Ко је засадио дрво знања?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Plata za greh je smrt. Adam je znao šta će biti u oba slučaja...sam je birao.

Drugo.
Božji okviri o vremenu su drugačiji od našeg pogleda.
adam nije mogao da zna šta znači smrt pre konzumiranja, kada je probao plod tek onda su mu se otvorile oči.
e sad šta to može da znači "otvoriše im se oči" videli stvarno stanje?
da recimo postoji i dobro i zlo a s druge strane bogovi kažu eto sad i čovek postade kao i mi znajući šta je dobro šta je zlo pa da mu zagorčamo život

adam nije mogao da zna šta znači smrt pre konzumiranja, kada je probao plod tek onda su mu se otvorile oči.
e sad šta to može da znači "otvoriše im se oči" videli stvarno stanje?
da recimo postoji i dobro i zlo a s druge strane bogovi kažu eto sad i čovek postade kao i mi znajući šta je dobro šta je zlo pa da mu zagorčamo život
Svako od nas može bez problema zaključiti gde je bio pre rađanja/stvaranja...pa i Adam.

Kada su mu se otvorile oči...proradila je savest...koju do tada nije imao.

zašto je zlo sadio u raju?
Drvo znanja nije zlo. Znanje nije zlo. Ali znanje sa sobom nosi i odgovornost. Nije čovek izbačrn iz Raja jer je pojeo voćku sa Drva znanja već zato što je bio nepokoran Bogu. Možda bi Gospod da je čovek pokazao pokornost prema Njemu dozvolio Adamu i Evi da jedu i sa tog drveta kao nagradu.

Poslednja izmena:
Drvo od poznanja dobra i zla su u stvari vrata na koja se izlazi iz raja.
Ko pojede plod sa tog drveta ,izlazi iz raja. Dobro je u raju, zlo je izvan raja.

Bog kaze Adamu i Evi, slobodni ste u raju ali ja vam kazem da ne izlazite iz njega.

To drvo (vrata) mora postojati,kao mogucnost da se iz raja izadje ,da bi u raju bila sloboda.Dakle izaci iz raja je moguce ali to ne treba ciniti.

Koji izneverise Boga i poslusase zmiju,izadjose iz raja;da bi se u raj vratili, treba da se odreknu zmije ,odreknu se neverstva Bogu (verom), vrate se Bogu.

Ko se (verom u Boga) ne odrekne neverstva Bogu,nece se vratiti u raj .
Kao sto se neverstvom Bogu, izadje iz raja, tako se verom u Boga, vraca u raj.

Poslednja izmena:
Kako ces ti tvoriti pravdu ako ne verujes u nju?
Kako ces ti tvoriti ljubav, ako ne verujes u nju?
Kako ces govoriti istinu ,ako verujes da je bolje da slazes?

Ako dakle ne tvoris istinu,pravdu i ljubav, kako tvoje carstvo moze biti carstvo istine ,pravde i ljubavi?
Ako tvoris laz, nepravdu i mrznju, uzdajuci se u njih, (verujuci u njih),tvoje carstvo ce biti carstvo lazi (zabluda),nepravde i mrznje...a gde je to troje ,tamo je i nevolja.

zašto je zlo sadio u raju?

Ne može ti on o tome ništa znati. Pitanje ti je dobro. Ja bih ovu misteriju razriješio ovako:

Prije svega postoji zabluda da je Drvo života jedno a Drvo spoznaje dobra i zla drugo drvo. Radi se o manipulacijskoj izmjeni. To je jedno drvo, a nasuprot njega treba da stoji sa nazivom Drvo smrti i ono se tako i naziva u drevnim civilizacijama. Zašto bi Drvo spoznaje dobra i zla bilo nedodirljivo za jelo kada je poznavanje dobra i zla važna stvar i Bog nudi to znanje. Ako ga nudi onda ga daje i za jesti,to je jasna metafora.

Drvo smrti je sjenka Drveta života ili Božija dopuštena slobodna volja data stvorenjima da se hrane nečim drugim što misle da je vrijedno. To drvo se tako i crta-kao obrnuto drvo čije korjenje je gore a grane dole. Tako opisano u u Bhagavad-giti.

Poslednja izmena:
Raj je carstvo moci ,bogatstva i slave.Carstvo lepote,ljubavi i (potpune) slobode.Carstvo spokoja,istine i pravde.Carstvo svakog dobra ,bez ikakvog zla.

Mogucnost izlaska iz raja nije zlo, ali je zlo izlazak iz raja. Potpuno si slobodan ciniti sa sobom sta hoces i izabrati sta hoces,ali nije sve na dobro.Bog nas je stvorio da budemo slobodni.Da li cemo svoju slobodu cuvati, od nas zavisi.

Nije isto kada si u kuci zakljucan, (onda nisi slobodan) i kada nisi zakljucan.Zatvor se zakljucava.

Poslednja izmena:
Hoću da kažem da je Adam dobro znao šta će se sa njim desiti ako pogreši.

Nisam bio nigde, pa ni u Božjem umu.
napisah da nije mogao znati, jer još nije okusio plod

ok, znači bog nije znao da će te stvoriti jer mu nisi bio u planu.
mada te biblija demantuje u više navrata

npr
jeremija
5. Пре него те саздах у утроби, знах те; и пре него изиђе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те.

Drvo znanja nije zlo. Znanje nije zlo. Ali znanje sa sobom nosi i odgovornost. Nije čovek izbačrn iz Raja jer je pojeo voćku sa Drva znanja već zato što je bio nepokoran Bogu. Možda bi Gospod da je čovek pokazao pokornost prema Njemu dozvolio Adamu i Evi da jedu i sa tog drveta kao nagradu.
čekaj, ti praviš decu da bi ti bila pokorna?

Bogovi. Tu spada i đavo
naravno đavo je sin božji, isajia ga hvali i jasno kaže da je rođen.
al Isus ih razobličava pa kaže jevrejima vaš otac je đavo otac laži.
to se vidi kada jevreji videli čoveka kako nosi drva u subotu pa pitaju mojsija šta da rade s njim. mojsije zbunjen pa pita đavola a ovaj mu kaže "pogubi ga"
Isus kaže bog nikog ne kuša a njihov bog đavo kuša avrama i jova i još mnogo njih nebitnih za ove poznate.
mnogo je u sz pomešano da ti ne znaš ko je svevišnji, ko je taj Otac o kom je Isus pričao.

Ne može ti on o tome ništa znati. Pitanje ti je dobro. Ja bih ovu misteriju razriješio ovako:

Prije svega postoji zabluda da je Drvo života jedno a Drvo spoznaje dobra i zla drugo drvo. Radi se o manipulacijskoj izmjeni. To je jedno drvo, a nasuprot njega treba da stoji sa nazivom Drvo smrti i ono se tako i naziva u drevnim civilizacijama. Zašto bi Drvo spoznaje dobra i zla bilo nedodirljivo za jelo kada je poznavanje dobra i zla važna stvar i Bog nudi to znanje. Ako ga nudi onda ga daje i za jesti,to je jasna metafora.

Drvo smrti je sjenka Drveta života ili Božija dopuštena slobodna volja data stvorenjima da se hrane nečim drugim što misle da je vrijedno. To drvo se tako i crta-kao obrnuto drvo čije korjenje je gore a grane dole. Tako opisano u u Bhagavad-giti.
zanimljivo

napisah da nije mogao znati, jer još nije okusio plod

ok, znači bog nije znao da će te stvoriti jer mu nisi bio u planu.
mada te biblija demantuje u više navrata

npr
jeremija
5. Пре него те саздах у утроби, знах те; и пре него изиђе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те.
Zašto nije mogao da zna i pre pada?
Svestan je baš kao i mi i zna da ga nije bilo pre stvaranja. Bog mu je rekao od čega je stvoren i gde će se vratiti...ako...

Drugo.
Zašto mene ili bilo kog porediš sa Jeremijom...jedan je Jeremija...mali smo mi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back