Znam, naravno. Trenutno i sam prolazim kroz to iskustvo dok ne kupimo kucu. Ja ne znam gde vi i sa kim ste imali ta iskustva, ali prava naravno da postoje i da se uveliko postuju. Cak izlaze u susret i izvan puke obaveze bas stvarno prijateljski.
Ovaj nas agent, ova zena, ce pogine za nas cini mi se kad bi joj rekli

... LOL
Prava postoje i postuju se samo kad druga strana ima vrlo konkretan interes da ih ispostuje, kao sto u tvom slucaju agent ima interes da ti uvali nekretninu i uzme proviziju. Medjutim ti kazes da "
Inace sto se prava tice, ovde je to jako izrazeno" - ne znam sta mislis pod "izrazeno", a onda kazes "
i land lord i agencija mogu da budu u ozbiljnoj nevolji ako to ne ispune" - jel znas u kakvoj nevolji mogu da budu?
Ja imam licno iskustvo sa:
1. the Office of the Privacy Commissioner/the Office of the Australian Information Commissioner - 1 zalba bezuspjesna (Radi se o tome da je privatna firma proslijedila moj zdravstveni karton "privatnoj policiji" bez ikakvog razloga. Da, ovde postoji privatna policija, i to znaju u ovoj "public" policiji. Ja to prijavim u policiju, a oni mi kazu moras da vidis sa agencijom za "privacy protection". Oni su me zamajavali 3 mjeseca, i na kraju rekli da nisu nadlezni.

Inace u Ozu nema zakona koji sankcionise narusavanje privatnosti ili zloupotrebu licnih info, samo nekakav dokument (The Privacy Act) koji definise pozeljno ponasanje, sa nadom da ce firme to postovati iz licnog interesa.
2. ACCC - 1 prijava (Prijavio Sony Centre u Melburnu da ilegalno trguje kao Sony a nije Sony, tj. nema nikakve veze sa Sony Australija. Prijavio prije 2 mjeseca, prosle sedmice poslao email da mi jave sta se desava. Levati su mi prodali uredjaj i garanciju kao Sony, a kad je doslo do problema, onda kazu "pa znas mi zapravo nismo Sony". Ja kontaktiram Sony, a oni kazu "pa ti ljudi su no-name (Sony Centre???) shop i nemaju nikakve veze sa nama". Inace web site-ovi obje ove firme (Sony Centre i Sony Australia) izgledaju skoro identicno i registrovao ih je isti lik i kontakt detalji za web site i domain name su isti, ali je ABN razlicit.)
3. CAV (Consumer Affairs Victoria) - inace ovi su nadlezni i za stanovanje, trgovinu nekretninanama i rentanje. 3 prijave:
a) Sony Centre mi je prodao blu-ray teatar sa 5 godina garancije. Uredjaj se pokvario poslije 3 godine i sad nece da ga poprave. Ja ih prijavim CAV-u, a lik iz CAV-a ih nazove, ovi mu smuljaju nesto, on mene nazove i kaze "Ma najbolje da ti to popravis sam i platis za popravku, ja stvarno ne znam kako da ih natjeram da ispostuju ugovor.". Nakon skoro 4 mjeseca, uredjaj je jos uvijek u nekom no-name servisu na "popravci".
b) Shaver Shop mi proda nov Whal kliper za 150 dolara. Ja dodjem kuci, otvorim kutiju, kad ono kliper nije nov. Odem nazad u shop i zamjenim. Ljudi u shopu kao nije im jasno sta hocu, kazu "pa sve je u redu sa kliperom, samo je koristen za izlog". Ja ih prijavim u CAV, a ovi mi kazu "ma znas tesko sad to dokazivati jer nemas original kliper". Onda im ja kazem, pa ok sad cu ih prijavit ACCC jer prodaju polovnu robu kao novu, a ovi kazu "pa dobro eto mozemo ih i mi kontaktirati i prekoriti, ali ne mozemo nista vise".
3) Mountfords mi proda cipele sa greskom za 160 dolara. Ja odem da zamjenim, kaze mi seljancura koja radi tamo "ne mogu ti ja to zamjenit, moramo da ti uzmemo cipele na neodredjeno vrijeme da istrazimo problem." Ja kazem, pa ok onda hocu da mi refundirate,pa istrazujte kolko hocete, a ona kaze e pa ne moze to tako. Ja ih prijavim CAV-u, a ovi mi kazu "pa znas imaju oni pravo na to". Kad procitas CAV web site (a ja sam imao Cyberlaw na faxu i mjesec dana smo bistrili "famozni consumer protection") stvari izgledaju sasvim drugacije.
Dok je tvoja interakcija sa trgovcima ogranicena na agenta koji ima interes da zakljuci ugovor s tobom, i tvoje iskustvo ce biti pozitivno. Ako ti se ikad desi da poganjas svoja prava u Ozu, brzo ces shvatiti da je sve to samo mrtvo slovo na papiru.