Ko je bio Josip Broz Tito?

Slusajuci neke njegove govore bas sam primetio tipicne zagorske nacine izgovora nekih reci, kao npr. "bil" (bio)...

Vise je nego ocigledno da je bio pravi Zagorac, neke reci je cak izgovarao na isti nacin kao Drele (bas mi je bilo privuklo paznju)...

Dudek: - "Ne, gospod, to ni moja kokica, v našemu selu kokice nisu tak plosnate".

Daleko je on bio, Hektoriuse, od Zagorca, po svemu, naročito po naglasku i IQ. Čovek je govorio srpski ijekavskom štokavštinom sa veoma karakterističnom distorzijom slova l u lj (lambdacizam) koju Zagorci nemaju već oni kojima je ruski maternji jezik. Isto je i za prelazak l ( u njegovom sličaju lj) u o, ni Ruski nema tu glasovnu promenu. Znači i Rusi kažu bil.

Ako se sećaš njegove najčuvenije i najčešće izgovarane reči : SOCALJIZAM , SOCALJISTIĆKI ?

Poslednja izmena:
Dudek: - "Ne, gospod, to ni moja kokica, v našemu selu kokice nisu tak plosnate".

Daleko je on bio, Hektoriuse, od Zagorca, po svemu, naročito po naglasku i IQ. Čovek je govorio srpski ijekavskom štokavštinom sa veoma karakterističnom distorzijom slova l u lj (lambdacizam) koju Zagorci nemaju već oni kojima je ruski maternji jezik. Isto je i za prelazak l ( u njegovom sličaju lj) u o, ni Ruski nema tu glasovnu promenu. Znači i Rusi kažu bil.

Ako se sećaš njegove najčuvenije i najčešće izgovarane reči : SOCALJIZAM , SOCALJISTIĆKI ?

Slažem se za Brozovo l -> lj. "Mi smo bilji.." (Mi smo bili). Ima jedan lingvista koji je analizom njegove fonetike zaključio da se kod Broza radi o poljskom akcentu.

Radi se o dr Vidi Latkoviću, profesoru teorije književnosti, narodne književnosti; šefu katedre za slovensku fornetiku http://sr.wikipedia.org/sr-el/Видо_Латковић

Nemam referencu za ovu informaciju.

Ovo je već napredak.
S jednog izgubljenog prsta, naraslo na dva.
Ti prijatelju izgleda nisi nikada vidio Zagorca, kad tvrdiš da je originalni Josip Broz bio crnoput sa crnim očima!
U cijelom Zagorju ne možeš naći takvog čovjeka, osim ako je doseljenik ili Rom!

Tito je išao u Austrougarske škole i naravno da je savladao njemački jezik, a u Rusiji je bio u zarobljeništvu i tamo naučio ruski.
Kako nije bio baš tupav, nije mu bio problem naučiti i engleski, jer mu je kao državniku bio potreban.

To što je njemu u govoru pobjegao "čudni" izgovor ili naglasak posljedica je njegovog zagorskog porijekla. Koji god njegov govor sam slušao (a slušao sam ih), naročito u poodmakloj dobi, u svakom se pojavljivala poneka "greška" u vidu krivog naglaska ili izgovora, ali nikad izvan okvira kajkavskog, zagorskog dijalekta.
A upravo su njegova smeđa kosa i plave oči vjerni pokazatelji iz kojeg kraja on potiče.
Vjeruj da tu tamnoputi ljudi jednostavno ne postoje!

A, u kojoj skoli je ucio da svira klavir?
I kako je to moguce da Hrvat napise knjigu o Titu (sa obimnim objasnjenjima i verodostojnim navodima),a da vi i dalje baratate otrcanim argumentima KPJ?

Joza, ko god da si bio nije bitno. Bitno je samo da nam se vratis - da nam opet svane. Od ovih tviojih ucenika i naslednika nema vajde. Hajde se ti nama lepo kandiduj na izborima pa kad pobedis u svim ex-YU drzavama ti nas lepo ponovo ujedini. :bye:

i ?

barem citiraj kako sam napisao.............................

Pa nista "I".......
Samo si u dva razlicita komentara obrazlozio i dao podrsku za dva sasvim razlicita stava.......
Sto se citiranja tice:Gde sam ja to naveo da citiram sta si rekao?
Ja sam samo izveo zakljucke onoga sto si sam napisao, te branio stav koliko je bezvezno to sto si napisao.
PS:I nisam se ja osvrnuo na ono sto si naveo u zadnjem komentaru nego na:

1974 hrvatska je trazila konfederativno uredjenje jugoslavije ( pa se posle napuhalo na razbijanje jugoslavije.........
1981 na kosmetu albanci su trazili republiku, nisu trazili razbijanje jugoslavije

Joza, ko god da si bio nije bitno. Bitno je samo da nam se vratis - da nam opet svane. Od ovih tviojih ucenika i naslednika nema vajde. Hajde se ti nama lepo kandiduj na izborima pa kad pobedis u svim ex-YU drzavama ti nas lepo ponovo ujedini. :bye:

Da, svejedno sta je bio, njegov uspeh, njegovo delo se ceni, medjutim u nemogucnosti da ga se ocrni u zeljenoj meri njegovi protivnici traze jednostavno bilo sta sto se ne slaze s onim sta se o njemu zna.

Kad bi se nekim cudom i saznalo da je bio Poljak, Jevrej, Ceh ili Slovak, Rus, itd... i dalje ostaje cinjenica da je on na Balkanu pobedio fasizam, da je ON oslobodio zemlju, da je on jedini komunista koji je uspeo da se otrgne iz Staljinovih kandzi, da je bio cenjen u celom svetu, i na zapadu i na istoku, da je on pokrenuo osnivanje najveceg pokreta u istoriji covecanstva, da je njegova sahrana bila najveca sahrana jednog drzavnika u istoriji, itd...itd...

Dakle, druze Tito, ko god da si svaka cast!

:mrgreen:

Da, svejedno sta je bio, njegov uspeh, njegovo delo se ceni, medjutim u nemogucnosti da ga se ocrni u zeljenoj meri njegovi protivnici traze jednostavno bilo sta sto se ne slaze s onim sta se o njemu zna.

Kad bi se nekim cudom i saznalo da je bio Poljak, Jevrej, Ceh ili Slovak, Rus, itd... i dalje ostaje cinjenica da je on na Balkanu pobedio fasizam, da je ON oslobodio zemlju, da je on jedini komunista koji je uspeo da se otrgne iz Staljinovih kandzi, da je bio cenjen u celom svetu, i na zapadu i na istoku, da je on pokrenuo osnivanje najveceg pokreta u istoriji covecanstva, da je njegova sahrana bila najveca sahrana jednog drzavnika u istoriji, itd...itd...

Dakle, druze Tito, ko god da si svaka cast!

:mrgreen:
IDOLOPOKLONSTVO,FUJ:dash::dash::dash:

IDOLOPOKLONSTVO,FUJ:dash::dash::dash:

Nema ideja veze s tim, vec ono ucinjeno za svoj narod i svoju zemlju.

Tito je bio jedini koji je ovim divljim narodima doneo nesto dobro, omogucio im jaku osnovu da nekad probaju nesto drugo ako im se samoupravljanje ne svidja, ali ne bi mi bili mi kad ne bi sve unistili, a kao izgovor u drugima trazili uzroke.

Ne mozes se ... jel... a da ti ne udje...

Ali moda je danas takva, cim se Tito i partizani spomenu (u pozitivnom smislu) odmah je idolopoklonstvo, sektastvo, satanizam, srbozderstvo, mracno doba itd...

:roll:

Slažem se za Brozovo l -> lj. "Mi smo bilji.." (Mi smo bili). Ima jedan lingvista koji je analizom njegove fonetike zaključio da se kod Broza radi o poljskom akcentu.

Radi se o dr Vidi Latkoviću, profesoru teorije književnosti, narodne književnosti; šefu katedre za slověnsku fornetiku http://sr.wikipedia.org/sr-el/Видо_Латковић

Nemam referencu za ovu informaciju.
Сви руски емигранти које сам познавала, (неки међу њима и филолози), говорили су како се код Броза између осталих чује и руски акценат.

Ти мислиш да нисам видео Загорце.Упознао сам их добро и запамтио да добро пију и стално певају.
Служио сам војску у Загребу (Чрномерац) и што са дозволом за излазак, што без ње, често сам суботом на недељу путовао у Крапинске топлице. Тамо ме је чекало девојче Хрватица. А путовао сам аутобусом (полазио је са аутобуске станице поред катедрале) у коме су успут редовно певали накресани Загорци. Само сам једном путовао возом (са Западног колодвора) до Забока, ако се не варам,па онда неким камионом. Иста слика што се тиче Загораца као и у аутобусу, песма и алколисано друштво.
Дали су црнпурасти,смеђи или швапско плави, право да ти кажем - незнам јер је то давно било. Али сам добро запамтио песму и потезање флаше са вином.
А што се Тита тиче, добро је чути разна сазнања и мишљења. Што различитија то Тито постаје све мистичнији. Јер после мистерија на ред долазе легенде.
"Још ниједан Загорец
није продал вина,
већ му га је попила
весела дружина". :D

А иначе, за те приче, да е био ово, да је био оно, знам одувек. Мој деда је стално понављао ону о Валтеру Вајсу, пољском Јеврејину, али у његовој "верзији" тај није родом из Бруклина, него изнеког мањег места у Галицији (заборавих име).

Али од деде сам чула и то да је тај исти Јосип Броз као аустроугарски војник учествовао у злочинима над Србима у Мачви.

Значи тим причама о Титу веровали су и врхунски интелектуалци, начитани људи. Не тврдим да је то било какв доказ, таман посла, али свакако да је тај Тито, когод "стрварно" био, био много интересантан тип. И прилично значајан за нас и ове наше крајеве, у ком год смислу.

Његову улогу не треба ни прецењивати ни потцењивати. Увек је то она иста прича о улози појединца у историји.

Какав бесмислен пост.

vrlo smislen.:)
biografiju tita su proveravali daleko veci i strucniji tipovi, na celome svetu. .radili njegov psiholoski profil, snimali tejpove, i nikom nije na pamet padalo da izmislja ovakve jeftine bljuvotine, bez podloge. i taj tito je imao dovoljno vremena da uredi svoju biografiju , kako je hteo, pa, eto nije.da je taj tito bio neki jovan iz smedereva, ne bi bilo diskusije, o tome........:D

Ljubi ga majka telegentnog
okelpic11211dw2.gif

А иначе, за те приче, да е био ово, да је био оно, знам одувек. Мој деда је стално понављао ону о Валтеру Вајсу, пољском Јеврејину, али у његовој "верзији" тај није родом из Бруклина, него изнеког мањег места у Галицији (заборавих име).

Али од деде сам чула и то да је тај исти Јосип Броз као аустроугарски војник учествовао у злочинима над Србима у Мачви.

Значи тим причама о Титу веровали су и врхунски интелектуалци, начитани људи. Не тврдим да је то било какв доказ, таман посла, али свакако да је тај Тито, когод "стрварно" био, био много интересантан тип. И прилично значајан за нас и ове наше крајеве, у ком год смислу.

Његову улогу не треба ни прецењивати ни потцењивати. Увек је то она иста прича о улози појединца у историји.

57290917.jpg

Tito na Drinskom frontu, 1914.godine

36629320.jpg

Odlikovan od carske Austrou-garske, kao narednik Srebrnom medaljom

42904039.jpg

Zverstva nad Srbima u Prnjavoru koja su pocinili pripadnici korpusa kome je pripadao

prvo nije moja, drugo treba da opovrgnes argumentima ako se ne slazes...:D

prosli put si imao zamerku na dokument o odlikovanju....al trebalo je samo postaviti vece rezolucije, mada se i ovako jasno vidi ime Josip Broz...hehe...vidim odustao si od toga...a iskreno, ko jos ozbiljno gleda na ono sto ti pises...:)

Poslednja izmena:

Back