Ko je crtao republičke granice u SFRJ?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Doseljavanja su počela daleko prije 1699. 1699. su katoličenja već najvećim djelom završena, jer je to period iza Kandijskog rata. Najveća katoličenja odigrala su se u 16. i 17. stoljeću, do Kandijskog rata, tokom njega i neposredno nakon.
99% ikavaca na Balkanu su Hrvati. Tvrditi da je ikavica i srpska samo zato jer par srpskih sela navodno njome pričaju je bedastoća. Šta su par srpskih ikavskih sela nasuprot par milijuna Hrvata ikavaca? Ništa. Nula.

Doseljavanja su počela daleko prije 1699. 1699. su katoličenja već najvećim djelom završena, jer je to period iza Kandijskog rata. Najveća katoličenja odigrala su se u 16. i 17. stoljeću, do Kandijskog rata, tokom njega i neposredno nakon.
Da su zaista svi Hrvati napustili unutrašnjost Dalmacije zbog Turaka onda bi to značilo da su Turci bili toliko brutalni da tamo ne bi nitko mogao opstati pa ni potencijalno novodoseljeno srpsko stanovništvo. Sama činjenica da su novodoseljeni Srbi tamo uspjeli opstati je dokaz da Turci ipak nisu bili tako opasni i da samim tim nije moguće da su baš svi Hrvati napustili svoje domove. Moralo je ostati makar pola Hrvata starosjedilaca koji su živjeli u tim krajevima skupa sa novim stanovništvom Srbima.

Hrvatska nije imala nikakvu državnost u Ugarskoj, kao ni u Habsburškoj Monarhiji. Istra i Dalmacije u Austro-Ugarskoj nisu čak ni bile s Hrvatskom i Slavonijom u Ugarskoj, nego su bile u Austriji.

Hrvatsko plemstvo je imala neke privilegije, iako je Pacta Conventa dokazani falsifikat. To plemstvo se s vremenom potpuno mađariziralo. U prvoj polovini 19. stoljeća većina plemića nisu ni bili Hrvati, a oni koji i jesu, uglavnom se nisu tako osjećali.

Privilegije mađariziranog plemstva nisu nikakav dokaz državnosti osim za vas koji se rugate Jovanki Jolić, a niste puno bolji od nje.

Ta ideja o hrvatsom državotvornom pravu je bila korištena u borbi s Mađarima, a danas, kad je Hrvatska samostalna država, treba tu podvalu odbaciti. Hrvatska ima lijepu povijest do 19. stoljeća čak i bez svih tih falsifikata.
Da su zaista Hrvati iz Imotskog, Sinja, Drniša, Benkovca porijeklom Srbi iz istočne Hercegovine i Crne Gore onda bi oni zvučali kao da su im korijeni od tamo odnosno imali bi isti govor (dijalekt) kao ljudi u Trebinju, Nevesinju, Nikšiću, Beranima. Onda bi govorili ćerati umjesto tirati, đevojka umjesto divojka, đeđ umjesto did...

Da su zaista Hrvati iz Imotskog, Sinja, Drniša, Benkovca porijeklom Srbi iz istočne Hercegovine i Crne Gore onda bi oni zvučali kao da su im korijeni od tamo odnosno imali bi isti govor (dijalekt) kao ljudi u Trebinju, Nevesinju, Nikšiću, Beranima. Onda bi govorili ćerati umjesto tirati, đevojka umjesto divojka, đeđ umjesto did...
У Имотском говоре отприлике као у Требињу или Никшићу.

Nema nikakvih srednjovjekovnih dokumenata koji bi dokazali da su svi Hrvati u srednjem vijeku bili isključivo i samo čakavci. Čakavske srednjovjekovne dokumente možemo pronaći samo u Istri, Kvarneru, možda malo u Lici, ponegdje na dalmatinskom primorju i to je to. Ali recimo u Imotskom, Sinju, Livnu, Tomislavgradu, Posušju ne.
A u Zagrebu i okolini?

Оно што сам ја чуо, доминира ијекавица, уз неке икавске речи. Говор је херцеговачки.
Di si to čuo? Onda ti ne znaš razlikovati ijekavicu i ikavicu. Ja sam čuo brojne Imoćane i svi su ikavci. Nisam valjda ogluvio ili poludio pa ne znam šta čujem. Gledao sam milijun puta onu njihovu seriju Prosjaci i sinovi. U toj seriji Kikaš, Jokaš, Divac, Šunje, Škiljo ne samo da su ikavci nego čak pretjeruju u ikavici pa ne kažu sjeverno nego siverno.

U BiH do provale Osmanlija pravoslavne sakralne objekte si moga nabrojat na prste jedne ruke dok je katoličkih bilo more.

Map of Roman Catholic monasteries in Bosnia in the 15th century

Map_of_Roman_Catholic_monasteries_in_Bosnia_in_the_15th_century.png

Srednjovjekovne crkve Banjolučka biskupija
Srednjovjekovne_crkve_Banjolu%C4%8Dka_biskupija.png

SREDNJOVJEKOVNE CRKVE U BiH DO 1463. GODINE
Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini

Ćaci natrag u klupe počela je škola ;)

Koja bi po tebi bila najzapadnija pravoslavna crkva, gde bi se nalazila (mislim na crkve koje su vezane za Srbe)

Di si to čuo? Onda ti ne znaš razlikovati ijekavicu i ikavicu. Ja sam čuo brojne Imoćane i svi su ikavci. Nisam valjda ogluvio ili poludio pa ne znam šta čujem. Gledao sam milijun puta onu njihovu seriju Prosjaci i sinovi. U toj seriji Kikaš, Jokaš, Divac, Šunje, Škiljo ne samo da su ikavci nego čak pretjeruju u ikavici pa ne kažu sjeverno nego siverno.
У Имотском. Није то увек строго подељено ијекавски/икавски. Ако се гледа цели имотски крај, тј. Имотска крајина вероватно има разлика. Акценат и дужине, такође неке речи - чуо сам како кажу: комшија, хиљада, кашика итд.

У Имотском. Није то увек строго подељено ијекавски/икавски. Ако се гледа цели имотски крај, тј. Имотска крајина вероватно има разлика. Акценат и дужине, такође неке речи - чуо сам како кажу: комшија, хиљада, кашика итд.
Nema razlika. Cila Imotska krajina priča isto većinom ikavski mišano sa nešto malo jekavice. Ne kažu hiljada nego iljada bez h. Komšija i kašika su turske riči. Tamo su Turci vladali neko vrime pa su ostale neke njihove riči.

Back