Književni kviz

Meri Šeli, Frankenšatjn

Entoni Bardžis, Paklena pomorandža

Zanimljiv tekst

Novelu Paklena pomorandža publikovao sam 1962. godine, što bi trebalo da bude dovoljno daleko u prošlosti ne bi li se zauvijek izbrisala iz sjećanja svjetske književnosti. No, iz nekog razloga, ona odbija da bude izbrisana i zbog toga je većim dijelom kriva njena filmska adaptacija Stenlija Kjubrika. Ja sâm bih je se rado odrekao iz ovih ili onih razloga, međutim to nije dozvoljeno. Redovno dobijam poštu od studenata koji pokušavaju da pišu teze o njoj, a sa njihovim pismima i zahtjeve od japanskih dramaturga koji bi htjeli da je pretvore u neku vrstu 'Noh' muzičkog igrokaza. Očevidno je da će moja novela nastaviti da traje, dok će drugi moji radovi koje znatno više vrednujem eventualno odumrijeti.

Odbrana Paklene pomorandže

Noro, pitaj.

Radnja njegovih roditelja se zvala Šeširi, cveće i perje (privatno, potpuno umirem za tim imenom).
U njoj je, u stvarnosti, radila mama, posle bakine smrti, prodajući antikvitete, a tata je bio službenik u vatrogasnom udruženju, nervozan i težak tip koji je sina doživljavao kao muku i razlog da divlja i urla po kući.
On je bio francuska verzija Haklberi Fina (opet privatni doživljaj): lenj, sklon "slučajnostima", stalno ukaken, bez prijatelja, sarkastičan.
U Britaniju su ga poslali zato što je, sasvim ukaken, obljubio gazdaricu zlatarske radnje u kojoj je bio šegrt (a zapravo su mu smestili, upravo gazdarica i njen švaler, da bi se dokopali nekog komada nakita koji je trebalo da se restaurira za opasne pare, ali tek kad se gazda - zlatar vrati s puta).

I tako redom...u hronološki prvom delu, da bi u drugom, dvotomnom, učestvovao u ratu, stigao do Amerike i vratio se u Francusku da postane lekar koji se gnuša svojih pacijenata (u tom prvom delu o tome piše).
Prvi i drugi deo se ne zovu isto, a pisac se zove isto kao glavni lik.

Ko je to?

Selin kralj, ajde da nastavim sa naci simpatizerima...

Koji pisac, dobitnik nobelove nagrade je tokom pijane proslave pokušao novac od nagrade da pokloni konobaru koji ga je odbio,
da bi zatim taj novac izgubio u liftu pri povratku u sobu, a godinama kasnije nobelovu nagradu poklonio jednom od istaknutih naci lidera?

Selin kralj, ajde da nastavim sa naci simpatizerima...

Koji pisac, dobitnik nobelove nagrade je tokom pijane proslave pokušao novac od nagrade da pokloni konobaru koji ga je odbio,
da bi zatim taj novac izgubio u liftu pri povratku u sobu, a godinama kasnije nobelovu nagradu poklonio jednom od istaknutih naci lidera?

Glad

A kome je od naših pisaca taj isti naci lider bio toliko dobar prijatelj da je bio u stanju da mu obezbedi mir za pisanje u sred bombardovanja Beograda? U Beogradu, dapače.

Neki popularni književni likovi mogli su da se zovu i drugačije.
Možete li da odgonetnete ko se krije iza ovih nesuđenih imena?

Bladortin Sivi

Filip Malori

Maršal Paranoični Android

Pensi (u ovom slučaju i knjiga umalo da se drugačije zove)

Šeringfort

Džon Oldkastl

Back