Za čime se najviše žali iz vremena bivše SFRJ

Kako za koga, narod nije imao pojma šta se dešava u politici i nije ga interesovalo, dok su bili sigurni prostim postojanjem Tita. Medjutim, lopuže koje su sada kapitalisti i tada su krali, pljačkali narod i 120 ooo policajaca nije bilo zbog kosova, već zbog ovih što blokiraju Srbiju...... Prekretnica je bila 90tih kada je u Srbiju nagrnula sva svetska kriminalna dijaspora sa svojim kriminalom, aktivni agenti tudjih država, pod maskom mučenih monarhista spremin da ubijaju komšije kao 41. i da nije bio Milošević raspad Jugoslavije trebalo je da počne u Srbiji gradjanskim ratom monarhista i šiptara pomognutih ustašama, bugarima, rusima i muslimanima protiv naroda....takozvane džukele... 91. su se demaskirali i postali stranke, jer im je propala revolucija...

Začudo je socijalistička država imala institucije, za razliku od kasnije "demokratske" kada je pljačkano sve što je narodno i državno, samo to nisu radili radnici nego monarhisti sa partijskom knjižicom....lopuže belih rukava...stoka postavljena zato što je nepismena i nemoralna, a postavljali su ih engleski ambasadori....

Na pitanje u jednoj anketi koja je sprovedena pre nekoliko godina
"Šta vam najviše nedostaje iz vremena stare Jugoslavije".
Odgovor je bio “Skoro sve “

Sećanja i nostalgija za starom Jugom živi i danas.
I to ne samo kod starijih generacija, koji taj period povezuju i sa vremenom kada su bili mladi, pa je samim tim i sve bilo bolje i lepše.
Zanimljivo je da je vecina anketiranih izjavila da im nedostaje sigurnost u svemu

Šta je po vama bilo dobro a šta ne u bivšoj Jugi ?

Pogledajte prilog 1758984
Fudbal, košarka, sport u globalu. Lakše do posla, do stana, bolji standard, bolja hrana, kvalitetna garderoba i (bela) tehnika.

Praktički svi govore iz svoje guzice, tj. tupo praznoglavo osobno.
Ja sam pak, iako sam bio dosta siromašan, ali ne jako, vida niže srednje klase- uvijek razmišljao impersonalno.

Od koje 16. godine sam ju zamrzio jet tlači moj narod, no to nije bilo jednodimenzionalno. Htio sam ju srušiti i umlatiti jer mi se gadila- to što sam nešto imao ili ne imao nije imalo nikakve veze- no moje je i ond bilo: neprijatelja treba upoznati.

I tako sam solidno prije rata o povijesnim, kulturnim,političkim, nacionalnim fenomenima ... prošao bitnih tekstova i knjiga možda oko 1.000-2.000 (ne govorim o pravim drugim interesima, nego samo o tom).
Formirao sam mišljenje koje je, retrospektivno, nadživjelo rat u preko 70%, dok sam u oko 30% bio u krivu.

No- autentično mi je bila odbojna i gadila mi se, praktički u svemu. I to zbog aktivne svijesti i samosvijesti o tom društvu i njegovim kolektivima, te o profilu ljudi kakav se formira u njoj- i individualno i kolektivno.

Nepismenost iskorenjena, TBC nestao, bolnice u kojima dobiješ pidžamu, papuče, šolju za vodu, kućni mantil, posteljina se redovno menjala, besplatno školovanje, radnička odmarališta i na moru i na planinama, mogućnost da putuješ, kad uđeš u prevoz kažeš dobar dan ili vozaču ili kondukteru u zavisnosti na koja vrata uđeš, sneg se čistio po celom gradu a ne samo po velikim ulicama, jeftina hrana, nije bilo beskućnika. Sve što se slušalo u svetu i bilo moderno čulo se i kod nas, BITEF, FEST, BEMUS, Pulski festival, pozorišta sa modernim i aktuelnim predstavama, o Kosi Mire Trailović se i danas priča, pa njen Isus Hristos super star, imali smo pravu kulturu dostupnu svakome. Svako veće selo je imalo Dom kulture, pozorišta gostovala. To je o onom delu života u SFRJ koji nije vezan za posao, kredite i ostale mogućnosti.

Da idemo dalje o subjektivizmu.

Glede hrane i sl.- hrana nije ništa bitno značila za mene nikad, osim naravno da utoli glad. Kuhalo se u kući, a kad se jelo vani- ništa posebno, i naravno slabije nego sad.
Odjeća i obuća- jadno, jedva priuštio nešto normalno. No to je ionako za meni dosadne kicoše.
Međuljudski odnosi- vezano uz profil vremena. Paziti na svaku riječ da te ne čuju jer zidovi imaju uši, a i cinkari su svugdje. Inače unutar obitelji- normalnije nego sad zbog opće klime propadanja u okvirima liberalizma.
Sport- nikad navijanje za mene nije bilo jako bitno, iako sam navijao po nacionalnom ključu. Istina, navijao sam za SFRJ kad je bilo protiv SSSRa, a i drugih, jer je u tom pogledu SFRJ ipak bila kao neka cjelina.
Kultura- ima više dimenzija.
Glazba- klasična kao glavna, no glazba, iako sam njom zadovoljan, nije utjecala na moje formiranje. Popularna da, uglavnom ova angloamerička,no ova iz Yu mi je djelovala jadno i provincijalno. Iako sam znao, naravno, iz raznih faza neke melodije i uspjehe, ništa od toga mi nije bilo važno.
Književnost- praktički ništa. Što je mogla, uz 1-2 iznimke, ponuditi uz svjetsku?
Strip- jedini koji su me zanimali i što sam čitao iz ex-Yu od domaćih su bili Maurović, Bednjanec i Radilović. Također, u srbijanskoj ediciji, dosta talijanskih i europskih, te naravno u hrvatskoj, Alan Ford.
Film- sav je bio loš, iako sam naravno, bilo sa školom bilo ovako, pogledao sve poznato. No u usporedbi s velikim svjetskim- to je bilo jadno. Odmah sam vidio da je vrhunski poljski film, dok su američki uz par iznimaka zabava za retardirane. I francuski je imao znatna ostvarenja. Sva Yu kinematografija se svela na apologiju Cigana i balkanske egzotike, te partizanskih karikaturalnih epopeja.
Likovnost- zgodno, no u 20. st. je ionako sve otišlo u mp3.

U pogledu društva- nisam realno razumio svjetsku ekonomiju. Znao sam da od ovih samoupravnih priča nema ništa, no nisam znao zamjenu. Naivno sam mislio da bi Yu možda trebala opstati kao konfederacija uz drugi glavni grad da se riješimo beogradskog centralizma, no brzo sam to napustio. Htio sam da republike postanu države, no da ekonomija bude kao kineska- pola država, pola privatni sektor. Moja naivnost se vidi u tom što nisam, dosta dugo, uviđao potrebu višestranačja, nego sam to gurao u 2. plan, ne uviđajući da nema prave slobode uz jednopartijsku vlast.

No, vrijeme je sve pomelo. Sad ni za koju zemlju ni naciju nema isprike da svoje nevolje i nesposobnosti svaljuje na neke više sile.

Na pitanje u jednoj anketi koja je sprovedena pre nekoliko godina
"Šta vam najviše nedostaje iz vremena stare Jugoslavije".
Odgovor je bio “Skoro sve “

Sećanja i nostalgija za starom Jugom živi i danas.
I to ne samo kod starijih generacija, koji taj period povezuju i sa vremenom kada su bili mladi, pa je samim tim i sve bilo bolje i lepše.
Zanimljivo je da je vecina anketiranih izjavila da im nedostaje sigurnost u svemu

Šta je po vama bilo dobro a šta ne u bivšoj Jugi ?

Pogledajte prilog 1758984
Žâl za mladost i život na kredit.

Back