Književni kviz

11954319101307220149molumen_cardboard_box.svg.med.png

Uh, pade mi na pamet jedno supercool zamešateljstvo, pa se nadam da ne zamerate što uskačem preko reda.

Gornji link, posmatrano iz jednog ugla, ukazuje na roman jednog modernog Rusa (u kome glavnog lika devojka naziva imenom koja se čuje u pesmi). Preveden je na srpski, znam bar dvoje ljudi sa ovog foruma koji su ga čitali.
Iste godine kad je on objavio tu knjigu, snimljen je film čiji soundtrack sadrži nešto drugo iz ovog linka. Film je, naravno, snimljen po knjizi osobe koja je na ceremoniji otvaranja jedne Olimpijade čitala odlomak iz Petra Pana.
Za taj film zna cela planeta.

Soundtrack za taj film je radio čuveni Džon Vilijams, a reči jedne pesme su, zapravo, ispreturani stihovi jedne vrlo bitne tragedije napisane, izgleda, 401 godinu pre nego što će biti upotrebljene u tom filmu.

Evo i hinta:

alan+rickman+brandon.jpg

Traže se imena triju autora.

Poslednja izmena:
Pitanje beše laganica.
Evo jedno laganije od mene.
Pomenuti datum (ne godina) izrodila je jednog značajnog, slobodoumnog pesnika kada je reč o poeziji zemlje koju je predstavljao.
Prevodio ga je moj miljenik najmiljeniji i takođe rekao da se sam jeste oprobao u pisanju poezije, ali je, u stvari, njegova velika čast to što može da prevodi poeziju traženog stvaraoca.
O kome je reč?

A još ima rođenih na taj datum, ček, ček...ovako:

Pol Gijom je bio poznati art dealer, trgovac umetničkim slikama, je l', naročito se bavio Modiljanijem i Sutinom. A Pol Gijom
je i srednje ime nobelovca koji je živeo u tom periodu (samo dosta duže) i koji je izvršio veliki uticaj na Kamija i Sartra,
a i pominjala sam ga baš ja skoro ovde. Dakle, deli datum rođenja sa Vikijem i Adijem. :D

Lafkadio je junak njegovog poznatog dela.

Poslednja izmena:
A još ima rođenih na taj datum, ček, ček...ovako:

Pol Gijom je bio poznati art dealer, trgovac umetničkim slikama, je l', naročito se bavio Modiljanijem i Sutinom. A Pol Gijom
je i srednje ime nobelovca koji je živeo u tom periodu (samo dosta duže) i koji je izvršio veliki uticaj na Kamija i Sartra,
a i pominjala sam ga baš ja skoro ovde. Dakle, deli datum rođenja sa Vikijem i Adijem. :D

Lafkadio je junak njegovog poznatog dela.

Žid (Andre Pol Gijom)

Na primer, malopre pomenuti Džejms Metju Bari, za Petra Pana
Ups, treba dva!
Moram malo da razmislim, ali, neka pomoćni odgovor bude Vajld, za Dorijana Greja (mada to i nije baš neki primer)

Dojlov sindrom je je pisac manji od lika koga je stvorio tj. kad sam smatra da mu ono što publika smatra najboljim nije najbolje delo. Da ne kažemo, mrzi ga.

Poslednja izmena:
Dojl je često govorio da su mnogo ozbiljnija i vrednija njegova dela ostala
u večitoj senci koještarije po imenu Šerlok Holms.

Herman Broh je smatrao da su njegovi romani usputni proizvod, a da je sve
ostalo njegovo pravo delo.

Back