Književni kviz

Msm, stvarno se osećam kao partibrejker, mada ne mogu da verujem da niko ne zna
odgovor na ovo pitanje. Jes' da nije pisac bestselera ali nije baš ni toliko nepoznat.

U pitanju je Andrej Platonov i njegov distopijski roman Čevengur.

Proleterska snaga je konj koga jaše donkihotovski glavni lik.
Knjiga je sjajna i najtoplije je preporučujem.
(Da bi se pohvatali svi konci parodije i aluzija potrebno je izvesno znanje o vremenu
u kome je knjiga nastala, međutim, može da se čita i razume i bez istorijskog konteksta.)

Sad neka pita ko god hoće, ako hoće.

Daleko je on od nepoznatog. Jedan od najvećih iz XX veka.
Imam utisak da je dosta uticao na ove savremene Ruse, nek potvrdi i opovrgne neko ko ga je čitao više.
Ja imam samo ovu i Antiseksus, dalje sam neupućena.
Ali sve što uzmem od ovih novijih ima nešto što me podseti na to njegovo... Ili je trip.

Ne pitam i ne odgovaram neko vreme.

bees.jpg

examples-insects_4.jpg

Ova dvojica nikakve veze nemaju jedan sa drugim, a opet imaju dve zajedničke stvari:
i jedan i drugi su napisali mnogo knjiga i po jedan roman.

Jedan je Amerikanac, a drugi je "naš".

Kako se zovu oni, a kako romani?

summer.tri.jpg

3007-2-tablica-mnozenja-serbian-times.jpg

Pomoć No. 2

OK, poslednji pokušaj da namamim još nekog da se uključi u igru.

Amerikanac se preziva isto kao jedna francuska književnica, a inače je astronom, astrofizičar i kosmolog.
Ovaj naš se preziva isto kao režiser koji je snimio Majstora i Margaritu, a bavio se matematikom i pronalazaštvom.

Ova dvojica nikakve veze nemaju jedan sa drugim, a opet imaju dve zajedničke stvari:
i jedan i drugi su napisali mnogo knjiga i po jedan roman.

Jedan je Amerikanac, a drugi je "naš".

Kako se zovu oni, a kako romani?

Mnogo mi nije jasan ovaj spojler.

Mika Alas je napisao Roman Jegulje, a Karl Sagan Kontakt.

Pisac čije ime se traži se, delom, preziva kao jedna torta, ali je poznatiji po psihološkoj pojavi u ljudskoj seksualnosti koju je tek on uveo u književnost. Recimo da je obrada te teme vinula Elfride Jelinek u fascinaciju Nobelovog komiteta, a Izabel Iper i Hanekeu donela po Palmicu.

Odlikovan je francuskim Krstom legije časti za doprinos književnosti. Inspiracija za popularnost, slavu i bogatstvo koje je stekao svojim najpoznatijim delom se, na latinskom, zvala Zora.

Kod nas je ta knjiga prevedena pre desetak godina, ali smo za njen naslov svi znali mnogo ranije, posredstvom jednog rock benda. Album na kome se nalazi pesma dotičnog naslova spada u prvih 20 svih vremena, a najporočkiji ikad, ako se pita magazin Rolling Stone.

Poslednja izmena:

Back