Književni kviz

Prvo je studirao mašinstvo, ali je diplomirao na antropologiji.
Mama mu se ubila na dan majki, kad mu je bilo 22.
Odgajio je sedmoro dece (što biološke, što usvojene), od kojih je jedno nazvano po Marku Tvenu - baš ono koje je pisalo anegdote o tome kako je biti dete slavnog pisca.
Postoji i asteroid imenovan po ovom piscu.
Umro je od povreda nakon pada niz stepenice, ne baš tako davno.

Nije.. Ovaj je umro 19 godina kasnije, na samom početku 1931. godine. Uzrok: alkoholizam, narkotici, depresija (što se vidi u njegovom poslednjem romanu).
Razlog odavanju porocima mu je bio neuspeh u Holivudu (a upravo tamo su kasnije uspeli njegovi prezimenjaci iz druge branše)

...u njegovom popularnom romanu radi se o baronu Rogeru i njegovom sobaru Vickbergu, njihovim komičnim situacijama ispod kojih se kriju i prave tragedije.
(ako sam popamtila imena dobro)

Poslednji roman, u kome se ogleda taj njegov mračan period života, nosi naziv Klovn Jak.

Poslednja izmena:
Da, i ja sam odmah znala da mora da je neko ko se preziva Bergman neki lik, ali ja samo znam za glumicu i rezisera sa tim prezimenom.

Mozda je sada i neukusno i neprimerno, ali ja bih zamolila ucesnike ovog topka da razumeju da ovde ima i drugacijeg sveta, ipak nisu svi knjizevni kritcari
i poznavaoci francuske i engleske knjizevnosti, ima ljudi koji recimo izbegavaju da bilo sta pitaju u vezi knjiga pisanih na nemackom jer znaju da to
niko ne cita, pa bih ja da apelujem da ipak nekako odrzimo ovaj topik sa barem vise od tri ucesnika.

Izvini, nisam sigurna da tvoju poruku shvatam kako treba, pa te molim da mi potvrdiš ovu preformulaciju:

Zato što čitaoci književnosti pisane na nemačkom jeziku sebi dozvoljavaju lične procene o tome ko šta (ne) čita i u skladu sa tim se ponašaju, učesnici ovog kviza treba da razumeju da nisu svi književni kritičari?

Eto, to si napisala, a pretpostavljam da si htela da pozoveš na spuštanje kriterijuma kad su pitanja u pitanju. O tome se raspravljalo već previše puta, čak i na ovoj temi, a ja ću ti sažeti sve te rasprave u par redova:

1. Nisam sasvim sigurna za EKV, ali za Šejd, Višnju, još neke ljude koji se ovde češće pojavljuju i sebe jesam: nama književnost nije profesija, već pasija. Štaviše, gotovo nikad ne postavljamo pitanja iz oblasti iz koje smo formalno obrazovani.

2. Ovu temu prati i odobrava mnogo veći broj ljudi (od 3). Razlozi iz koga ne učestvuju su razni. Što bi nas se ticali? Uostalom, tema je bila pod tepihom izvesno vreme. Niko od predstavnika "drugačijeg sveta" nije pitao kako je Markesovo srednje ime ili koliko je braće imao Aljoša Karamazov. A mogao je.

3. Sumnjam da iko od postavljača pitanja drži sve ove informacije u glavi. Dakle, više je reč o želji za istraživanjem i igrom nego o pražnjenju lične memorije. Ja, eto, smislim odgovor, pa prošnjuvkam malo da vidim još neku pikanteriju i tako postavim pitanje, mahom asocijativno razmišljajući.

4. Pravilnik za postavljanje pitanja nije ograničen na britansku ili francusku književnost. Ja jedva čekam da neko pita nešto što ne znam (npr. EKV za onog hrvatskog satiričara) i tako dobijem ideju šta bih mogla da čitam ili da zaobiđem u širokom luku.

Elem, izvoli, nemački SF bi me baš obradovao.
:)

Poslednja izmena:
A sad baš nisam lupila nekog nepoznatog. :( Ili sam bar mislila da nije toliko nepoznat. Baš zato što smo previše o Francuzima i Englezima pisali, reko' da osvežimo, a da ne bude opet Lagerkvist (biće da sam njime malko opterećena :D).
I mislila sam da je bar Testament njegove milosti poznata knjiga. Ja je imam. I Markurelija. Pogledala sam na netu, ima tih knjiga po knjižarama i antikvarnicama, nisu neki rariteti, i plus asocijacija na prezime. Preporuka za prvu :heart:
Vidim i ja ovde često neka pitanja na koje ne znam odgovor, ili ne mogu da se setim. Mislim da bi cilj trebao da bude da naučimo nešto novo, ne da demonstriramo ko je načitaniji. Baš zato što smo različiti, možemo i da učimo jedni od drugih. Zamislite da svi čitamo samo Ruse! :D Ako je neko bolje upoznat sa engleskom književnošću, bliža mu je, pitaće u vezi sa tim najčešće. A pikanterije se najlakše pamte i uvek su zanimljive. Štaviše, htela sam da predložim da postavljač pitanja, ili odgonetač, kažu nešto više o zagonetnoj ličnosti ili delu posle pogađanja.

Mogu ja i iz struke da pitam- ubila bi me Rayela da vidi pitanje o Hajdegeru. :mrgreen::lol:

Nemoguće je pronaći savršeni balans u kompleksnosti pitanja, ali bolje je kad je vrlo teško, nego trivijalno. Ja sam u posljednje vrijeme postavio nekoliko relativno lakih pitanja, ali ni na njih nije odgovrio niko izvan kruga redovnih igrača. Zaista je već bilo priče o tome kako su pitanja preteška, ali ja više neću tražiti da se postavljaju lakša. Sve se to može pronaći na netu uz malo truda i zrno predznanja.

Smisao i jeste u tome da nešto naučimo. Ja za ovog Bergmana gore nikad nisam čuo. Sad mi je drago što sam nešto novo saznao.

Noro, evo da ti ispunim želju.

Roman je zasnovan na jednoj bajci braće Grim.
Po rečima pisca, većini žena koje su ga pročitala roman se dopao, a primedbe
su imale samo aktivistkinje raznih pokreta za ženska prava.

Za nastanak knjige zaslužan je, u izvesnoj meri, i Vili Brant.

U romanu ima mnogo kuvanja i mitskog "pevanja", crvena nit je odnos polova kroz istoriju.

Ime pisca i romana?

Sumnjam da iko od postavljača pitanja drži sve ove informacije u glavi. Dakle, više je reč o želji za istraživanjem i igrom nego o pražnjenju lične memorije. Ja, eto, smislim odgovor, pa prošnjuvkam malo da vidim još neku pikanteriju i tako postavim pitanje, mahom asocijativno razmišljajući.

Štaviše, htela sam da predložim da postavljač pitanja, ili odgonetač, kažu nešto više o zagonetnoj ličnosti ili delu posle pogađanja.

Nemoguće je pronaći savršeni balans u kompleksnosti pitanja, ali bolje je kad je vrlo teško, nego trivijalno.

Potpisujem!

buch_butt_gross.jpg

Ako je ovo dobro, odmah pitanje: koji ruski pisac je napisao bajku u stihovima zasnovanu na veoma sličnoj ruskoj narodnoj priči?

Back