Ko, kada, kako, gde....

Ja u Srbiji radim makar 54 sata nedeljno i ne znam nikog ko je otišao ni u Australiju ni u neku drugu razvijenu zemlju i radi toliko ( legalno, ne na crno ). 100% sam siguran da bih u Australiji radio kraće, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što ne bi hteli da me plaćaju za preko 40 sati.

Ne uzimaj nista zdravo za gotovo, kao npr. u Ozu je radno vrijeme 38 sati sedmicno bez extra nadoknade definisano zakonom. Btw, i Fair Work Ombudsman kaze da to moze malo da varira od ugovora do ugovora...

Overtime is often defined in an award or agreement as time worked in excess of 38 hours or outside of ordinary hours. It could be defined differently in a relevant award or agreement so you should check to see what applies to you.

U firme koje postuju 38 sati nedeljno, imigranti uglavnom nemaju pristup. Evo ti klauzula o radnom vremenu iz ugovora za MS consultant @ Avanade Australia:

4. Your Hours of Work
4.1 You are employed on a full time basis and are required to work during the Company's ordinary business hours. You are also required to work such additional hours as are reasonably either:
(a) necessary to perform your duties; or
(b) required by the Company.
4.2 You acknowledge that working additional hours is part of your role and that this has been taken into account in setting your Remuneration.

Kad na "induction" treningu pitas da malo elaboriraju to radno vrijeme, objasne ti da ocekuju da radis up-to 50 sati nedeljno bez ikakve extra nadoknade, ni lova ni time-in-lieu.

Druga stvar, intenzitet rada ovde, ako si imigrant i/ili kontraktor, nema nikakve slicnosti sa onim kod nas. Ja sam i kod nas radio puno jer stvarno volim to sto radim, ali ovde ti otvoreno daju da radis stvari koje su bile dodijeljene lokalcima prije x mjeseci, a oni to nisu nikad uradili ili su zabrljavili nesto, ili koje iz nekog razloga nisu htjeli da urade. Ti vidis u job log-u (datum ponekad od prije 6 ili vise mjeseci) ime lika koji sjedi u tvojoj neposrednoj blizini i ne radi apsolutno nista. Vjeruj mi, prije ili kasnije to pocne da smeta i shvatis da se ovo ne mjenja vremenom i da ti tu ne mozes nista da uradis. Takodje, ja jos nisam radio u timu u kojem sam se osjecao ravnopravno sa ostalim sa kojim sam zvanicno u istom rangu, a obicno znam mnogo vise. Nauka o management-u kaze da su takvi timovi "dysfunctional" i neodrzivi, jer ljudi ne osjecaju da pripadaju organizaciji i generalno imaju osjecaj da su iskoristeni (sto u stvari i jesu, mi smo tzv. "the disposable workers"). Sve se to vremenom nakupi i onda pocnes da razmisljas da palis odavde.

Poslednja izmena:
Ja znam njih 10 koji trenutno rade kod mene u organizaciji ali su iz druge firme koja pomaze nama :). Vec vise od 6 meseci rade svaki dan preko 10 sati, da da SVAKI DAN. Naravno vecina njih su dobro placeni ali posle taxe malo vise zarade od mene a ubiju se od posla. S druge strane svi ugovorci sa kojima sam radio i trenutno radim, rade ili sunradili 5x10 sati minimum.!!!!!

I nemoj pogresno da me shvatis, samo ti kazem kakva je situacija u Australiji kada radis za privatnika koju pruza usluge nekoj od vecih organizacija ili drzavi.

Sale, po mom iskustvu, cak i kontraktori dobijaju extra za prekovremeno samo ako potreba za prekovremenim nije redovna tj. desava se ponekad da treba da ostanes duze ili radis vikendom da zavrsis nesto kriticno ili osjetljivo. Ako je potreba za prekovremenim redovna, onda poslodavac (obicno preko agencije da opere ruke) nudi dnevnicu a ne satnicu. Znaci ili oglas kaze up-to xxx per day ili ti to objasne preko telefona kad nazovu da vide jesi li zainteresovan. Na perm pozicijama se uglavnom daje time-in-lieu i to 1:1. Ja znam firme koje za on-call placaju sedmicni fee koji ti dodje oko 2 dolara na sat. Ne radis nista, al ipak moras biti dostupan i u stanju da intervenises.

Poslednja izmena:
Dobijaju, sve zavisi od situacije i ko je kakav ugovor podpisao. Ja sam perm i oncall sam redovno
I za to sam placen 7,10 i 15% od moje satnice. Ja svaki dan slusam kontraktore koji se zale kako rade dugo
A nisu placeni. Okruzen sam sa gomilom njih koji svi rade preko 50 sati nedeljno. Skoro svake nedelje poslednjih 3 meseca smo radili barem jednom nedeljno prekovremeno. Za sav overtime ja budem placen a kontraktori NE. Ja popunim overtime formu i menadzer odobri meni a kontraktor radi kako mu pise u ugovoru. Ali vecina njih nije placena za overtime.

Druga stvar, intenzitet rada ovde, ako si imigrant i/ili kontraktor, nema nikakve slicnosti sa onim kod nas. Ja sam i kod nas radio puno jer stvarno volim to sto radim, ali ovde ti otvoreno daju da radis stvari koje su bile dodijeljene lokalcima prije x mjeseci, a oni to nisu nikad uradili ili su zabrljavili nesto, ili koje iz nekog razloga nisu htjeli da urade. Ti vidis u job log-u (datum ponekad od prije 6 ili vise mjeseci) ime lika koji sjedi u tvojoj neposrednoj blizini i ne radi apsolutno nista. Vjeruj mi, prije ili kasnije to pocne da smeta i shvatis da se ovo ne mjenja vremenom i da ti tu ne mozes nista da uradis. Takodje, ja jos nisam radio u timu u kojem sam se osjecao ravnopravno sa ostalim sa kojim sam zvanicno u istom rangu, a obicno znam mnogo vise. Nauka o management-u kaze da su takvi timovi "dysfunctional" i neodrzivi, jer ljudi ne osjecaju da pripadaju organizaciji i generalno imaju osjecaj da su iskoristeni (sto u stvari i jesu, mi smo tzv. "the disposable workers"). Sve se to vremenom nakupi i onda pocnes da razmisljas da palis odavde.

Tacan opis rada u Australiji kako sam ga i ja doziveo za ovo kratko vreme, iako ne u toj vasoj struci. Takav sistem rada bio je i tamo odakle sam dosao manje-vise.
I kad to kazes, onda ispadne da mrzis zemlju u koju si dosao i lazes da nije bolja od one iz koje si dosao i naravno dobijes savet i kompliment "sto se onda ne vratis". Samo je evidentniji osnov na kome se diskriminira - tamo sam vise radio jer sam vise i bolje mogao da uradim, ovde zato sto se smatra da i treba vise da radim samim svojim poreklom.

Ja sam konkretno i dosao u Oz zbog raznih oblika diskriminacije i nepotizma kod nas jer sam shvatio da je nemoguce razvijati se profesionalno u takvom nezdravom okruzenju koje u osobi stvara opste nezadovoljstvo i ubija motivaciju. Ovde se brzo skonta da stvari nisu nista bolje vec samo ima vise poslova koje lokalci nece pa to stvara iluziju da postoji slobodno i konkurentno trziste rada. To sa "pa sto se ne vratis" je malo nezrelo i zapravo govori da onaj od koga to dolazi nema bas siroke vidike. Ljudi ovde ipak nisu osudjeni na 2 opcije, vec imaju vise mogucnosti ukljucujuci EU, USA, Singapur, Bliski Istok (UAE, Katar, SA, Kuvajt...) itd. Impulsivno reagovanje na iritaciju iz okruzenja je opet nezrelo, a da ne pricam koliko se ne isplati dugorocno. Znaci fino je da pricamo i razmjenjujemo iskustva, a svako ce odluciti sta i kako i gdje i kad, po mogucnostima i zeljama.

Ljudi, hvala svima na odgovorima. Ipak cenim da su nekorektnosti na poslu u Srbiji veće na kvadrat od onih u Australiji. A i samo je Sale pominjao rad vikendom, što mene najviše boli. Metacortex, ti si građevinac, ako se dobro sećam. Kakva je situacija u građevini što se rada subotom i nedeljom tiče? U Srbiji je to pravilo, nadam se da je tamo izuzetak...

P.S. Naravno, loši uslovi na poslu su samo jedan od razloga mog odlaska odavde.

Ja sam konkretno i dosao u Oz zbog raznih oblika diskriminacije i nepotizma kod nas jer sam shvatio da je nemoguce razvijati se profesionalno u takvom nezdravom okruzenju koje u osobi stvara opste nezadovoljstvo i ubija motivaciju. Ovde se brzo skonta da stvari nisu nista bolje vec samo ima vise poslova koje lokalci nece pa to stvara iluziju da postoji slobodno i konkurentno trziste rada. To sa "pa sto se ne vratis" je malo nezrelo i zapravo govori da onaj od koga to dolazi nema bas siroke vidike. Ljudi ovde ipak nisu osudjeni na 2 opcije, vec imaju vise mogucnosti ukljucujuci EU, USA, Singapur, Bliski Istok (UAE, Katar, SA, Kuvajt...) itd. Impulsivno reagovanje na iritaciju iz okruzenja je opet nezrelo, a da ne pricam koliko se ne isplati dugorocno. Znaci fino je da pricamo i razmjenjujemo iskustva, a svako ce odluciti sta i kako i gdje i kad, po mogucnostima i zeljama.

Kao da sam ja napisao,( samo sto sam ja u Srbiji :( ) samo bih dodao da ne moze u Srbiji da te cene makar otkrio i sneg na suncu .
Nepotizam povezan sa seljacizmom i sve zajedno rodbinske veze i jos koje kakve vezice daju tome da svako iole normalan ode odavde makar ga jahali kao samsku kozu. Kada sam doneo odluku da krenem da vidim gde mogu da emigriram, rekao sam sebi u Srbiji ni za 25 godina nece biti bolje zato se pakuj i kreni makar cistio i ulice. Spreman sam i na to. Radim ovde 58 sati u nedelji kada je sezona a sezona traje 6 meseci, prekovremeno ni u ludilu da plate a godisnji odmor je misaona imenica postala.
Nisu samo materijalne vrednosti u pitanju, u pitanju je i osecaj...

Poslednja izmena:
. A i samo je Sale pominjao rad vikendom, što mene najviše boli.

Tako ti je to u IT. Samo kad NIKO ne radi imas mogucnosti da uradis neke changes i da ti odobre outage koju ce mali broj ljudi primetiti. Inace subota posle dva sata placena je DUPLO dok nedelja je uvek placena DUPLO. :) Isto tako ako vikednom radis overtime samo 5 minuta oni te moraju platiti minimum 3 sata :) Bar tako je kod mene.

Ljudi, hvala svima na odgovorima. Ipak cenim da su nekorektnosti na poslu u Srbiji veće na kvadrat od onih u Australiji. A i samo je Sale pominjao rad vikendom, što mene najviše boli. Metacortex, ti si građevinac, ako se dobro sećam. Kakva je situacija u građevini što se rada subotom i nedeljom tiče? U Srbiji je to pravilo, nadam se da je tamo izuzetak...

P.S. Naravno, loši uslovi na poslu su samo jedan od razloga mog odlaska odavde.

Ja sam u IT i stvarno nemam info o tome kako je u gradjevini.

Tako ti je to u IT. Samo kad NIKO ne radi imas mogucnosti da uradis neke changes i da ti odobre outage koju ce mali broj ljudi primetiti. Inace subota posle dva sata placena je DUPLO dok nedelja je uvek placena DUPLO. :) Isto tako ako vikednom radis overtime samo 5 minuta oni te moraju platiti minimum 3 sata :) Bar tako je kod mene.

Jel ti radis za .gov? Ja sam uvijek dobijao 1:1, a za privatnika kad radis i odradis samo pola sata onda to i ne naplatis, zbog dobrih odnosa. Ja kad radim neke migracije koje ne zahtjevaju konstantno prisustvo, vec pokrenes nesto i onda samo povremeno provjeravas da li je sve ok, naplatim samo efektivno radno vrijeme. To sto ti pricas mozes dobiti samo od vladine agencije na stalnom ugovoru. Bar ja nisam cuo da se tako radi u privatnom sektoru. Naravno, u cijeloj prici o prekovremenom je vrlo bitno kolika je satnica.

Poslednja izmena:
Kao da sam ja napisao,( samo sto sam ja u Srbiji :( ) samo bih dodao da ne moze u Srbiji da te cene makar otkrio i sneg na suncu .
Nepotizam povezan sa seljacizmom i sve zajedno rodbinske veze i jos koje kakve vezice daju tome da svako iole normalan ode odavde makar ga jahali kao samsku kozu. Kada sam doneo odluku da krenem da vidim gde mogu da emigriram, rekao sam sebi u Srbiji ni za 25 godina nece biti bolje zato se pakuj i kreni makar cistio i ulice. Spreman sam i na to. Radim ovde 58 sati u nedelji kada je sezona a sezona traje 6 meseci, prekovremeno ni u ludilu da plate a godisnji odmor je misaona imenica postala.
Nisu samo materijalne vrednosti u pitanju, u pitanju je i osecaj...

Australija i ako ti se ne svidi, bice ti dobro iskustvo, narocito ako nemas nekih drugih opcija npr. EU ili USA. Sve sto pricas za Srbiju sam i sam iskusio i znam kako je. I mene zeza taj bljutavi osjecaj bezveznosti. :)

Poslednja izmena:
Jel ti radis za .gov? Ja sam uvijek dobijao 1:1, a za privatnika kad radis i odradis samo pola sata onda to i ne naplatis, zbog dobrih odnosa. Ja kad radim neke migracije koje ne zahtjevaju konstantno prisustvo, vec pokrenes nesto i onda samo povremeno provjeravas da li je sve ok, naplatim samo efektivno radno vrijeme. To sto ti pricas mozes dobiti samo od vladine agencije na stalnom ugovoru. Bar ja nisam cuo da se tako radi u privatnom sektoru. Naravno, u cijeloj prici o prekovremenom je vrlo bitno kolika je satnica.

Da radim za .gov.au ;-) i zato imam sve benificije koje ugovorci koji rade za .gov.au ili privatnika nemaju. Mada ne treba zaboraviti da ugovirci neki imaju ogromne plate!!! Cak i ja planiram da idem na ugovor :-)

Da radim za .gov.au ;-) i zato imam sve benificije koje ugovorci koji rade za .gov.au ili privatnika nemaju. Mada ne treba zaboraviti da ugovirci neki imaju ogromne plate!!! Cak i ja planiram da idem na ugovor :-)

Pa sad velike plate su relativna stvar. Nadam se da mozes potpisati direktno bez posrednika, inace ako ides preko agencije bice znatno manje. Ja sam svojevremeno radio sa state govt u Vic ali preko agencije koja je uzimala 40% od bruto satnice na on-going bazi. Ja to naravno nisam znao jer je sve to bila mutljaza izmedju nekih likova iz vlade i agencija, ali sam nakon izvjesnog vremena nasao budzet za moj ugovor (moje ime i prezime, ime ministarstva i pozicija) na internetu i totalno se sokirao. Onda sam trazio od agencije da mi povecaju satnicu jer je 60/40 cista pljacka, ali su me ladno odbili, a ja onda dao otkaz.

Takodje, kad evaluiras ponudu, znaci racunas koliko ces izaci na godisnjem nivou sa ponudjenom satnicom ili dnevnicom, racunas da radis 10 mjeseci a ne 11 ili 12. 1 mjesec je godisnji, 2 sedmice su praznici, i racunaj 2 sedmice da ce otici na bolovanje ili ces trebati slobodan dan za nesto, tako da sigurno neces prebacit 10 mjeseci. Kao kontraktor nemas pravo na usavrsavanje, tj. nece ti placati trening, osim ako im bas zagusti da te obuce za nesto.

Dalje, jednom kad postanes kontraktor, ti si fakticki outsider i odnos perm kolega prema tebi ce se drasticno promjeniti. Firma vise nema nikakvih obaveza prema tebi i mogu te poslati na cekanje, dati otkaz, prebaciti na casual ugovor itd. Zato dobro razmisli da li je to najbolja opcija za tebe. Ugovori su dobri samo ako imas dobru zaledjinu ili moc u samoj organizaciji kao sto je to bio slucaj sa likovima iz CenITex-a koji su se sa 110k perm prebacivali na on-going "temp" ugovore i isplacivali 2k dnevnice, bukvalno sami sebi odredjivali platu. Sad navodno policija vodi niz istraga protiv pola management-a na raznim nivoima u tom tzv. Centre for IT Excellence. Kao i obicno, bice pojeo vuk magarca. :)

Poslednja izmena:
@MirosIav sto se tice gradjevine to ti ne mogu bas nesto reci iz moga iskustva posto se time ne bavim. Ali dosta mojih prijatelja radi na gradjevini.
Tu imas milion opcija da kad oni pocnu da pricaju ja se pogubim. Neki rade subotom i nedeljom, neki nece da rade jer im se ne isplati. Neki samo rade do 1.

Sve u svemu zavisi za koga, gde i sta radis. Prevara/organizovanog kriminala na gradjevinama imas vise nego u SRBIJI da je to za ne poverovati. Samo ti kao radnik moras da cutis jer moras da vracas kredit koji si uzeo za kucu.

Neko ko nauci jezik uklopi se u system, ostvari veze pocne sam da ugovara poslove i siri biznis tako sto ISKORISTAVA nase ljude , KINEZE da rade za MALE pare.

Ne uzimaj nista zdravo za gotovo, kao npr. u Ozu je radno vrijeme 38 sati sedmicno bez extra nadoknade definisano zakonom. Btw, i Fair Work Ombudsman kaze da to moze malo da varira od ugovora do ugovora...

Overtime is often defined in an award or agreement as time worked in excess of 38 hours or outside of ordinary hours. It could be defined differently in a relevant award or agreement so you should check to see what applies to you.

U firme koje postuju 38 sati nedeljno, imigranti uglavnom nemaju pristup. Evo ti klauzula o radnom vremenu iz ugovora za MS consultant @ Avanade Australia:

4. Your Hours of Work
4.1 You are employed on a full time basis and are required to work during the Company's ordinary business hours. You are also required to work such additional hours as are reasonably either:
(a) necessary to perform your duties; or
(b) required by the Company.
4.2 You acknowledge that working additional hours is part of your role and that this has been taken into account in setting your Remuneration.

Kad na "induction" treningu pitas da malo elaboriraju to radno vrijeme, objasne ti da ocekuju da radis up-to 50 sati nedeljno bez ikakve extra nadoknade, ni lova ni time-in-lieu.

@Metacortex
Citam tvoj post i ne mogu da ostanem ravodusna.Apsolutno se slazem sa tobom i tvojim stavovima. :klap:

Da dodam i usput da odovorim i @Miroslav-u, radim u Australiji u jednoj od najvecih Australijskih gradjevinskih kompanija (citaj cenjenijih) i blago je reci da sam razocarana njihovim nacinom rada. Tu ne govorim samo o radnim satima ( min 55 sati nedeljno, po ugovoru si placen 40 sati a prekovremeno se ukljucuje kao ocekivanja od firme odnosno se nista ne placa), govorim i o nepostovanju inzenjera uopste ( u australiji radis kako inzenjer iako nisi zavrsio nikakvu skolu, upoznala sam i stolare sa zvanjem inzenjera bez ikakve skole i bez nekog posebnog znanja), govorim o nepostovanju radnika uopste. Radim u kompaniji gde sam jedna od retkih imigranata, tako da mogu da potvdim da uslovi radu nemaju puno veze sa poreklom, vec Australijiskim nacinom ophodjenja prema zaposlenom.:dash:

Mozda je cudno verovati, ali u Srbiji radnici su vise zasticeni i imaju vise prava. Naravno, ne kazem da je Srbija savrsena, i ja otisla sam odredjenih razloga ( i pitanje je kad i dal cu se vratiti), ali isto tako ni Australija nije ono za sta se pretstavlja. Naravno Australija jeste bolja prvenstveno zbog sigurnosti koju pruza (zato se retko ko i vraca), ali nije ni sve tako idealno.

Ovim ne zelim nikome da unistim snove i nadanja, ali zelim da kazem da nije sve tako savrseno ni u Australiji kao sto sam ja nekada verovala. :sad2:

Puno pozdrava iz Melburna. :bye:

Ja sam u IT i stvarno nemam info o tome kako je u gradjevini.

Izvini, pomešao sam te sa nekim...

radim u Australiji u jednoj od najvecih Australijskih gradjevinskih kompanija (citaj cenjenijih) i blago je reci da sam razocarana njihovim nacinom rada. Tu ne govorim samo o radnim satima ( min 55 sati nedeljno, po ugovoru si placen 40 sati a prekovremeno se ukljucuje kao ocekivanja od firme odnosno se nista ne placa), govorim i o nepostovanju inzenjera uopste ( u australiji radis kako inzenjer iako nisi zavrsio nikakvu skolu, upoznala sam i stolare sa zvanjem inzenjera bez ikakve skole i bez nekog posebnog znanja), govorim o nepostovanju radnika uopste.

I u mojoj prethodnoj firmi su bivši mesari i vozači imali više pozicije i plate od inženjera ( a da nisu bili vlasnici )... Ne držim ja nešto previše do zvanja, ali da mi je neko dao priliku, bio bih bolji od tih i takvih. Nego, radi li ta tvoja firma vikendom :) ?

Poslednja izmena:
Pozdrav, (još uvijek ispucavam one postove koje mora odobrit moderator, ovo bi trebao biti zadnji :D)

Kakva je situacija sa SSS-om, jel ima takvih tu? Većinom ste koliko vidim inžinjeri!
Koji su najjednostavniji i najbrži poslovi za dobit kad se dođe? Npr. Perth. Dal se može brzo dobit neki posao u stilu bauštele i sl. (negdje se mora početi), i dal dvoje mogu preživjet od toga ako samo jedan radi?

Izvini, pomešao sam te sa nekim...

I u mojoj prethodnoj firmi su bivši mesari i vozači imali više pozicije i plate od inženjera ( a da nisu bili vlasnici )... Ne držim ja nešto previše do zvanja, ali da mi je neko dao priliku, bio bih bolji od tih i takvih. Nego, radi li ta tvoja firma vikendom :) ?

Miroslave nije to zbog zvanja, nego veruj mi radnici na gradilistu imaju vise prava nego oni stalno zaposleni ( inzenjeri, administrativni radnici ..) radnike na gradilistu stite sindikati dok za nas nema nista:roll:

Da radi se i subotom i nedeljom, rade se i nocne smene ( pogotovu na projektu gde sam sad - zeleznicke konstrukcije, mada je slicno svuda ako si bilo gde u gradu na infrastrukturnom projektu koji finansira grad ili drzava) i naravno to sve za stalno zaposlene (staff ) ne placa se nista. Stalno zaposleni ili ljudi koji rade za godisnju platu ( salary employee) nemaju nikakve ekstra prihode ( nista od prekovremenog) . Mi smo placeni za 38 sati nedeljno bez obzira kad i koliko radili ( sve je to za kompaniju :zcepanje: ).
Ja sam u Beogradu radila duge sate, i mislila u Melburnu ce biti drugacije. Mislila necu sigurno raditi vise ili u najgorem slucaju radicu isti broj sati, ali sad znam da radim meseceno bar jedno 60sati ekstra sto je maltene jos pola plate. Ili prostom racunicom na dva coveka oni skoro pa ustede jednog :think:

Poslednja izmena:
Miroslave nije to zbog zvanja, nego veruj mi radnici na gradilistu imaju vise prava nego oni stalno zaposleni ( inzenjeri, administrativni radnici ..) radnike na gradilistu stite sindikati dok za nas nema nista

Kao da prepričavaš situaciju iz moje bivše firme :) - dok operativa ne počne da se buni, niko ne dobije platu. Hvala na informacijama, trudiću se da se držim podalje od građevine ako odem, ovde mi to ne uspeva :).

Studirao i diplmirao 2011 :)
Jesam ja, i jos uvijek studiram
smile1.gif

E cestitam :)
Imao bih hiljadu pitanja u vezi toga, medju kojima i sta ste studirali, koliko, koliko novca i kad i kako se placa, koliko vremena ukupno, koliko vremena odnose obaveze prema skoli, koliko se fizicki provodi u skoli.... ako vam se ne iznosi sve to ovde, moze privatno, ako vam se ne prica ni privatno, my bad luck :)
Ima li kvalitetnog studiranja ili je sve sviranje klincu i uzimanje novca...

Porenta je da nabavim sebi Australijske kvalifikacije. Imam undergraduate (bachelor), moram napraviti neki realan plan do mastera ovde... duga prica, znam, ali ako je zapocnemo, mozda krene da se razvija.

@Metacortex
Citam tvoj post i ne mogu da ostanem ravodusna.Apsolutno se slazem sa tobom i tvojim stavovima. :klap:

Da dodam i usput da odovorim i @Miroslav-u, radim u Australiji u jednoj od najvecih Australijskih gradjevinskih kompanija (citaj cenjenijih) i blago je reci da sam razocarana njihovim nacinom rada. Tu ne govorim samo o radnim satima ( min 55 sati nedeljno, po ugovoru si placen 40 sati a prekovremeno se ukljucuje kao ocekivanja od firme odnosno se nista ne placa), govorim i o nepostovanju inzenjera uopste ( u australiji radis kako inzenjer iako nisi zavrsio nikakvu skolu, upoznala sam i stolare sa zvanjem inzenjera bez ikakve skole i bez nekog posebnog znanja), govorim o nepostovanju radnika uopste. Radim u kompaniji gde sam jedna od retkih imigranata, tako da mogu da potvdim da uslovi radu nemaju puno veze sa poreklom, vec Australijiskim nacinom ophodjenja prema zaposlenom.:dash:

Mozda je cudno verovati, ali u Srbiji radnici su vise zasticeni i imaju vise prava. Naravno, ne kazem da je Srbija savrsena, i ja otisla sam odredjenih razloga ( i pitanje je kad i dal cu se vratiti), ali isto tako ni Australija nije ono za sta se pretstavlja. Naravno Australija jeste bolja prvenstveno zbog sigurnosti koju pruza (zato se retko ko i vraca), ali nije ni sve tako idealno.

Ovim ne zelim nikome da unistim snove i nadanja, ali zelim da kazem da nije sve tako savrseno ni u Australiji kao sto sam ja nekada verovala. :sad2:

Puno pozdrava iz Melburna. :bye:

Hvala Mirjana i jako mi je drago sto nisi (p)ostala ravnodusna. Ja sam mislio da su gradjevinski inzenjeri licencirani ovde i da tu nema zezanja. Kod nas u IT ima stvarno svasta, ali sam bio ubjedjen da je to specificno za IT. U firmi u kojoj trenutno radim, operations manager nije zavrsila ni srednju, a prije ovog posla je radila kao trgovac u harvi normanu. Ona sefuje i ljudima (citaj: imigrantima) sa 2 mastera i preko 10 godina iskustva u IT-u, a sama ima 0 edukacije i iskustva u IT i management-u. Firma obrce pola milijarde godisnje i sad ti skontaj sta se tu desava.

Iz onog sto sam ucio o trenutnim trendovima u management-u, fokus je na "short-term goals" i bonusi se uslovljavaju isljucivo kratkorocnim ciljevima. E sad, naucno je dokazano da "financial incentives" ili bilo koji drugi oblik slicne motivacije "extrinsic motivation factors" ne daju rezultate kad se primjenjuju na pozicije gdje se ocekuje doza kreativnosti i inventivnosti (citaj: misli svojom glavom), ali daju rezultate kad se primjenjuju na pozicije na kojima ljudi treba da slijede jednostavne instrukcije. Zakljucak je da mnoge firme u globalnom sistemu biraju managere tako sto traze ljude bez integriteta i koji ce pristati da manipulisu podredjenima i da ih tretiraju kao "tools". Najbolji kandidati za takve pozicije su ljudi koji nisu kompetentni i koji ce zbog "pruzene sanse" uraditi sve sto onaj odozgo naredi.

.

Poslednja izmena:
E cestitam :)
Imao bih hiljadu pitanja u vezi toga, medju kojima i sta ste studirali, koliko, koliko novca i kad i kako se placa, koliko vremena ukupno, koliko vremena odnose obaveze prema skoli, koliko se fizicki provodi u skoli.... ako vam se ne iznosi sve to ovde, moze privatno, ako vam se ne prica ni privatno, my bad luck :)
Ima li kvalitetnog studiranja ili je sve sviranje klincu i uzimanje novca...

Porenta je da nabavim sebi Australijske kvalifikacije. Imam undergraduate (bachelor), moram napraviti neki realan plan do mastera ovde... duga prica, znam, ali ako je zapocnemo, mozda krene da se razvija.

Ja sam zavrsio 3 godine Bachelor of Informations Systems sa Swinburne Uni of Tech i minor iz Management Communication sa Griffith Uni u sklopu izbornih predmeta, a sve ovo kroz OUA. Sad sam aplicirao za Master of Information Systems sa Uni of Mel i jos cekam odgovor, ali ocekujem da bude ok i da startam sad u martu.

Neke diplome nude Commonwealth supported places sto ti dodje oko 100 dolara po predmetu za under-grad i recimo za post-grad MIS @ Uni of Mel je 8k po godini a to je oko 1000 dolara po predmetu. Puna cijena ove diplome je oko 20k po godini za domace i 30k za strane studente. Ako placas punu cijenu, za undergraduate je cijena izmedju 1000 i 1500 dolara po predmetu, a za post-grad izmedju 1500 i 3000 pa i vise. Recimo MBA sa Uni of Mel koji traje 1 godinu kosta 75k.

Vecina univerziteta nudi full i part-time study varijante, a mnogi imaju i online degrees (npr. Swinburne, RMIT, Griffith, Monash itd). Neki univerziteti nude direktno online studiranje (Swinburne, Monash, Deakin itd) a neki kroz OUA i/ili direktno (Swinburne, Griffith, RMIT itd). Takodje imas i Fee Help i HECS Help. Fee Help je kao beskamatni kredit koji vracas u cijelosti i nemas pravo da trazis povrat poreza na edukacijske troskove. HECS Help je kad dobijes CSP onda mozes da trazis da i ono sto ti treba da platis ne platis odmah vec da to malo odlozis i placas kroz porez (pocnes kad ti zarada predje odredjenu sumu, mislim 75k godisnje - ovo se izracuna kroz prvi pay-check i odmah pocinje ako si preko definisane granice).

Obaveze zavise od skole, smijera i koliko si ti vec u tim vodama i koliko znas ono sto studiras. Takodje Engleski je bitan. Nedavno sam razgovarao sa nekim Kineskinjama koje studiraju MIS (research) na Uni of Mel i kojima profa redovno vraca radove jer nisu "academic level". Kako su se uopste upisale neam pojma, valjda su polagale Engleski u Kini. Ako radis "coursework" onda ces imati 2-5 pismenih po predmetu u toku semestra i obicno test na kraju. Ti pismeni, po mom iskustvu sa under-grad, zahtjevaju dosta vremena za istrazivanje i dosta vjezbe da se nauci kako da se sumira info po akademskim kriterijumima. Inace nema puno tzv. "raw learning" kao kod nas (ovde to zovu "Russian school" i nosi negativnu konotaciju).

Koliko provodis u skoli, opet zavisi od skole, kursa pa i razlikuje se od predmeta do predmeta. Ako ides online, onda nista ali ces raditi vise @ home.

Uni of Mel bi trebalo da nudi kvalitetno studiranje (medicina, hemija, farmaceutika, inzenjering). Monash takodje, narocito u IT i inzenjering. Ostalo je onako, ja sam imao vrlo razlicita iskustva sa razlicitim predmetima (predavacima) na Swinburne-u. Neki nemaju pojma, a neki su super-pro. Ovih drugih je bilo znatno manje. :) Ali na kraju sve je do tebe i mozes dosta da naucis, ja sam ipak dosta zadovoljan sa ukupnim ishodom. Ipak, Uni of Mel i Monash ti nude taj extra edge gdje ljudi koji imaju super znanje i real-world iskustvo prenesu nesto od toga studentima i upute ih precizno kuda i kako poslije studija. Ako mozes da biras idi sa Uni of Mel ili Monash, a ako ne onda ono sto mozes.

Pitaj konkretno sta te zanima.

Poslednja izmena:

Back