto ti nekako i ide. U Srbiji bi te izlomili 5 kick-boxera od lokalnog bandita gazde ili bi pocela policija da te maltretira i dobio bi otkaz na poslu :D

Mada tesko da bi mogao da kupis i 10% tih stvari jer svi rade za 200-300 e osim u BG gde su vece plate jer reketiraju ostatak zemlje, al opet, to tamo moz' da mastaju samo. Tako da ti je i sa te strane prilicno dobro ispalo :) jer kad pomislis milioni ljudi bi se rado menjali da imaju "te probleme".

Poslednja izmena:
Tebe sam nas'o. Inzenjer, cita engleski ali slabije prica, i nista ga ne moze spreciti u nameri, ni bube ni vrucina ;). Ja sam mislio da si ti vec predao...

Juce video u biblioteci ovo :
4869kid_20.jpg
pa sam se setio vas... ima 1050 strana :) Mi smo sedeli u tom pajplajnu koliko ono bese?

Ljudi, vi tako kulturno odgovarate na sve postove, a ja moram da priznam da ne znam tacno ni ko je ko ko sta radi ni dokle je stigao... malo ste i sami krivi, zakomplikovali ste teme malo ;) pa puno ima za pretragu... Izgleda da sam ija doprineo malo haosu, ovo bi trebalo bas da bude tema na kojoj pise sve ko je ko...
Uglavnom, sad kad smo malo se ispricali, mislim da ste svi vidjeni za Australiju, pa dobrodosli, kad god stigli :)

Pogotovo ovaj sto radi za Ruse, kakvi bre Rusi covece, to sve mafija... ;) Nego mozes li ti sa svojom skolom na skill recognition?

Moje zanimanje je na SOL lisi, ako si me to pitao i mogu ti reci da sam citao i citao ovaj forum i pohvatao sve kako da krenem. Sada za dalje trebace mi pomoc,tesko jeste ali uspecu.

IELTS: Maj 2012
ACS Assessment: Januar 2012
Subclass: 189
Zanimanje: Developer Programmer
EOI Invitation: 01.11.2012
Datum apliciranja: 03.12.2012
Medical: 03.01.2013
Police:25.12.2012
CO:16.01.2013
Trenutni Status: Srecan :)
VIZA: Granted 21.01.2013
Datum odlaska: Opusteno
Mesto: Melburn

Evo malo da napisem i ja jedno iskustvo. Posle nekoliko prepiska sa izvesnim Garethom oko toga dali da mu posaljem diplomu VISOKE ILI diplomu SPECIJLASTICKE skole on me je pitao gde sam zavrsio srednju i osnovnu i za koliko godina, kada sam mu to sve objasnio on mi je odgovorio sledece :

Dear Sir

Thank you for your enquiry.

If you have engineering qualifications in higher education totalling 240 ECTS then you may apply for assessment. Refer attached. Please note however that no guarantee of success can be given at this stage.

Regards

Migration Skills Assessment Team
Education and Assessment
Engineers Australia
11 National Circuit
BARTON ACT
Australia 2600

Ali bio sam uporan, tako da cu obe diplome da mu posaljem overene pa neka citaju. Jos nesto poslao mi lepo covek upitnik za EA i MSA booklet.

Poslednja izmena:
Ja u Srbiji radim makar 54 sata nedeljno i ne znam nikog ko je otišao ni u Australiju ni u neku drugu razvijenu zemlju i radi toliko ( legalno, ne na crno ).

Ja znam njih 10 koji trenutno rade kod mene u organizaciji ali su iz druge firme koja pomaze nama :). Vec vise od 6 meseci rade svaki dan preko 10 sati, da da SVAKI DAN. Naravno vecina njih su dobro placeni ali posle taxe malo vise zarade od mene a ubiju se od posla. S druge strane svi ugovorci sa kojima sam radio i trenutno radim, rade ili sunradili 5x10 sati minimum.!!!!!

I nemoj pogresno da me shvatis, samo ti kazem kakva je situacija u Australiji kada radis za privatnika koju pruza usluge nekoj od vecih organizacija ili drzavi.

Poslednja izmena:
Ja znam njih 10 koji trenutno rade kod mene u organizaciji ali su iz druge firme koja pomaze nama :). Vec vise od 6 meseci rade svaki dan preko 10 sati, da da SVAKI DAN. Naravno vecina njih su dobro placeni ali posle taxe malo vise zarade od mene a ubiju se od posla. S druge strane svi ugovorci sa kojima sam radio i trenutno radim, rade ili sunradili 5x10 sati minimum.!!!!!

I nemoj pogresno da me shvatis, samo ti kazem kakva je situacija u Australiji kada radis za privatnika koju pruza usluge nekoj od vecih organizacija ili drzavi.

Hvala na informaciji, svako iskustvo je dobrodošlo. Ja bih u svakom slučaju menjao 6x9h za 5x10h :). Za te što rade svaki dan, ne znam. Ovde tako rade fizikalci u građevini. Koja si branša, ako nije tajna ( IT, građevina, mašinstvo, medicina, ...) ? Da napomenem i da ja nemam opciju da radim manje za manju platu ili nešto slično, dok mi svi kažu da u razvijenim zemljama svojom voljom radiš duže da bi više zaradio. I da uglavnom postoji neka preraspodela radnog vremena, tipa radiš 10 dana, odmaraš nekoliko isl.

Back