Ko hoce da nabije VELIKI odraz!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Clyde_the_Glide
ja od sledece nedelje pocinjem.......
jel zna neko program za skok u dalj?

Clyde... programa ima milion i nije ih problem napisati, medjutim mislim da vecina vas mladih
momaka i devojaka ne zna da skoci pravilno, i bilo bi lepo da se obratis nekom kond treneru
(najbolje u nekom atletskom klubu), koji bi te prvo iskorigovao i naucio kako da skaces.
Vecini vas zvuci cudno, i pitate se "ma kakva tehnika skoka", ali to je verovatno iz
razloga jer vas niko nije ucio tako da nemate dodira sa time i izgleda vam apstraktno.
Samo na ispravljanje tehnike skoka kroz par treninga mnozes dobiti 30cm na sunoznom skoku u dalj,
nakon usvajanja tehnike, pored toga sto si dobio dosta na skoku udalj vezbe koje budes
koristio davace ti veci napredak (ovde mislim na "vezbe za odraz" kako ih vi nazivate).
P.C. Pisuci post imao sam na umu sunozni skok u dalj, mada se isto moze reci i za
skok u duzinu iz zaleta.

Zvercina jeste u pravu,medjutim uvek postoji ono ali...vecina ljudi pa i ja zeli dobar skok,za mene je on pogotovu vazan jer igram centra!Radim AA3 vec dve nedelje i sigurno ali sigurno osecam poboljsanje i u skoku(nije mnogo,4-5cm),i u odbrani,dobio sam neku pokretljivost u nogama.Mislim da mi je bolje da radim ovaj program,nego ici u teretanu i raditi tegovima!Tacno je da na jednom treningu uradis 200-300 i vise skokova,ali kao sto je zvercina opet rekao D.Petrovic na svakom treningu ubaci 500 trojki sto znaci da skoci preko 500 puta.Kako god okrenes,svaki sportista trosi i ,,haba'' svoj organizam!Veoma je bitno pravilno slediti uputstva i praviti pauze!!

Ae uzdravlje!!!

@Grunt
Ljudi pa neznam sta vise da vam kazem,zavrsavam
6tu nedelju i hvali mi nekih 5 cm da dopipnem obruc.

Da li si izmerio napredak u skoku? Nekako mi je cudno da si na pola puta tako
"savrsenog" programa za skocnost i da ti fali jos 5cm do obruca... Bez uvrede
ali me zanima da li si pre pocinjanja ovog programa mogao dotaci tablu/mrezicu?
Koliko si visok? I koliki ti je maximalni dohvat ruke?

@Nitroglicerin
Samo radi brale i ne sekiraj se nisam ja napisao program niti neko od nas na forumu,
vec profesionalni treneri NBA igraca. !
Uzivaj i bas mi je drago zbog tebe!

Nitroglicerin vidim da se bas razumes u obaj program? Zamolio bih te da ako mozes
iskucas imena NBA trenera koji su to napisali?
Da ne gresim dusu, ali to je poput one price kad na palmi
reklamiraju neki suludi preparat za mrsavljenje i onda kazu da su ga napravili NASA-ini
strucnjaci.

@Nitroglicerin
Pa mozes isto ovaj da koristis ... kad skocis u vis,
to ti je isto kao da skocis u dalj sa zaletom,
u oba slucaja najbitniji je SKOK, pa sad kad zavrsis ove vezbe za skokove,
ti Subotom i nedeljom ne radis,
tad se posveti malo trcanju da bi postigao efekat na
brzini i kad zavrsis tih 15 nedelja bices kao kengur,
i brzina i odraz pa ladno da ides na medalju !

Nitro ja razumem da ti je u interesu da prodas program u sto vise primeraka,
ali bi bilo korektno prema momcima koji se nadaju da uspeju u toj kosarci da ne pises
sve i svasta.
"Skok u vis" i "skok u dalj" nikako nisu isto! Da su isto onda bi svetski prvak "skoka u vis"
bio i svetski prvak u "skoku u dalj" i obrnuto,
a to nije ni blizu tako. Nazive disciplina sam stavio pod navode,
jer se u njima nalazi velika terminoloska greska.
Zatim Nitro kazes "tad se posveti malo trcanju da bi postigao efekat na
brzini"... Pa bih hteo da te pitam, znas li ti uopste kako se brzina razvija i trenira
ili samo pricas svasta ne bi li zaradio neku sicu!!! Zaista ne zelim da vredjam, ali
Ovaj post toliko nije tacan da nema blage veze s mozgom i istinom, pogotovo ova recenica
koju sam stavio pod navodnike!!!

@Igumanstefan
Zna li ko program za popravljanje suta u kosarci?

Javi se da resimo problem ako si voljan.

@Grunt
Zvucis kao jedan lik po imenu Boris iz O.S. Veljko Dugosevic.
Uglavnom ja sada mogu da dopipnem obruc,
ali sam na basketu sjebao koleno pa sam na zalost prestao da radim vezbe posle 9te nedelje.

E Grunt, Grunt! Da li znas sta je prouzrokovalo tvoju povredu na basketu! Ispade da ti je Nitro prodao povredu!
Doslo do zamora materijala, od milion skokova, i eto explozije na basketu, samo sto ti izgleda da i dalje ne raspoznajes pravog
krivca! A to je u ovom slucaju tako savrseni AA program!

@Grunt
Mozes u sportskom centru ,,Olimp" kod onog starog bioskopa gde sad teniseri vezbaju,tamo imas tribine i do jaja je za penjanje.
P.S. teze je kada silazis.

Nije teze kad silazis, iz razloga sto viskozna komponenta misicne kontrakcije radi na racun kontrakcije misica!
Primera radi, iz benca mozes podici 100kg, ali kontrolisanim pokretom mozes spustiti 130kg otprilike. Zatim sa visine od
2m mozes doskociti u poziciju polucucnja, ali iz polucucnja nikako ne mozes odskociti na visinu od 2m... itd...itd
Osim toga kretanje uz stepenice se koristi za razlicita misicna svojstva (npr. snaga) od kretanja niz stepenice (npr. brzina frekvencije pokreta)!

@Grunt
Bravo clyde_the_glide...Samo da ti kazem nesto.
Te vezbe ce ti povecati odraz do jedne kolicine,
a ako imas prejake noge onda i treba brzina u nogama...
Ja na primer manje skocim kada se brze zaletim,
zato sto nemam dovoljnu brzinu da odskocim na vreme.
Ima jedan test na jednom sajtu.

Svaka vezba "ima svoj rok trajanja"... odnosno svaki metod rada,
bez obzira koliko on dobar bio mora da se menja nakon odredjenog perioda!!!
U praksi je to najcesce 4-6nedelja (tu se nbalazi jos jedna od mana AA, jer
on zadrzava isti metod rada 12-15nedelja), vec nakon tih 4-6nedelja organizam
se navikava na metod vezbanja, kretanje postaje stereotipno i nema napretka,
odnosno on se smanjuje sve vise i vise!!!

@Clyde_the_Glide
evo ja cu......
nemam prejake noge, sada cu da pocnem da radim sprinteve......

Clyde, zanima me kako si testirao jacinu tvojih nogu?
Evo upravo se u ovome ogleda bitna razlika izmedju jacine i snage!!! Kazes da
nemas prejake noge i da ces razditi sprinteve (logicki se zakljucuje da ces
sprinteve raditi da bi povecao jacinu nogu), velika greska! Mislim da
je u kasnijim postovim the nlo ili neko drugi pokusao objasniti
razliku izmedju jacine i snage, ali da predjem na stvar, sprintevi predstavljaju
snagu (i nakon odredjene distance brzinu), a nikako jacinu! Dakle ti ces
treningom snage pokusati da istreniras jacinu! Malo ludo zar ne!
To je pravi pucanj u prazno! Naravno noge ce ti malo ojacati (kao sto se i
pesacenjem do prodavnice povecava izdrzljivost,
a nema veze sa treningom izdrzljivosti), ali napredak nije ni blizu onog koji
bi postigao sa trenigom jacine!
Pozdrav.

@Grunt
Cycle,ako nemas prejake noge onda moras da radish "Air alert III"
Ja na primer imam prejake noge pa treba da radim kamikaze i
sprinteve da bi poboljsao brzinu kako bi mogao vise da skocim.

Jbt pa nisam znao da su ovi AA programi tako svemocni heheh (salim se naravno, da neko ne pomisli
da sam ozbiljan), ali u jednom postu mozes naci da su AA programi namenjeni "skoku u vis", u drugom postu
da su za "skok u dalj", zatim ovde da su za jacinu.... haos :)
Zanima me Grunt kako si i ti testirao jacinu svojih nogu? Ili se to radi od-okatvinom metodom
(cuvena sacometrija u Srba :D)... ono tipa ma on je jak, on nije... ma ipak jeste... :)
Kamikazama se ne trenira brzina! Ako radis sprinteve, onda se moras potruditi da radis na "razbijanju brzinske
barijere"... dakle sprintevi nizbrdo (nagib nizbrdice od -5 do -10stepeni), zatim trcanje "sa metronomom",
partner ili neko vozilo te vozilo te vuce... itd itd...
Inace, ima jedna bitna stvar! Ne znam koliko imas godina, ali trening brzine je melo komplexniji, ne sme se
raditi sa mladjim osobama iz razloga preranog formiranja brzinske barijere u kori velikog mozga (a ako se tu
zajebes, duboko si zaglibio)! Naime u kori velikog mozga se formira stereotip kretanja (dakle kao da se
zapisuje brzina kretanja kojom ti mozes istrcati npr. 60-100m) i posle je veoma tesko razbiti ili ugasiti
tako formiranu barijeru brzine!!! Tako da se brzina sa "klincima i klincezama" :)) radi uglavnom na racun
brzinsko-snaznih vezbica.... dakle skokovi, bacanja... itd...

@Mmaxi
Da bi odraz povecali do maksimuma pored jakih nogu i eksplozivnosti od presudnog
znacaja za efikasnost skoka ima tehnika.(jedan deo je genetski i tu se nemoze nishta
a drugi deo se moze adekvatnom vezbom unaprediti).
Primer savrshene tehnike mozete videti kod Jordana, Dr.j , Drexlera, Wilkinsa , Cartera
Tehnika pomaze da se pri manjim snagama postizu vece visine , dobija osecaj leta!!!
Air alert nije losh progam za odraz ali pored njega treba "upraznjavati" i
preskakanje vijace , trcanje uz stepenice, skakanje uz stepenice.Jordan je jednom
izjavio da je od presudnog znacaja za njegov skok bila ta shto je kao mali mnogo bozio bicikl.
Mozhda malo smaram , ali meni je sve ovo predhodno navedeno pomoglo da dobijem vrlo
visok odraz, blizak odrazima NBA igraca.

Prvo da kazem da u svemu (svakom motorickom svojstvu) imas odredjeni uticaj genetike, na koji
za sad ne moze da se utice...
Mmaxi... mislim da si u pravu... AA nije los program za odraz... taj program je potpuna katastrofa!!!
Daj ga bilo kom kondicionom treneru... i cuj misljenje... ako vec neverujes izjavama mene a mislim da
isto tvrdi the nlo.
Taj program ima milion mana, ako ste citali postove... onda ste valjda videli... ako ne onda i dalje budite
u zabludi... pa tvrdite mi belci ne mozemo da skacemo, to je zbog lose genetike...
crnci imaju "bolju" genetiku ...(a kad pogledas... skok s motkom - svetski rekorder belac,
"skok u vis" - u svetskom vrhu skoro sve samio belci,
"skok u dalj" - takodje u svetskom vrhu skoro sve sami belci, 400m - trenutni vladar
staza je neki belac iz engleske, 110m prepone - svetski rekorder kinez, dakle nije crnac, 100m - za sad jedina
brzinsko snazna disciplina gde su belci u deficitu, 60m - cini mi se da i tu belci polako
krecu da budu sve bolji i bolji).
Mmaxi... pa gde bwe covece da pored ovako suludog programa jos i da rade stpenice i vijacu... MNOGO JE COVECE!
Vidis da se pola njih povredilo i razbolelo, mislis da su te povrede i bolesti dosle niotkuda...
ovaj program razara bre... a ti im kazes da jos rade vijacu i stepenice!

Visok sam 180cm
Tezak sam 83kg
Imam 15 godina,6 dana i 21h
Iz zaleta sa jednom nogom skacem nekih 5 cm vise nego iz malog zaleta sa dve noge (Znachi nije bukvalno iz mesta)
Bio biih zadovoljan kada bi mi rekao sta treba da radim a ne da se patim ovde sa raznim vezbama,vidi se da znash...Hvala u napred

Zvercina:
Ja samo kazhem shta sam ja radio za odraz,
radio sam A3 2 nedelje i smorio me i prestao sam(i ako sam imao veliki odraz i pre njega)
ali sam zato svojim planom (gde sam ukljucivao stepenice a posebno vijacu) za veoma malo vreme i malo vezbe nabio odraz preko 1m.Mozhe neko imati ekstra jake noge i eksplozivnost i sve ali bez tehnike nishta, usavrsavanjem samo tehnike mozhe se znatno popraviti odraz( i sam znash).
I sad mi je odraz oko 1m mozda neshto manje ali mi je greshka shto nisam nastavio da ga vezbam(prestao sam u maju 2006 zbog tetive kad sam kucao sa penala), sada se polako pripremam da pochnem ponovo da ga vezhbam.
Ja sam sebi napravio plan vezbanja i pokazao se veoma uspeshnim(a mogao je i da ne uspe) ali shta da rade ovi "klinci" koji se ne razumeju u vezbanje i chim vide AA odma misle to je to, to ce ih reshiti muka! Vecina nema pare da bi platila kondicionog trenera za usavrshavanje pa zato dolaze ovde, na forum da bi pokupili savete od "iskusnijih'', nemaju svi srece da odu u prvoligashe pa da rade sa "pravim" trenerima i da treneri posvete paznju samo njima!!!

Tj. svima apel da se mane uopshtavanja i da daju neke programe, vezhbe za poboljsanje odraza

@Grunt
Nije bre 15 cm uopshte toliko loshe bre,samo se ti trudi,
dodushe mene tezina yebe da kucam zato shto imam 88kg a
samo 183 cm visok...Ja peroshle godine u ovo vreme sam tablu pipao
vrhom srednjeg prsta,a sada mogu i vishe od cele shake,a shaka mi je
19 cm sto znaci da sam povecao odraz za od prilike 20 cm od proshle godine.

Pa koliki ti je sada odskok iz mesta?

@Mmaxi
Air Alert ne povecava toliko odraz koliko bi vi zeleli(a svi bi
da kucate windmilove, sa slobodnjaka i slicno)- shala.
Air Alert je odlican program za dobijanje eksplozivnosti,
elasticnosti misica kvadricepsa, listova, kolena.
Ako hocete NBA odraze to vec nemoze bez dodatnih opterecenja,
tegova (shutiranje na curl mashini, lat mashina, cucanj i dr.)
ali sa obaveznim istezanjem posle treninga.
A ti [GRUNT , nisi ti toliko tezak.Idealna masa za mushkarce je visina-100.
Pogledaj samo Lebrona Jamesa on ti je visok 200cm a ima 109 kila i
odraz oko 105-110cm!!!

----Evo opet jedne od koristi AA programa u vasim postovima,
a kad pogledas sa strucne strane to onda uopste nije tacno.
Explozivnost - mislim da sam vec rekao (ili mozda neko drugi, nije ni bitno), da se
fizioloski mehanizmi za explozinost (dakle razgradnja ATP u ADP + P, zavrsi
u potpunosti nakon nekih 6 sekundi, kod vrhunski sportista je to mozda nesto duze dakle
7-8 sekundi, jer su oni tu sposobnost trenirali godinama), nakon toga sto se rad obavlja duze vreme
to se sve vise prelazi na izdrzljivost u snazi, a kasnije i na "suvu" izdrzljivost.
Dakle ako ti radis 200skokova u seriji, ja sam sto posto siguran da ih ne mozes uraditi
za 6sekundi. Kod mnogih pliometrijskih vezbi je ovaj "zakon" nesto drugaciji,
jer se izmedju pojedinacnih skokova pravi pauza od 10-15sekundi, pa serija traje duze,
ali je odmor koji izmedju pojedinacnih skokova u seriji veliki.
Sto se tice tih 6sekundi, za one koji neveruju, pogledajte analizu neke od sprinterskih trka na 100m,
i videcete da posle 80m brzina trkacima opada, ne mogu reci da naglo opada, ali je dosta primetan
pad brzine trcanja.
Takodje jedna od veoma bitnih "stvari" u treningu, koja umnogome odredjuje cilj treninga
jeste odmor (dakle tip odmora - pasivan ili aktivan, i duzina odmora). Kad vec govorimo
o toj explozivnoj snazi i o ATP (adenozin tri fosfat) energiji, koja nam omogucava explozivne kontrakcije misica
moramo imati na umu, da se nakon njegovog "trosenja" posle 6sekundi, mora sacekati odredjeni
period kada ce ta energija ponovo biti moguca za upotrebu, minimalni vremenski period za to je
2minuta, ako je vremenski period manji, nema nista od explozivnosti, vec se vuce ka izdrzljivosti u snazi,
a prema metodu AA programa to sve vise vuce ka "suvoj" izdrzljivosti.

Elasticnost kvadricepsa, listova i kolena - Da napomenem da se elasticnost povecava dovodjenjem
misicnih (ukoliko nam je cilj rastegnuti misice) i fibroznih (ukoliko nam je cilj
rastegnuti ligamente) vlakana u njihove trenutne krajne amplitude. A to se u AA programima ne desava,
tako da se elasticnost tim programima rada ne moze dobiti!

@The Nlo
Sve je individualno. Sve zavisi od svega. Sve se menja.
Jedan isti trening ne utice isto na dva razlicita coveka isto.
jedan isti trening ne utice na jednog coveka isto danas i sutra,
a njegov uticaj umnogome zavisi od juce.

Postoji mali milion programa treninga objavljenih na netu
ili u knjigama ili kako god, objavljeni su programi po kojima su radili
mnogi najbolji svetski sportisti, i koji su se pokazali uspesnim, ali to ne znaci da ce ti
programi "raditi i vama". cak sasvim suprotno, program po kojem je radio npr Majkl Dzordan
nikako nece odgovarati vama !

Planiranje i programiranje ne samo kondicione već i celokupne sportske pripreme
predstavlja složen zadatak čija su rešenja često promenjiva, tako da svaki plan i program
u praksi mora da pretrpi manje ili veće izmene, usled novonastalih neplaniranih situacija.
Znaci, ne moze vama niko da da na papiru napisan program od 15 nedelja i vi da se slepo pridrzavate tog programa. pogotovo ako taj neko nije prvo proucio vasu trenaznu istoriju, testirao vas odnosno izvrsio dijagnostiku vaseg trenutnog stanja, uocio vase slabosti i mane, pa vam na osnovu uzrasta, perioda sezone, postavljenih ciljeva sastavio orijentacioni plan treninga za naredni period, pa vas retestirao da vidi kako reagujete na te trenazne podsticaje, pa izvrsio potrebne promene u trenaznom procesu ...
Ne sumnjam da je atj AA program zasnovan na odredjenim znanjima iz teorije i prakse,
da postuje odredjene principe, npr progresivnost opterecenja, odnos napor/odmor i jos mnogo toga,
ali ne moze on da bude dobar za svakoga, nije svejedno da li neko ima 11, 14, ili 18 godina,
dal ima 50 ili 100kg, dal uporedo sa AA treninzima ima i kosarkaske treninge i sta radi na njima...
Ne sumnjam da ce svako od vas nakon malo tog treninga povecati odraz za odredjeni broj cm,
ali su i sanse da se povredite, pretrenirate cak i vece. Osim toga,
brzi i specijalizovani programi su stetni za mlade sportiste, oni dovode do rezultata brzo,
ali to traje kratko.

No, da ne smaram sad vise, kad dobijem AA program i pogledam ga,
napisacu konkretno sta mislim o njemu, obzirom da postoje odredjena pravila za
sprovodjenje pliometrijskog treninga (u ovom slucaju treninga skokovima),
kao sto su npr preporuceni broj skokova, potrebna snaga i jacina nogu pre uvodjenja odredjene
vrste skokova u trening...

---Po mom misljenju post bez greske, ono na sta bih hteo da skrenem paznju jeste drugi pasus. Vecina
komercijalnih programa koje mozete naci na netu se poziva na vrhunske sportiste (ponekad posumnjam da
uopste ima veze sa njima, ali ajde), medjutim ti Grunt i ostali momci i devojke NIKAKO ne smete
trenirati isto sto i oni. U postu na koji se pozivam, lepo pise da je SVE INDIVIDUALNO, e posto se
ovaj program koliko se secam poziva na Jordan-a, ima jedan podatak da je Jordan vec oko svoje 13-14
godine mogao da radi po 500 cucnjeva na jednoj nozi dnevno (sad da li je to 250+250 ili 500+500
zaista neznam), naravno radio je u serijama. Ja iskreno sumnjam da iko od vas moze da poveze 15cucnjeva
na jednoj nozi a da se ne pomaze rukama. Dakle ovaj program i da je bio namenjen Jordan-u, on bi ga i
mogao sprovesti u delo... Iduca stvar je... Rebraca na treningu jacine u teretani podigne oko
30tona... Da li to znaci, da bi trebao i ti Grunt to da radis?
Grunt sorry sto te cesto pominjem u postovima, nije sa namerom da vredjam!

@Mmaxi
1. Shto se tice visina-tezina, lekari preporucuju idealnu tezinu(od-do)
2. Shto se tice eksplozivnosti htedoh reci da se eksplozivnost dobija kod
odredjenih misica(bez eksplozivnosti nema dobrog skoka)- i neradi se svaka vezba
na Air Alertu 100-200 ponavljanja
3.Upravu ste da svaki program utice na svakog drugacije, ali genetika je presudna
4.Nije tachno da se bez kondicionog trenera i kako kazhesh chuda nemozhe zakucavati sa penala,
raditi vetrenjace i sl. - kazhem ovo iz lichnog iskustva jer sam sa sopstvenim programom,
vezbi u "kucnoj radinosti" "nabio" dosta veliki odraz , dovoljan
pa da zakucam i sa penala.
5.Problem kod svih ovih programa je i shto su pauze za odmor neadekvatne!!

---Obecah da cu odgovoriti na sve teze... pa evo da pokusam sada:
1. Vec sam rekao da je idealna tezina koju lekari preporucuju vezana za "obicnu" ljudsku populaciju i
rekreativce,a ne za sportiste! Za nevernike evo nekoliko primera: prvo, i ovo sam vec rekao, vasa
idealna tezina zavisice od vaseg konstitucionalnog tipa (ektomorf, endomorf ili mezomorf), takodje
zavisi od vase morfologije... a vasa idealna tezina upravlja se ka vasoj sportskoj orijentaciji...
dakle na istu visinu... nikako necemo teziti istoj tezini ako je doticni gimnasticar, plivac,
kvaterbek u americkom fudbalu, kosarkas itd itd...
2. Explozivnost ces trenirati kod misica koji su ti potrebni... a sto se tice kosarke ja trenutno
ne mogu da se setim koju to misicnu grupu mozes ostaviti "supljom". U pravu si za AA,
ne radi se u svakoj vezbi po 100-200 skokova... ima vezbi u kojoj se gura i do 500 pa cak
i do 1000 koliko se secam.
3. Genetika jeste bitna, ali ako ces ti sedeti u fotelji i govoriti ma ja imam dobru/losu genetiku
i necu da treniram, jer su mi sposobnosti odredjene jos pre rodjenja, onda sve badava, batali sport
odmah! Takodje, mislim da sam o uticaju genetike na exp. snagu vec govorio tako da se ne ponavljam.
4. Ok svaka cast za zakucavanje sa penala! Ali da te pitam koliko jos njih (osim sebe) znas koji zakucavaju
sa penala,i od njih oduzmi one koji su radili uz strucnu tudju pomoc? Ja iskreno znam samo dva momka,
a poznajem kosarkasa sigurno hiljadu!!! Reci mi sada, 1 prema 500, to mu dodje oko 0.2% (naravno procenat je
u velikoj meri priblizno odredjivan)... dakle ako se vodimo ovom racunicom... stihijskim radom imas
0.2% posto sansi da uspes... Vredi li muke? ako znas da ti je neuspeh zagarantovan u 99,8% slucajeva???
Ponovo napominjem procentaj je daleko priblizno odredjen... moze biti i daleko manji i daleko veci!
5. Ovi progami su pisani tako da ako ne uspes sa njima, navodno sam budes krivac... kod vecine (a mislim
cak i kod svih AA programa moras da radis 12-15nedelja i ne smes da propustis nijedan trening...
a program je pisan tako da te primora da propustis neki trening (upala, povreda, bolest...da ne pricamo
o obavezama... itd itd...)... Takodje kad se pogleda da je duzina AA3 programa 15 nedelja... to je otpilike
cela pauza izmedju dve sezone... sto je opet suludo, jel igraci moraju imati pauzu u treniranju (bilo
aktivnu bilo pasivnu)... pauza mora postojati...

@Turbo-ajvar
Lepo ti to sve znas , ali sta ti znaci ektomorf, endomorf, mezomorf.
Prevedi to na srpski

---Evo da odgovorim i na tvoj cinicni post... mada sam ocekivao da ako ste vec zagrizeni za tu
fizicku spremu neke stvari i potraziti po literaturi i po internetu...
Ektomorf (leptosomni konstitucionalni tip) - Ovakav tip ljudi karakterisu natprosecno duge i tanke kosti,
uska ramena, tanki zglobovi i nizak nivo telesnih masti...
nedovoljna debljina tela u poredjenju sa visinom, ljudi ovog dipa su tankok dugog vrata i
uzane glave s prominentim nosom, grudni kos je uzan s ostrim podgrudnim uglom, njegov obim je cesto manji
od obima karlice... itd itd...
Endomorf (piknicki konstitucionalni tip) - Zglobovi veceg obima i natprosecan nivo telesnih masti...Zatim
ga karakterisu veliki obim glave i trupa, slabo razvijeni i tanki extremiteti i velike naslage potkoznog
masnog tkiva. Lice i tip kod ovih ljudi kao da imaju tendenciju da se zaokrugle, vrat je kratak i
debeo uglavnom upravljen nesto napred.
Mezomorf (atletski konstitucionalni tip) - Odlikuje se snaznim kostima i masivnom muskulaturom, na snaznom
vratu se nalazi snazna i masivna glava. Siroka ramena, snazne ruke. Sirok grudni kos. Iduci od ramena ka
karlici obim trupa se smanjuje...
Jos da napomenem da se ova tri konstitucionalna tipa, kao potpuno cista, u prirodi srecu vrlo retko.
Najcesce se srecemo sa mesavinama ovih tipova, ali jedan uvek ima dominaciju.

@Pacer
Moje skromno misljenje- najbolje vezbe za odraz rade se u teretani- cucnjevi,
iskorak, vezbe za listove, leg press i sl. ali obavezno uz trenera jer ako se
rade pogreshno mogu da budu veoma opasne... osim toga hodanje u cucnju,
skok iz cucnja (veliko opterecenje trpe kolena, nije preporucljivo za svakog)...
istina je da se treninzima u teretani gubi na brzini, za brzinu je dobro trcanje
sa tegovima.. za kondiciju vijacha... niposto se ne sme zapostaviti kardio- znaci trcanje,
bicikl, plivanje...

---Sto se tice tehnike izvodjenja vezbi, tu si u pravu...vecina mladih sportista ne ume pravilno da
izvede vezbe... i onda dolazi do povreda, akutnih pa kasnije i hronicnih bolova... zatim dolazi do
ne planiranog uticaja vezbe (zeleli ste da istrenirate odredjeno misicno svojstvo, ali zbog gresaka
prilikom rada vezbanje je uticalo na neko drugo misicno svojstvo)... itd itd sto opet vodi stihijskom
treniranju i nagadjanju... Ono sto je jos losije, jeste da vecina mladih sportista na pominjanje
tehnike izvodjenja vezbe, okrece glavu na drugu stranu i odbija savete uz veliku dozu cinizma...
verovatno misleci da sve savrseno rade...
Trenizima u teretani se ne gubi na brzini!!! Pravilnim radom sa tegovima se indirektno povecava
brzina!!!
Sto se tice trcanja sa tegovima... oni opet na idirektan nacin povecavaju brzinu... ima jos mnogo
toga sto se tice uticaja i rada sa tegovima za noge... ali me mrzi da pisem...
Sto se tice termina "Kondicija"... moras znati da on podrazumeva sve motoricke sposobnosti (dakle
silu; snagu; brzinu; koordinaciju - pod kojom imamo okretnost, preciznost, ravnotezu...; gipkost i
izdrzljivost) ... a ne samo izdrzljivost (kako si ti verovatno podrazumavao)... Tako da uzezvsi u
obzir to sto si rekao... to nije tacno :)

@Grunt
Ma bre boli me uvo i za Air Alert III i za explozivnost i sve...
Sada kada dodje leto ima da trchim po tribinama po ceo dan pa cu da vidim rezultate
posle 2 meseca...Plus u genima mi je da nemam veliki odraz,mozda ja i imam najveci
odraz u porodici,svi skachu ko babe,a jachinu ruku sam nasledio od caleta,zadovoljan
sam sobom sto mogu da uradim oko 50 sklekova za svoih skoro 15 god. i sa svojih 88kg i 183 cm...
Za sada sam zadovoljan,samo ovaj odraz zelim da nabijem koliko god mogu.

---Nemoj odustajati tako lako!!!
Znas kako, to sa genima je malo komplikovana prica... nemoj tek tako da se oslanjas na to koliko moze
u porodici neko da skoci ili ne... bitno je da ti sebe dovedes "do maximuma" svojih sposobnosti...
Pazi ja imam jednog drugara... zakucava kako god pomislis, verovatno jedini kog sam video da uradi
dve "kapuljace" u skoku i da zakuca... A njegov mladji brat koji se oslanjao na to da ima dobre gene
kao kao stariji brat ne moze skoro ni da zakuca....

@Turbo-ajvar
koliko sam ja shvatio eksplozivnost je kad ja skocim iz mesta i jedva pipnem tablu ,
a snaga kad zakucam iz zaleta? ili je obrnuto ili nije ni ovako ni onako?
i imam pitanje koliko odraz zavisi od listova i kvadricepsa a koliko od ostalih misica?

---Nije ni jedno ni drugo...
Sto se tice konkretno listova i kvadricepsa... mnogo uticu na odskok...

@Mmaxi
Eksplozivnost je sposobnost sa se ispolji,realizuje maksimalna snaga za veoma mali
vremenski interval.Shto se tiche skoka iz mesta i skoka iz zaleta i kod jednog i kod
drugog skoka se ispoljava i eksplozivnost i snaga u vecoj ili manjoj meri.Neki strucnjaci
komentarishu da je za skok iz koraka bitnija eksplozivnost a iz mesta ili naskoka snaga
(i ja tako mislim)ali ostavimo da na ovo pitanje odgovori neko kompetentniji po ovom pitanju.

Shto se tiche mishica, vecina mishica nogu ucestvuje u skoku, neki vishe ,
neki manje, ali smatram da su za skok presudni mishici u butinama, posebno kvadriceps
(koji je najveci misic u nashem oragaizmu,a mislim i najachi) a i sam kvadriceps se sasoji
ustvari od 4 "glave" (misica), a listovi imaju manju ulogu jer kod skoka ti je bitno
ispravljanje noge shto rade mihici butina.

---Mislim da sam vec odgovarao na ovaj post, ali evo da dodam jos nesto... Prvi pasus ti nema smisla,
zivo me zanima koji strucnjaci to tako "komentarisu", i voleo bih da mi das naslove gde si to procitao.
Malo sam u zurbi... ali samo da napomenem da ti ovde razdvajas explozivnost od snage... sto je
nerazdvojivo... jer u stvari nije explozivnost vec je explozivna snaga!!! Sta je bitnije kod
skoka iz koraka i iz naskoka je malo duza prica, a ja nemam snage a ni volje da je kuckam...
Sto se tice drugog pasusa, i on ima velikih gresaka u sebi... listovi imaju izuzetno vaznu ulogu u
skoku... dvoglavi misici lista (musculus gastrocnemius) ima veoma mocnu tetivu bez koje nema "dobrog"
skoka!!!

@Grunt
Za 12 dana cu imati 15 godina... Jel je 30 sekundi lose..?
P.S. Nije nam to rekao kondicioni trener da radimo,vec smo radili na
treningu samo sto nismo poneli lopte pa smo imali kondicioni trening,
i to je 1 od vezbi koju smo radili.. I da,treniram kosarku...!! Visok sam
oko 180 cm i tezak 88 kg,imam snagu u rukama,samo sto nemam dobar odraz...
Mislim da mi treba explozivnost...To sam zakljucio tako sto samo nekih 5 cm. mogu
da skocim vise sa zaletom.

---Po mom misljenju 30sec je vrlo lose... mislim da bi toliko trebao da izdrzis sa jednom nogom u
vazduhu, i to bez problema... Ajde ako te ne mrzi iskucaj mi kako vam izgleda jedan kondicinoni trening,
kad ne ponesete lopte?!

@Grunt
to sam odprilike rekao,juce sam stopovao vreme stopericom,
i izdrzao sam 61 sekundu....I da vam kazem,ono trcanje po tribinama
uopste nije lose,juce sam trcao ko manijak,a danas mi je veci odraz za 2 cm. i plus
mnogo lakse skacem.

---To sto ti je danas veci odskok 2cm nego juce, uopste ne znaci da si napredovao u skocnosti...
kad bi se to tako napredovalo 2cm dnevno, svi bi zakucavali sa pola terena... Vrlo verovatno je da si juce bio
umoran, tj. da si danas odmorniji... ili da si napravio gresku prilikom testiranja...

@Ggrunt
Tek,toliko da znate,sad za raspust cu da radim svaki dan!!!
Yuuuuuuuuuhhhhuuuuuuuuuu,obruce eve me!!!!!!!!!

---Nije bas dobro raditi skokove svaki dan...koliko je bitan rad, toliko je bitan i odmor...

Trening kada ne ponesemo lopte izgleda ovako:

1. Trchimo nekih 15ak minuta u krug da se zagrejemo....
2. Radimo 3 serije po 20 trbushnjaka,20 ledjnjaka i 20 sklekova...
3. Skachemo iz mesta koliko mozemo u vis i skupimo noge u vazduhu(ne znam kako se zove ta vezba) i tako 5 serija po 10 tih skokova...
4. Radimo tu vezbu (da je nazovem "sedenje bez stolice") 3 puta po 20 sekundi...
5. Trchimo 1 jaku kamikazu pa onda jednu srednje tezine,pa onda opet jednu najjachu...
Onda odmaramo 1-2 minuta pa opet isto vezbu broj "5" i tako 3 puta...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back