- Poruka
- 20.249
Sofija, ja sam Međimurec, znači čisti kajkavac, tako da znam o čemu govorim.
kažu da je međimurcu najveća uvreda kada mu kažu da je podravac jel to isitna...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Kajkavski nema svih 7 padeža.
Recimo lokativ se najčešće ne koristi, nego se upotrijebi nominativ umjesto njega.
Oni kojima veselo i skakutavo
donosite bačenu lopticu !
kažu da je međimurcu najveća uvreda kada mu kažu da je podravac jel to isitna...

Kako ono bi? Jel mu majka Slovenka? Onda bi trebao da zna i slovenacki, pogotovo sto je navodno stalno isao kod dede u Sloveniju ( ako ne gresim) , a on ne zna ni jedan jezik. Sto godina je ziveo , a nije naucio da govori ni jedan jezik...ni srpski ( bio u Beogradu) , ni hrvatski ( sad ga slusam kaze historija, a ne povijest) , ni slovenacki..
Ipak nije normalno..
znao je Ruski...kao materinji....![]()

došli su svi kojima je bio dužan da uzmu....svako svoje...i uzelli su..vas niko neće...![]()
...ili Zagorec
To je lokalna zayebancija, jer mi Podravce smatramo Škotima po škrtosti.
A Zagorci ne znaju napraviti dobro vino, pa ni tu ne volimo da nas trpaju.![]()

Pitao ga jednom gradonacelnik Hamburga, sta bi bilo da je ostao Nemackoj? Tito mu rece "a nista, bio bi kapitalista.."
Tito je svakako bio osoba koja se u svakoj situaciji probije na vrh, ali da je kojim slucajem bio na zapadu, ne bi se bavio ni komunizmom ni revolucijom ...
Revolucija je uspevala tamo gde je narod bio ugnjetavan, nezadovoljan, i zeljan promena
Kako ono bi? Jel mu majka Slovenka? Onda bi trebao da zna i slovenacki, pogotovo sto je navodno stalno isao kod dede u Sloveniju ( ako ne gresim) , a on ne zna ni jedan jezik. Sto godina je ziveo , a nije naucio da govori ni jedan jezik...ni srpski ( bio u Beogradu) , ni hrvatski ( sad ga slusam kaze historija, a ne povijest) , ni slovenacki..
Ipak nije normalno..

More neko da mi objasni zasto je vazno jel matori bio Hrvat. poljski grof, Jevrej , quraz-palac ...?
Opet ostaje sve ono sta je uradio i po cemu ga svet pamti ...
Ni to nije tema.Cak i da nije nista uradio Blajburg je dovoljan da bude moj idol.

Ipak nije normalno..
То ''хисторија'' му остало од латинског из католичке школе у Ватикану.

ja sam čuo da zagorci stavljaju lanac od bicikla u kom kada prave vino..ono...![]()

Sinko,predsednici normalnih država umiru u penziji.Samo diktatore smrt redovno zatiče na "dužnosti".Nisu toliki državnici došli da odaju počast Brozu nego da se vide.U to vreme između blokova je vladala velika zategnutost zbog sovjetske invazije Avganistana.
Njegovi iskreni prijatelji i poštovaoci su bili afrički i azijski dikatori kojima je bio idol zbog luksuza u kome je živeo.Nikad ni jedan demokratski lider nije otišao na njegov grob da mu oda počast.
Ta emisija je bila gledana upravo zbog Titovih bisera.
Po cemu ga pamte?
Po raspaloj Jugoslaviji, to je ostalo iza njega. Vrednost necega se meri onim sto ostane iza njega, a ne ona sarena laza od americkih para u 15-ak godina u kojoj se zivelo.
Не верујем, пре бих рекла да је у њима имао идоле.Da nije i on seksualno zlostavljan od fratra ?![]()

Tačno.More neko da mi objasni zasto je vazno jel matori bio Hrvat. poljski grof, Jevrej , quraz-palac ...?
More neko da mi objasni zasto je vazno jel matori bio Hrvat. poljski grof, Jevrej , quraz-palac ...?
Leki, nije to tako jednostavno.
Zagorski dijalekt kod Kumrovca i pogranični slovenski su vrlo slični.
Kajkavci ne govore povijest, nego historija, a u pravilu govorimo ekavicu sa nešto umekšanim glasom L, tako da se ponekad čuje kao LJ.
To opet ovisi o kraju odakle je govornik.
Recimo, ja u svom zavičajnom izgovoru ne omekšavam glas L, tako da govorim čistom ekavicom, dok u nekim djelovima Međimurja i u većem djelu Zagorja, taj glas redovno dolazi mekan, pa zvuči kao LJ.

То ''хисторија'' му остало од латинског из католичке школе у Ватикану.