Ко је засадио дрво знања?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I šta je taj čovek radio u raju ne znajući u pamet ništa?
Blejao po ceo dan?
19. Јер Господ Бог створи од земље све звери пољске и све птице небеске, и доведе к Адаму да види како ће коју назвати, па како Адам назове коју животињу онако да јој буде име;

20. И Адам надеде име сваком живинчету и свакој птици небеској и свакој звери пољској; али се не нађе Адаму друг према њему.

šta je mogao stići od ovog posla, jadsn nije spavao da je bog morao da ga uspava da bi mu uzeo rebro i stvorio evu

19. Јер Господ Бог створи од земље све звери пољске и све птице небеске, и доведе к Адаму да види како ће коју назвати, па како Адам назове коју животињу онако да јој буде име;

20. И Адам надеде име сваком живинчету и свакој птици небеској и свакој звери пољској; али се не нађе Адаму друг према њему.

šta je mogao stići od ovog posla, jadsn nije spavao da je bog morao da ga uspava da bi mu uzeo rebro i stvorio evu
Samo je imenovao. Ništa Adam nije kreirao.
Nije bio srećan jer je bio usamljen.
Čak i kad je Bog stvorio "druga" prema Adamu, Adamu i Evi nedostaje još nešto.

Zamisli, u raju si, sa ženom si, ne razumeš se ni u šta, ne znaš šta je dobro, šta je loše, šta je lepo, šta je ružno, šta je vreme, šta je prostor, materija, konačnost, beskonačnost.

I jesu li njih dvoje u raju bili materijalni?

Verovatno jesu, jer je Bog ubacio Adama u anestezuju i od njegovog rebra replicirao Evu.

Mislim, mnogo je pitanja, a ključno je: zašto im je stavio drvo spoznaje ispred nosa.
Pa da ih učini svesnim i kreativnim.
Da im da konačnost i svrhu u toj konačnosti.
Jer beskonačnost trajanja i nesvrsishodnost trajanja je bezveze.

nisu morao stihove.
dakle bog je to zlo zasadio?
Covek nije znao sta je smrt, patnja, kradja, laganje, ubistvo, itd.
Niti je imao poriv za to.
Nije imao iskustvo.
Stvoren je savrsen.

Prakticno da nije bilo drvo poznanja dobra i zla u vrtu kao da ne bi imao volju.

Jer je stvoren da ne moze da ucini zlo.
Niti je znao sta je to ni kako ga uciniti.
Nikada nije ni vidio.

Drvo od poznanja ( saznanja) dobra i zla mu je omogucilo put ako nece da ostane u tom savrsenstvu i potpunoj harmoniji sa Bogom i svemirom, covek moze da to pokaze tako sto ce upotrebiti svoju volju i ubrati plod sa ovog drveta.
Bog mu nije stavio nesto tesko da ne moze ili komplicirano ili neku zamku.

Posto prvi covek ne moze da ucini greh, zlo, on kroz branja ploda sa drveta poznanja dobra i zla, moze tako da izadje iz savrsenosti i odvoji se od Boga i upotrebi sboju volju.

Ucinivsi to, izabrao je svoj put bez Boga i savrsenstva.
I pokazao da covek ima slobodnu volju.

Ali je zlo iskusio na svojoj kozi.

Sada zna razliku izmedju dobra i zla.

Nisu je znali ni andjeli ni druga stvorena bica, bezgresni svetovi.

Kroz nase iskustvo su i oni daznali.
Prate dogadjaje na zemlji.

Ali Bog je u svojoj ljubavi napravio put vracanja, put spasenja, za one koji zele da se vrate i nisu krivi za odluku pra roditelja.
Tim putem je prosao Hristos.
To je Golgotski put.
Tako kroz njega mozemo nazad.
Jovan 14,6Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me.

Jovan 10,9Ja sam vrata; ko uđe kroza me spašće se, i ući će i izići će, i pašu će naći.

Kladim se da neces opet razumeti.
A o pamcenju da ne govorimo

Mislim, mnogo je pitanja, a ključno je: zašto im je stavio drvo spoznaje ispred nosa.
Pa da ih učini svesnim i kreativnim.
Da im da konačnost i svrhu u toj konačnosti.
Jer beskonačnost trajanja i nesvrsishodnost trajanja je bezveze.
opstati besmrtan na planeti prosto fizički nije moguće , zato pisac postanja pravda boga i krivi čoveka za smrt.
navodno i biljke i životinje tim opet navodnim grehom sve umire. sad zamisli da je sve to besmrtno pa nek je zemlja stara i šest hiljada godina.

Ne shvatam kako ljudi ne vide da je i sad raj na Zemlji.
Uprkos ratovima i zlobi, uprkos vrelinama i mrazevima, uprkos bolestima i nepravdama...
Svako biće, svaki oblik života, svaka materija koja je stvorena, nosi u sebi zadivljujuću lepotu.
Zato je Zemlja raj koji možemo da vidimo ako hoćemo.
Isus po meni je dobro rekao kada su ga pitali gde je carstvo a on im odgovori u vama.
potencirati raj oko sebe to svaki bogataš koji kupi ostrvce može sebi raj da stvori. ko ne veruje u duhovni raj on veruje da će trčkarati go po vrtu ko adam i eva i ništa znati neće.
imaš podosta hrišćana i ceo islam koji veruje u fizički raj.

zato tek nakon ploda je saznao
Nemoj omalovažavati Adama, ne zaboravi da je pored Hrista jedini bio savršen.
Posle ploda je znao šta je greška, jer je savest proradila.
Ali to nema nikakve veze sa svešću o sebi samom. Bog mu govori i on dobro razume šta mu Bog govori.
:D
nas stvarali mama i tata a da bog ni na zna
Zna Bog sve...Ali ništa nije predodređeno.

Nemoj omalovažavati Adama, ne zaboravi da je pored Hrista jedini bio savršen.
Posle ploda je znao šta je greška, jer je savest proradila.
Ali to nema nikakve veze sa svešću o sebi samom. Bog mu govori i on dobro razume šta mu Bog govori.

Zna Bog sve...Ali ništa nije predodređeno.
nije to omalovažavanje, već sam pojam smrti nije znao jer smrt je zlo

kako ti kontaš ne može da zna.
kao što slikar ne zna šta će naslikati ako sliku nema u umu.

nije to omalovažavanje, već sam pojam smrti nije znao jer smrt je zlo
Da. Smrt je zlo...ili naš neprijatelj.
Adam je znao za pojam smrt...jer Bog mu kaže...''u koji dan okusiš sa njega umrećeš''...vratićeš se tamo gde si bio...
A gde je bio?! Nigde. Dobro je znao šta ga čeka, ali nije znao na koji način se vraća tamo. Nakon pada gubi neraspadljivo telo i dobija ovo koje i mi danas imamo. Bog je tvar podložio propadljivosti...pa otuda starimo i umiremo i svi se vraćamo gde smo bili.
Ne može drugačije, jer život je dar, a plata za greh je smrt...oduzimanje dara...
kako ti kontaš ne može da zna.
kao što slikar ne zna šta će naslikati ako sliku nema u umu.
Može da zna, ali ne želi.
Ništa nije zapisano ili predodređeno radi slobodne volje. Bog živi sa tobom u svakom trenutku... i ti ćeš ga svojim postupkom obradovati ili rastužiti, baš u tom trenutku. Nije Bog unapred razočaran tobom, jer unapred zna da se nećeš pokajati...on unapred zna i šta ga briga, otpisao te je...Ali ne.
Trka traje do kraja života i samo se ti pitaš da li ćeš preći cilj liniju. Samo se ti pitaš koliko ćeš biti vredan u Božjim očima. Samo ga ti žalostiš ili raduješ... I samo se ti pitaš kakva i koliko vredna slika ćeš biti...Ti si slikar, vajar i umetnik....alate i tehniku biraš sam...Pa sad, ili će nas povući šarena laža, kao Adama...pa će rad biti bezvredan. Ili će nas povući Božja tehnika pa ćemo od sebe napraviti sliku nalik ''Bogu''...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back