Ko hoce da nabije VELIKI odraz!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozdrav svima, ne treniram kosarku ni odbojku vec taekwon-do i stvarno bi mi dobro dosao veci odraz,za razne vratolomije u tom sportu :), malo sam guglao i naleteo na ovu temu i vidim da mnogi ovde predlazu airalert 3,pa ako nije problem da mi neko posalje na nebojsaitf@neobee.net
p.s. da li neko zna kako da vezbam za salto? meni zbog malog odraza jako smeta strah kada bih krenuo u salto,mislim da bi dosta resio da malo povecam odraz...
poz

cool_daddy,
pitao si me za tehniku skoka!
Vecina ljudi(uglavnom amaterskih sportista, ali neretko i profi sportista) nema podjednako dobar odraz iz naskoka i iz skoka iz koraka, jednostavno nekome ne lezi neki od ova dva tipa skoka. Retko ce se naci neko ko ima podjednako dobar odraz iz naskoka i iz koraka.
Ja npr. mnogo vishe skachem iz koraka jer mi tako vishe lezhi, iz koraka recimo imam odraz oko 1m,1,05m otprilike(znam da mogu da pipnem glavom, skoro chelom obruch) dok mi je iz naskoka dosta manji odraz, otprilike mogu da zakucam neku srednju "kapuljachu" sa dve ruke.
Shto se tiche tehinke, mozhda je to losh metod(nisam toliko kompetentan kao Zverchina da bih znao pouzdano to ) ali ja sam vezhbao tehinku tako shto recimo izadjem napolje na terenche i onda skachem puno puta "na obruch" i onda gledam kako promenama u tehnici(menjanjem razdaljine od kosha, cimanjem rukama uvis, cimanjem kolena, ramenima, "ulaskom" u skok) menjam amplitudu odraza. I tako sam za kratko vreme dosta usavrshio tehniku skoka a samim tim i povecao odraz nekih 20cm(u to vreme sam sa 175-177cm prvi put zakucao).
Jachinu nogu praktichno i nisam vezhbao, jedan vremenski interval(oko 1-1,5 meseca vezhbao sam stepenice, vijachu,cucnjeve na jednoj nozi i slichno) ali ugalvnom takav sam-genetika,npr. 2 meseca ne radim nishta, samo lezhim i na komp i posle opet prvi put kad odem na basket opet dobar odraz,90% od maskimuma!
Zao mi je shto tad nisam vezhbao odraz, onako aktivno, ko zna gde bi sad bio.Ali ni sad nije kasno, samo me neshto mrzi!!heh :) :) Pozzzzzz

Ako nemash nikoga da te posavetuje oko tehnike onda samo skachi i eksperimentishi.
A shto se tiche ostalog vezbanja ja samo kazhem shta sam ja radio i shta mi je pomoglo, mozhda kod nekog drugog te iste vezhbe imaju drugacije efekte.
Svako bi trebalo da ima svoj rezhim treniranja,kako njemu odgovara, a vezhbe koje je neko drugi radi mogu ponekad biti uzlaudne, a chak i kontraproduktivne, degradirujuce!!
Ako ne umesh sam sebi da napravish program treniranja, onda bolje posavetuj se sa nekim kondicionim trenerom shta i kako(zato i postoje). :)

@ITF-the next generation..
pozdrav svima, ne treniram kosarku ni odbojku vec taekwon-do i stvarno bi mi
dobro dosao veci odraz,za razne vratolomije u tom sportu , malo sam guglao i naleteo na ovu
temu i vidim da mnogi ovde predlazu airalert 3,pa ako nije problem da mi neko
posalje na nebojsaitf@neobee.net
p.s. da li neko zna kako da vezbam za salto? meni zbog malog odraza jako smeta strah
kada bih krenuo u salto,mislim da bi dosta resio da malo povecam odraz...
poz

Mislim da imam nesto sjajno za tebe, samo me moras iscimati na private vise puta,
da bih se potrudio da ti to nadjem medju ovom silnom dokumentacijom...pre 2god otprilike, kad sam tek
pocinjao sa studijama sam dao to taekwondistima Zvezde, i video sam da su krenuli da rade medjutim,
mislim da su vec u samom startu usrawi motku i to bas na vrlo vrlo nepravilnom treniranju, dakle
forsirali su visinu kod skokova a tehnika je bila uzas nikad veci!!! Tako da kao sto vec rekoh,
javi se poslacu ti to, da ne bude da sve naplacujem :) samo ako budes i ti uswao motku ne krivi mene.
Salto - vecina vrhunski sportista ima dovoljno explozivne snage da olako moze uraditi salto, medjutim
ono sto pretstavlja problem je koordinacija! Tako pored neexplozivnih nogu ti mozes imati taj problem!
U sustini kod vezbanja salta rade se i sledece vezbice, prvo pocinjes sa zadnjim premetom preko
konja/kozlica, pa onda ides isto to preko trenerove ruke, pa onda na prazno... sve u svemu trebas
steci koordinaciju u kretanjima oko sagitalne ose. Ja ti mogu preporuciti dvojicu trenera koji ce
te pretpostavljam vrlo lako nauciti to, jedan je bio gimnasticar, drugi radi kao nastavnik i od 18dece
u njegovom odeljenju svi rade salto, 12 radi pruzeni salto, mislim da nekolicina rade i povratni salto...
Tako da na tebi je...

@Mmaxi
cool_daddy,
pitao si me za tehniku skoka!
Vecina ljudi(uglavnom amaterskih sportista, ali neretko i profi sportista) nema
podjednako dobar odraz iz naskoka i iz skoka iz koraka, jednostavno nekome ne lezi
neki od ova dva tipa skoka. Retko ce se naci neko ko ima podjednako dobar odraz iz naskoka
i iz koraka.
Ja npr. mnogo vishe skachem iz koraka jer mi tako vishe lezhi, iz koraka recimo imam odraz
oko 1m,1,05m otprilike(znam da mogu da pipnem glavom, skoro chelom obruch) dok mi je iz naskoka
dosta manji odraz, otprilike mogu da zakucam neku srednju "kapuljachu" sa dve ruke.
Shto se tiche tehinke, mozhda je to losh metod(nisam toliko kompetentan kao Zverchina da bih
znao pouzdano to ) ali ja sam vezhbao tehinku tako shto recimo izadjem napolje na terenche i
onda skachem puno puta "na obruch" i onda gledam kako promenama u tehnici(menjanjem razdaljine
od kosha, cimanjem rukama uvis, cimanjem kolena, ramenima, "ulaskom" u skok) menjam amplitudu
odraza. I tako sam za kratko vreme dosta usavrshio tehniku skoka a samim tim i povecao odraz
nekih 20cm(u to vreme sam sa 175-177cm prvi put zakucao).
Jachinu nogu praktichno i nisam vezhbao, jedan vremenski interval(oko 1-1,5 meseca vezhbao
sam stepenice, vijachu,cucnjeve na jednoj nozi i slichno) ali ugalvnom
takav sam-genetika,npr. 2 meseca ne radim nishta, samo lezhim i na komp i posle opet
prvi put kad odem na basket opet dobar odraz,90% od maskimuma!
Zao mi je shto tad nisam vezhbao odraz, onako aktivno, ko zna gde bi sad bio.
Ali ni sad nije kasno, samo me neshto mrzi!!heh Pozzzzzz

---Nekako ne bih rekao da nekome nesto slabo lezi (naravno postoji i to, inace ne bi
postojao termia "talenat", ali mislim da ti u postu nekako dajes pogresan akcenat tome),
vec da mu je ta motoricka sposobnost slabo
trenirana... odnosi se na prvo poglavalje... Jednostavno oni kojima u svojoj profesiji nije potreban
skok sa jedne noge, oni to nece trenirati i to ce im biti slabo, isto vazi za sunozni skok... A evo
citajuci dalje tvoj post mozda se i nailazi na to zasto imas slab sunozni skok,
pa kazes..."Jachinu nogu praktichno i nisam vezhbao", jeste da sunozni skok iz mesta pretstavlja
explozivnu snagu, ali i sila (jacina) je jedna od bitnih preduslova...dok kod skoka jednom nogom
iz trcanja stvari stoje drugacije...
Pa pazi, tako sam se i ja mucio sa tehnikom trcanja, i experimentisao i experimentisao...
i onda se napravio pametan i otisao da treniram atletiku, i za pola godine sam ispravaio sve moguce,
i saznao toliko caka i fora koje niko na fakultetu nece da ti kaze...
Kad se vec pricao tehnici... hteo bih reci da "Tehnika pretstavlja neko osnovno (racionalno)
kretanje koje je usvojeno po biomehanickim zakonima."... dakle tehniku odredjenog motorickog kretanja ti ne korigujes
cisto radi reda, vec da bi povecao/smanjio otpor vazduha/vode, povecao/smanjio obrtni moment, ukljucio misice koji
ce problem resiti efikasnije, "namestio" da misici rade u rezimu i zglobnim uglovima koji im najvise odgovaraju,
ukljucio druge misice... itd itd...

Zaboravih reci... glavna mana tvog metoda vezbanja tehnike jeste, neko moze vezbati nesto ceo zivot i da opet ne napreduje, dok neko moze iz prve skontati sta je dobro, druga
stvar i vrhunski sportisti (gledao sam to i dok sam atletiku trenirao) imaju trenere koji ih ispravljaju i koriguju... a kad ti pogledas to kao laik ne bi uopste nasao manu u njihovom trcanju, skakanju, bacanju...

@Zvercina

Zaboravih reci... glavna mana tvog metoda vezbanja tehnike jeste, neko moze vezbati nesto ceo zivot i da opet ne napreduje, dok neko moze iz prve skontati sta je dobro, druga
stvar i vrhunski sportisti (gledao sam to i dok sam atletiku trenirao) imaju trenere koji ih ispravljaju i koriguju... a kad ti pogledas to kao laik ne bi uopste nasao manu u njihovom trcanju, skakanju, bacanju...

Ja sam samo rekao shta sam ja radio i kako sam ja vezhbao tehniku a i napomenuo sam da je moguce da ovaj sistem treniranja nije ispravan(jer nisam dovoljno kompetentan) ali da je meni pomoglo!!!!!
Ti hocesh da kazhesh da je bukvalno nemoguce da sam individualno bez trenerske pomoci usavrshish tehniku do maksimuma!!????
Ako je meni ovako, laiku nedovolljno razvijena tehnika(a odraz preko 1m,ne u vrhuncu forme), sa trenerskim korigovanjem bih zakucavao sa trojke bez problema!!!!?!!?!?!?!???!??!?!
Poshto moj sistem treniranja tehnike ima puno mana, i losh je onda ti kazhi ovim ljudima kako se pravilno vezhba tehnika, eksplozivna snaga, i drugo, da bi uchili prave stvari jer ako im kazhesh ovo i ono ne valja, ti im nishta nisi rekao ono shto njih zanima Njih vishe zanima shta valja a ne shta ne valja!
Bolje je i da vezhbaju tehniku ekperimentisanjem a eksplozivnu snagu cucnjevima nego da sedi, lezhi i nishta ne radi i slusha shta ne valja!!!!!!
Zato im kazhi shta i kako da vezhbaju sami, ne sa kondicionim trenerima, jer to i sami znaju da mogu da plate i odu kod nekog kond. trenera. Zato su i doshli ovde na forum da se posavetuju,nemaju svi pare za kond. trenere!!!

Ti mozhesh da kazhesh da je moj sistem treniranja losh i ima mane, ali praksa je pokazala neshto sasvim drugo-bar za mene(za druge ne znam).Malo li je zakucati sa penala sa 1-2meseca ukupnog treniranja odraza(ne aktivnog)????

Mozhesh li da mi objasnish zashto nema bukvalno nijednog igracha u nashoj ligi sada , tako dobrog odraza. A bilo ih je chak i pre 25-30 godina i to u vreme Ducija Simonovica, , Mirze, Plecasha i drugih, a kamoli posle njih?!!??!?

Zato ubuduce "prepishi" neke vezhbe da bi ljudi znali kako i shta da vezhbaju, 9 strana su ispisane a znaju samo shta ne valja a ne shta valja, jedino sam ja chini mi se napisao neko lichno iskustvo i plan vezhbanja a ono je loshe i puno mana(odraz mi oko 10cm poshto je loshe treniranje) tako da posle 9 strana oni nishta ne znaju shta treba da vezhbaju!!!!

Tako ljudi. ubuduce nemojte slushati moje vezhbe i moje treniranje jer je loshe i kontra-produktivno za vas, a i za mene je bilo jer je odraz od 1-1,10m mali i losh!!!!

Ovim postom nikoga nisam hteo da uvredim a kamoli ponizim, samo dajem neko lichno misljenje na temu " Ko hoce da nabije VELIKI odraz !!!!!" i predhodnih 9 strana!!!!!!!!!!
Pozdrav svima :) :) :) :)

@Mmaxi

---Da li ti uopste citas sta ja pisem????!!!!! Ili pak samo prelazis pogledom preko postova, ili mozda ni to?!
Da se koncetrisemo na tvoje prve dve recenice, da ih ne citiram posto cu poduze. E sad kad si procitao svoje
prve dve recenice, vrati se na moj prethodni post i PROCITAJ DA PISE "...glavna mana tvog metoda vezbanja tehnike jeste,
neko moze vezbati nesto ceo zivot i da opet ne napreduje, dok neko moze iz prve skontati sta je dobro..." Da li igde pise,
pise da je nemoguce usavrsiti tehniku skoka "tvojom metodom"????? Da ti odgovorim, ne pise!, cak pise da je i moguce!
Onda u drugoj recenici bacas naglasak na "...tehniku do maksimuma?!"... Kao prvo u toj recenici mi
stavljas, da kazem, tudje reci u usta, ali da odgovorim, da tvrdim da je bez trenerske pomoci nemoguce dovesti je do MAXIMUMA,
i ne znam nijednog vrhunskog sportistu koji je to ucinio bez trenerske pomoci!
Druga stvar...najiskrenije bih te zamolio da mi citiras gde u mojim postovima pise da je tvoja
tehnika "nedovoljno razvijena", i iz cega si to zakljucio!!! Dakle opet mi stavljas tudje reci u usta! Ali poenta je u sledecem,
ti mozes imati najbolju tehniku skoka, da nemas premca, jednostavno da si najbolji na svetu,
a da si sve sam radio i trenirao... ali jel znas sta si ti u statistici u tom slucaju??? Evo da ti dam odgovor...u tom slucaju
ti u statistici pretstavljas 0 (slovima NULU), ili sto bi rekli ti si SKORO PA APSOLUTNA NULA.
Kakve su sanse da se da tvoj metod treniranja upali tako kvalitetno pa da svi kroz dva meseca napreduju,
i krenu da zakucavaju sa penala, dakle kakva je primenljivost tvog programa na opstoj populaciji i sanse da se dogura do linije penala?!
Takve sanse su nikakve, ravne i jednake NULI!!!!!! Evo jednog glupog primera, ali ce ti oslikati relanost. Isred svoje zgrade,
koja ima recimo 5 spratova imas sto, na stolu je izbusena rupa precnika 1milimetar. E sad ti si imao ti srecu da, bacanjem
igle za sivenje sa 5sprata, istu probacis kroz dva meseca kroz tu rupu precnika 1milimetar... Koliko njih ce to uspeti jos???
NIKO!!! Eto to je statisticka nula!!! Dakle nesto sto je moguce, ali se ne desava!!!

E sad... posto vidim da ne citas pazljivo postove... vec izvlacis neke pogresne zakljucke, ne kazem da je nacin na koji si ti
trenirao apsolutna nula u statistici, ali sam veoma sumnjicav po tome koliko ce njih napredovati...i da ponovim svoju recenicu iz
prethodnog posta, koju si ti izvrnuo "...glavna mana tvog metoda vezbanja tehnike jeste, neko moze vezbati nesto ceo
zivot i da opet ne napreduje, dok neko moze iz prve skontati sta je dobro..."!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pa onda kazes ..."Ako je meni ovako, laiku nedovolljno razvijena tehnika(a odraz preko 1m,ne u vrhuncu forme),
sa trenerskim korigovanjem bih zakucavao sa trojke bez problema!!!!?!!?!?!?!???!??!?!"... Iskreno sumnjam da bi zakucavao sa trojke,
ali verujem da bi ti se distanca sa koje zakucavas uz kavlitetan rad vidno pomerila!!!

Kazes mi da kazem ljudima kako se pravilno vezba tehnika, i explozivna snaga! Sto se tice tehnike, trebalo bi da ipisem 50stranica
mogucih gresaka i nepravilnosti, i da opet promasim.... promasim u smislu da nisam pogodio pravu manu nekih ovde, ili pak da se desi
da neko protumaci pogresno, ili samo preleti pogledom preko posta kao sto vidim da ti radis, pa da bude jao kakvi ovi difovci... itd itd.
A da budem jos odredjeniji, tehnika se ispravlja u samom toku vezbanja, i ne vidim bolji metod od nje nego da te neko koriguje za vreme rada (po meni to
je i jedini valjan metod, izuzetci su retki)!
Sto se tice explozivne snage, pa covece ja se stvarno zapitam da li ti citas sta je pisano a sta ne!!!!! Evo sutra, a mozda
vec veceras, cu ti izvuci citate o tome sta je konkretnije napisano o explozivnoj snazi... a siguran sam da sam u jednom postu napomenuo
sta se radi! Ako ne ja... onda je to napisao clan The Nlo!!! Stvarno mislis da nisam pomogao govoreci sta ne treba da rade?
E pa evo onda cu ubuduce cutati, i necu te vredjati time sto cu govoriti da je nesto pogresno, pa se nacitajte bisera i bisera
kakvih je bilo ovde, od toga da radite AA pa do toga da brzinu trenirate trckaranjem!!! Drga stvar, vezana za istu recenicu,
htedoh reci da si malo poceo da umisljas da si moderator, i da govoris sta ce ko da pise!
Evo opet jedne stvari koju sam detaljno objasnio u prethodnim postovima, ali kao sta sam vec zakljucio ne citas postove, pa ni to
nisi Procitao. Kazes da im kazem vezbe za explozivnu snagu! U jednom od postova sam otupeo prste kucajuci po tastaturi i
pokusavajuci da objasnim da vezba jeste bitna, ali da je mnogo bitnije kako se ta vezba radi (ovde ne mislim na tehniku izvodjenja
pokreta ili kretanja, vec na vezbu gledamo sa aspekta opterecenja, brzine izvodjenja, broja ponavlanja i pauza), tako da
cucnjevima mozes raditi jacinu, explozivnu snagu, repetetivnu snagu... A ti ako nekom kazes ovde e radi cucnjeve, kao sto si
ti sad rekao, vrlo velike sanse su da ces da pogrsis, i da vezbac nece uraditi ono sto je trebalo vec ce vezbanje biti stihijsko i pucanj u prazno,
pa gde pogodi, pogodi. Pogotovo sto kad radis exp snagu cucnjevima, vezba je malo specificnija!
Onda pises o tome sta je praksa pokazala. Na taj deo sam vec odgovorio na samom pocetku, tako da se ne ponavljam skroz. Poenta je
koliko je ta tvoja praksa primenljiva na ostale? Koliko je statisticki znacajna za populaciju sportista? Odgovor vrlo malo,
sto znaci kod ogromne vecine ne upali, a kod nekoga MOZDA MOZDA i upali.

Postavljas pitanje, da ti dam odgovor zasto sad nema nijednog igraca u nasoj ligi tako dobrog skoka a bilo ih je pre? Onda
pominjes Ducija, Delibasica, Plecasa... Osim Ducija koji je iz Kraljeva, Mirza Delibasic je iz Tuzle, a Nikola Plecas iz Bruvna (Zagreb),
verovatno znas kome pripadaju te teritorije danas... a kad se vratimo na Ducija, molim te mi objasni kako si povezao njega i neke
neopisive skocne sposobnosti? Sledeca stvar, danas su nasi igraci atletski mnogo spremniji nego ranije, ako neverujes uzmi poster
Zvezde ili Partizana pre 10-15god, i uporedi ga sa danasnjim, i vec na prvi pogled ces videti da gresis, a da nepricamo sta bi se
desilo kad bi ih odveo na testiranje! Osim toga, drugi indirektni podaci govore u prilog tome (kazem indirektni, zato sto ima mnogo
direktnih pokazatelja danasnje i nekadasnje spreme igraca, dakle razna testiranja u teretani, na trecanju...itd.) tipa ranije je
igrac za vreme utakmice pretcavao u proseku 5-6km, danas se ta distanca na oko od 7,5km!
Pretposlednji odeljak ti je delimicno u redu! Jel ako ces im davati svakojake savete onda je stvarno bolje da te ne slusaju!
Sto se poslednjeg dela tvog posta, pa za ostale ne znam, ali mene nisi uvredio, jer nisam nasao ni jednu celu recenicu
koja je na mestu... gresim ova poslednja "Pozdrav svima"... se ne moze osporiti.
U zdravlje!

@Mmaxi

Kazes da nigde nisam rekao, sta treba da se radi za explzivnu snagu... e pa evo malo sam samo bacio pogled
na prethodne postove, cak ih nisam ni citao, vec samo gde bih uocio rec "explozivnost" ili "snaga", malo bih
bolje pogledao i uocio da je sve lepo napisano...ovde ima preko 20citata, i samo iz ovih citata mozes zakljuciti
sta trebas da radis, koliko skokova da radis, kolika da bude pauza izmedju serija, izmedju treninga... ma sve...
Ali jedino sto cevek moze procitati jeste, ma daj nemoj polemisati napisi konkretno... a sve je lepo napisano,
samo sve vas mrzi da se trudite... jos kad biste iscitali sve postove, uz malo pomoci i
mogli biste vrhunski program da sastavite!!!
Ali jbg... zbog takvih koje mrzi da citaju sta im je napisano... i mene ce mrzeti da pisem dalje u ovoj temi... jer vidim da nema smisla!

232323
...mozes i da radis vezbe bez tegova to se ove ''plyometrics" mozes ukucati tu rec u
google...

the nlo
...eksplozivnost je pojam koji se odnosi na eksplozivnu snagu odnosno sposobnost
da se ispolji maksimalna sila za minimalno vreme (npr skok ili bacanje).

the nlo
...pliometrija (u nasem slucaju trening skokovima) je jedan od metoda pretvaranja
maksimalne snage u specificnu snagu, a to je u nasem slucaju eksplozivna snaga.

the nlo
...Snaga je takodje sposobnost da se savlada spoljasnji otpor, ali je brzina kontrakcije mnogo veca,
a opterecenje manje. Postoje razni oblici ispoljavanja snage, pa tako kombinacija izdrzljivosti
i snage predstavlja izdrzljivost u snazi (npr trbusnjaci), dok kombinacija snage i brzine predstavlja
eksplozivnu snagu (jedan eksplozivan pokret kao sto je skok ili bacanje) ili brzinsku snagu
(niz iznenadnih brzih pokreta kao sto su na primer sprint ili uzastopni skokovi).
Snaga predstavlja sposobnost da se sila ispolji brzo, to je ono sto je potrebno za brz start,
zaustavljanje, ponovno ubrzanje, skok...Eksplozivna i brzinska snaga dosta zavise od genetike,
od broja brzih vlakana, ali ona dosta zavisi i od poprecnog preseka misica,
a to je opet povezano sa brzim vlaknima na taj nacin sto osobe koje imaju veci broj brzih
vlakana bolje reaguju i vise napreduju pri treningu snage.

the nlo
...primer za eksplozivnu snagu skok u dalj iz mesta

Zvercina
Explozivnost - skokovi, bacanja, kratki sprintevi (startovanja)

the nlo
...vezbe za snagu i eksplozivnost traju 2-3sekunde, to su znaci kratka,
brza kretanja (kao sto je zvercina rekao npr bacanje, skok, sprint).

the nlo
...trcanje uz stepenice je vezba koja ce posredno delovati na neciji odraz,
tako sto ce ojacati odredjene misice koji ucestvuju u opruzanju pri skoku.
vecini vas najpre fali da ojacate svoje noge dovoljno. tako da je kombinacija
vezbi snage i skokova najbolje resenje...

Zvercina
...vec smo pomenuli da je skok explozivna snaga, dakle treba naterati
sto veci broj misicnih vlakana na koncentricnu kontrakciju u sto kracem vrmenskom periodu, da li je to moguce
nakon milion skokova kao sto se radi u AA? Pa naravno da nije! To ti je kao kad bi trenirao brzinu,
trceci maraton!

Zvercina
...Inace Grunt mislim da bi se trebao malo raspitati sta je plyometric (na Srpskom - pliometrija).
To je sistem rada na explozivnoj snazi (moze se primeniti za bilo koji deo tela,
dakle od ruku preko trbuha i ledja do nogu) koji su cini mi se izmislili Cesi (vrlo je moguce da gresim,
ali taj podatak sam tako nasao), danas je to nesto sto je NEZAMENLJIVO u vrhunskom sportu!...
...Ako budes trazio na netu, mislim da je bolje da potrazis pod nazivom
"stretsh shortening cycle" (dakle "ciklus skracenje-izduzenje).

Zvercina
...Osim toga kretanje uz stepenice se koristi za razlicita misicna
svojstva (npr. snaga) od kretanja niz stepenice (npr. brzina frekvencije pokreta)!...

Zvercina
...Svaka vezba "ima svoj rok trajanja"... odnosno svaki metod rada,
bez obzira koliko on dobar bio mora da se menja nakon odredjenog perioda!!!
U praksi je to najcesce 4-6nedelja (tu se nbalazi jos jedna od mana AA, jer
on zadrzava isti metod rada 12-15nedelja), vec nakon tih 4-6nedelja organizam
se navikava na metod vezbanja, kretanje postaje stereotipno i nema napretka,
odnosno on se smanjuje sve vise i vise!!!

Zvercina
...sprintevi predstavljaju
snagu (i nakon odredjene distance brzinu), a nikako jacinu!

Zvercina
...Ako radis sprinteve, onda se moras potruditi da radis na "razbijanju brzinske
barijere"... dakle sprintevi nizbrdo (nagib nizbrdice od -5 do -10stepeni), zatim trcanje "sa metronomom",
partner ili neko vozilo te vozilo te vuce... itd itd...

Zvercina
...Explozivnost - mislim da sam vec rekao (ili mozda neko drugi, nije ni bitno), da se
fizioloski mehanizmi za explozinost (dakle razgradnja ATP u ADP + P, zavrsi
u potpunosti nakon nekih 6 sekundi...

...Kod mnogih pliometrijskih vezbi je ovaj "zakon" nesto drugaciji,
jer se izmedju pojedinacnih skokova pravi pauza od 10-15sekundi, pa serija traje duze,
ali je odmor koji izmedju pojedinacnih skokova u seriji veliki...

Zvercina
...Kad vec govorimo
o toj explozivnoj snazi i o ATP (adenozin tri fosfat) energiji, koja nam omogucava explozivne kontrakcije misica
moramo imati na umu, da se nakon njegovog "trosenja" posle 6sekundi, mora sacekati odredjeni
period kada ce ta energija ponovo biti moguca za upotrebu, minimalni vremenski period za to je
2minuta...

Zvercina
...Explozivnost ces trenirati kod misica koji su ti potrebni... a sto se tice kosarke ja trenutno
ne mogu da se setim koju to misicnu grupu mozes ostaviti "supljom"...

Zvercina
...Sto se tice konkretno listova i kvadricepsa... mnogo uticu na odskok...

Zvercina
...Nije bas dobro raditi skokove svaki dan...koliko je bitan rad, toliko je bitan i odmor...

Zvercina
...uglavnom je pauza izmedju treninga pliometrije 48-72 sata (to je
neki minimum)... mada se u zadnje vreme pribegava i tome da se trenira 14dana svaki dan...
pa se onda pravi duza vremnska pauza takvog metoda treniranja...

Zvercina
...Ako pak jos vise smanjimo
opterecenje, i bech klupicu stavimo ispod smith masine,
i onda odozgo pustamo da teg padne, koji ti hvatas i amortizujes i
izbacujes sto vise u visinu eto nam pliometrijskog metoda rada i EXPLOZIVNE SNAGE...

@Mmaxi

Posto mozda trazis da se ovde nekome bas po sve sastavi program rada... i na to pitanje
sam odgovorio... ali po milioniti put da ponovim... POTREBNO JE CITATI STA JE NAPISANO!!!

Pa da ciotiram sam sebe...

Zvercina
---Ja iskreno izbegavam pisanje programa iz razloga sto oni zahtevaju "slepo" pridrzavanje
pri treniranju, a to je uglavnom nemoguce... i onda se desavaju stvari koje ne bi trebale da se
dese (slab napredak ili ga uopste nema, povrede....itd)...Tako da ne bih zeleo da se oblatim ))
i da ispadne sta mi je ovaj napisao... ono sto je mnogo bolja varijanta (ali novcano mnogo
zahtevnija) jeste da uzmes kond trenera pa da radite... Ako si bas voljan da ti neko napise program,
mislim da je najmanji problem da skoknes do DIF-a i da se obratis bilo kom studentu... i bices upucen
kuda da ides dalje... A sto se tice ove, meni pomalo smesne, recenice "ako treba platicu"... pa znas
kako, osim ako imas nekog poznanika, sumnjam da ce ti neko drugi pisati program ili te trenirati
za DZ...
stavi ti sebe u moju kozu... da po ceo dan ucis, juris litraturu, juris informacije po netu,
po biliotekama, molis i placas kojekakvim likovima da ti pozajme diskove knjige i bilo kakav drugi
oblik informacija, pratis sve moguce treninge, kupujes knjige i video materijal koji je prilicno
skup... i jos onda da delis besplatno informacije i znanje koje si pokusao da nabavis na svaki
jebpiiip moguci nacin i proveo sate i sate na stolici dok ih nisi utuvio u glavu... e pa ne ide to tako...

@Mmaxi

Ima li jos neka recenica u tvom postu na koju nisam dao odgovor... tj. na koju nisam ponovio odgovor... posto je skoro sve vec bilo napisano...ali tebe mrzi da citas, pa lupas i lupas svakojake gluposti!
Ako ima reci... pa da zavrsim sa ovim...

Izvinjenje moderatorima za vise poruka za redom!

Ja nikada nisam rekao da ljudi trebaju da rade po mom programu vezbanja vec milioniti put kazhem da sam napisao shta sam ja radio i shta je meni pomoglo a nikada nisam rekao da je dobro ili loshe za druge!!!
Ako sam ja praktichno 0% ljudi na svetu koji ce na ovaj nachin imati dobar,odlican odraz onda blago meni na genetici i retkosti!!!!!

I dalje tvrdim da se u pojedinim slucajevima mozhe dovesti bukvalno do maksimuma u tehnici i snazi bez trenerske pomoci.

Takodje tvrdim da se mozhe isto napredovati ako chak ne i bolje i u shutu i u driblingu, i u kretanju u igri takodje bez trenerske pomoci!!!

Shto se tiche onih igracha onu dvojicu sam maltene lupio(Plecasha i Mirzu, shto se tiche skoconosti, hteo sam da kazhem u njihovo vreme) a shto se tiche Ducija Simonovica, njega znam lichno, on i moj cale su dobri prijatelji i vrlo dobro se poznaju josh od Zvezde kad su igrali zajdno(moj cale nije nastavio da igra profesionalno jer ga to nije zanimalo, ali je redovno trenirao i igrao sa Zvezdom a i bio sparing partner reprezentaciji posebno kada su ishli u Manilu na SP(chini mi se)) tako da su mi obojica prichala shta je bilo tad chak i ono shto javnost ne zna, a i cale mi je prichao o svima njima i da je Duci imao dosta dobar odraz u to vreme a mnogo,mnogo,mnogo vishe od njega da je imao Praja.

I ti si sad uvrnuo moje reci( ne jedine) jer ja sam ja rekao u njihovo vreme(Ducija,Mirze,Plecasha) a ne da su oni imali neopisive odraze!!!!!!!!!

Shto se tiche postova, svaki post sam prochitao vishe puta josh odavno!!!

sHTO SE tiche primera sa iglom , jako je glup primer jer uopshte ne oslikava realnost.
Kod tog primera postoji verovatnoca da ja iz prvog dana, iz prvog pokushaja pogodim rupicu, i gde je onda tu 2 meseca???Nadam se da me razumesh.
I opet ne bih uporedjivao moj nachin treniranja sa vervovatnocom!!!!( da sa verovatnocom shto se tiche osatlih ljudi ali ne i sa verovatnocom mog vezbanja)!!!

Shto se tiche ostalih vezbanja, ja slichnu tehniku primenjujem i na vezbanja i drugih stvari (a ne samo odraza) i pokazala su se mnogo uspeshnijim nego vecina drugih!!!
Mozhda sam genetski izmodifikovan pa loshe vezbe pozitivno utichu na mene, a mozhda sam jedan od ~0% ljudi na svetu kod kojih se moj trening mozhe pozitivno iskoristiti!!!
Meni je recimo vrlo dobar trening (za mene) bio taj da odem na tereneche i zakucavam po 50-80 puta za redom, bez bukvalno pauza(eventualno posle svakih 20-30 zakucavanja pauza 1min), iako svi treneri kazhu da je to vrlo losha vezhba za odraz i eksplozivnost!!!

Kada bih kada kazhesh posavetovao trenera vidno(zna se shta je vidno) bih pomerio granicu skoka, koliko bih je pomerio od ivice penala, da li bih zakucavao bolje od Jordana(zna se otprilike koliki je njegov odraz bio)!??

Kako objashnjavash to da ja recimo nemam kontakta sa sportom 7-8meseci i vishe , bukvalno lezhim po ceo dan i sedim na kompu i onda prvog puta posle toga kad odem na basket ono isti odraz ko i pre, bukvalno bez dergadacije??? Da li to objasnjavash sa onih O%???
(Ovo pitanje nema veze sa mojim nachinom treniranja nego samo kako to objasnjavash sa svoje kompetentnije strane?)

Shto se tiche fizichke spremnosti danashnjih igracha i onih od pre 25 godina, nikad se pouzdano nece znati kako je ko bio u kakvoj kondiciji!!!To sa posterom nema pravu vrednost jer velicina tela, i definicija nemaju pravu sliku nechije snage, kondicije, izdrzhljivosti!!!!
Shto se tiche tih 7,5km, ti km uopshte ne moraju da govore o necijoj fizickoj kondiciji, kosharka se nekada igrala mnogo sporije nego sada i bez manje jurnjave!!!
Ali neznam zashto si uopshte pominjao ovo jer ja nigde nisam napisao da su igrachi od pre 15-20-30 godina , imali vishe kondicije nego ovi sada!!!!!

Ti ne mozhesh reci da je moj nachin treniranja(ne rachunam ona maratonska zakucavanja)
neuobicajen jer nigde nisam naveo kako ih radim, koliko ponavljanja, kolike pauze i drugo.
A vezhbe kao shto su vijacha, skok cucanj, stepenice, cucnjevi sa jednom i dve noge, su se primenjivali mnogo, mnogo pre nego shto smo ja ti imali u planu da se rodimo( rachunam da ti kao student imash 20-25god a ne 70), i te vezhbe uopste nisu bile neuobicajene, a nisu ni sada i uvek su bile za shiru primenu medju ljudima!!!

Shto se tiche toga da nisi naveo koje vezhbe za odraz,> ti jesi naveo vezhbe ali gde pishe koliko ponavljanja, koliko serija, kojim danima koja pauza???!!!!!
Isti sluchaj sa mnom, i ja sam naveo vezhbe koje se od iskona primenjuju za odraz a opet nigde nisam naveo koliko serija, ponavljanja, pauza!!!!!
I ja mogu da kazhem super vam je vezhba skakanje na jednoj nozi, ali ako nisam rekao kako i koliko to treba da se radi( da li je to 2 min ili 2h i da li treba da radim 150 serija) opet nema neku korist!!!
I ja mogu da nabrojim mali milion vezhbi koji su radili i Doktor i Jordan i mnogo manje poznati igrachi od njih ali sama vezbha nishta ne znachi ako se ne primenjuje na pravi nachin!!!!

Koliko igracha ima u nashoj ligi koji imaju odraz preko metar i vishe i rade neka bolesna zakucavanja???!!!!!(samo odgovor mi daj bez ataka na mene ili slichno), akoliko ih imash u inostransvu.Ja kod nas znam za dva od kojih jedan ima solidan odraz, dosta vishe od proseka(ne preterano) i josh jednog koji ce sada da se penzionishe i trenutno skache 60% od onoga shto je mogao, a trenirao je devedesetih atletiku poredo sa kosharkom!!!!

Zahto ljudi dolaze na forum po savete, ne boj se vrlo dobro oni znaju da postoje kondicioni treneri??!!!!

Odkud znash da ce moj sistem biti losh za skoro 100% ljudi(ako uduzmemo onu skoro nulu) kad neznash nishta o sistemu osim koje vezhbe sam praktikovao??!!!!!

Kako objasnjavash to da neki ljudi kad skoche ima se osecaj da lete(ko avion) a neki ko da su baceni ko kamen(sa istim odrazom)??? od chega to zavisi??????

Da li su danasnji treneri(chast pojedincima) dovoljno i dobro rade na odredjenim stvarima : Odrazu, shutu, kondiciji, driblibgu, eksplozivnoj snagi???????

Da li smatrash da si nekome na forumu dosad pomogao i uticao na povecanje njegovog odraza?????(nishta lichno -samo misljenje)

Mislim da bi trebalo da prestanemo da se raspavljamo, evo ja cu da prestanem da pishem postove, jer ipak ova tema nije potrebna ni tebi(sem ako necesh da navuchesh nekoga sa foruma pa da mu budesh kon. trener) ni meni(dosta sam zadovoljan svojim odrazom i nastavicu da ga vezhbam po svom sistemu)!!!!
Mislio sam da mogu ljudima da pomognem nekim savetima iz svog iz svog iskustva ali ako je to shtetno i kontraproduktivno onda jbg-a.
Ja i ti Zverchina mozhemo da polemishemo i na private i na msn a mozhemo uopshte i da ne polemishemo, ipak ovo je tema na kojoj bi ljudi trebalo da vide shta treba da rade a ne da pola postova ja tebe napadam i ti mene napadash(ma ko bio u pravu)!!!! Zar ne??

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo ja cu uskoro , mozhda josh koji post da prestanem da pishem na ovu temu poshto
sam ja 0.00000*2!10 % kod kojih ce uspeti ovaj sitem vezbanja!!!

Zao mi je ljudi ako sam nekim postom loshe oticao na vashe treniranje i na odraz, mislio sam da ce vam biti od pomoci da cujete savete od nekog koji mozhda ima odraz kakav bi vi voleli/sanjali da imate( maks odraz mi je bio oko 1.15m(pre velike pauze ne treniranja)!

Ovim i svim predhodim postovima nisam imao nikakvu nameru da se hvalim ili slichno
samo sam zheleo da vam iznesem neku svoju prichu vezanu za odraz i smatrao sam da mogu da vam pomognem al JBG-A

:confused: :confused: :confused:

@Zvercina

@MMaxi

Ima li jos neka recenica u tvom postu na koju nisam dao odgovor... tj. na koju nisam ponovio odgovor... posto je skoro sve vec bilo napisano...ali tebe mrzi da citas, pa lupas i lupas svakojake gluposti!

Ne bih rekao da su to gluposti, posebno svakojake, i ja bih mogao da kazhem da su to tvoje gluposti i onda idemo u zacarani krug.( ali necu jer nisam takav, necu da pricham neshto shto ne mislim!!!)
I skaut Dzeksonvil univerziteta me je pitao kako je moguce da za kratko vreme nabijem toliki odraz i koji sistem koristim( ne direktno, vec preko druga koji je tamo, na univerzitetu kad je video snimke zakucavanja na mobilnom) i kad sam mu rekao(poslo mail preko ovog druga) nikad mi nije rekao da su to gluposti shto pricham)!!!

Shto se tiche mene, ne morash nikakve postove da pishesh o meni i slichno ubuduce(jer vishe necu nishta pisati) samo te molim da mi odgovorish na ona pitanja u predhodnom postu(chisto me zanimaju) a na ostala kako hocesh!!!
Hvala unapred

@Mmaxi
U poslednjem postu pise da odgovorim na sva pitanja iz prethodnog... pa evo posto izgleda da nemoze drugacije,
citiracu tvoje pitanje pa moj odgovor...na vecinu pitanja mislim da je odgovor vec dat, samo treba malo koncentracije
za vreme citanja, i ako bi nekog nesto konkretno zanimalo trebo je da postavi pitanje...a ne samo ne polemisi, i pisi nam
program...

Mmazi:
Ja nikada nisam rekao da ljudi trebaju da rade po mom programu vezbanja vec milioniti put kazhem da
sam napisao shta sam ja radio i shta je meni pomoglo a nikada nisam rekao da je dobro ili loshe za druge!!!

Zvercina:
Jedan dan pises jedno, drugi dan drugo... "Ako nemash nikoga da te posavetuje oko tehnike onda samo
skachi i eksperimentishi."...dakle da se vratimo moja glavna, i koliko se secam do sad jedina zamerka je bila na
ovu tvoju recenicu, jer sa njom neko moze ceo zivot da experimentise i da ne uspe, a neko ce uspeti iz prve.
U ovoj recenici direktno govoris ljudima sta da rade, i ovo je tvoj metod vezbanja! Da ne citiram druge recenice, kojima
svojim primerom govoris sta da rade!
Dakle prva recenica u kojoj kazes da nisi rekao da rade po "tvom metodu" NIJE TACNA!
Moram da citiram i ovo... pa kazes "Air Alert je odlican program za dobijanje eksplozivnosti,
elasticnosti misica kvadricepsa, listova, kolena." Dakle indirektno savetujes da se radi AA, i bacas akcenat
na nesto sto nije tacno, a zasto nije tacno, to je detaljnije vec objasnjeno u replici na post odakle je citat.

Mmaxi:
Ako sam ja praktichno 0% ljudi na svetu koji ce na ovaj nachin imati dobar,odlican odraz onda
blago meni na genetici i retkosti!!!!!

Zvercina:
Mozda jesi poceo da citas postove, ali bez koncentracije...sledi objasnjenje...citat iz mog posta
"Da li igde pise da je nemoguce usavrsiti tehniku skoka "tvojom metodom"????? Da ti odgovorim, ne pise!,
cak pise da je i moguce!" Dakle vec vidis da tebe nisam pretstavio kao 0%ljudi...
Zatim...poenta je ja nijednom nisam rekao da si ti 0% ljudi koji ce na taj nacin (i o "tom nacinu" ce biti reci) imati
dobar skok, vec sam rekao... evo citat, sa naglsaenim delovima "...ti mozes imati NAJBOLJU tehniku skoka,
da NEMAS PREMCA, jednostavno da si NAJBOLJI NA SVETU, a da si sve sam radio i trenirao... ali jel znas
sta si ti u statistici u TOM slucaju??? Evo da ti dam odgovor...u TOM slucaju
ti u statistici pretstavljas 0 (slovima NULU)..."
Dakle to je bilo nesto poput primera sta znaci ta cuvena NULA...skontao?
Idemo dalje, replika na istu recenicu, da mi kasnije ne bi izvlacio reci iz konteksta, citiram sebe opet
sa naglasenim delovima "...Kakve su sanse da se da tvoj metod treniranja upali tako KVALITETNO pa
da SVI kroz dva meseca napreduju,i krenu da zakucavaju sa PENALA, dakle kakva je primenljivost
tvog programa na OPSTOJ POPULACIJI i sanse da se dogura DO LINIJE PENALA?! Takve sanse su NIKAKVE,
ravne i jednake NULI!!!!!!"
Dakle pored prve, ni druga recenica nije tacna (osim ovoga za retkost, ali ne toliko da si 0).

Mmaxi:
I dalje tvrdim da se u pojedinim slucajevima mozhe dovesti bukvalno do maksimuma u tehnici i snazi bez trenerske pomoci.

Zvercina:
Pre toga si tvrdio nesto, sto se tumacilo dosta drugacije, da te citiram "Ti hocesh da kazhesh da je bukvalno
nemoguce da sam individualno bez trenerske pomoci usavrshish tehniku do maksimuma!!????"... dakle nigde ne pise
"u pojedinim slucajevima"... a posto se post odnosi na opstu populaciju, o kojoj je sve vreme rec, onda se zakljucuje
kao i u prvoj recnici da si ranije tvrdio jedno a sad drugo...
Sto se tice ove NOVE tvrdnje, milion puta sam na marakani gledao kako Topica koriguje trener, a to je nas najbolji
skakac preko lestvice... I da moje misljenje je suprotno tvom... tvrdim da se maximum ne moze dostici bez trenerske pomoci,
jel u krjnjem slucaju bih ti ispravio tehniku trcanja prilikom zaleta!

Mmaxi:
Takodje tvrdim da se mozhe isto napredovati ako chak ne i bolje i u shutu i u driblingu,
i u kretanju u igri takodje bez trenerske pomoci!!!

Zvercina:
Nisam bas najbolje skontao recenicu, ne znam u odnosu na sta BOLJE, se odnosi recenica... a bila je izdvoje tako
da nije izvucena iz konteksta... Mada vidim da imas averziju prema trenerima.

Mmaxi:
Da ne citiram clu recenicu, posto je ceo odeljak, ali evo dela iz nje, samo da znas na koju se odnosi "Shto se tiche
onih igracha onu dvojicu sam maltene lupio(Plecasha i Mirzu..." Nastavak recenice, je tvoj privatni zivot, tako da
nije to nije bitno za temu...

Zvercina:
Znam da si lupio imena te dvojce, cak sta vise mislio sam da si lupio imena sve trojce, ali poenta je bila bas u
tome odakle su oni... odnosno da je liga sve manja i manja, manji izbor igraca, manja konkurencija, slabije utakmice,
laksi prolaz do raznih finala... Ali izgleda da nisi skapirao...

Mmaxi:
I ti si sad uvrnuo moje reci( ne jedine) jer ja sam ja rekao u njihovo
vreme(Ducija,Mirze,Plecasha) a ne da su oni imali neopisive odraze!!!!!!!!!

Zvercina:
Cela tema govori o skocnosti, a ti napominjes primere, i kazes u njohovo vreme, iz konteksta bi se moglo
zakljuciti da njih stavljas kao primere skocnosti... Osim toga u njihovo vreme, u celoj staroj Yugi
dobar skok su imali Brane Stamenkovic i Praja, treceg ne bih znao da navedem...mozda ih mozes nabrojati na prste.
Tako da i to hvaljenje nekadasnjih fizickih sposobnosti igraca nije tacno!

Mmaxi:
Shto se tiche postova, svaki post sam prochitao vishe puta josh odavno!!!

Zvercina:
Sumanjam da si ih procitao, ili je mozda naglasak na tome JOSH ODAVNO!
Razlog zbog kog mislim da nisi procitao postove jeste taj, sto svaki odgovor na tvoja pitanja i recenice
dajem citatima iz mojih postova koji su vec BILI, ili ti ih pak prevodim (mada su svij JASNO NAPISANI), i to sto mi
postavljas pitanje na koje sam dao odgovor u postu pre posta u kom je tvoje pitanje (a vidces dalje navecu ti pirmere)...

Mmaxi:
sHTO SE tiche primera sa iglom , jako je glup primer jer uopshte ne oslikava realnost.
Kod tog primera postoji verovatnoca da ja iz prvog dana, iz prvog pokushaja pogodim rupicu,
i gde je onda tu 2 meseca???Nadam se da me razumesh.

Zvercina:
Mozda bas i nisam dobro razumeo, ali vrlo moguce da nisi i ti mene! Ali da dam odgovor.
Sto se tice primera sa iglom, on se nalazi neposredno ispod (iza), mog pokusaja da objasnim sta znaci statisticka nula o
kojoj je bilo reci! Dakle moguce je da ti to uradis iz prve (probacis iglu), ali kad bi se to u praksi desilo??? Nikad!
Dakle bice da ti mene nisi razumeo...

Mmaxi:
I opet ne bih uporedjivao moj nachin treniranja sa vervovatnocom!!!!( da sa verovatnocom
shto se tiche osatlih ljudi ali ne i sa verovatnocom mog vezbanja)!!!

Zvercina:
Ova recenica je skroz kontradiktorna sama sebi! U jednoj recenici totalno dva razlicita iskaza!

Mmaxi:
Meni je recimo vrlo dobar trening (za mene) bio taj da odem na tereneche i
zakucavam po 50-80 puta za redom, bez bukvalno pauza(eventualno posle svakih 20-30 zakucavanja pauza 1min),
iako svi treneri kazhu da je to vrlo losha vezhba za odraz i eksplozivnost!!!

Zvercina:
I jeste losa vezba! Vec je objasnjeno zasto! Inace ne kazem ja da je to losa vezba za explozivnost, ja samo
prenosim ono sto je dokazano FIZIOLOGIJOM, dakle ako si uradio takvo cudo od skoka sa tim nacinom rada,
zamisli sta bi bilo da si radio po zakonima fiziologije, i metu gadjao u centar!

Mmaxi:
Kada bih kada kazhesh posavetovao trenera vidno(zna se shta je vidno) bih pomerio
granicu skoka, koliko bih je pomerio od ivice penala, da li bih zakucavao bolje
od Jordana(zna se otprilike koliki je njegov odraz bio)!??

Zvercina:
Pod tim vidno podrazumevam, da bi odokativnom metodom primetio da ti je skok veci,
da ne bi morao da se testiras da bi to sebi dokazao. Koliko je to u santimetrima ne bih znao da ti kazem,
zato se i rade testiranja i onda se vide supljine i izracuna moguci napredak!
Jordanov skok... pa svi pisu drugacije, trenutno nemam volje da nadjem taj podatak ali negde sam citao
da je vertikalni skok u visinu iz mesta imao 106cm.

Za dalja pitanja odgovori slede!!! Trenutno nemam volje da kuckam vise... i kao sto vidis, u nijednoj recenici gde se navodis na mene (prozivas)
nisi bio u pravu!!! U sledecem postu ces jos videti, da postavljas pitanja na odgovore koja sam neposredno pre toga dao!!!!

Nastavljam...

Mmaxi:
Shto se tiche fizichke spremnosti danashnjih igracha i onih od pre 25 godina, nikad se pouzdano nece
znati kako je ko bio u kakvoj kondiciji!!!To sa posterom nema pravu vrednost jer velicina tela,
i definicija nemaju pravu sliku nechije snage, kondicije, izdrzhljivosti!!!!
Shto se tiche tih 7,5km, ti km uopshte ne moraju da govore o necijoj fizickoj kondiciji,
kosharka se nekada igrala mnogo sporije nego sada i bez manje jurnjave!!!
Ali neznam zashto si uopshte pominjao ovo jer ja nigde nisam napisao da su igrachi od pre 15-20-30 godina,
imali vishe kondicije nego ovi sada!!!!!

ZVercina:
Zna se pouzdano... postoje testovi fizicke spreme igraca nekad i sad!!! Dakle nisi u pravu! To je odgovor na prvu recenicu!
Odgovor na drugu recenicu, jos jedna glupost... prvo kad kazes kondicija pod njom se podrazumeva i snaga i izdrzljivost
i jos motorickih sposobnosti da ih sad ne objasnjavam (i to sam detaljno objasnio u jednom od svojih postova,
samo ne znam kako ti je to promaklo s obzirom da si ih vise puta citao), ali poenta je u sledecem...izgled tela ume biti
izuzetan pokazatelj necije fizicke spreme! Dakle za jacinu ce ditretno biti potrebna hipertrofija misica,
izdrzljivost ce vuci ka definiciji...itd itd, znaci opet nisi u pravu i pises svasta... opet posto meni ne verujes, ovo ne
tvrdim ja vec je dokazano velikim brojem istrazivanja!!!!!
Onda ide tvoja treca recenica koja takodje nema smisla! Koliko igrac pretrci tokom utakmice je izuzetno bitan
indirektan pokazatelj njegove fizicke spreme... dakle onaj ko nije u kondiciji vuci ce se i za 40min ce pretrcati 2km (lupio
sam cifru), a onaj ko je vrhunski spreman ce se non stop kretati, istrcavati kontre, i igrati agresivnu odbranu i moze
itrcati i 8km.
Na 4 recenicu je vec bio odgovor!

Mmaxi:
Ti ne mozhesh reci da je moj nachin treniranja(ne rachunam ona maratonska zakucavanja)
neuobicajen jer nigde nisam naveo kako ih radim, koliko ponavljanja, kolike pauze i drugo.
A vezhbe kao shto su vijacha, skok cucanj, stepenice, cucnjevi sa jednom i dve noge,
su se primenjivali mnogo, mnogo pre nego shto smo ja ti imali u planu da se rodimo
(rachunam da ti kao student imash 20-25god a ne 70), i te vezhbe uopste nisu bile neuobicajene,
a nisu ni sada i uvek su bile za shiru primenu medju ljudima!!!

Zvercina:
Ti stvarno moras CITATI sta ja pisem, ako ces vec da pises replike na moje postove!!!!!!
Kao prvo za tvoj nacin treniranja na koj sam ja imao zamerku jeste, nacin na koji si ti trenirao tehniku skoka
experimentisanjem, i to sam DOSTA puta NAGLASIO!!! Ostalo nista nisam pominjao!!! Jedino sto sam ranije pomenuo
jeste da ne treba raditi vijacu i stepenice u isto vreme sa AA(AA ne treba raditi uopste po meni, ili ga treba modifikovati)!
I zaista bih zeleo da NASDJES i CISTIRAS neku od mojih recenica (ali da je ne izvuce iz konteksta), i da ja vidim gde sam
bilo sta rekao o tvom nacinu treniranja izuzev za nacin na koji si trenirao tehniku skoka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mmaxi:
Shto se tiche toga da nisi naveo koje vezhbe za odraz,>
ti jesi naveo vezhbe ali gde pishe koliko ponavljanja, koliko serija, kojim danima koja pauza???!!!!!

Zvercina:
Pa ti mene bas umes da odusevis...navedeno je skoro sve, i pauze izmedju vezbi, treninga...ma skoro sve...
a da je nekome falio deo u mozaiku mogao je da pita, ali pitanja nije bilo... U postu u kom sam citirao navode o
exp snazi lepo pise koliko da radis, kolike pauze... I mene zaista odusevljava, kako ti odmah u postu ispod kazes da ja to
nisam napisao (a jos se u mom postu nalaze samo navodi ranijih postova, znaci napisano i ponovljeno po ko zna koji put).
Evo citiracu postove i zamolicu te da ih PROCTAS, a ne da samo tvrdis da nesto nije napisano!!!
Dakle the Nlo kaze: "...vezbe za snagu i eksplozivnost traju 2-3sekunde, to su znaci kratka,
brza kretanja (kao sto je zvercina rekao npr bacanje, skok, sprint)." - Ako prevedes, radices vezbe koje su, trajanja
2-3sec (primera startovanja)!!!!
Zatim...citiram sam sebe "...Svaka vezba "ima svoj rok trajanja"... odnosno svaki metod rada,
bez obzira koliko on dobar bio mora da se menja nakon odredjenog perioda!!!
U praksi je to najcesce 4-6nedelja (tu se nbalazi jos jedna od mana AA, jer
on zadrzava isti metod rada 12-15nedelja), vec nakon tih 4-6nedelja organizam
se navikava na metod vezbanja, kretanje postaje stereotipno i nema napretka,
odnosno on se smanjuje sve vise i vise!!!" - Ako prevedes duzina programa moze trajati 4-6nedelja!!!!!!
Pa dalje...opet citiram sebe "...Explozivnost - mislim da sam vec rekao (ili mozda neko drugi, nije ni bitno), da se
fizioloski mehanizmi za explozinost (dakle razgradnja ATP u ADP + P, zavrsi
u potpunosti nakon nekih 6 sekundi..." - Dakle ako radis skokove trudices se da ti serija ne traje duze od 6sec, tako da je
receno koliko moze trajati serija!!!!!
Opet citiram sam sebe, rec o mogucem trajanju duzine serije "...Kod mnogih pliometrijskih vezbi je ovaj "zakon" nesto drugaciji,
jer se izmedju pojedinacnih skokova pravi pauza od 10-15sekundi, pa serija traje duze,
ali je odmor koji izmedju pojedinacnih skokova u seriji veliki..." - Opet dat odgovor o mogucem trajanju duzine serije, i pauza
izmedju vezbi, kod ovog metoda treninga!!!!!
P ko zna koji put da citiram sam sebe, u nadi da ces da procitas..."...Kad vec govorimo
o toj explozivnoj snazi i o ATP (adenozin tri fosfat) energiji, koja nam omogucava explozivne kontrakcije misica
moramo imati na umu, da se nakon njegovog "trosenja" posle 6sekundi, mora sacekati odredjeni
period kada ce ta energija ponovo biti moguca za upotrebu, minimalni vremenski period za to je
2minuta..." - Dakle najjasnije receno da pauza izmedju serija ne treba biti kraca od 2min, ali ti nisi citao!!!!!!!
I jos jedan citat..."...uglavnom je pauza izmedju treninga pliometrije 48-72 sata (to je
neki minimum)... mada se u zadnje vreme pribegava i tome da se trenira 14dana svaki dan...
pa se onda pravi duza vremnska pauza takvog metoda treniranja..." - Dakle i pauza izmedju treninga je jasno navdena!!!!
Najiskrenije bih te molio da ne pricas kako nesto nisam napisao, kad je to napisano vise puta, i sto je najgore u postu
neposredno pre tvog u kom govoris kako nisam rekao, samo je potrebno procitati sta je napisano!!!!!!

Mmaxi:
I ja mogu da nabrojim mali milion vezhbi koji su radili i Doktor i Jordan i
mnogo manje poznati igrachi od njih ali sama vezbha nishta ne znachi ako se ne primenjuje na pravi nachin!!!!

Zvercina:
Ti si car...pa jel ti vidis da ja to pokusavam reci u svakom svom postu, i sad mi ti to otkrivas kao toplu vodu, i govoris mi kako sam ja govorio suprotno!
Pa da li je potrebno da se ponovo citiram da bih te uverio kako sam to rekao ko zna koliko puta!!!!!!!!
Evo moj citat, ali ne znam kako ti je promakao..."U jednom od postova sam otupeo prste kucajuci po tastaturi i
pokusavajuci da objasnim da vezba jeste bitna, ali da je mnogo bitnije kako se ta vezba radi (ovde ne mislim na tehniku izvodjenja
pokreta ili kretanja, vec na vezbu gledamo sa aspekta opterecenja, brzine izvodjenja, broja ponavlanja i pauza), tako da
cucnjevima mozes raditi jacinu, explozivnu snagu, repetetivnu snagu..."
Da li je potrebno da nadjem deo o kome na primeru bench presa, govorim kako se jednom vezbom moze raditi na vise misicnih svojstava
i kako u prvi plan stavljam nacin radjenja vezbe a ne samu vezbu.
CItat sledi..."Da uzmemo za primer ravni potisak sa grudi (dakle brnch press, mozda ima i boljih primera ali mi je ovaj prvi pao na
pamet)... Ako legnes na klupicu i ja ti stavim 95-100% opterecenja koje ti mozes da podignes, dakle tezinu koju mozes podici
1-3 puta otprilike, i ako vezbu baziramo na tome, eto vezbe za JACINU ili SILU. Ako ti na istom tom benchu ja stavim
50-60% tvog maximalnog opterecenja, i sa tim opterecenjem radis ponavljanja, eto vezbe za SNAGU. Ako pak jos vise smanjimo
opterecenje, i bech klupicu stavimo ispod smith masine, i onda odozgo pustamo da teg padne, koji ti hvatas i amortizujes i
izbacujes sto vise u visinu eto nam pliometrijskog metoda rada i EXPLOZIVNE SNAGE.
Ili ako na tom sada vec cuvenom bench presu
stavis opterecenje od oko 40% i odradis "osam milijardi ponavljanja", eto vezbe za izdrzljivost...Dakle iz jednom istom
vezbom smo trenirali vise stvari, jos kad se urade manevri sa pauzama... Jednom te istom vezbom uradis sve zivo...
Da povezemo to sa AA programima, ja nijednom nisam kritikovao vezbe koje se rade u AA programima, ali sam kritikovao
metode po kojima se one rade... dakle bilion ponavaljanja, i to uz minimalne pauze, i jos svaki dan...i ono sto je najcrnje
a to je i sustina jeste povezivanje takvog metoda rada sa explozivnom snagom."
Znaci sve receno po ko zna koliko puta... ali ti jednostavno ne obracas paznju i stavljas mi tudje reci u usta!!!!

Mmaxi:
Koliko igracha ima u nashoj ligi koji imaju odraz preko metar i vishe i rade neka bolesna zakucavanja???!!!!!
(samo odgovor mi daj bez ataka na mene ili slichno), akoliko ih imash u inostransvu.Ja kod nas znam za dva
od kojih jedan ima solidan odraz, dosta vishe od proseka(ne preterano) i josh jednog koji ce sada da se
penzionishe i trenutno skache 60% od onoga shto je mogao, a trenirao je devedesetih atletiku poredo sa kosharkom!!!!

Zvercina:
Odgovor na ovo pitanje ti ne bih mogao dati, jer ja zaista nemam uvid u testiranja nasih prvoligasa, imam uvid u norme
NBA ligasa... ali to nije konkretan odgovor koji ti zelis, jedino sto znam da je Luka Bogdanovic pipao kvadrat skoro iz mesta,
i da je Milovan Rakovic jos od 17-18 kucao sa penala, ali to je jer ih znam...dakle kao sto rekoh nemam uvid u testirnja
nasih igraca pa da ti kazem e ovaj ima ovoliki skok, ovaj ima onoliki skok...

Nastavak dalje sledi....

Mmaxi:
Zahto ljudi dolaze na forum po savete, ne boj se vrlo dobro oni znaju da postoje kondicioni treneri??!!!!

Zvercina:
Vecini, ako ne i svima ovde je pretstava o kondicionom treneru kao o osobi koja ce im dati da trce i skacu kao sumanuti
pa sta bude... jer vecina momaka svoje kondicione treninge hvali po tome, "u jbt kakav smo kond trening imali, odvalio
nas je"... niko ovde nema prestave da iza toga stoji nauka i znanje, i da se dobrim trenizima mogu i cuda napraviti...
i da za sve postoji kako i zasto... a ne samo raditi k'o sumanut pa sta bude...

Mmaxi:
Odkud znash da ce moj sistem biti losh za skoro 100% ljudi(ako uduzmemo onu skoro nulu)
kad neznash nishta o sistemu osim koje vezhbe sam praktikovao??!!!!!

Zvercina:
Jbg... ti ne citas sta ja pisem... detaljni odgovor sa posebnim naglascima se nalazi u mojoj drugoj replici u prethodnom postu...
A taj post je citat necega sto sam vec rekao!!!! Dakle opet nisi u pravu za to sto tvrdis da sam rekao!!!!!

Mmaxi:
Kako objasnjavash to da neki ljudi kad skoche ima se osecaj da lete(ko avion) a neki ko da su baceni
ko kamen(sa istim odrazom)??? od chega to zavisi??????

Zvercina:
Ne znam na sta ciljas ovde, pa ako nije frka objasni, ja iskreno jos nisam video nekoga ko sa skokom oko 100cm deluje kao kamen
koji se jedva odvojio od tla! Ali ako mislis na to zasto, neko sa tim skokom moze da uradi "vratolomije" a neko ne moze...
Onda... prvo da kazem da je deo odgovora vec dat... dakle vec sam pominjao o slabosti ramenog pojasa, druga stvar je manjak
koordinacije, koja moze oduzimati mnogo snage, ili onemoguciti nekoga da nesto izvede!

Mmaxi:
Da li su danasnji treneri(chast pojedincima) dovoljno i dobro rade na odredjenim stvarima : Odrazu,
shutu, kondiciji, driblibgu, eksplozivnoj snagi???????

Zvercina:
Da iznesem moje misljenje o kolegama...ima svakakvih... ima onih koji su mnogo dobri, i znaju sve zivo, i kazu ti odmah
koliko mogu da ti pomognu, imas onih koji samo laju i nista ne rade ili neznaju... dakle ima raznih, ja znam za sebe samo
da se trudim da niko ne moze da mi stane na crtu... pa polako ima vremena...

Mmaxi:
Da li smatrash da si nekome na forumu dosad pomogao i uticao na povecanje njegovog odraza?????(nishta lichno -samo misljenje)

Zvercina:
Smatram da jesam! Osim ako svi citaju (prevod - ne citaju) postove... onda sta da im radim... takvima nema leka!

Mmaxi:
Mislim da bi trebalo da prestanemo da se raspavljamo, evo ja cu da prestanem da pishem postove,
jer ipak ova tema nije potrebna ni tebi(sem ako necesh da navuchesh nekoga sa foruma pa da mu budesh kon. trener)
ni meni(dosta sam zadovoljan svojim odrazom i nastavicu da ga vezhbam po svom sistemu)!!!!
Mislio sam da mogu ljudima da pomognem nekim savetima iz svog iz svog iskustva ali ako je to shtetno
i kontraproduktivno onda jbg-a.
Ja i ti Zverchina mozhemo da polemishemo i na private i na msn a mozhemo uopshte i da ne polemishemo,
ipak ovo je tema na kojoj bi ljudi trebalo da vide shta treba da rade a ne da pola postova ja tebe napadam
i ti mene napadash(ma ko bio u pravu)!!!! Zar ne??

Zvercina:
Ne boj se ni ja necu vise da kuckam na ovu temu, jer ne mogu da verujem da sam ovoliko teksta iskucao, i da
to niko ne procita, ili pak kao sto je Grunt cini mi se rekao da ne polemisem nego da kazem konkretno sta da radi... a svi
odgovori vec receni... Pa kad sve vec mrzi da citaju, nek rade sve zivo... ili nek ih deru svi zivi...
Sto se tice klijenata sa ovog foruma, klijenata nikad dosta, ali da mi je to zelja, otvorio bih novu temu i napisao
da drzim treninge....mada ono finalno, ja zaista sumanjam da neko ima da plati te treninge :)
Sad razmisljam... mozda smo malo preterali sa polemikom...

Mmaxi:
Ne bih rekao da su to gluposti, posebno svakojake, i ja bih mogao da kazhem da su to tvoje gluposti i
onda idemo u zacarani krug.( ali necu jer nisam takav, necu da pricham neshto shto ne mislim!!!)

Zvercina:
Ne bih rekoa da smo usli u zacarani krug, posto po teoriji circulus vitiosus-a (ili ti zacaranog kruga)
ona dovodi do smrti, propasti, ponora... vec su neke stvari ponovljenje i ljudima ponovo po vise puta objasnjene...
naravno nadam se da temu nece zakljucati jer smo onda stvarno usli u circulus virtiousus :D :D :D

I zavrsih i ja.... pozzzz svima, i zelim uspesno vezbanje i treniranje.... Mmaxi, pusti msn na private pa da polemisemo...
pozzzzzzzz

Mmaxi:
Kako objashnjavash to da ja recimo nemam kontakta sa sportom 7-8meseci i vishe ,
bukvalno lezhim po ceo dan i sedim na kompu i onda prvog puta posle toga kad odem na
basket ono isti odraz ko i pre, bukvalno bez dergadacije???

Zvercina:
Evo na ovo pitanje nisam dao odgovor... i odgovor lezi u sastavu tvog misica (bleda misicna vlakna,
koja rade po principu explozije)... i maximalnoj exitaciji misica...
Pozzzzzzz

I gotov sam :)

Nisam shvatio ovo za Luku Bogdanovica, koji kvadrat jel manji kvadrat, gornju ivicu ili shta i ovo za Milovan RAkovica(shta ovo 17-18 , jel su to godine)??( i gde su ova dvojica na utakmicama pokazviala ove odraze, mozhda je i Moka Slavnic imao odraz 1,30 ali nije hteo da pokazuje na utakmicama(glup primer i glupo odabrani igrach za to ali ajde)).

Shto se tiche Jordana, jedno je skok iz mesta(tj dve noge) a drugo odraz iz koraka(jer jaimam dosta veci odraz iz koraka).
Ako je imao odraz oko 1.05 iz mesta , to znachi da je bukvalno mogao da glavom pipne obruch iz mesta, koliki mu ke onda bio odraz iz naskoka iz zaleta????!!!!

Koliko sam cuo Milenko Topic je trenirao atletiku uporedo sa kosharkom i u to vreme bio jedan od retkih koji je zakucavao sa penala i pobedjivao na onim nashim kao All-star-evima u zakucavanju.(neznam tachno tako sam chuo)
Dzaba ti odraz 1,30 ako u igri maksimalno iskoristish 70-80%, jesi li video nekog da u kontri(kod nas) skache neshto nenormalno sa nekim bolesnim zakucavanjem ili samo chuva energiju??!!!! - ako je ovo da chuva energiju onda sledece pitanje(ako nije ovo za energiju onda ne chitaj dalje ovo pitanje) ------kako to da u NBA-u jedan igrach odigra 30 min i posle toga istrchi 4 kontre zaredom i sva 4 puta zakuca bukvalno sa istim odrazom i sito atraktivnim zakucavanjem!!!Meni isto nije problem da istrchim 3-4 kontre i vishe zaredom pa da zakucam isto atraktivno i sa istim odrazom(mozhda sam izuzetak da nemogu da shvatim ali dobro)

ovo za indirektni pokazatelj fizichke spremnosti uopshte ne mora da bude tachno, jer neko mozhe da se krece vishe, neko manje , zavisno od potrebe!!!!
Mogu profesionalci da se skupe i igraju sa ulicarima, amaterima i da predju 3 km jer im vishe nije potrebno!!!

Shto se tiche fizichke spreme danas i pre 20 godina nigde nisam napisao da su matorici imali vecu fuzucku spremu od ovih danas a ima i igraca koji su imali mnogo vecu fizichku spremu nego vecina ovih danas(dodushe veoma malo ali ih ima)!!!

I nemora shto sam rekao chim sam pomenuo "U vreme Plecasha, Mirze i Simonovica" odmah zakljuciti da su oni imali tolike odraze!!!!

Shto se tiche treniranja tehnike, da li je bolje ako nemash nishta drugo i eksperimenstisati u skoku ili sedeti kuci i chekati da mozak sam "ugradi" u sebe tehinku!!!( a tako je tehniku u pochetku vezhbao i Doktor, za posle neznam ali zna se koliki odraz je imao(chini mi se da je i Dejvid Tomson isto ovako vezhbao tehniku))

Shto se tiche leta i kamena, uvek ce onaj koji lagano skace izgledati da leti dok onaj koji se grci, pravi teshke korake ,sa istim odrazom izgledati kao da leti ko kamen!!!!

Kako se objasnjava to da dvojica sa istim odrazom i istom tezhinom imaju razlichito vreme zadrzavanja u vazduhu(od odrazavnja od tla pa do doskoka)???
Ili ista ova dva choveka od malo pre, jedan se zadrzhi duzhe u amlitudi skoka od drugog(ako ne razumseh shta hocu da kazhem na primer: jedan skochi i u maksimalnoj tachki skoka i duzhe zadrzhi(bukvalno stoji u vazduhu, pre nego shto krene da ide na dole) se zadrzhi nego ovaj drugi)??

Ovo shto si rekao za ATP , ako se ona troshi za 6 sekundi a treba vremena da se "povrati" oko 2min, kako to da imam energije da skochim bukvalno 20 puta sa isitm odrazom bez pauza izmedju skokova, bez osecaja umora, gubitka energije???

Shto se tiche ona dva tipa treniranja(svaka dva tri dana ili 14 dana svaki dan pa onda veca pauza) ja sam chuo da je bolje raditi aktivno pa onda praviti vecu pauzu jer kako sam chuo da misic manje "raste" onda kada se stalno "pogadja", vezhba, pa je zato bolje praviti vecu pauzu da bi se misic smirio i pocheo da ugradjuje proteine, jacha!!!!

Ako mi je ovoliki odraz(trenutno negde oko 1.05-1.10m) sa josh treninga uspeo da ga povecam i koliko otprlike s obzirom da odraz praktichno nisam ni vezhbao!!???(samo misljenje trazhim)???

Evo i dosta sa ovim polemisanjima!!!!Ja od sada prestajem!!!!

I evo saljem ti MSN na private - Zvercina!!!

I Pozdrav :) :o :D ;) :p

E ljudi...dobro je da ste stali vise sa ti gigantskim postovima!!!Evo ja sam bacio AA3,odradio danas 1.trening plyometrije,da sad ne bude da sam od prvog treninga povecao odraz,vezbe su relativno lakse od AA3 i ima MNOGO MANJE ponavljanja u AA3.Dobro sam ih zagrejao na treningu,dosao kuci i skocio iz naskoka i tras.. udarih glavom u plafon:):):).Evo jos me boli...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back